A+ R A-
15 Αυγούστου 2018
Παρασκευή, 06 Οκτωβρίου 2017 09:30

Παιδιά, σκυλιά...γυναίκες

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Γράφει η

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΧΙΣΜΕΝΟΥ

 

Και να που ήρθε εξ Αμερικής η επιβεβαίωση τελικά , μέσω της νομικής οδού. «Οι Αμερικανίδες εισαγγελικοί λειτουργοί, αλλά και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου τόνισαν την άμεση σχέση, που προκύπτει από τεκμηριωμένες επιστημονικές μελέτες, ανάμεσα στην κακοποίηση των ζωών και την κακοποίηση των παιδιών και των γυναικών, επισημαίνοντας πως στις περισσότερες υποθέσεις βαριάς ενδοοικογενειακής βίας, οι δράστες είχαν παρελθόν κακοποίησης ζώων καθώς τα ζώα ως πιο αδύναμοι κρίκοι προσφέρονται για παραδειγματισμό των υπόλοιπων μελών της οικογένειας.» - lifo.gr
Να που τελικά το αυτονόητο βγήκε και μέσω μιας επιστημονικά και νομικά κατοχυρωμένης γλώσσας. Όποιος κακοποιεί ζώα,  αργά ή γρήγορα θα κακοποιήσει παιδιά , συζύγους, ό,τι έχει μικρότερη μυική δύναμη και εξουσία απ΄αυτόν. Θλιβερό αλλά πραγματικό το γεγονός σε περιοχές μας μικρές ή μεγάλες, εσωτερικές και εξωτερικές όπου η σιωπή επίσης καλλιεργείται ως φρονιμάδα και σύνεση με νομοτελειακό χαρακτήρα.
Συχνά επίσης αναρωτιέμαι- γιατί έχω την αίσθηση ενός μεσαίωνα και πηχτού σκοταδιού γύρω μου, σε πρακτικές καθημερινότητας, που είτε σε άλλες εποχές μη-μεσαίωνα ας πούμε δεν υπήρχαν ή σε πολιτισμένες κοινωνίες επίσης δεν υφίστατο αυτή η νοοτροπία του βασανισμού, της εξουσίας, της βίας και ιδιαίτερα της ενδοοικογενειακής που επίσης είναι γνωστό σε εποχές δεινές, κρίσης...το χέρι σηκώνεται εύκολα και εκτονώνεται όπου βρει.
Και φυσικά δε φταίει ούτε το ζώο, κι αυτό έχει τη θέση του όπως και πάντοτε είχε σ΄αυτόν τον πλανήτη, όπως και το παιδί σε μια οικογένεια , όπως και η γυναίκα σε κάθε κοινωνία που ο ρόλος της δυστυχώς εδώ στα μέρη μας είχε το ρόλο του οικόσιτου και «αντικειμένου» στενά συνυφασμένο με τον παραγωγικό του χαρακτήρα. Πατριαρχία και τουρκοκρατούμενες δομές που ακόμη και σήμερα προφανώς συνεχίζουν περίλαμπρα την παρουσία τους μέσα σε κάθε σπίτι και οικογενειακή δομή, όταν κάποιοι περιμένουν να λυτρωθούν από την προίκα με την κακαδιαχείριση της δικής τους περιουσίας. Η τιμή και το χρήμα, οι σκλάβοι στα δεσμά τους που τόσο παραστατικά και σοφά περιέγραψε στα ηθογραφικά του κοινωνικά κείμενα  τότε ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης και συνεχίζουν να λειτουργούν έως σήμερα.
Το ζώο, το υποζύγιο σε ίδια μοίρα και αξία με τη γυναίκα , τη θέση της και την προσφορά της. Δευτεράντζες, χήρες, ζωντοχήρες με παιδιά και "κουσούρια" να μαρτυρούν στα χέρια της κάθε «καλής» πεθεράς και κουνιάδας που υπερασπίζεται την τιμή του αδερφού και του οίκου... Πολλές φορές φυσικά η μοίρα του ζώου ήταν σαφώς καλύτερη απ΄αυτή της γυναίκας που έμενε τελευταία να υπηρετήσει τον εαυτό της αφού τάιζε, έπλενε, καθάριζε, σκάλιζε, ή με τη σημερινή μορφή αφού εργαζόταν μέσα κι έξω στο σπίτι. Παραμένει το υποζύγιο της ελαφρύτητας έως βαρύτητας του καθενός που έχει κατά το φτωχό του το μυαλό τη νομή και την εξουσία. Κύκλος βίας που οδηγεί στην κόλαση της βαρβαρότητας. Δυστυχώς κάποιοι θεσμοί δύσκολα όχι μόνο αλλάζουν αλλά κι προσαρμόζονται σε πιο ανθρώπινα σταθμά.... αν υπάρχουν τελικά αυτά για τη γυναίκα, το παιδί, το ζώο,γιατί ζήτημα ουμανισμού είναι κι όχι ισότητας.

TEΛEYTAIA NEA

TEΛEYTAIA ΑΝΑΝΕΩΣΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

13518714
Σήμερα
Αυτή την εβδομάδα
Αυτόν το μήνα
4903
16804
70266

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 164 επισκέπτες και κανένα μέλος