A+ R A-
17 Μαρτίου 2018

ΑΠΟΨΕΙΣ

Του

ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

 

Εκεί που δεν είχαμε πετρέλαιο για τη σόμπα, να’ μαστε οι αυριανοί σεΐχηδες. Και εκεί που δεν υπάρχουν χρήματα στην Περιφέρεια και τους Δήμους για τη συντήρηση των σχολείων, για τα πεζοδρόμια, αίφνης η Ήπειρος θα εισπράττει 20-30 εκ. το χρόνο μόνο από τα πετρέλαια που θα εξορύξει.
Ναι, για την Ήπειρο της υπο-ανάπτυξης, της παραίτησης και της αδιαφορίας όλα αυτά. Με 11.500 τρύπες, όπου θα παροχετευτούν από 8 έως και 15 κιλά δυναμίτη, θα μάθουμε πού θα εγκατασταθούν οι γεωτρήσεις προκειμένου να βγάλουν στην επιφάνεια περί το 1 τρις βαρέλια «μαύρου χρυσού» από το 2021 έως το 2046. Τόσα υπολογίζει ο καθηγητής του πανεπιστημίου Πατρών Αβραάμ Ζεληλίδης  ότι κρύβει η ηπειρωτική γη…
 Με την ελπίδα να κάνουμε το κράτος πλούσιο (σίγουρα τις εταιρείες εκμετάλλευσης), την Ελλάδα πιο αυτόνομη ενεργειακά, εκεί που εμείς δεν θα έχουμε προοπτική. Με υπαρκτό όμως τον κίνδυνο για περιβαλλοντικά προβλήματα: Σε περίπτωση ισχυρού σεισμού, από τους αγωγούς που θα περνάνε προς την Ηγουμενίτσα (ταυτόχρονα σε άλλους τρεις που ήδη λειτουργούν ή αναπτύσσονται τελευταία για την διέλευση του Φυσικού Αερίου προς την πρωτεύουσα της Θεσπρωτίας). Κυρίως όμως από τον ενδεχόμενο να απαιτηθούν και  χημικά (fracking) προκειμένου το αργό πετρέλαιο να ανέβει στην επιφάνεια (σ.σ. κάτι που δεν απαιτείται, συνήθως, στα δικά μας, ηπειρώτικα-ασβεστολιθικά πετρώματα αλλά, ποτέ δεν ξέρεις).
 Το σχέδιο έρευνας υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, σύμφωνα με ρεπορτάζ που έκανε η στήλη στο πλαίσιο της εσπερίδας της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας (12-3-18), μιας ακόμη ενδιαφέρουσας πρωτοβουλίας της οργάνωσης των αποδήμων, έχει ως εξής: Οι περιοχές των Ιωαννίνων και της Θεσπρωτίας (ένα οικόπεδο στη Repsol) και η δεύτερη της Άρτας-Πρέβεζας (ΕΛΠΕ) έχουν δοθεί προς διερεύνηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων για 7 έτη (2014-2021)και για (πιθανή) εκμετάλλευση αυτών κατά τα επόμενα 25 χρόνια (μέχρι το 2046). Στα εν λόγω οικόπεδα έχουν χαραχτεί κάθετες και οριζόντιες γραμμές περίπου 500 χιλιομέτρων όπου, ανά 80-100 μέτρα θα γίνουν μικρές γεωτρήσεις των 15-20 μέτρων. Θα βάλουν εκρηκτική ύλη και από τις εκρήξεις θα καταγράψουν τους ήχους και την αντήχηση. Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα εντοπίσουν τα πιθανά κοιτάσματα (το «βυθισμένο όρος» που θα λειτουργήσει σαν ανελκυστήρας για το πολύτιμο κοίτασμα).
Όπου δεν υπάρχει δρόμος το μικρό γεωτρύπανο θα μεταφερθεί με ελικόπτερο, θα αποφεύγουν γεωτρήσεις σε περιοχές natura και, τέλος, θα αποκατασταθεί το περιβάλλον (κοπεί δέντρων, αποζημίωση καλλιεργητών κ.λπ.)
 Σε αυτή τη φάση των σεισμικών ερευνών (σ.σ. περί μικρών εκρήξεων πρόκειται στην ουσία) δεν φαίνεται να προκύπτει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Αν και απαιτείται στενή παρακολούθηση. Το δύσκολα αναφύονται κατά την διαδικασία των κανονικών γεωτρήσεων (έως 5.000 μέτρα βάθους) όπου αφενός θα προκύψουν ζητήματα διαχείρισης της λάσπης και των θρυμμάτων (μπάζα), όσο και από τους αγωγούς διάθεσης, την μόλυνση της γύρω περιοχής. Για να μην επεκταθούμε στην περίπτωση γεωτρήσεων στη θάλασσα όπου ένα ατύχημα μπορεί να καταστρέψει ολόκληρη την ακτογραμμή (προβλήματα από το δυστύχημα στον κόλπο του Μεξικό κ.α.)
 Η Ήπειρος και οι Ηπειρώτες δεν ήταν ποτέ μίζεροι ή οπαδοί της υπο-ανάπτυξης. Αν και μεγάλο μέρος της σημερινής γοητείας μπορεί να αποδοθεί και στο ατόφιο της… εγκατάλειψης (την ερήμωση της περιφέρειας λόγω εσωτερικής μετανάστευσης). Παράλληλα βέβαια με την καλοσυνάτη φιλοξενία των ανθρώπων της και τα μεγάλα ψυχικά αποθέματα και χαρίσματα των κατοίκων, τα αγνά προϊόντα της Ηπείρου. Γι’ αυτό και δεν μπορεί εύκολα ο καλοπροαίρετος να αντιταχθεί στην έρευνα. Πόσο μάλιστα εάν τηρηθούν όλες οι παραπάνω προβλέψεις.
 Το μεγάλο πρόβλημα, κυρίως περιβαλλοντικό αλλά και αντίθεσης μεταξύ πενόμενης Ηπείρου και πλούσιων εξαγωγών, προκύπτει κατά την δεύτερη φάση της εξόρυξης. Με τα ακόλουθα ερωτήματα:
1.Ποιο το μέλλον της Ηπείρου; Μετά από χρόνια υστέρησης μήπως θα έπρεπε να κηρυχτεί «Ζώνη Περιβαλλοντικής Προστάσεις σε Μετάβαση». Να προχωρήσουμε έτσι σε ήπιες και βιολογικές καλλιέργειες για την οικονομική ανασυγκρότηση της περιοχής, την στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος, την αξιοποίηση των ακινήτων (και εγκαταλελειμμένων κατοικιών), την αύξηση της επισκεψιμότητας και της εμπορίας ηπειρωτικών προϊόντων;
2.Πως προστατεύεται αποτελεσματικά το περιβάλλον; Διασφαλίζεται η αειφορία της περιοχής (ή, όπως ευφυώς ανέφερε ο Πρεβεζιάνος Φυσικός-Περιβαλλοντολόγος Νίκος Γιαννούλης, θα έχουμε «αξιοβίωτη ανάπτυξη»;)
3. Τι τιμές και τι ανάγκες για πετρέλαιο θα έχει η ανθρωπότητα μετά από 10 ή 20 χρόνια όταν υπάρξει μια μάλλον έντονη στροφή στις ήπιες μορφές, ενώ τα αυτοκίνητα πολύ σύντομα θα κινούνται με μπαταρίες (τουλάχιστον στις μεγάλες πόλεις).
4.Τι οικονομικά συμπεράσματα έχουν βγει από τις γεωτρήσεις του Πρίνου;
4.Θα εξαντλήσουμε όλα τα κοιτάσματα και αποθέματα πλούτου της χώρας εμείς, η παρούσα γενιά ή, παράλληλα με τα χρέη που αθροίσαμε, καλόν είναι να αφήσουμε και κάτι για τα παιδιά μας;
5.Είναι το πετρέλαιο το διακύβευμα του νέου κόσμου ή μήπως είναι οι σπάνιες γαίες (νικέλιο, λίθιο, μαγνήσιο κ.α.) τα οποία απαιτούνται στην (νέα) ιατρική, για τις μπαταρίες κ.λπ.; Σπάνιες γαίες τις οποίες όντως διαθέτει η πατρίδα μας.

 Συμπερασματικά: ας γίνουν οι έρευνες, ας καταγραφούν τα αποτελέσματα αλλά, για την εξόρυξη χρειάζονται περισσότερα στοιχεία, μεγαλύτερη περιβαλλοντική ασφάλεια και, οπωσδήποτε, περισσότερα αντισταθμιστικά οφέλη. Απαιτείται μια νέα συζήτηση σε 5 χρόνια.
 Εν τω μεταξύ η πολιτεία οφείλει στην Ήπειρο (της εγκατάλειψης, της αποδημίας, της περιθωριοποίησης). Ας κάνει κάτι εγκαίρως για την περιοχή. Ας δώσει αναπτυξιακή ώθηση και ευκαιρίες εργασίας για τους νέους της. Ώστε και αυτοί, όταν έρθει η ώρα, να δουν με θετικό μάτι την εξόρυξη για το γενικότερο καλό της πατρίδας. Διαφορετικά, εγκατάλειψη σημαίνει απομονωτισμός και αυτονόμηση από το κεντρικά σχεδιασμένο γίγνεσθαι…

Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2018 20:48

Ας σώσουμε την Ήπειρο

Του

ΑΡΗ ΡΑΒΑΝΟΥ

 

Το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει μια μεγάλη εκστρατεία από δυο μεγάλες οργανώσεις, την WWF Ελλάς και την Greenpeace Ελλάς, για να προστατευθεί η Ήπειρος από τις πετρελαϊκές εταιρείες που ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε έρευνες στην περιοχή μας.Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό και μέχρι στιγμής δεν έχει προβληθεί ιδιαίτερα η κινητοποίηση κατοίκων, οργανώσεων και συλλόγων. Η στήλη σήμερα θα κάνει μια πρώτη προσπάθεια να αναδείξει το θέμα. Αντιγράφω από το κάλεσμα – κινητοποίηση της Greenpeace:
Η Ήπειρος είναι μία από τις πιο πλούσιες και παρθένες περιοχές της χώρας, που τώρα απειλείται. Έχει μπει στο στόχαστρο των πετρελαϊκών εταιρειών, οι οποίες θέλουν να κάνουν εξορύξεις υδρογονανθράκων στην περιοχή. Οι πρώτες έρευνες έχουν ήδη ξεκινήσει, για αυτό και χρειάζεται άμεσα να στηρίξουμε τους κατοίκους της Ηπείρου, που ήδη οργανώθηκαν και εναντιώνονται στις εξορύξεις.

Το πρόβλημα
Η μοναδική ομορφιά της Ηπείρου κινδυνεύει από τις εταιρείες πετρελαίου. Η πολυεθνική Repsol και η Energean Oil & Gas έχουν αναλάβει την έρευνα και την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην περιοχή, σε μία έκταση 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία περιλαμβάνει ποτάμια, προστατευόμενες περιοχές και εθνικά πάρκα. Ήδη γίνονται οι πρώτες έρευνες: γεώτρηση και τοποθέτηση εκρηκτικών σε βάθος λίγων μόλις μέτρων, για τις ανάγκες των σεισμικών ερευνών. Μόνο στα πρώτα 500 χιλιόμετρα, θα γίνουν 11.500 τέτοιες εκρήξεις, που εκτός από την επιβάρυνση στο περιβάλλον, μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και σεισμική δραστηριότητα.

Γιατί είναι σημαντικό
Η Ήπειρος προσφέρει πολλά. Άφθονα νερά, πολύτιμοι ποταμοί, εθνικά πάρκα με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, αλλά και προστατευόμενα είδη όπως ο λύγκας και η βίδρα. Μοναδικά ντόπια προϊόντα, όπως η φέτα και οι πίτες. Περιοχές με μαγευτικά τοπία που είναι πόλος έλξης χιλιάδων τουριστών, και πάνω από όλα οι άνθρωποι της Ηπείρου, που θέλουν να την αφήσουν στα παιδιά τους όπως την βρήκαν: αγνή και όμορφη. Τώρα χρειάζονται τη στήριξή μας για να προστατεύσουν τον τόπο τους. Οι πετρελαϊκές θα πάρουν τα πάντα με ελάχιστα ανταλλάγματα και θα φύγουν αφού καταστρέψουν τον φυσικό μας πλούτο και την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Αλλαγή πολιτικής
Από την ανακοίνωση – κάλεσμα της Greenpeace καταλαβαίνει κανείς το μέγεθος του προβλήματος. Όχι όλα στο βωμό του χρήματος. Δεν είναι αυτό ανάπτυξη με εξορύξεις σε περιοχές, όπως η Ήπειρος και το Ιόνιο, και μάλιστα μέσα σε πολύτιμες περιοχές όπως το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, με τα τρομερά τοπία και τον φυσικό πλούτο που διαθέτουν]. Το αναπτυξιακό όραμα αυτών των περιοχών θα έπρεπε να στηριχθεί σε – και σίγουρα όχι να διακινδυνεύσει -  αυτά τα φυσικά πλεονεκτήματα. Είναι αδιανόητο στην Ελλάδα να συζητάμε και να προωθείτε μια τέτοια μορφή ανάπτυξης, όταν όλος ο πλανήτης βρίσκεται σε τροχιά απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Υπάρχουν και εναλλακτικές, όπως η επένδυση σε ένα ενεργειακό μοντέλο 100% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το οποίο θα δώσει ώθηση στη χώρα για να βγει από την κρίση με τον πλέον περιβαλλοντικά βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο τρόπο.
Θα υπάρξει μόνο Φυσικός ή και  Οικονομικός θάνατος της ευρύτερης περιοχής; Ας ενισχυθεί ο αγώνας των οργανώσεων, συλλόγων και κατοίκων και ας κινητοποιηθούμε πριν είναι αργά. Τι είναι τελικά το Κοινωνικό και Οικονομικό συμφέρον; Η καταστροφή ή η πραγματική αειφόρα ανάπτυξη; Ολοι πρέπει να γνωρίζουν γιατί μετά ας μην θυμηθούμε τους στίχους του ποιητή Καβάφη: ««Προ πάντων να μη γελασθείς, μην πεις πως ήταν ένα όνειρο, πως απατήθηκεν η ακοή σου. Και αποχαιρέτα την, την Αλεξάνδρεια που χάνεις». Τότε θα είναι αργά!

Του

ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

 

Δεν μπορεί παρά να είναι πάντα στην επικαιρότητα, η διαδικασία συνένωσης του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο... Αν δεν είναι, τότε πρέπει να θεωρείται σίγουρο, ότι στην Άρτα, την Πρέβεζα και την Ηγουμενίτσα, δεν θα λειτουργήσει κανένα πανεπιστημιακό τμήμα, αφού θα βρεθούμε απέναντι στην σκέψη και την φιλοσοφία κάποιων, που επιμένει πως όταν μιλάμε για την Ήπειρο, θα πρέπει να εννοούμε μόνο τα Γιάννενα... Ειδικά τώρα που αποκαλύφτηκε, με κάθε μεγαλοπρέπεια, πως ο άνθρωπος που έπρεπε να καλλιεργήσει και να κάνει πράξη την περιφερειακή αντίληψη, είναι φανατικός οπαδός του δόγματος, ότι «Ήπειρος είναι μόνο τα Γιάννενα».
Πίσω απ’ αυτόν και όσοι εκ του θεσμικού τους ρόλου, πρέπει να δείξουν αυξημένη ευαισθησία, την οποία ούτε έδειξαν, ούτε και πρόκειται να δείξουν... Ο λόγος για τους καθηγητές του ΤΕΙ Ηπείρου, που στο πολύ ξαφνικό, την είδαν... καθηγητές Πανεπιστημίου και μπορεί να είναι απ’ τους εισηγούμενους και ευχόμενους, να μην μείνει τίποτα στην Άρτα, την Πρέβεζα και την Ηγουμενίτσα. Επί πλέον οι περισσότεροι εξ αυτών, διαμένουν στα Γιάννενα και βολεύονται να μην κάνουν κάποια χιλιόμετρα επί πλέον, κάθε ημέρα...
Ελάχιστοι οι καθηγητές του ΤΕΙ Ηπείρου, που υπερασπίζονται την λειτουργία τμημάτων, τα οποία θα προκύψουν απ’ την συνένωση και πρέπει να έχουν έδρα την πόλη που πριν ήταν η έδρα του ανάλογου τμήματος. Χαρακτηριστικό και αισιόδοξο παράδειγμα, ο καθηγητής Χρυσόστομος Στύλιος, που προτείνει την δημιουργία τμήματος Μηχανολόγων - Ηλεκτρολόγων, με βάση το τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Ηπείρου. Πρόταση, η οποία έχει αναλυθεί πολλαπλώς απ’ την «Γ», αλλά και από συνεργάτες αρθρογράφους...
Θα μας επιτρέψει ο αξιότιμος κύριος πρύτανης του ΤΕΙ Ηπείρου Αναστάσιος Τσίνας, να τον θεωρήσουμε προκλητικά απόντα, απ’ όλη αυτή την διαδικασία, αν και ο ρόλος του επιβάλλει να θυμίζει την περιφερειακότητα που πρέπει να έχουν όλα τα σύγχρονα πανεπιστήμια, πολλώ δε μάλλον, αυτό που προκύπτει απ’ την συνένωση δύο ιδρυμάτων, εκ των οποίων το ΤΕΙ Ηπείρου έχει αυξημένη την περιφερειακή του λειτουργία, ενώ το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αντιμετωπίζει αυτή την πρόκληση της εποχής, σαν ο διάβολος το λιβάνι...
- Ποιός πρέπει ν’ αναλάβει την πρωτοβουλία, με βάση τα δεδομένα που εν τάχει, έχουν περιγραφεί;
Εδώ είναι το κομβικό σημείο της ανάλυσης που πρέπει να γίνει και απ’ την δημόσια συζήτηση, να προκύψουν οι κατάλληλες κινήσεις, αφού στα δεδομένα που πρέπει να δοθεί έμφαση, είναι και το γεγονός ότι εκτός των πανεπιστημιακών, οι τρεις πόλεις της Ηπείρου, έχουν και εμφανή αντίπαλο, την Περιφέρεια Ηπείρου...
Ήρθε η ώρα να μιλήσουν και να συνεργαστούν, οι τρεις δήμαρχοι της Ηπείρου. Ν’ αναλάβουν ως ανένδοτο τον αγώνα της επικράτησης του αυτονόητου. Ότι δηλαδή Ήπειρος, δεν είναι μόνο τα Γιάννενα. Είναι και η Πρέβεζα και η Άρτα και η Ηγουμενίτσα...
Η πρόταση αφορά μια συνεργασία, η οποία είναι μονόδρομος! Και αν δεν προκύψει, οι τρεις δήμαρχοι κατά κύριο λόγο, θα βρεθούν οι ίδιοι αντιμέτωποι με τους έρημους τόπους, τους οποίους με βάση την απληστία τους, προετοιμάζουν όσοι κινούνται περί την κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων... Γιατί όχι και η Περιφέρεια Ηπείρου;
Θεσσαλία, Θράκη, Κρήτη, Πελοπόννησος και άλλες περιφέρειες της χώρας, έχουν λειτουργούντα πολύ σωστά τα πανεπιστήμια, με τις έδρες των σχολών, σε όλους τους νομούς. Μόνο στην Ήπειρο, το Πανεπιστήμιο, είναι των Ιωαννίνων και αυτό ως διαπίστωση και μόνο λέει πολλά, σε σχέση με την ιστορική ευθύνη, που έχουν οι τρεις δήμαρχοι και συνολικότερα οι Δήμοι των πρωτευουσών των νομών της Ηπείρου...
-Αφού η αγωνία είναι κοινή, γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει έστω και η απόπειρα να συζητήσουν οι δήμαρχοι Άρτας, Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας;
Σε ιδιαίτερο προβληματισμό μπορεί να οδηγήσει το ερώτημα αυτό και το χρήσιμο που μπορεί να προκύψει, είναι ότι πρέπει ν’ αντιληφθούν και οι τρεις, πως αφού έχουν κοινό το αίτημα, της μη ερήμωσης των πόλεων που εκπροσωπούν, θα πρέπει να συνεργαστούν και μάλιστα σε καθημερινή βάση και με κοινές παρεμβάσεις...
Είναι καιρός να ξεκαθαριστεί και μια σύγχυση που επικρατεί και έχει συζητηθεί... Πως η Άρτα, είναι ιδιαίτερα προνομιούχος στην παρούσα πολιτική συγκυρία, μιας και έχει πρωθυπουργό και υπουργό... Κατάφεραν οι... μαέστροι των Ιωαννίνων και αυτή την υπεροχή, αν υπήρχε, να την μηδενίσουν σε χρόνο ρεκόρ, όπως διαπιστώνει ο κάθε καλοπροαίρετος πολίτης, διαβάζοντας τις προτάσεις που κατατίθενται σε σχέση με την συνένωση ΤΕΙ και Πανεπιστημίου...
Οι καιροί οι μενετοί! Αν οι ουσιαστικές παρεμβάσεις, αν χρειαστεί και κινητοποιήσεις, δεν γίνουν τώρα, οπότε και να γίνουν αργότερα, δεν θα έχουν καμία πρακτική αξία, γιατί τότε θα κορυφώνεται το πάρτι στα Γιάννενα...

Του

ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

 

Δείτε το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί γύρω και μέσα στην Τουρκία (εξέλιξη που οφείλεται σε υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων τους και τραγικά λάθη της ηγετικής ομάδας): α/Η εισβολή στον Αφρίν της Συρίας δεν αποδίδει, ενώ κατέστρεψε τις γέφυρες επικοινωνίας και με έναν ακόμη γειτονικό λαό (Κούρδους). β/Στην κυπριακή ΑΟΖ κάνουν ασκήσεις αμερικανικά πολεμικά πλοία και η πλατφόρμα της Axxon αναμένεται να στηθεί (εν αντιθέσει με την περίπτωση της ιταλικής πριν λίγες ημέρες…). γ/ Ο Ερντογάν έχει συμμαχήσει εκλογικά με του ακροδεξιούς «Γκρίζους Λύκους». δ/Σε λίγους μήνες συμπληρώνονται δύο έτη από το πραξικόπημα, όποτε είναι… μεγάλο το διάστημα που οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί βρίσκονται στις ελληνικές φυλακές (αντί τις τουρκικές…).
 Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, εάν η Τουρκία εάν δεν έστησε το επεισόδιο με τους Έλληνες στρατιωτικούς, το εκμεταλλεύεται απάνθρωπα…
 Ανώτατη πηγή του υπουργείου Άμυνας έλεγε στην στήλη ότι , «ενώ στην αρχή είχαμε διαβεβαιώσεις από την τουρκική πλευρά πως το θέμα θα διευθετούταν εντός ολίγων ημερών, με την επιστροφή του Ερντογάν από το ταξίδι του στη Ζάμπια η υπόθεση πήρε εντελώς άλλη τροπή…».
 Είναι φανερό ότι η κράτησε των Ελλήνων στρατιωτικών λαμβάνει άλλη διάσταση πλέον.
 Με αυτό το δεδομένο, το γεγονός δηλαδή  ότι δεν γνωρίζουμε τις ακριβείς προθέσεις της Τουρκίας, τα ανταλλάγματα που θα ζητήσει και τους σκοτεινούς σχεδιασμούς ενός βαθέως κράτους, ας λάβουμε υπόψιν μας και τους χρόνους της τουρκικής δικαιοσύνης (θέμα που θα υπερτονίζεται το επόμενο διάστημα καθώς οι «8» δεν εκδόθηκαν στην γείτονα λόγω της ελληνικής δικαιοσύνης, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, καίτοι ο κ.Τσίπρας είχε υποσχεθεί τα ακριβώς αντίθετα σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ.Ερντογάν λίγες ημέρες νωρίτερα). Οι «8» δύνανται να κάνουν νέα αίτηση αποφυλάκισης (ώστε να παραμείνουν σαν υπόδικοι στην Αδριανούπολη) σε ένα μήνα,. Δηλαδή μετά την πάροδο 30 ημερών από την προηγηθείσα αίτηση (η οποία, όπως είναι γνωστό, απορρίφθηκε). Προβλέπεται Μεγάλη Εβδομάδα παθών. Τόσο για τους ίδιους όσο και για τις οικογένειές τους και τους Έλληνες που αγωνιούν και ανησυχούν…
 Από την άλλη πλευρά, στο άλλο ανοικτό θέμα της Ελλάδας, οι εξελίξεις στην οικονομία και την «έξοδο» από τα μνημόνια, αφενός επηρεάζεται από αυτή την εξέλιξη (στα βαθμό που ουδείς σχεδιάζει μακροπρόθεσμα όταν το θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών μπορεί να ανατρέψει τις πολιτικές ισορροπίες στο εσωτερικό), και αφετέρου εκδηλώθηκε πλέον ανοικτά ο πόλεμος της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα δια… αντιπροσώπων: τον διοικητή της ΕΚΤ Γιάννη Στουρνάρα.
Είναι τέτοιου μεγέθους οι συντελούμενες ανακατατάξεις που, ο συνήθως αισιόδοξος και με μεγαλόστομες υποσχέσεις πρωθυπουργός, δεσμεύεται τώρα ότι… δεν μπορούν να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές. Και υπόσχεται δίκες και αποκαλύψεις: για τα τραπεζικά δάνεια, τα οικονομικά των κομμάτων,  για την πτώχευση, για την είσοδο στα μνημόνια….
 Και όλα αυτά απέναντι σε μια Ευρώπη που θέλει να… απεμπλακεί από την Ελλάδα, καθώς ετοιμάζεται για εμπορικό και νομισματικό πόλεμο με τις ΗΠΑ (δασμοί στο χάλυβα, το αλουμίνιο, τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα και τα αγροτικά προϊόντα, διολίσθηση του δολαρίου για τόνωση των εξαγωγών και υψηλό κόστος στις αμερικάνικες εισαγωγές).
 Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι ευρωπαίοι που θέλουν να απεμπλακούν από την «αδιόρθωτη» Ελλάδα. Ορισμένες ευρωπαϊκές δυνάμεις αλλά και η εγχώρια «αστική τάξη» ανησυχούν για την λεγόμενη «καθαρή έξοδο» στις αγορές (χωρίς προληπτική πιστωτική γραμμή). Και αυτό γιατί τα 19 δις ευρώ που θα συγκεντρωθούν θα κοστίζουν άνω των 400 εκ. το χρόνο σε τόκους (για σχολάζοντα κεφάλαια που θα βρίσκονται σε ακινησία), ενώ το συγκεκριμένο ποσό μπορεί να εξαντληθεί μέχρι το φθινόπωρο του 2019 (στην περίπτωση που θα ανέβουν τα διεθνή επιτόκια, κάτι που είναι μια αναμενόμενο και αποτελεί μάλλον φυσιολογική εξέλιξη).
 Κατά συνέπεια, 14 μήνες μετά την λέξη των μνημονίων η χώρα κινδυνεύει να μείνει ακάλυπτη, με τα επιτόκια στα ομόλογα να κινούνται σαφώς πάνω από το 5% (10ετείς τίτλοι) και η πολιτική τάξη να οδεύει σε (ενδεχόμενες δεύτερες )εκλογές την άνοιξη του 2020 με απλή αναλογική λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Θα πρόκειται για την συνταγή της τέλειας καταστροφής…
Ας ετοιμαζόμαστε λοιπόν για έναν πρώιμο και παρατεταμένο… Γολγοθά. Με τον Ερντογάν να έχει απασφαλίσει γενικότερα στην περιοχή και την χώρα να συνεχίσει τους κομματικούς ακροβατισμούς ενόσω οι πολίτες έχουν πληρώσει ένα πολύ βαρύ τίμημα για την σταθεροποίηση. Τώρα όλα αλλάζουν και στο Μαξίμου (Novartis, 4η αξιολόγηση, stress test τραπεζών, βελτίωση οικονομικού κλίματος) και όλα τα συμπαρομαρτούντα τίθενται εν αμφιβόλω («καθαρή έξοδος», δίκες για τραπεζικό υπερ-δανεισμό κ.α.) .

Του

ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

 

Ας βγει, ένας εκ των παραγόντων της πόλης και της περιοχής συνολικότερα και με την ευθύνη της υπογραφής του, να διαβεβαιώσει τους πολίτες, ότι σ’ έναν τομέα, μετά από προσπάθειες, έχει προκύψει κάποιο θετικό αποτέλεσμα, το οποίο με την σειρά του, θα προσδίδει αισιοδοξία στον πολίτη, ειδικά αυτή την εποχή, που την έχει ανάγκη.
Να μην αναφερθούμε ειδικά, στα θέματα και τις εξελίξεις, που εξ αυτών βγαίνει καθημερινά ζημιωμένη και σε πρακτικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο αισιοδοξίας, η Άρτα. Είναι όλα γνωστά και έχουν αναλυθεί ποικιλοτρόπως και απ’ την «Γ» και από συμπολίτες μας, που επέλεξαν ν’ αρθρογραφήσουν για τα θέματα αυτά...
Προκύπτει αβίαστα το ερώτημα:
-Αυτοί οι άνθρωποι που συνέδεσαν το όνομά τους, με το απόλυτο τίποτα και την καταστροφή ακόμη, θα έχουν το θράσος, ν’ απευθυνθούν στον πολίτη και να του ζητήσουν την ψήφο του;
Ακριβώς με βάση αυτή την πρόβλεψη - διαπίστωση, πρέπει η οργή και η αγανάκτηση, να καταλάβει τους πολίτες και να λειτουργήσουν διαφορετικά, σε σχέση με την ανοχή, απ’ ότι λειτουργούσαν μέχρι τώρα. Που μη αξιολογώντας το πόσο στοιχίζει η ανεπάρκεια και η ανυπαρξία τους, υποθηκεύουν με την ανοχή τους, το μέλλον του τόπου και των παιδιών τους...
Μία κατηγορία παραγόντων που εγκληματούν εις βάρος του μέλλοντος των παιδιών μας, είναι η συμπαθής -κατά τ’ άλλα- τάξη των δημάρχων... Κανένας δεν έχει κάνει την διαφορά, αλλά όλοι κάνουν ασκήσεις προετοιμασίας, για τις επόμενες εκλογές, μιας και κανένας εξ αυτών, δεν έχει αφήσει την καρέκλα, έστω με την ελάχιστη αυτοκριτική... Όλοι με την κατακραυγή των πολιτών, φεύγουν και ακολούθως, οι ημέρες τους είναι πολύ δύσκολες... Ίσως για την περίπτωση της Άρτας, ν’ αποτελεί εξέλιξη ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Παπαλέξης, του οποίου ο διάδοχος αποδείχτηκε εκατό φορές χειρότερος και ίσως απολαμβάνει κάποια δικαίωση, μετά την φοβερή ήττα που υπέστη...
Τα πραγματικά γεγονότα μιλούν από μόνα τους... Κάνουν τ’ αδύνατα, δυνατά για ν’ αποδείξουν ότι είναι ανίκανοι και ενώ παρατηρούν ότι ο απλός πολίτης, τους έχει... καταχωρήσει στα παλαιότερα των υποδημάτων του, αυτοί ετοιμάζονται να κατέβουν στις εκλογές και ζητούν την ψήφο, αυτού που έκαναν τα πάντα για να τον απογοητεύσουν.
Δεν δίνουν την ελάχιστη σημασία, ν’ αποδείξουν ότι τις θέσεις ευθύνης που τους ανέθεσε ο λαός, να υπηρετήσουν, τις υπηρετούν τουλάχιστον με διαφάνεια... Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της λειτουργίας των πέντε δημάρχων, που αποτελούν την εκτελεστική επιτροπή του ΔΣ του Συνδέσμου Αποκομιδής Απορριμμάτων Άρτας, που ενώ κατηγορούνται για πλείστες όσες παρανομίες, κανένας εξ αυτών δεν μπαίνει στον κόπο να συντάξει μια ανακοίνωση και να υπερασπιστεί την επιλογή του... Άντε αυτούς του ανθρώπους, που κρύβονται σαν την στρουθοκάμηλο, να τους δείξεις την εμπιστοσύνη για το μέλλον του τόπου...
Δεν αρκεί όμως η μέχρι εδώ, ανάλυση της τραγικής κατάστασης... Υπάρχει και η άλλη πλευρά, που έχει τις ίδιες ευθύνες, για την κατάντια του τόπου μας! Οι πολίτες... Ο λαός, που παλιότερα κάποιες αναλύσεις, είχαν ως προμετωπίδα, μια άκαιρη διαπίστωση, περί την σοφία με την οποία ο λαός, αντιμετωπίζει το μέλλον του... Αστεία πράγματα... Σε κάθε νόημα, που η πλειοψηφία θα δεχτεί απ’ την εξουσία, είναι πανέτοιμη, ν’ ανταποκριθεί... Έστω και με την ελπίδα, που θα φροντίσει να του καλλιεργήσει ο κάθε πονηρός πολιτευτής! Ότι τάχα την επόμενη τετραετία, θα τακτοποιήσει το ένα παιδί...
Ένα μήνα πριν, η «Γ» απ’ αυτή την στήλη κατέληγε στο συμπέρασμα, ότι για να γίνει κάτι σωστό στον τόπο, θα πρέπει να προκύψει μέσα απ’ τους πολίτες, ένα μέτωπο σωτηρίας, για δεν πάει άλλο... Εκείνες τις ημέρες, είχαμε δεχτεί άπειρα μηνύματα, για την αναγκαιότητα συγκρότησης του μετώπου αυτού. Ακούσαμε και πολλά καλά σχόλια, για την αρθρογραφία...
-Το αποτέλεσμα;
Μείναμε εκεί... Στην διαπίστωση, αλλά γι’ αυτή την διαπίστωση της αναγκαιότητας, την πρωτοβουλία να την λάβουν άλλοι και η πλειοψηφία να παρακολουθεί και παράλληλα να «κλείνει το μάτι» σε κάθε αποτυχημένο, που έχει να υποσχεθεί κάποιες θέσεις εργασίας και τίποτ’ άλλο!
Επίλογος με φόντο την μελαγχολία...
-Πόσες κινητοποιήσεις, θα έπρεπε να γίνουν, το τελευταίο διάστημα στην Άρτα, για όλα τα μεγάλα ζητήματα που προέκυψαν;
Πολλές, αλλά ας αναφέρουμε κάποιες χαρακτηριστικές. Για το στρατόπεδο που χάθηκε... Για τις πανεπιστημιακές σχολές, που ΔΕΝ θα γίνουν στην Άρτα! Για τα τμήματα του ΤΕΙ που χάνονται. Για τα εργοστάσια που κλείνουν... Για την κατάντια της αγροτικής παραγωγής...
Κάποιοι έπρεπε να ηγηθούν για να προκύψουν οι κινητοποιήσεις. Οι πονηροί πολιτευτές; Αστεία πράγματα! Οι σκεπτόμενοι πολίτες; Που χάθηκαν; Καιρό έχουμε να δούμε τέτοιους, να κυκλοφορούν σ’ αυτή την πόλη...

Τετάρτη, 07 Μαρτίου 2018 20:58

Ας αντιγράψουμε την… Ηγουμενίτσα!

Του

ΑΡΗ ΡΑΒΑΝΟΥ

 

Πριν περίπου είκοσι μέρες διετύπωσα μέσω του σχολίου μου το ερώτημα: «Είναι η Άρτα έξυπνη πόλη;». Πολλοί διερωτήθηκαν τι εννοούσα, αν και από το κείμενο ήταν σαφές: Να ακολουθήσει τα επιτυχημένα παραδείγματα άλλων πόλεων, όπως το Ηράκλειο Κρήτης, τα Τρίκαλα, κ.α. και να αξιοποιήσει ευρωπαϊκά προγράμματα στο πεδίο του διαδικτύου. Πριν λίγο καιρό είχα αναφέρει ένα παράδειγμα από μια μικρή πόλη της Ισπανίας για το πώς κατάφερε να αντιμετωπίσει το κυκλοφοριακό.
Πολλοί και τότε απόρησαν, αλλά και εκεί η απάντηση ήταν λογική: οφείλουν όσοι ασχολούνται με την τοπική αυτοδιοίκηση και να πάρουν ιδέες από επιτυχημένα σχέδια τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό από πόλεις ίδιου μεγέθους με την Άρτα. Διάθεση να υπάρχει και ανοικτό μυαλό και πολλά μπορεί να γίνουν. Απλά πρέπει να αλλάξει ο τρόπος αντίληψης και αντιμετώπισης πολλών πραγμάτων και του πως ασκείται η πολιτική. Αυτή την εβδομάδα, η στήλη δεν θα πάει μακριά και θα δει την περίπτωση της Ηγουμενίτσας.
Πριν λίγα εικοσιτετράωρα, ανακοινώθηκαν οι υποψήφιες πόλεις για τα βραβεία της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 2017, όπου συμμετείχαν περισσότερες από 2.500 πόλεις. Η επιλογή έγινε από ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων σε θέματα κινητικότητας και μεταφορών. Φέτος, για πρώτη φορά, δημιουργήθηκε κατηγορία βραβείου για πόλεις με λιγότερους από 50.000 κατοίκους, αναγνωρίζοντας τα επιτεύγματα των μικρότερων πόλεων στην Ευρώπη για τη βιώσιμη κινητικότητα. Το εν λόγω βραβείο απονέμεται στις τοπικές αρχές που επιδεικνύουν σημαντικές προσπάθειες για την προώθηση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Ποιο είναι το ενδιαφέρον;
Μεταξύ των τριών υποψήφιων πόλεων για το βραβείο της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 2017 για δήμους κάτω των 50.000 κατοίκων είναι: α) Lindau (Γερμανία), Tivat (Μαυροβούνιο) και η Ηγουμενίτσα. Μάλιστα, σύμφωνα με την απόφαση των Μελών της Κριτικής Επιτροπής, η Ηγουμενίτσα σημείωσε μεγάλη επιτυχία χάρη στις έντονες προσπάθειές της να γνωστοποιήσει τα οφέλη της βιώσιμης κινητικότητας στους κατοίκους της και τους κατοίκους των κοντινών οικισμών. Η πόλη Lindau υλοποίησε εντυπωσιακά μόνιμα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των χώρων στάθμευσης, ενώ οι κριτές επαίνεσαν και την πόλη του Tivat για την συμμετοχή των πολιτών στις δράσεις.
Ο Δήμος Ηγουμενίτσας συμμετείχε για πρώτη φορά το Σεπτέμβριο του 2017 στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας. Σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και πολίτες, ανέλαβε δράσεις που είναι συναφείς με την ''καθαρή'' και ''ισότιμη'' αστική κινητικότητα και αναδεικνύουν την αναγκαιότητα να στραφούμε στη βιώσιμη ανάπτυξη και να επιδιώξουμε καθαρότερο περιβάλλον και καλύτερη ποιότητα ζωής για τους κατοίκους. Επικεντρώθηκε, επίσης, στο να επισημάνει τα πλεονεκτήματα των καθαρότερων τρόπων μεταφοράς, στο να προωθήσει μέτρα βιώσιμης μετακίνησης και να προσκαλέσει τους ανθρώπους να δοκιμάσουν εναλλακτικές λύσεις μετακίνησης αφήνοντας εκτός πόλης το αυτοκίνητο. Στην ηπειρώτικη πόλη επιδιώκεται η αύξηση της βιώσιμης κινητικότητας στο κέντρο της Ηγουμενίτσας και τα προάστια, συμπεριλαμβανομένων και των γύρω οικισμών.
Με νέα δρομολογία αστικών λεωφορείων και τη δημιουργία ενός εύκολα προσβάσιμου συστήματος ανταλλαγής ποδηλάτων, στοχεύει στην αλλαγή συμπεριφοράς υπέρ της ποδηλασίας και των μέσων μαζικής μεταφοράς. Η εκεί δημοτική αρχή προχώρησε στην κατάρτιση ενός Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) προκειμένου οι όποιες αλλαγές να βασίζονται σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό στον οποίο οι πολίτες συμμετέχουν ενεργά.
Στα έργα που προωθούνται μέσω του ΣΒΑΚ συμπεριλαμβάνονται η κατασκευή ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων, η βελτίωση της προσβασιμότητας σε όλα τα σημεία της πόλης, η λειτουργία της ελεγχόμενης στάθμευσης και η καθιέρωση της δημόσιας συγκοινωνίας, που θα βελτιώσουν πραγματικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Δύσκολο να γίνει και στην Άρτα; Προφανώς και όχι. Η Ηγουμενίτσα είναι δίπλα μας και δείχνει το δρόμο…

Του

ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

 

Όσο ο Τσίπρας ήταν στην προβοκάτσια, στην απόρριψη (συλλήβδην) του (παλιού) πολιτικού σκηνικού, όσο «πετροβολούσε» γενικώς, κομματικά γεννούσαν και τα κοκόρια του. (Όχι όμως ότι αβγάτιζε και ο πλούτος της χώρας. Σπυρί καλαμπόκι δεν εισέφερε στην έρμο τόπο μας που βρίσκεται, δέκα χρόνια τώρα, στα βράχια). Τώρα που  το παρατράβηξε με την «συμβατικότητα», την ενσωμάτωση των απαιτήσεων των δανειστών, την κατάθεση «ελληνικού μνημονίου» (τον προσεχή Μάιο) σε συνέχεια και επέκταση των μέτρων της τρόικας, τα πράγματα δεν εξελίσσονται καλά (ούτε για τον ίδιο-παρέλκει το θέμα, ούτε για την χώρα-μας καίει). Τώρα ο Τσίπρας δεν μπορεί καν να κάνει ανασχηματισμό. Δεν έχει πάγκο, στέρεψε από ιδέες, ανακαλεί τον Φώτη Κουβέλη. Του λούστρο χάθηκε…
Τώρα φίλε δεν είναι όπως παλαιά: Ο Τσίπρας τους πλειστηριασμούς, τις συντάξεις, τις ιδιωτικοποιήσεις, την υποχρεωτική μερική απασχόληση των 300 ευρώ, την ανασφάλεια. Ο Τσίπρας τις επόμενες περικοπές και τον οικονομικό «γύψο» των μεγάλων φόρων και των δυσθεώρητων πλεονασμάτων. Αλλά, και ο ΣΥΡΙΖΑ των επιδομάτων στους… απόρους υπουργούς; Άτακτη ενσωμάτωση στο σύστημα λόγω απουσίας επεξεργασμένων ιδεών, καλοπέραση και τρυφηλότητα των πλανεμένων από την εξουσία υπουργών και στελεχών…
-Κοιτάζοντας πίσω στο υπουργικό συμβούλιο, παλαιό και… αναδομημένο, βλέπεις απίθανες αιτήσεις «απόρων» υπουργών που διεκδικούν επιδότηση ενοικίου προκειμένου να πληρώσουν τον… ΕΝΦΙΑ από δεκάδες ακίνητα που έχουν σε άλλους, όμορους των Αθηναίων, Δήμους…
-Ρίχνοντας μια ματιά στη Βουλή βλέπεις πρώην γιατρούς που έχουν… μετεκπαιδευτεί από την Noivartis μέσα από άπειρα (και σε ευφάνταστους προορισμούς) εξωτικά ταξίδια.
-Αν η Τράπεζα της Ελλάδας δεήσει και δώσει στη δημοσιότητα την  λίστα όσων έβγαλαν στο εξωτερικό χρήματα μέσα στην κρίση, όσων έκαναν αναλήψεις μεγάλων ποσών τον Ιούνιο του 2015 λίγο πριν τα capital control, εκείνων που κάνουν ξέπλυμα χρήματος μέσω Μάλτας (σ.σ. όπου η Εθνική Τράπεζα διατηρεί θυγατρική παρά την αναδίπλωση απ όλα τα Βαλκάνια, καίτοι πούλησε την –υπόλοιπη- Finasbank) ή βγάζουν ακόμη κεφάλαια στο εξωτερικό, θα δει ανάμεσά τους πολλούς διαπρύσιους κήνσορες της ηθικής.   
-Ψάχνοντας για την διεθνή θέση της χώρας βλέπεις ένα «τοξικό» Π.Καμένο που, όταν δεν επιχειρεί να πουλήσει βλήματα μέσω ύποπτων διαδρομών, λειτουργεί αποσταθεροποιητικά ως προς την διαδικασία διευθέτησης των εθνικών θεμάτων (με την Τουρκία ή τα Σκόπια).
-Η Novartis αποσυντονίζει, έτι περαιτέρω, το (παλαιό και νέο) πολιτικό σκηνικό. Ουσιαστικά τη ΝΔ αλλά, σαφώς και την κυβέρνηση ως προς την μη τιμολόγηση των φαρμάκων την περίοδο 2015-16 που ωφέλησε σκανδαλωδώς τις επιχειρήσεις ή τα αμέτρητα ταξίδια των γιατρών-βουλευτών.
-Το «σκοπιανό» ενισχύει τα άκρα. Η αλαζονεία «όλα τα κάνω γιατί έχω ηθικό πλεονέκτημα»,  γιατί «ήρθα από την Αμερική να σας σώσω», αποσυντονίζει πλήρως την κοινή γνώμη και θολώνει τους (όποιους) σηματωρούς.  Όταν ολόκληρη η κοινωνία δείχνει να ασφυκτιά, όταν το «νέο» έρχεται με φόρα και ιδιοποιείται το δημόσιο χρήμα περισσότερο από  το «παλιό», όταν μεταλλάσσεται από την Κίρκη της εξουσίας και το μόνο που υπόσχεσαι στο λαό είναι η ατζέντα των δανειστών και μια γενναία δόση από καπιταλιστικό εκσυγχρονισμό (αύξηση φορολογίας στους μισθωτούς και συνταξιούχους για να ελαφρυνθεί η επιχειρηματικότητα), τι νομίζετε ότι περιμένει τον Τσίπρα; Και, παρακαλώ, να μην σας γελούν τα νούμερα (των δημοσκοπήσεων)…
Δείτε εκείνο το «αντισυμβατικό» 60% που όλοι προσπερνούν και τώρα είναι, επιπλέον, και θυμωμένο:
α/ 6 στους 10 που βρίσκουν δουλειά παίρνουν κάτω από 500 ευρώ το μήνα και δεν ασφαλίζονται για το σύνολο της απασχόλησης.
β/Το 62% που είπε «όχι» στο δημοψήφισμα καρικατούρα του 2015  (ανεξαρτήτως στόχων και αποτελέσματος) που εντοπίζεται σήμερα σε κάθε δημοσκόπηση σαν αντισυμβατική ψήφος, δεν θέλει «λύση» στο «Σκοπιανό»  το όνομα «Μακεδονία», αντιδρά στους πλειστηριασμούς, κόμματα, Βουλή, συνδικάτα κ.α.).
γ/Έως και 70% δεν απαντά στις ερωτήσεις των δημοσκόπων.
δ/ Η συμμετοχή στις επόμενες εκλογές δεν αναμένεται να είναι πάνω από 56% που ήταν η προσέλευση στην τελευταία αναμέτρηση (Σεπτέμβριος 2015).
ε/Το 55% είτε ψηφίζει τα άκρα, είτε δεν ψηφίζει καν ή δηλώνει αναποφάσιστο, «άκυρο-λευκό» (Δημοσκόπηση Metron Analysis Βήμα 25/2/2018)*.
 Καλώς ήρθατε σε ένα τοπίο-κινούμενη άμμο όπου οι πολίτες δεν έχουν να χάσουν (άλλα). Αν τα υπεύθυνα, τουλάχιστον με βάσει την έως τώρα πολιτική τους πρακτική, δεν αντιδράσουν, δεν ανανεωθούν προγραμματικά και ως προς το προσωπικό τους, δεν καταθέσουν αμέσως νέες και επεξεργασμένες ιδέες, ποντίκια θα παίζουν στα ερείπια της χώρας.
Μπορεί να νικήσουν οι ιδέες;

 *Υ.Γ. Από αυτή τη δημοσκόπηση ας κρατήσουμε τις απαντήσεις από την περιφέρεια «Ήπειρος-Ιόνιο». Και αυτό γιατί εδώ υπάρχουν οι πιο υγιείς αναζητήσεις των πολιτών από το σύνολο της χώρας. Η Χρυσή Αυγή και εν γένει τα άκρα υποχωρούν, καίτοι ο δικομματισμός παρουσιάζει το μικρότερο άθροισμα πανελλαδικά (16,7% και 16,5% αντίστοιχα για ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ). Με το μεγαλύτερο, ταυτόχρονα, ποσοστό «άκυρο-λευκό-κανένας» στο 31,7%, σχεδόν ισοϋψές με τον ποσοστό του δικομματισμού που προαναφέραμε…
 Αυτά τα ευρήματα ας μας βάλουν σε δημιουργικές σκέψεις. Γιατί, εάν δεν υπάρξει ανανέωση προσώπων και ιδεών, εάν δεν αναληφθούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την ανάπτυξη, την απασχόληση, το εισόδημα (μισθοί, συντάξεις) και για κάθε κοινωνικό πρόβλημα ή απειλή, τότε αναμένεται να αναμετρηθούν ανθρώπινα ράκη με κομματικά ερείπια…

Πέμπτη, 01 Μαρτίου 2018 20:50

Μια αξία που χάνεται.....

Γράφει η

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΧΙΣΜΕΝΟΥ

 

Ένα ναι κι ένα όχι που πάντοτε θα παίζουν και θα αλληλοδιώκονται σε μια εποχή που ούτε  κι αυτή γνωρίζει να το αποτυπώσει ακριβώς. Ένα ναι ή ένα όχι για να σωθεί μια αξιοπρέπεια που ούτως ή άλλως σήμερα έχει χαθεί η αξία της και η παρουσία της. Δεν ξέρω πλέον ποιο είναι το αντίθετο της αξιοπρέπειας. Ίσως να ναι η αναξιοπρέπεια, ίσως  να είναι η ανάγκη, η στέρηση, η δόξα, η αναρρίχηση, η αυτοπροβολή χωρίς αντίκρυσμα.  
 Όταν την ξεχνάμε την αξιοπρέπεια έρχεται να μας τη θυμίσει η φύση- η αξιοπρέπεια των ελεφάντων που απομακρύνονται για να πεθάνουν. Η αποχώρηση και η σιωπή που δεν συνοδεύουν πάντοτε το θάνατο ούτε τον «προλογίζουν» αλλά αντιθέτως θωρακίζουν την αξιοπρέπεια της ζωής. Είναι σημαντικό να ξέρεις πώς να διαχειριστείς με αξιοπρέπεια τη ζωή σου και ακόμη περισσότερο πώς να την αποχαιρετίσεις, πότε να σιωπήσεις, πότε να επιλέξεις έναν παραπόταμο αντί τη μεγάλη βουή του ποταμού και το δυνατό ρεύμα, πότε να πετάξεις αντίθετα στον άνεμο και πότε να σπάσεις τα φτερά σου και να πέσεις σαν τον Ίκαρο...
Μπορεί πράγματι να αποστερούν την αξιοπρέπεια των ανθρώπων, να δοκιμάζουν τα όρια και τις αντοχές μας, να αιματοκυλούν χώρες ασταθείς πολιτικά θέλοντας να επιβάλλουν τη δική τους πολιτική- του δικού τους συμφέροντος. Όμως η αξιοπρέπεια δε χάνεται έτσι απλά και γρήγορα στον άνθρωπο. Πάντοτε η ανθρώπινη  αξιοπρέπεια ήταν το πρώτο θύμα των δύσκολων καιρών ή συγκυριών.  Ξεκινά με την αμφισβήτηση των λέξεων και την αξιοπιστία των εννοιών που εμπεριέχουν ιδανικά, συνεχίζεται με τα ασήμαντα και την προβολή τους. Διακαιολογούμε τις συμφορές και τη δυστυχία μας με τον τρόπο του Βάρναλη και των Μοιραίων, πάψαμε την αυτοκριτική μας, χάσαμε το φιλότιμό μας,  ενταχθήκαμε στο αυτονόητο και επενδύσαμε σ΄ένα θαύμα που δεν έρχεται.....και ούτε θα ρθει.
Προσπαθήσαμε όλοι να γίνουμε κάτι , όχι με την δουλειά μας και τον ιδρώτα μας, αλλά πιάνοντας μια καρέκλα και πίνοντας έναν μόνιμο καφέ, αμπελοφιλοσοφώντας  και ξεχνώντας πως με το να είσαι ένα τίποτα ίσως σημαίνει να είσαι ελεύθερος από την ιδέα του να είσαι κάτι. Αληθινή αξιοπρέπεια υπάρχει όταν δεν ανήκεις ή βρίσκεσαι σε κάποια ξεχωριστή θέση. Αυτό δεν μπορεί ποτέ κανένας να μας το αφαιρέσει , θα είμαστε απλά εκεί και θα εκπέμπουμε από κάτω, από χαμηλά...
Σήμερα τα πράγματα και οι θεσμοί κάπως κυλούν από μόνοι τους. Ακόμη και η εκπαίδευση- που είναι αυτή που αρχικά σε εισάγει, μετά από την οικογένεια στην  κουλτούρα της αξιοπρέπειας, δεν προετοιμάζεται πλέον πολύ. Απλά κυλά πάνω στα νέα μέλη μιας κοινωνίας χωρίς πολλά και βαθιά μηνύματα, απλά κάπως έτσι.....σαν το αεράκι χωρίς προσανατολισμό.  Ο Επίκτητος σ΄ένα παράδειγμα αξιοπρέπειας μ΄εναν αθλητή που προτίμησε να μη χάσει την αρτιμέλειά του κι έτσι επέλεξε το θάνατο  τόνισε, πως ο σεβασμός του ανθρώπου προς τη δική  του συνέπεια είναι αυτό που καθορίζει την αξιοπρέπεια μας.
Φυσικά πού να υπολόγιζε ο Επίκτητος πως η δική μας σύγχρονη συνέπεια είναι απέναντι στον καφέ μας, απέναντι στην καλοπέρασή μας και το προσωπικό μας αξιολάτρευτο σύμπαν, απέναντι στα σήριαλ της τηλεόρασης κι όταν μας έρθει κάνουμε και καμιά κριτική ελαφρού περιεχομένου για να μη βυθιστούμε παντελώς στη χώρα της ανυπαρξίας μας.
Σύνηθες φαινόμενο η αυτοπροβολή και αυτοπραγμάτωση τρώγοντας σιγά και  ύπουλα σάρκες άλλων ώστε να επιβληθεί με κάθε τρόπο ο δικός μας κόσμος, δόξα και μωροδοξία που είναι συνώνυμο της κενοδοξίας. Δεν αρκούν μόνο οι τσέπες μας να ναι γεμάτες, και μάλιστα όταν  μια χώρα ολόκληρη βυθίζεται στη απόλυτη φτώχεια και στέρηση. «Ατιμάζεις, ατιμάζεις τον εαυτό σου, ψυχή. Και δεν θα σου μείνει πια καιρός να τον τιμήσεις. Μια στιγμή μονάχα κρατά η ζωή του καθενός, και η δική σου σχεδόν πέρασε κιόλας, και εσύ δεν σέβεσαι τον εαυτό σου, παρά αποθέτεις την καλή σου μοίρα στις ψυχές των άλλων.» θα μας θυμίσει ο Μάρκος Αυρήλιος  στο έργο του «Έις εαυτόν». Όπως και τη σπουδαία ρήση «Σαν να πρόκειται τώρα αμέσως να φύγεις από τη ζωή, έτσι να πράττεις κάθε φορά, έτσι να μιλάς έτσι να σκέφτεσαι.».
Η αίγλη  και οι σκοτεινοί δρόμοι της ψυχής του κάθε ενός που σχεδιάζει άυπνος τα βράδια τους δρόμους –συνήθως  τους πλάγιους –που  του στερούν όλο και περισσότερο την αξία που χάνεται.....Αξιοπρέπεια..... μια λέξη που πλέον χάνεται και εγκαταλείπεται .
Άνθρωποι σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης που γίνονται όλο και πιο άθλιες και όχι μακρυά μας σε τριτοκοσμικές χώρες αλλά δίπλα μας. Άνθρωποι, άμαχοι που βομβαρδίζονται ανηλεώς  από πολιτικές συμφερόντων, που λεηλατούνται χώρες από ανθρώπους και τα αγαθά τους, για να ταξιδέψουν σε κραταιές σύγχρονες αυτοκρατορίες που πιστεύουν πως μ΄αυτόν τον τρόπο κυβερνούν τα πάντα.
Φυσικά υπάρχει και η άλλη πλευρά-« καταδικάστηκα» είπε ο Σωκράτης στην απολογία του «όχι επειδή δεν μπόρεσα να σας πω τα κατάλληλα λόγια , αλλά επειδή δεν μπόρεσα να φανώ θρασύς και αναιδής, και επειδή δεν θέλησα να σας πω πράγματα που θα ακούγατε πολύ ευχαρίστως, να κλαίω και να οδύρομαι, να πράττω και να λέω πολλά άλλα, κατά τη γνώμη μου ανάξιά μου,σαν αυτά που έχετε συνηθίσει να ακούτε από άλλους»....
Αξιοπρέπεια ένα ρούχο για λίγους…..

Του

ΧΑΡΗ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ*

 

Την έντονη ανησυχία του σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το ΤΕΙ Ηπείρου, εκφράζει ανοιχτά ο δημοτικός σύμβουλος Χάρης Παπάζογλου, δηλώνοντας ότι απαιτούνται σωστοί και έξυπνοι χειρισμοί από τους αρμόδιους φορείς σε μια οργανωμένη προσπάθεια να αποβούν οι εξελίξεις αυτές θετικές και ευεργετικές για την κοινωνία της Άρτας, ειδάλλως εμφανής είναι ο κίνδυνος να διαγραφεί η πόλη μας «μια και καλή» από τα μηχανογραφικά δελτία των υποψήφιων σπουδαστών.
«Το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας πρέπει να αποτελεί αποκλειστικό μέλημά μας και όλες οι προσπάθειες ανάπτυξης και προόδου που γίνονται πρέπει να κινούνται γύρω από το συμφέρον αυτό, το συμφέρον του τόπου μας, διαφορετικά ακόμα και οι πιο θετικές (όπως παρουσιάζονται από φορείς) εξελίξεις, μπορούν να αποβούν ζημιογόνες για την κοινωνική ευημερία του τόπου μας, με ισχυρά πλήγματα ιδίως στην τοπική οικονομία. Η ίδρυση Γεωπονικής Σχολής στην Άρτα απαιτεί χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, μα όσο καλοδεχούμενες κι αν είναι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για το θέμα αυτό, δεν παύει να απαιτείται σοβαρή διαχείρηση των εξελίξεων από πλευράς αρμόδιων φορέων, μιας και όπως ο ίδιος έχω διαπιστώσει, μια πληθώρα θεμάτων που αφορούν τις εξαγγελθείσες αλλαγές, παρουσιάζουν κενά, τα οποία μπορούν να αποβούν μοιραία για την πόλη μας και κατά συνέπεια για τους δημότες. Χαρακτηριστικά, παραθέτω στην τοπική κοινωνία τις εξής , αξιοπρόσεκτες κατ΄εμέ, επισημάνσεις:

 

1. Με θετική ματιά βλέπουμε όλοι μας το σχέδιο της κυβέρνησης για την ίδρυση της Σχολής Γεωπονίας, Τροφίμων και Διατροφής, καθώς και της Σχολής Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, όπως και τη δημιουργία Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου. Η ίδρυσή τους θα δώσει ανάσα στην τοπική οικονομία και θα αναβαθμίσει την πόλη μας σε πανεπιστημιούπολη. Ωστόσο, πιστεύω ακράδαντα ότι, καλές είναι μεν οι εξαγγελίες, μα πρέπει να γίνουν σωστοί και έξυπνοι χειρισμοί από πλευράς αρμόδιων φορέων, ώστε να επωφεληθεί η τοπική κοινωνία από την ίδρυση των δύο συγκεκριμένων σχολών και όχι να ζημιωθεί. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι η συνένωση του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν θα σημάνει εν καιρώ, και την απομάκρυνση της έδρας των δύο αυτών σχολών από την Άρτα στα Ιωάννινα; Μέχρι στιγμής, η πρόταση του Υπουργού Παιδείας δεν αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά ότι έδρα των σχολών αυτών θα είναι επ’ αόριστον η Άρτα. Πρόσφατα βιώσαμε μια μεγάλη, μείζονος σημασίας για την τοπική κοινωνία και οικονομία, απώλεια. Και αναφέρομαι φυσικά, στο κλείσιμο του ΚΕΝ Άρτας. Τόσα χρόνια δεχόμασταν υποσχέσεις ότι δεν θα κλείσει το ΚΕΝ, κι όμως έκλεισε! Όσον αφορά τις ζοφερές επιπτώσεις στην τοπική μας οικονομία αλλά και στη γενικότερη ζωή του τόπου μας, αυτές θα τις δούμε να εξελίσσονται μπροστά μας μέρα με τη μέρα. Κι εκεί είναι που θα δούμε στην πράξη πια, ότι οι υποσχέσεις και οι προσπάθειες κάποιων αρμόδιων φορέων απέβησαν άκαρπες.

2. Επιπρόσθετα, ενημερώθηκα εκτενώς από καθηγητές του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε. του ΤΕΙ Ηπείρου ότι έντονος είναι και ο δικός τους προβληματισμός, όσον αφορά το κατά πόσο οι επικείμενες αλλαγές θα είναι θετικές για το Τμήμα τους, τους σπουδαστές και κατ’ επέκταση, την πόλη μας. Εκφράζουν έντονα την αντίθεσή τους στην ενδεχόμενη μετεξέλιξη του τμήματός τους σε «Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών», επισημαίνοντας ότι η προτεινόμενη ονομασία, με τον προσδιορισμό  «Εφαρμογών», ανάγεται σε ένα γνωστικό αντικείμενο χωρίς ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά , το οποίο δεν απαντάται σε άλλο πανεπιστημιακό Τμήμα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Όσον αφορά τη δυνατότητα μεταπτυχιακών σπουδών, πράγματι, κάνοντας κανείς μια ενδελεχή έρευνα στο διαδίκτυο, παρατηρεί ότι δεν εμφανίζεται ο συγκεκριμένος όρος σε κάποιο πανεπιστήμιο του εξωτερικού, με αποτέλεσμα να κρίνεται αβέβαιη η συνέχιση των σπουδών σε ανώτερο επίπεδο των νέων σπουδαστών που θα έρθουν στην πόλη μας. Σχεδόν όλα τα πανεπιστήμια του εξωτερικού, στον τομέα της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, χρησιμοποιούν τον όρο “Computer Networking and telecommunications” (Δικτύωση ηλεκτρονικών υπολογιστών και τηλεπικοινωνίες) ή χωριστά τον όρο «Εφαρμογές Πληροφορικής» και χωριστά τον όρο «Εφαρμογές στις Τηλεπικοινωνίες». Αντίθετα, απαντώνται άπειρες ευκαιρίες σπουδών στο εξωτερικό σε μαθήματα με τον τίτλο που φέρει σήμερα το συγκεκριμένο Τμήμα, το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής. Όπως είναι γνωστό, το συγκεκριμένο Τμήμα του ΤΕΙ Ηπείρου έχει κερδίσει τις εντυπώσεις γονέων και εν δυνάμει φοιτητών, αφού πολλοί είναι αυτοί που το θέτουν ως πρώτη τους επιλογή στο μηχανογραφικό δελτίο. Ποιες θα είναι οι συνέπειες για την πόλη μας, αν δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για εξέλιξη των σπουδών των φοιτητών που θα έρχονται εδώ; Θα συνεχίσουν άραγε να έρχονται ή σε ένα-  δυο χρόνια θα παρατηρήσουμε να αποτελεί η Άρτα την τελευταία επιλογή στο μηχανογραφικό δελτίο;      

 

Όλα αυτά και αρκετά ακόμη θέματα πρέπει να διερευνηθούν εξονυχιστικά, πριν είναι αργά για τον τόπο μας. Όπως είπα, χρειάζονται σωστοί και έξυπνοι χειρισμοί, δεν πρέπει να μας διακρίνει ο απερίσκεπτος οπτιμισμός, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις κινήσεις μας, ώστε καθώς βλέπουμε το δέντρο, να μην χάσουμε το δάσος, γιατί οι συνέπειες θα πλήξουν όλη την τοπική μας κοινωνία, κάτι που δεν το θέλουμε. Σωστοί χειρισμοί, λοιπόν, για να πάμε την Άρτα ένα βήμα πιο μπροστά κι όχι ένα βήμα πιο πίσω».  


*Δημοτικός Σύμβουλος Άρτας

Του

ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

 

Την ώρα που παραπέμπονται πρώην υπουργοί για το σκάνδαλο της Novartis δεν ξέρουμε εάν η υπόθεση θα καταλήξει στο ακροατήριο. Αν θα λάμψει η αλήθεια. Και την ώρα που ο λαός διχάζεται για το «παλαιό» (έστω και… κοστοβόρο) η κυβέρνηση συνεχίζει να (δια)ψεύδεται αναφορικά με την κατάσταση στην οικονομία και την μετα - μνημονιακή Ελλάδα. Το ένα θέμα απλώνεται σαν αχλή πάνω στο άλλο και δεν υπάρχει ορίζοντας για τον πολίτη.
Μοιάζει βέβαιον σήμερα ότι η κυβέρνηση αναμείχθηκε υπερβολικά και αντιθεσμικά στο σκάνδαλο των φαρμάκων. Κυρίως για τον τρόπο που πήγε στη Βουλή. Επ’ αυτού φαίνεται ότι δεν χωρεί αμφιβολία. Τρία στοιχεία αισθητικής και ουσίας:
-Την υπόθεση συντονίζει ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ επί Καραμανλή Δ. Παπαγγελόπουλος, νυν υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ.
-Οι πρώην πρωθυπουργοί και οι οκτώ υπουργοί ελέγχονται με μόνη μαρτυρία αυτή των «σκοτεινών» μαρτύρων.
-Η προστασία των μαρτύρων δόθηκε μετά την παραπομπή του θέματος (φακέλου) στη Βουλή οπότε  ο χορηγήσας (αντιεισαγγελέας τους Αρείου Πάγου) δεν είχε αρμοδιότητα (πέρασε στη Βουλή).
Για την επί της ουσίας διερεύνηση της υπόθεση ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Γ.Σωτηρέλης προτείνει δύο στάδια:
Η κυβέρνηση να επιτρέψει (να συγκροτηθεί) με απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών (δηλαδή πάνω από 150) Γνωμοδοτικό Δικαστικό Συμβούλιο. Το οποίο, σε εύλογο χρόνο, θα καταθέσει τεκμηριωμένη σχετική γνωμοδότηση προς τη Βουλή ως προς το εάν, σε ποια σημεία και με ποιον τρόπο θα μπορούσε  να συγκροτηθεί «Προανακριτική Επιτροπή». Με αυτόν τον τρόπο οι πολιτικοί αντίπαλοι (κυβερνητικοί) στερούνται του θλιβερού προνομίου να ασκούν εισαγγελικό έργο. Και θα αποφύγουν (οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ) την κατηγορία της αντιπολίτευσης, αλλά και των ελεγχομένων πολιτικών, ότι η πλειοψηφία καταφεύγει σε πολιτικές διώξεις και ομηρία εν όψει εκλογών και κρίσιμων αποφάσεων για την μετα-μνημόνιο εποχή.
Ακολούθως, τα φερόμενα σαν εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, στην περίπτωση που το εν λόγω Γνωμοδοτικό Δικαστικό Συμβούλιο διαπιστώσει τυχόν παραγραφή των αδικημάτων, να  ζητήσουν τα ίδια – χωρίς όρους και προϋποθέσεις – να μην ισχύσει η προνομιακή αντιμετώπισή τους από το άρθρο 86 του Συντάγματος ως προς την εξάλειψη του αξιοποίνου των πράξεών τους (διότι ως γνωστόν προβλέπεται ότι η Βουλή δεν μπορεί να ασκήσει δίωξη αν παρέλθει η δεύτερη τακτική σύνοδος της επόμενης βουλευτικής περιόδου από αυτήν που τελέσθηκε το αποδιδόμενο σε υπουργό αδίκημα κατά την άσκηση των καθηκόντων του). Να μην δεχθούν δηλαδή την παραγραφή. Όχι, με μια απλή δήλωση, σύμφωνα με την τακτική του υπουργού Άμυνας Π.Καμένου προκειμένου να υπεκφύγει των ευθυνών του από το σκάνδαλο αγοροπωλησίας των βλημάτων από την Σαουδική Αραβία.
 Με αυτόν τον τρόπο και η πλειοψηφία δεν θα κατηγορηθεί για κομματικές διώξεις, θα αποσείσει την κατηγορία ότι η υπόθεση στήθηκε σε κάποια υπόγειο και το πολιτικό προσωπικό θα προσέλθει στον φυσικό του δικαστή προκειμένου να αντικρούσει τυχόν κατηγορίες χωρίς να μείνει καμία σκιά.
Αλλά, ποιος ενδιαφέρεται για την αποκάλυψη της αλήθειας; Όλα πρέπει να γίνουν γρήγορα, βιαστικά και εν μέσω πολιτικών κορόνων γιατί ο χρόνος πιέζει. Οδηγούμαστε σε νέο, με εθνόσημο αυτή τη φορά, μνημόνιο και το θέμα των πρόωρων εκλογών επανέρχεται πιο πιθανό από ποτέ.
Και από την άλλη, αν η ΝΔ «επιτρέψει» δίκη στελέχους της, φοβάται ίσως έχει αντίστοιχη εκλογική τύχη με αυτή του ΠΑΣΟΚ το 2012 μετά την διαλεύκανση του σκανδάλου με τα όπλα και την καταδίκη του Α.Τσοχατζόπουλου…
Πέραν όμως των αναλογιών του παρελθόντος, η κυβέρνηση έχει μπροστά της τα αποκαλυπτήρια μιας αδιέξοδης πορείας σε οικονομικό και πολιτικό πεδίο:
-Μέχρι τον Μάιο η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει το δικό της μνημόνιο, το σχέδιο δηλαδή για  μετά τον Αύγουστο του 2018 με το οποίο η χώρα θα αναλαμβάνει την «ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων μέχρι το 2022». Την εξαγγελία, εφαρμογή και τήρηση των περικοπών δηλαδή μετά την αποχώρηση της τρόικας…
-Τον ίδιο μήνα ανακοινώνονται και τα αποτελέσματα των stress test των τραπεζών με αρνητικές προβλέψεις για το χρηματοπιστωτικό σύστημα καθώς θα χρειαστούν και άλλα κεφάλαια (4η ανακεφαλαιοποίηση).
-Από την Πρωτομαγιά και πάλι θα ξεκινήσουν οι ηλεκτρονική πλειστηριασμοί ακόμη και για χρέη 500 ευρώ προς το δημόσιο.
-Τον Μάιοι θα ανακοινωθεί ο νέος αυξημένος ΕΝΦΙΑ (προκείμενου να ισοσκελιστεί ο φόρος των 3,3 δις ευρώ  που θα διατηρήσει το υπουργείο Οικονομικών επί μικρότερων αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα).
-Η χώρα μέχρι το καλοκαίρι θα πρέπει να έχει βγει άλλες τρεις φορές στις αγορές για να αντλήσει ρευστότητα. Αλλά, όταν βγήκε στις 8/2/18 και πέτυχε επιτόκιο 3,5% (7ετές ομόλογο) και δύο εβδομάδες μετά αυτό σκαρφάλωσε στο 4,2%, η όλη εξέλιξη σε εμβάλει σε σκέψεις γα την πορεία της χώρα εκτός χρηματοδότησης από τον ν ESM.
 Πρόσθετα, τόσο τα επιτόκια των ομολόγων που πήραν την ανηφόρα όσο και οι πλειστηριασμοί προκαλούν εκνευρισμό στον υπουργό Οικονομικών Ευ.Τσακαλώτο. Ο οποίος, βλέπει τώρα ότι στο τέλος θα πρέπει: α/να υιοθετήσει ένα «εθνικό μνημόνιο» που θα έχει ισχύ μετά τα «μνημόνια της τρόικας», β/ θα πρέπει να αποδεχτεί μια «προσαρμοσμένη, υβριδικού τύπου και ακραία εποπτεία» από το ΔΝΤ και την ευρωπαϊκή τρόικα και γ/να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι, εν τέλει, η έξοδος όχι μόνο δεν θα είναι «καθαρή» αλλά, θα υποχρεωθεί σε μια «προληπτική πιστωτική γραμμή». Θα συρθεί δηλαδή στις απαιτήσεις του διοικητική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μ.Ντράγκι. Και αυτό ίσως είναι το λιγότερο. Στο εσωτερικό ακροατήριο θα εμφανιστεί ότι κάνει αυτό που του υπέδειξε ο ευρισκόμενος στο «στόχαστρο» της κυβέρνηση διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ.Στουρνάρας.

Σελίδα 1 από 70

TEΛEYTAIA NEA

TEΛEYTAIA ΑΝΑΝΕΩΣΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

12879568
Σήμερα
Αυτή την εβδομάδα
Αυτόν το μήνα
3808
58554
186685

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 143 επισκέπτες και κανένα μέλος