A+ R A-
12 Δεκεμβρίου 2018
Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2017 19:49

Η ανθρώπινη συνθήκη του Δημήτρη Ράτσικα

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Γράφει η

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΧΙΣΜΕΝΟΥ

 

Με χαρά και ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε το κλείσιμο της  περιοδικής έκθεσης PORTaRT  στο αρχαιολογικό Μουσείο της Ηγουμενίτσας. Περιελάμβανε έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής και ψηφιδωτού, 31 εικαστικών από την Ήπειρο. Με διαφορετικό ύφος, θεματολογία, τεχνικές και υλικά, κάθε καλλιτέχνης καταθέτει τη δική του πρόταση και σηματοδοτεί μέσα από το έργο του την έναρξη μίας προσωπικής επικοινωνίας με τον θεατή. Την ίδια στιγμή, μέσα από τις αρμονικές αντιθέσεις που χαρακτηρίζουν τα έργα που εκτίθενται, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για έναν ευρύτερο διάλογο που αναπτύσσεται ανάμεσα στη σύγχρονη εικαστική δημιουργία στην Ήπειρο. Η έκθεση είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας με το Σωματείο Πτυχιούχων Ανωτάτων Σχολών Εικαστικών Τεχνών Ηπείρου και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου. Με αυτή την ευκαιρία κάναμε μια συζήτηση με τον εικαστικό Δημήτριο Ράτσικα για την συγκεκριμένη έκθεση που όπως τόνισε ο καλλιτέχνης αποτελεί ρητό στόχο του καταστατικού του συλλόγου να γίνουν εκθέσεις στις πρωτεύουσες των νομών της Ηπείρου ώστε να γίνει γνωστό το έργο των καλλιτεχνών.
Σημαντικός κι ο διαχωρισμός των έργων τέχνης και της έκθεσης μιας και  συχνά, σύμφωνα με τη νέα τάση της παγκοσμιοποίησης, το να αναμειγνύονται κάπως όλα μαζί δεν αποτελούν και καλό οδηγό για τον σαστισμένο και ανυποψίαστο θεατή. Πορεία με κανέναν οδηγό και σύνορο είναι καμιά φορά κακός σύμβουλος από τους μάνατζερ και τοποτηρητές της τέχνης και τους δικούς τους νόμους που επιβάλλουν, τους κανόνες του χρήματος, πού πόσο απέχει από την τέχνη.....
Από τα βάθη των αιώνων έρχεται μια αρχή βέβαια που μας ψιθυρίζει πως η τέχνη δεν έχει όρια και πως κανένας καλλιτέχνης δεν αγγίζει την τελειότητα. Πρώτοι οι Έλληνες  διακήρυξαν την ελευθερία της τέχνης απομακρύνοντάς την από το ιερατείο και φέρνοντάς την προς τον άνθρωπο , μια ανθρώπινη συνθήκη που θα συνεχιστεί ανθρωποκεντρικά ως ευρωπαϊκή κληρονομιά, φτάνοντας έως τον Μόραλη και τους συνεχιστές του μιας και ο ίδιος ο Δημήτριος Ράτσικας ήταν μαθητής αυτού του μεγάλου δασκάλου και η τέχνη του πρωτίστως  ανθρωποκεντρική.
Στην πρόσφατη ατομική έκθεση η «Περιπέτεια της εικόνας», του Δημήτρη Ράτσικα, σε επιμέλεια Γιάννη Μπόλη, στην γκαλερί Άλμα στο Κολωνάκι, «ο συναισθηματισμός υποχωρεί, παρά τα φαινόμενα. Υπάρχει σαφής ενσυναίσθηση της ανθρώπινης συνθήκης, γι’ αυτό και οι όροι του κάλλους διυλίζονται και αποκτούν οργανική υπόσταση»  θα παρατηρήσει ο δημοσιογράφος της Καθημερινής  Νίκος Βατόπουλος.
Κι εμείς παρατηρώντας κάθε φορά το έργο του καλλιτέχνη που συνεχώς παράγει και γεννά σε μια απίστευτη διαλεκτική με το σύγχρονο πολιτισμό και τέχνη που κινείται από χώρους εσωτερικούς και ιδιωτικούς και απλώνεται σε χώρους μουσείων και γκαλερί του Παρισιού και της Γαλλίας που ο ίδιος παρακολουθεί και αφουγκράζεται με τον δικό του ρυθμό και τέχνη μένουμε εκστασιασμένοι πολλές φορές στην ανθρώπινη και προσωπική συνθήκη του καλλιτέχνη με το μοντέλο, το έργο και το ύφος.
Η ελληνικότητα συμπεριλαμβάνεται στην ευρωπαϊκή παραγωγή και εκτίμηση της τέχνης,υπάρχει το διεθνές στίγμα που δεν είναι τυχαίο, συνάδουν οι σπουδές που δεν περιορίζονται μόνο σε επίπεδο τοπικό αλλά και ευρωπαϊκό. Ενυπάρχει η εκπαίδευση από έναν κι όχι μόνο σπουδαίο δάσκαλο, το Γιάννη Μόραλη, το Ν. Νικολάου, το G.Sinver, τον R.Licata, F.Molnar  όπου δίπλα του μαθήτευσε στην πειραματική αισθητική στο εργαστήριο έρευνας και ψυχοφυσιολογίας της όρασης στο Institute d’Esthetique et des Science de l’art της Σορβόνης στο Παρίσι. Να πώς επισυνάπτεται η ανθρώπινη συνθήκη και μεγαλείο.....

TEΛEYTAIA NEA

TEΛEYTAIA ΑΝΑΝΕΩΣΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

14102778
Σήμερα
Αυτή την εβδομάδα
Αυτόν το μήνα
383
7933
51832

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 67 επισκέπτες και κανένα μέλος