A+ R A-
23 Σεπτεμβρίου 2018
Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018 21:10

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΚΑΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ «ΡΗΓΜΑ» ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΑΝ.ΕΛ.

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

|

Συνέντευξη του βουλευτή Πρέβεζας στην «Γ»: «Οι Τοπικές Μονάδες Υγείας αποτελούν το νέο «κύτταρο» του Εθνικού Συστήματος Υγείας, γύρω από τις οποίες οργανώνεται εκ νέου ολόκληρο το δημόσιο σύστημα υγείας»...

 

«Αποδείχθηκε στην πράξη ότι η καλύτερη δημοσκόπηση εξακολουθεί να είναι η πραγματική κάλπη των εκλογών, οι οποίες θα διεξαχθούν κανονικά στην ώρα τους, δηλαδή τον Σεπτέμβρη του 2019», επισημαίνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «ΓΝΩΜΗ», ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας, ο οποίος εκλήθη απ’ την εφημερίδα, να μιλήσει για όλα τα θέματα της επικαιρότητας.
Στην συνέντευξη αυτή, ο βουλευτής θεωρεί μεγάλες τις τομές που γίνονται στον χώρο της υγείας, για να τονίσει με έμφαση: «Οι Τοπικές Μονάδες Υγείας  αποτελούν το νέο «κύτταρο» του Εθνικού Συστήματος Υγείας, γύρω από τις οποίες οργανώνεται εκ νέου ολόκληρο το δημόσιο σύστημα υγείας».

 

Πείτε μου δυο λόγια για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Θεωρείτε εφικτή την έξοδο από τα μνημόνια τον προσεχή Αύγουστο;

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο διαρκούς ανάκαμψης των βασικών μεγεθών και των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας. Το 2017 ήταν το έτος που καταγράφηκε, μετά από χρόνια ύφεσης και στασιμότητας μια σημαντική αύξηση του Α.Ε.Π. Η ανεργία έχει περιοριστεί κατά επτά μονάδες και 320.000 περισσότερες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί την τελευταία τριετία.

Παράλληλα, οι άμεσες ξένες επενδύσεις, οι εξαγωγές, ο τουρισμός, η μεταποίηση, ο κατασκευαστικός κλάδος καταγράφουν ιστορικά ρεκόρ και όλα αυτά λαμβάνουν χώρα σε ένα περιβάλλον αδιατάρακτης δημοσιονομικής σταθερότητας και ασφάλειας. Την ίδια στιγμή, οι τιμές των ελληνικών ομολόγων βρίσκονται σταθερά σε χαμηλό δεκαετίας, ενώ οι οίκοι αξιολόγησης διαρκώς αναβαθμίζουν τη θέση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία που σας ανέφερα, οδηγούν στην ασφαλή και οριστική έξοδο της χώρας από την περίοδο των μνημονίων και της ασφυκτικής επιτήρησης σε πέντε μήνες.

Ξεκίνησε η λειτουργία της πρώτης Τοπικής Μονάδας Υγείας στα Γιάννενα και, σταδιακά, ο νέος θεσμός θα επεκταθεί σε ολόκληρη την Ήπειρο. Πιστεύετε, ότι μέσω των ΤΟ.Μ.Υ., θα αναβαθμιστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας;

Οι Τοπικές Μονάδες Υγείας αποτελούν το νέο «κύτταρο» του Εθνικού Συστήματος Υγείας, γύρω από τις οποίες οργανώνεται εκ νέου ολόκληρο το δημόσιο σύστημα υγείας.

Βασική αποστολή τους είναι η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στον πληθυσμό ευθύνης τους (10.000 – 12.000 άτομα). Οι πολίτες, που ανήκουν στον πληθυσμό ευθύνης της ΤΟ.Μ.Υ., εγγράφονται στη σχετική λίστα. Οι μονάδες έχουν την ευθύνη για τη διασφάλιση προσβασιμότητας και συνέχειας της φροντίδας, καθώς και για την παροχή ασφαλούς, αποτελεσματικής, ολιστικής και ποιοτικής ανθρωποκεντρικής φροντίδας υγείας.

Κάθε ΤΟ.Μ.Υ. είναι στελεχωμένη από διεπιστημονική ομάδα έως 12 μελών, αποτελούμενη από: 4 Γενικούς Γιατρούς ή Παθολόγους, 1 Παιδίατρο, 2 Νοσηλευτές, 2 Επισκέπτες Υγείας, 1 Κοινωνικό Λειτουργό και 2 Διοικητικούς Υπαλλήλους.

Ο κάθε πολίτης έχει τον γιατρό του, στον οποίο θα μπορεί να απευθύνεται απεριόριστα και δωρεάν για οποιοδήποτε θέμα υγείας. Ο Οικογενειακός Γιατρός είναι ο «πλοηγός» του μέσα στο Σύστημα Υγείας. Του προσφέρει ενημέρωση και φροντίδα σε τακτική βάση και διευκολύνει την πρόσβασή του σε εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας. Συνεπώς, εκτίμησή μου είναι ότι οι ΤΟ.Μ.Υ. θα αναβαθμίσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω ότι η μεταρρύθμιση της Π.Φ.Υ. έχει σήμερα μεγαλύτερη αξία, γιατί δεν υλοποιείται σε μια εποχή που ο δημόσιος προϋπολογισμός έχει δυνατότητες. Υλοποιείται σε μια περίοδο δημοσιονομικής στενότητας. Και για αυτό το λόγο νιώθουμε διπλά υπερήφανοι.

Πόσο κοντά ή μακριά από την πραγματικότητα βρίσκονται οι εταιρείες δημοσκοπήσεων που καταγράφουν μία μεγάλη διαφορά ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία;

Όπως γνωρίζετε οι δημοσκοπήσεις αποτελούν εργαλεία καταγραφής των τάσεων της κοινής γνώμης πάνω σε θέματα δημόσιου ενδιαφέροντος. Συνεπώς, αποτελούν «ακτινογραφίες» του εκλογικού σώματος και τίποτα παραπάνω.

Θα ήθελα να σας υπενθυμίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε   τέσσερις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις - ευρωεκλογές 2014, εκλογές Ιανουαρίου 2015, δημοψήφισμα Ιουλίου 2015 και εκλογές Σεπτεμβρίου 2015 - «κόντρα» στις δημοσκοπήσεις που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας εκείνη την περίοδο.

Επομένως, αποδείχθηκε στην πράξη ότι η καλύτερη δημοσκόπηση εξακολουθεί να είναι η πραγματική κάλπη των εκλογών, οι οποίες θα διεξαχθούν κανονικά στην ώρα τους, δηλαδή τον Σεπτέμβρη του 2019.

Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι όσοι συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τις δημοσκοπήσεις στο δημόσιο βίο ως εργαλεία   χειραγώγησης της κοινής γνώμης, προκειμένου να προκαλέσουν φθορά στη κυβέρνηση, δεν θα πετύχουν το στόχο τους. Και αυτό, γιατί οι πολίτες έχουν αισθητήριο και μπορούν να συγκρίνουν την πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα, η οποία υπηρετεί την κοινωνική πλειοψηφία και την πολιτική του παρελθόντος, η οποία υπηρετούσε μια οικονομική ολιγαρχία και τους «δορυφόρους» της.

Η κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι δυσάρεστη. Πιστεύετε, ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες για την «εξυγίανσή» του; Θα οδηγηθούμε στην επανέναρξη του πρωταθλήματος της Super league;

Κατά κοινή ομολογία, το ελληνικό ποδόσφαιρο κουβαλάει παθογένειες δεκαετιών, οι οποίες έδωσαν περιθώριο να αναπτυχθούν κυκλώματα και παραβατικές συμπεριφορές.

Αυτή η κυβέρνηση, επειδή έχει λαϊκή εντολή να βάλει τέρμα στη διαφθορά, από την πρώτη στιγμή συγκρούστηκε με τα οργανωμένα συμφέροντα και τις εγκληματικές συμμορίες που λυμαίνονται το ελληνικό ποδόσφαιρο. Συγκρούστηκε με όσα για χρόνια οι προηγούμενες κυβερνήσεις, είτε ανέθρεψαν με τον εναγκαλισμό τους με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, είτε απλώς ανέχτηκαν.

Και τα βήματα που έγιναν είναι σημαντικά. Αυτή η κυβέρνηση πέτυχε: τον ορισμό τακτικών δικαστών για υποθέσεις της αθλητικής δικαιοσύνης, την εναρμόνιση του καταστατικού της Ε.Π.Ο. τόσο με την ελληνική νομοθεσία όσο και τα πρότυπα της FIFA/UEFA, την αυστηροποίηση του πλαισίου για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, την άρση του ελέγχου της διαιτησίας από τις Π.Α.Ε. καθώς και την αυστηρή τήρηση της νομιμότητας στο πεδίο των οικονομικών τόσο της Ομοσπονδίας όσο και των ΠΑΕ.

Χρειάζονται, όμως, ακόμα περισσότερα δραστικά μέτρα και γι’ αυτό το λόγο ξεκίνησαν οι συναντήσεις του Υφυπουργού Αθλητισμού, κ. Βασιλειάδη με τους φορείς του ποδοσφαίρου.

Πιστεύω, τέλος, ότι οι τρεις όροι που έθεσε ο Υφυπουργός Αθλητισμού στις ομάδες – αλλαγή του πειθαρχικού κώδικα και του καθεστώτος αδειοδότησης των ομάδων, ασφάλεια γηπέδων - θα πρέπει να γίνουν αποδεκτοί από τις Π.Α.Ε., προκειμένου το ελληνικό ποδόσφαιρο να προχωρήσει μπροστά και να δρομολογηθεί η επανέναρξη του πρωταθλήματος.

Οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις: το Σκοπιανό και η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι κρατούνται από τις τουρκικές αρχές, έχουν δημιουργήσει «ρήγμα» στη συγκυβέρνηση;

Δεν υπάρχει κανένα «ρήγμα» στη σχέση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ.. Η προσπάθειά μας καθορίζεται από τον κεντρικό στόχο, που αφορά την έξοδο της χώρας από τη μνημονιακή επιτροπεία. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά κόμματα, με δύο διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές και άρα είναι λογικό, σε μια σειρά από ζητήματα, να υπάρχουν διαφορετικές σκοπιές, διαφορετικές απόψεις, διαφορετικές τοποθετήσεις.

TEΛEYTAIA NEA

TEΛEYTAIA ΑΝΑΝΕΩΣΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

13731426
Σήμερα
Αυτή την εβδομάδα
Αυτόν το μήνα
2703
31911
128665

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 60 επισκέπτες και κανένα μέλος