A+ R A-
22 Μαΐου 2018
Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017 08:49

Πάλι καλά που δεν μας έδιωξαν!

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

|

Η εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΦΛΩΡΑΚΗ, εξ αιτίας της διάθεσης εκμετάλλευσης, μετατράπηκε σε γενική συνέλευση αθλητικού σωματείου...

 

 

 

Η ιδέα ήταν του Νίκου Κοντογιώργου, όταν αποφασίσαμε να επισκεφτεί την Άρτα, ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Γιαννάκης Ομήρου και να θυμίσουμε στην περιοχή το Κυυπριακό, αλλά και να ξυπνήσουμε συνειδήσεις, σε σχέση με το θέμα αυτό.

Θα κάνουμε μια εκδήλωση στο Ρωμανού, όπου υπάρχει η προτομή του στρατηγού Φλωράκη. Δεν χρειάστηκε συζήτηση… Προχωράμε είπαμε και άρχισε ο… Γολγοθάς… Πρώτος προσέτρεξε αρωγός στην προσπάθεια ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Φάνης Γιαννακούλης και όλα πήγαιναν καλά… Η προετοιμασία, ήταν σωστή και ως οφείλαμε ενημερώσαμε τον δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Σιλιόγκα, να ενημερωθεί η δημοτική αρχή και να είναι παρόντες, ο δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι…

Όλα ήταν έτοιμα και φτάσαμε στην πλατεία Ρωμανού, όπου πολλοί συμπολίτες και συγχωριανοί του αείμνηστου Ευάγγελου Φλωράκη, ανέμεναν την άφιξη του Γιαννάκη Ομήρου και όσων αποτελούσαμε την συνοδεία και παράλληλα είμαστε οι διοργανωτές της εκδήλωσης…

Αντί κάποιος να μας ευχαριστήσει, για την πρωτοβουλία που αναλάβαμε και ανάλογη δεν είχε αναλάβει κανένας, στα δέκα πέντε χρόνια που συμπληρώνονται απ’ τον άδικο χαμό του στρατηγού, ακούσαμε από μικροφώνου, τον ανεκδιήγητο πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικών Τζουμέρκων Φώτη Χαχούλη, ότι την εκδήλωση την διοργανώνει ο εν λόγω Δήμος και «μεγαλόψυχος», καθώς ήταν ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους Κώστα Γκέτση, Νίκο Κοντογιώργο και κάποιον Γιώργο Βασιλείου, που βοήθησαν σ’ αυτή την διοργάνωση… Αντέδρασε ο Νίκος Κοντογιώργος, αλλά με την φόρα που είχε πάρει ο ανεκδιήγητος, τίποτα δεν άλλαζε… Όλα έδειχναν, πως ο στόχος του συγκεκριμένου κυρίου, ήταν να οδηγήσει την εκδήλωση, σε πλήρη εκφυλισμό και μαζί μ’ αυτόν θα πήγαινε περίπατο και η τιμή που είχαμε προετοιμάσει, για τον αείμνηστο στρατηγό Ευάγγελο Φλωράκη.

Ο προγραμματισμός της ΓΝΩΜΗΣ, προέβλεπε άλλα. Ή καλύτερα, προέβλεπε τα επιβαλλόμενα. Ένα τρισάγιο, μία ομιλία και κατάθεση στεφάνων, απ’ όλους τους επίσημους, οι οποίοι ήταν εκεί… Μάλιστα ο ομιλητής για την συγκεκριμένη περίπτωση, που ήταν ο Γιαννάκης Ομήρου, προσήλθε με την ομιλία του γραμμένη, γιατί όπως έλεγε ο αείμνηστος Γεώργιος Παπανδρεου, όσο δεινός κι αν είναι ο ρήτορας, σε κηδείες και μνημόσυνα, πρέπει να προσέρχεται με την ομιλία του γραμμένη. Γιατί αυτό επιβάλλει η τιμή στο νεκρό…

 

florakis-22-a

 

Ο ανεκδιήγητος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικών Τζουμέρκων μετέτρεψε την εκδήλωση τιμής, που ήταν άψογα σχεδιασμένη απ’ την «Γ», σε τσίρκο… Δυστυχώς σε τσίρκο… Περιφερόταν μ’ ένα μικρόφωνο σε κάθε παραβρισκόμενο και ρωτούσε αν κανένας, θέλει να μιλήσει σε εκδήλωση τιμής και μνήμης ενός στρατηγού , απροετοίμαστος, λες και η συγκεκριμένη εκδήλωση, ήταν γενική συνέλευση αθλητικού σωματείου! Απ’ τους απροετοίμαστους λοιπόν, προέκυψαν και οι ιστορικές ανακρίβειες, που ανάγκασαν τον Γιαννάκη Ομήρου, να αναρωτιέται αν είναι δυνατόν, ν’ ακούγονται αυτά τα πράγματα..

Δεν έχουμε κανέναν ενδοιασμό να σημειώσουμε, πως η πιο ανιστόρητη ομιλία, ως αποτέλεσμα της προχειρότητας και της διάθεσης εκμετάλλευσης μιας πρωτοβουλίας άλλων, ήταν αυτή του δημάρχου Μαρίνου Γαρνέλη! Εκ της οποίας έλαβε θάρρος και ο επίσης ανιστόρητος Φώτης Χαχούλης, για να πει κι αυτός απίστευτα πράγματα, που για μι ακόμη φορά, έκαναν τους προσκεκλημένους, να ψελλίζουν: "Αν είναι δυνατόν"!

 

florakis-33-a

 

Η ομιλία του Γιαννάκη Ομήρου

Ο μαρτυρικός θάνατος του Ευάγγελου Φλωράκη αναδεικνύει έναν κορυφαίο συμβολισμό

 

Με συγκίνηση βρίσκομαι σε αυτή τη σεμνή εκδήλωση μνήμης και απόδοσης προσήκουσας τιμής και ευγνωμοσύνης στον αξέχαστο Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς που έδωσε ό,τι πολυτιμότερο είχε, την ίδια του τη ζωή, στον αγώνα για την ελευθερία της Κύπρου. Μαζί με τους επίσης αξέχαστους Ταξίαρχο Στυλιανό Δεμέναγα, τον Πλωτάρχη Νικόλα Γεωργίου, τον Επισμηναγό Πάρη Αθανασιάδη και τον Σμηναγό Μιχάλη Σιακαλλή.

Δεκαπέντε χρόνια μετά τη θυσία τους ο Κυπριακός Ελληνισμός κλίνει ευλαβικά το γόνυ και αποτίει τον οφειλόμενο φόρο τιμής.

Γιατί ο Αρχηγός της Ε.Φ. Ευάγγελος Φλωράκης και οι άλλοι τέσσερις αξιωματικοί μαρτύρησαν με αυτή τη θυσία, την αδάμαστη θέληση του Ελληνισμού να αγωνιστεί ασταμάτητα ως την ώρα τερματισμού της τουρκικής κατοχής, της απελευθέρωσης και της ενότητας της πατρίδας μας.

Σύμβολο πατριωτισμού, αυτοθυσίας και απόλυτης αφοσίωσης στον αγώνα για την ελευθερία υπήρξε ολόκληρη η ζωή του Αντιστράτηγου Ευάγγελου Φλωράκη που σφραγίστηκε με το μαρτυρικό του θάνατο στα χώματα της Πάφου. Άνθρωπος των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Ηπειρώτης στρατιωτικός ταύτισε τη ζωή του με τον αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού για ελευθερία και δικαίωση. Είχα το προνόμιο να τον γνωρίσω ως Υπουργός Άμυνας και ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας και να εκτιμήσω τα ξεχωριστά του χαρίσματα. Κορυφαίο όλων η γνήσια και αδιαπραγμάτευτη φιλοπατρία του. Η ασταμάτητη προσφορά του στην αναβάθμιση της μαχητικής ικανότητας και της αποτρεπτικής ισχύος της Εθνικής μας Φρουράς. Άγνωστα τα ωράρια για τον Ευάγγελο Φλωράκη. Περιττή πολυτέλεια η ανάπαυση. Αφιερωμένος και αφοσιωμένος απόλυτα στην υπηρεσία της πατρίδας και του καθήκοντος. Πραγματικός ηγήτορας, εξασφάλιζε την εκτίμηση και το σεβασμό των μονίμων στελεχών και των κληρωτών όχι με τη δύναμη του αξιώματος αλλά γιατί βρισκόταν συνεχώς δίπλα τους, με το παράδειγμα του, την αγάπη, την στοργή και την ανθρωπιά.

Ο μαρτυρικός θάνατος του Ευάγγελου Φλωράκη και των άλλων αξιωματικών της Ε.Φ. αναδεικνύει ένα αυτονόητο και κορυφαίο συμβολισμό. Η κοινή θυσία Ελλαδιτών και Κυπρίων συμβολίζει την κοινή πορεία του Ελληνισμού ως αδιάσπαστης εθνικής και φυλετικής ενότητας μέσα στην πορεία του χρόνου.

Αποτελεί ακόμα αμάχητο τεκμήριο, ανεξίτηλη σφραγίδα και ακατάλυτο αρραβώνα των κοινών αγώνων και της κοινής μοίρας του έθνους.

Ο Ευάγγελος Φλωράκης θα παραμείνει για πάντα φωτεινό και λαμπρό παράδειγμα αφοσίωσης, ζήλου, φιλοπατρίας, αγωνιστικότητας και αυτοθυσίας.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα αξιωματικού που τιμά τις αγωνιστικές παραδόσεις του Έθνους.

Δεκαπέντε χρόνια μετά τη θυσία και σαράντα τρία χρόνια μετά την τραγωδία του 1974 τα καθήκοντα παραμένουν αναλλοίωτα. Με την τουρκική κατοχή να ντροπιάζει την πατρίδα μας και ολόκληρο τον Ελληνισμό, με τα δικαιώματα του λαού μας να παραβιάζονται, με τους μάρτυρες - ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για τη δημοκρατία και την ελευθερία να παραμένουν αδικαίωτοι.

Μπροστά σε αυτή τη συνεχιζόμενη δοκιμασία βαριά είναι η ευθύνη και αμετακίνητη η προτεραιότητα. Να μην καμφθούμε και να μην λιποψυχήσουμε. Να μην πτοηθούμε και να μην υποχωρήσουμε. Να συνεχίσουμε αταλάντευτα τον αγώνα για την ελευθερία και την ενότητα της πατρίδας, αντλώντας θάρρος, εγκαρτέρηση και δύναμη από τη θυσία των σήμερα τιμωμένων ηρώων μας.

Καμιά επανάπαυση και κανένας εφησυχασμός όσο η κατοχή είναι παρούσα και όσο η τουρκική απειλή εξακολουθεί να πλανάται πάνω από την Κύπρο.

Με δεδομένη τη συνεχιζόμενη τουρκική αδιαλλαξία, διακηρύσσουμε τη σταθερή μας άρνηση να αποδεχθούμε τα τετελεσμένα του τουρκικού εγκλήματος και την εμμονή μας σε λύση δημοκρατική, λειτουργική και βιώσιμη στη βάση των αρχών του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Μια λύση που δικαιούται και αξίζει ο λαός μας.

Δηλώνουμε ότι δεν υπάρχει δύναμη να κάμψει την αντίσταση του λαού μας, για να αποδεχθεί λύση που θα θέτει σε κίνδυνο την εθνική και φυσική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού και την ομαλή συμβίωση όλων των νομίμων κατοίκων της Κύπρου σε ένα ελεύθερο και δημοκρατικό κράτος.

Και με την ευκαιρία της σημερινής εκδήλωσης μνήμης και τιμής, για τον αξέχαστο Ευάγγελο Φλωράκη, ξαναμετρούμε τις δυνάμεις μας και συναισθανόμαστε τις ευθύνες μας. Συνειδητοποιούμε πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά ο αγώνας για διεκδίκηση των δικαίων μας.

Διαβεβαιώνουμε πως θα συνεχίσουμε τον αγώνα τους ενάντια στην κατοχή, με κάθε θυσία που ενισχύεται από τις αστείρευτες δυνάμεις του λαού μας και τη θέλησή του να επιβιώσει και να ελευθερώσει την πατρίδα μας.

Υποσχόμαστε ότι τη σημαία που μας έδωσε ο τιμώμενος σήμερα ήρωας δεν θα την υποστείλουμε ως την ώρα της λύτρωσης.

Κυρίες και κύριοι,

Πολλά θα μπορούσαν να λεχθούν ακόμα για τον τιμώμενο αγωνιστή και τη μαρτυρική του προσφορά και θυσία. Είμαι όμως βέβαιο ότι θα προσέκρουαν στη σεμνότητα της θυσίας του.

Γι΄ αυτό ας μου επιτραπεί η καταφυγή στον ποιητικό λόγο του Γιώργου Σεφέρη:

Να μιλήσω για ήρωες, να μιλήσω για ήρωες: Ο Μιχάλης

που έφυγε με ανοικτές πληγές απ’ το Νοσοκομείο

ίσως μιλούσε για ήρωες όταν, τη νύκτα εκείνη

που έσερνε το ποδάρι του μες στη συσκοτισμένη πολιτεία

ούρλιαζε ψηλαφώντας τον πόνο μας.

Στα σκοτεινά πηγαίνουμε,

στα σκοτεινά προχωρούμε

Οι ήρωες προχωρούν στα σκοτεινά».

Ο Ευάγγελος Φλωράκης παραμένει οδηγός ως την ώρα που από τα σκοτάδια θα αναβλύσει φως άπλετο ελευθερίας.

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

florakis-22-b

 

 

florakis-22-c

 

florakis-22-d

 

florakis-22-e

 

florakis-22-f

TEΛEYTAIA NEA

TEΛEYTAIA ΑΝΑΝΕΩΣΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

13193585
Σήμερα
Αυτή την εβδομάδα
Αυτόν το μήνα
151
3910
82646

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 37 επισκέπτες και κανένα μέλος