A+ R A-
20 Οκτωβρίου 2017

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Η μνήμη του αδικοχαμένου Μιλτιάδη Παπαδοπούλου - Μόνο με άρτιες και βαθύτερες συνεργασίες γίνονται και μπορούν να λειτουργήσουν τόσο μεγάλα και μάλιστα πνευματικά έργα...

 

 

 

 

Ρεπορτάζ:
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΧΙΣΜΕΝΟΥ
Φωτογραφίες:
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΓΚΑΝΙΑΤΣΑ

 

Το πρωί της Κυριακής στο ιστορικό Μοναστήρι του Αϊ Γιώργη Μυροφύλλου,  συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος και πρ. Άρτης κ. Ιγνάτιος για να τελεστεί Αρχιερατικό συλλείτουργο και το μνημόσυνο για τη μνήμη του αδικοχαμένου Μιλτιάδη Παπαδοπούλου. Επαναλειτούργησαν  οι δυο αρχαιότερες  εκκλησίες του μοναστηριού, της Γεννήσεως του Σωτήρος Χριστού (1614) και των Ταξιαρχών (1738). Το βράδυ το Σαββάτου μέσα σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα εψάλη ο εσπερινός. Συγκινητική η θεία λειτουργία και την επομένη ημέρα, που έκαναν τον κατάμεστο ναό να λάμπει από την παρουσία τόσων πιστών αλλά και από την επιμνημόσυνη δέηση και την τελετή που ακολούθησε. Ο Μητροπολίτης  Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος, καθιέρωσε ως ημέρα εορτασμού του μοναστηριού το πρώτο Σαββατοκύριακο του Απριλίου προς τιμήν του Αγιου Μιλτιάδους . «Ένας τρόπος να συγκεντρωνόμαστε σ΄αυτόν τον τόπο και να τιμούμε μνήμες κι αγίους» τόνισε ο κ.κ.Χρυσόστομος, ενώ ο γέροντας   Εφραίμ  μίλησε με μια άλλη φωνή που προέρχονταν από τα βάθη της καρδιάς. Η έννοια της Αναστάσεως στη ζωή όσων έχασαν αγαπημένα πρόσωπα και περιμένουν τη ζωή μετά θάνατον να ξανασυναντηθούν. Σταύρωση και Ανάσταση, δυο κοντινά και καθημερινά θαύματα στην μικρή ανθρώπινη ζωή που μας οδηγεί στην αιώνια μέσω της αγάπης προς τον Θεό. Μοναδικά λόγια σε μοναδικό τόπο και συγκυρίες. Τον συντονισμό και την οργάνωση την είχε ο αγαπητός σε μας Δημήτριος Ράπτης που του ευχόμαστε πολλές τέτοιες εκδηλώσεις για να μας θυμίσουν την δύναμη των ορεινών όγκων και των βουνών της Πίνδου, των μικρών αλλά δυναμικών χωριών και μεγάλων ανθρώπων.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι τοπικών δημοτικών διαμερισμάτων, Διευθυντές και Διοικητές διαφόρων υπηρεσιών, Πρόεδροι Πολιτιστικών Συλλόγων, προσκυνητές από το χωριό, την ευρύτερη περιοχή, αλλά και από πιο μακριά, Τρίκαλα, Άρτα, Αθήνα, απ΄ όπου κατέφθασαν με λεωφορεία και ιδιωτικά αυτοκίνητα για τις εκδηλώσεις.  Επίσης κατά το συλλείτουργο συμμετείχαν και αντιπροσωπεία Μοναχών της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους, καθώς ο Ηγούμενος αυτής, Αρχιμανδρίτης Ελισσαίος όπου τον  έλκει η  καταγωγή του από το Μυρόφυλλο. Σημαντική και η παρουσία του συμπολίτη μας  και γνωστού ιατρού Ηλία Τασούλα που η συνδρομή του και η συνεργασία του με την οικογένεια Παπαδοπούλου και την κυρία Μαρία Χαραλάμπους, τους οδήγησαν στον Άγιο Γεώργιο του Μυρόφυλλου Τρικάλων για ένα τόσο θεάρεστο και συνάμα μεγάλο έργο, την αναστήλωση και επαναλειτουργία του μοναστηριού, που έφερε τους δύο νομούς και όσους παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις τόσο από το νομό Τρικάλων όσο και από το νομό της Άρτας τόσο κοντά. Μόνο με άρτιες και βαθύτερες συνεργασίες γίνονται και μπορούν να λειτουργήσουν τόσο μεγάλα και μάλιστα πνευματικά έργα. Μόνο έτσι μπορεί να πάρει ο τόπος ζωή και ανάσα. Μόνο έτσι αναπαύεται και χαίρεται η ψυχή μας, μόνο έτσι μπορούμε να περιμένουμε και να ελπίζουμε στο θαύμα.
Το Μοναστήρι το οποίο βρίσκεται ακριβώς στα όρια των δυο γειτονικών Νομών, Τρικάλων και Άρτης, χρονολογείται από τις αρχές του 14ου αιώνα. Η ιστορία του είναι μακρά και μεγάλη, καθώς φαίνεται να είχε χρηματοδοτηθεί ακόμη και με χρήματα από τη Φιλική Εταιρεία για την αναστήλωσή του, ενώ λειτούργησε ως κρυφό σχολειό και καταφύγιο των αρματωλών κατά του Αλή Πασά στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στα ΝΔ της κοινότητας Μυροφύλλου και στα όρια των νομών Τρικάλων και Άρτας. Είναι χτισμένο σε ένα φυσικό απρόσιτο σημείο ανάμεσα σε δύο παραποτάμους του Αχελώου. Η ακριβής χρονολογία ίδρυσης της μονής είναι άγνωστη. Κατά μια άποψη πρόκειται για τη μονή που ως « μονή της Υπεραγίας Θεοτόκου εις Ασπροπόταμον» αναφέρεται σε χρυσόβουλο του έτους 1336, όπου και η αναφορά του Μυροφύλλου ως « Μυρόκοβο».
Η ιστορία του μοναστηριού αρχίζει επίσημα το 1618. Η πρώτη οικοδομική φάση με χρονική αφετηρία περίπου το 1.000 μ.Χ. εκτείνεται ως τις αρχές του 17ου αι., η δεύτερη από το 1614 ως το 1815 και η τρίτη από το 1815 έως σήμερα. Απομεινάρια έχουμε από το 1614 την εκκλησία της Παναγίας, τους Αγ. Ταξιάρχες 1738 , και του Αγ. Γεωργίου με όλα τα κελιά όσα από αυτά σώζονται. Τα πιο πολλά στοιχεία είναι από τη δεύτερη περίοδο με τους πολλούς λογίους, το χειρόγραφο των Βρυξελλών, άλλα χειρόγραφα που βρίσκονται στα Μετέωρα και στην Εθνική Βιβλιοθήκη και φανερώνουν και την πνευματική δραστηριότητα της Μονής. Δεν υστερεί, όμως και η τρίτη περίοδος με τα κατά παράδοση 365 κελιά, την αγροτοκτηνοτροφική περιουσία και προπάντων τη σχέση της με την εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση του 1821. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες το θέλουν κτίσμα της Φιλικής Εταιρείας και προς αυτή την κατεύθυνση οδηγεί και ο οχυρωματικός χαρακτήρας της κατασκευής του.
Στην εξέταση της ιστορίας του μοναστηριού θα πρέπει να διακρίνουμε δύο χρονικές περιόδους. Η πρώτη περίοδος, που είναι η πιο μεγάλη χρονικά εκτείνεται ως τις αρχές του 17ου αι. και η δεύτερη ως σήμερα.. Η πρώτη είχε ως κέντρο λατρείας τον Ιερό Ναό της Παναγίας και η δεύτερη του Αγίου Γεωργίου. Δεν γνωρίζουμε τη χρονολογία δράσης του, αλλά οι τελευταίες σωστικές ανασκαφές στα Βαργίανια έδειξαν μία αξιόλογη δράση από τα πρώτα κιόλας χριστιανικά χρόνια. Πάντως στις αρχές του 17ου αι. χτίστηκε η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Η οχυρωματική διάταξη των κτιρίων γίνεται φανερή και από τον υψηλό πύργο της εισόδου, τις πολλές πολεμίστρες, τις εξόδους κινδύνου, τις κρύπτες-καταφύγια. Σήμερα το καθολικό της Μονής είναι η Εκκλησία του Αγ. Γεωργίου και έτσι φαίνεται να ήταν , τουλάχιστον, από τις αρχές του 19ου αι. με όλα τα κτίσματα του μοναστηριακού συγκροτήματος.
Η παράδοση θέλει τον Αϊ-Γιώργη κτίσμα της Φιλικής Εταιρίας με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως καταφύγιο των αγωνιστών στον ένοπλο απελευθερωτικό αγώνα. Κτήτορας του μοναστηριού είναι ο ηγούμενος παπά-Κοσμάς, όπως παριστάνεται στην είσοδο της εκκλησίας και οι εργασίες τελείωσαν το 1836. Πρέπει στο σημείο αυτό να επισημάνουμε την αξιόλογη πνευματική δράση της Μονής στην πρώτη φάση της ιστορικής πορείας της, όπως αυτή καταγράφεται μέσα από τη σωζόμενη αλληλογραφία του κώδικα των Βρυξελλών ΙΙ 2406 του παπά-Νικόλα Μυροκοβίτου. Διαφαίνεται πως με κέντρο τη Μονή Μυροκόβου, απ’ όπου έπαιρναν τα πρώτα γράμματα εξακτινώνονται έπειτα οι λόγιοι στα κέντρα του ελληνισμού. Εμείς ευχόμαστε το μοναστήρι να ολοκληρώσει τις σημαντικές του εργασίες, η ψυχή του αδικοχαμένου Μιλτιάδη Παπαδόπουλου να βρει τη γαλήνη της και η οικογένεια να μείνει πιστή στην μεγάλη αγάπη και δρόμο που επέλεξαν της μνήμης και του πόνου τους....

 

mirof-2017-44-a

 

mirof-2017-44-b

 

 

mirof-2017-44-c

|

Συνέντευξη του υποψηφίου προέδρου της κεντροαριστεράς και καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Κωνσταντίνου Γάτσιου στην "Γ"

 

"Απέναντι στον ασυνάρτητο και σταλινικό ΣΥΡΙΖΑ και την πελατειακή ΝΔ, χρειάζεται ένας φορέας που δεν θα βαρύνεται με τις αμαρτίες τού παρελθόντος. Μιλώ για ένα εθνικό, δημοκρατικό κόμμα", τονίζει και προτάσσει ως στόχο του, ο υποψήφιος πρόεδρος του νέου δημοκρατικού πολιτικού φορέα για την εθνική και παραγωγική ανόρθωση της χώρας Κωνσταντίνος Γάτσιος, ο οποίος είναι καθηγητής στο τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στην συνέντευξη που παραχώρησε στην ΓΝΩΜΗ ο Κωνσταντίνος Γάτσιος, οριοθετεί και την διαφορά του, σε σχέση με το παρελθόν και το μέλλον και τονίζει: "Ο νέος δημοκρατικός φορέας, που είναι η απαραίτητη δύναμη για να βγει η χώρα από την κρίση, δεν μπορεί να μιλάει με τη γλώσσα που μιλάει το ΠΑΣΟΚ σήμερα ή το Ποτάμι. Δεν μπορεί να λέει μισόλογα και δεν μπορεί να λέει στους ανθρώπους πράγματα που θα είναι ευχάριστα στα αυτιά τους. Χρειάζεται αγώνας και προσπάθεια".

Ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης ακολουθεί:

 

Τι σημαίνει η υποψηφιότητά σας για τον νέο φορέα στην Κεντροαριστερά; Γιατί αποφασίσατε να εμπλακείτε στη διεκδίκηση της ηγεσίας;


Θέλει να σηματοδοτήσει τη σύγκρουση ανάμεσα στο νέο και στις ποικίλες εκδοχές του παλιού. Αυτήν την μάχη δίνω και για αυτό ζητώ τη συμμετοχή των πολιτών και την υποστήριξή σας. Ενώ οι κίνδυνοι για την Ελλάδα ελλοχεύουν, ο πολιτικός κόσμος συνεχίζει την ίδια πορεία προσκολλημένος στις αντιλήψεις και συμπεριφορές που μας έφεραν στην παρούσα κατάσταση. Λες και δεν άλλαξε τίποτε.
Αυτό, λοιπόν, που με ώθησε να διεκδικήσω την προεδρία, δημοσιοποιώντας ευρύτερα τις απόψεις μου, είναι η πεποίθησή μου πως η ανεπάρκεια του παλαιού πολιτικού κόσμου και η εξ αιτίας του παραίτηση του ελληνικού λαού από την πολιτική, συνιστούν πολλαπλασιαστές των κινδύνων που μας απειλούν. Καλώ τους πολίτες να  συμβάλλουν στην εθνική και παραγωγική ανόρθωσή μας αρχίζοντας από την ανανέωση του πολιτικού συστήματος. Πιστεύω ότι και η παράταξη και η χώρα χρειάζονται ανθρώπους οι οποίοι συνδυάζουν το εθνικό όραμα με γνώσεις και διοικητική ικανότητα. Εκείνο που μετά βεβαιότητος δε χρειάζονται είναι δια βίου ανεπάγγελτους που σταδιοδρομούν ως επαγγελματίες πολιτικοί.

gΕπιμένετε να  μιλάτε για παραγωγική ανόρθωση  και για το «παραγωγή ή θάνατος».  Γιατί αυτή η προτεραιότητα  στις θέσεις σας και στην διακήρυξή σας ;
Γιατί πίσω από την δημοσιονομική χρεοκοπία του 2009-2010 βρίσκεται μια   παραγωγική και ανταγωνιστική χρεοκοπία στην οποία οδηγήθηκε η χώρα επί σειρά ετών, πριν και μετά την είσοδο της στην ΟΝΕ.   
Η δημοσιονομική χρεοκοπία του 2009-2010 και ό,τι ακολούθησε έκτοτε είναι συνέπεια της συρρίκνωσης και της καταστροφής τής παραγωγικής βάσης, του παραγωγικού ιστού, της παραγωγικής  ικανότητας των Ελλήνων.  Κι αυτό αφορά το σύνολο της χώρας, αλλά και κάθε περιφέρειά της σε ανάλογο ή μεγαλύτερο βαθμό. Και την Ήπειρο ιδιαίτερα.

 

Υποστηρίζετε  ότι το πολιτικό πρόβλημα της χώρας είναι γεννήτωρ του οικονομικού. Όμως συμμετέχετε σε μια διαδικασία όπου  συμμετέχουν και παλιά κομματα  π.χ. ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ. Θα είναι νέος ο φορέας ή συγκόλληση κομμάτων;


Απέναντι στον ασυνάρτητο και σταλινικό ΣΥΡΙΖΑ και την πελατειακή ΝΔ, χρειάζεται ένας φορέας που δεν θα βαρύνεται με τις αμαρτίες τού παρελθόντος. Μιλώ για ένα εθνικό, δημοκρατικό κόμμα.
Ας είμαστε ειλικρινείς. Όπως επανειλημμένα έχω δηλώσει και γράψει, για τη χρεοκοπία που διάγουμε τη μεγαλύτερη ευθύνη διαχρονικά φέρει η ελληνική δεξιά, ιδιαίτερα δε την περίοδο 2004-2009 που έδωσε τη χαριστική βολή στη χώρα. Όμως, επίσης, το κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ έχει ένα πολύ μεγάλο μερίδιο της ευθύνης για την κατάσταση που βρίσκεται η πατρίδα μας. Και η Δημοκρατική Αριστερά έχει το μερίδιό της. Πρέπει να πούμε την απλή αλήθεια: το ΠΑΣΟΚ έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο.
Ο νέος δημοκρατικός φορέας, που είναι η απαραίτητη δύναμη για να βγει η χώρα από την κρίση, δεν μπορεί να μιλάει με τη γλώσσα που μιλάει το ΠΑΣΟΚ σήμερα ή το Ποτάμι. Δεν μπορεί να λέει μισόλογα και δεν μπορεί να λέει στους ανθρώπους πράγματα που θα είναι ευχάριστα στα αυτιά τους. Χρειάζεται αγώνας και προσπάθεια.
Οι πολίτες έχουν πλέον αντιληφθεί ότι ο δρόμος μπροστά είναι δύσκολος.  Πρέπει, λοιπόν, να ακούν από τους πολιτικούς ηγέτες τους λόγια δύναμης και αποφασιστικότητας, όχι λόγια παρηγοριάς και κάλπικου καθησυχασμού ότι τα πράγματα θα γίνουν ξανά όπως ήτανε πριν, χωρίς να κουραστούμε και χωρίς να προσπαθήσουμε καθόλου.   Αυτά τα είπαν προηγουμένως και ο κύριος Σαμαράς και ο κύριος Τσίπρας. Ιδού τα αποτελέσματα.  

 

Πόσο εύκολο είναι να αλλάξει πορεία η χώρα μετά από μια δεκαετία κρίσης; Μπορεί αυτό να επιτευχθεί, μόνον από ένα νέο φορέα;


Δεν είναι εύκολο. Αντιθέτως. Δεν αρκεί μόνο ένας νέος φορέας. Ο νέος φορέας είναι  μια νέα πολιτική αρχή σε αυτήν την πορεία. Με στόχο την κινητοποίηση των πολιτών. Η αλλαγή πορείας προϋποθέτει αυτήν την κινητοποίηση. Για να αρχίσει, όμως, να αλλάζει η χώρα θα πρέπει να  αποκτήσει το πραγματικό νόημα του το «Η Ελλάδα στους Έλληνες». Να του το δώσουμε  εμείς. Θα πρέπει να ρίξουμε το βάρος στην παραγωγή σύμφωνα και με το σύνθημα «παραγωγή ή θάνατος». Η οικονομική ανάταξη και η πολιτισμική ανόρθωση  της  χώρας είναι απαραίτητοι όροι για την υπεράσπιση τόσο της εθνικής της ανεξαρτησίας όσο και της εθνικής της ταυτότητας και φυσιογνωμίας. Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην εγχώρια  ανταγωνιστική παραγωγή και στους νέους. Ένα πρέπει να κατανοήσουμε. Μόνο εάν γίνουμε παραγωγικοί και ανταγωνιστικοί θα μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας ως έθνος, να ξαναπάρουμε τη μοίρα τής πατρίδας στα χέρια μας, να μη βρισκόμαστε σε επιτροπεία και σε εξάρτηση από εχθρούς και φίλους, συμμάχους και αντιπάλους. Οι προγραμματικές μου θέσεις που υπάρχουν στη «Διακήρυξη» που έχω δημοσιοποιήσει σας καλούν, καλούν τους πολίτες, να κινηθούμε σε αυτήν την κατεύθυνση.

 

Μπορεί ένας καθηγητής όπως  εσείς, χωρίς κυβερνητική εμπειρία να οδηγήσει έναν νέο φορέα και την Δημοκρατική Παράταξη;


Όταν λέτε «κυβερνητική εμπειρία», μήπως εννοείτε τη δυνατότητα να συναλλάσσεται κανείς με τις διάφορες ομάδες συμφερόντων και τους εκπροσώπους του πελατειακού κράτους; Διότι αυτό ήξεραν να κάνουν όσοι κυβέρνησαν τις τελευταίες δεκαετίες και έτσι μας έφεραν εδώ που βρισκόμαστε σήμερα. Εκείνο που δεν ήξεραν να κάνουν, βέβαια, αλλά που πρέπει να γνωρίζει κάποιος πολιτικός ώστε να αφήσει θετικό ιστορικό αποτύπωμα, είναι το να διοικεί. Θα το πω ξανά: πιστεύω ότι και η παράταξη και η χώρα δε χρειάζονται δια βίου ανεπάγγελτους που σταδιοδρομούν ως επαγγελματίες πολιτικοί, αλλά ανθρώπους οι οποίοι συνδυάζουν το εθνικό όραμα με γνώσεις και διοικητική ικανότητα.

 

Τι απαντάτε στο δίλλημα συνεργασίας με την Νέα Δημοκρατία μετά τις επόμενες εκλογές;


Το να βρίσκεται η χώρα και οι πολίτες μπροστά στο δίλλημα ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ είναι  τραγική κατάντια και σύμπτωμα της παρακμής στην οποία οδηγηθήκαμε. Η αλήθεια είναι πως η ΝΔ, η ελληνική δεξιά, φέρει τόσο διαχρονικά όσο ειδικότερα την περίοδο 2004-2009, την κύρια ευθύνη για τη χρεοκοπία και την κατάρρευση της χώρας. Για τη Νέα Δημοκρατία δεν τρέφω καμιά συμπάθεια και δεν έχω καμιά εμπιστοσύνη, πιστεύω δε ότι οφείλει να απολογηθεί στον ελληνικό λαό για την επέλευση της κρίσης.
Για να γίνει μέρος της προσπάθειας σωτηρίας της χώρας η ΝΔ οφείλει και πρέπει να ξεπεράσει τα αμαρτήματα που τη βαραίνουν, και αυτά είναι συγκεκριμένα. Έχει μία κομματική βάση και έναν κομματικό πυρήνα που είναι στενά συνδεδεμένοι με το πελατειακό κράτος του παρελθόντος. Και δεν είναι μόνο αυτό. Ο «σκληρός πυρήνας» βρίσκεται ουσιαστικά σε σιωπηρή συμφωνία με την κυβερνώσα παράταξη, αποβλέποντας σε ένα πολύ συγκεκριμένο σκοπό: όχι μόνο να απαλλάξουν την καταστροφική διακυβέρνηση της περιόδου 2004-2009 από τις ευθύνες της για την καταστροφή της χώρας, αλλά και να διαφυλάξουν όσα δυνατόν περισσότερα στοιχεία τού πελατειακού κράτους που δημιούργησαν επί δεκαετίες. Θα πρέπει να κάνει μεγάλη υπέρβαση, την οποία δεν την έχω δει ακόμη. Η υπέρβαση αυτή περιλαμβάνει ως απαραίτητο όρο την αποδοχή της τεράστιας ευθύνης της, ειδικά στην περίοδο 2004 2009, για την κατάρρευση της χώρας.
Αν είναι αναπόφευκτο να συζητήσει ο νέος φορέας για συνεργασία με αυτή τη Νέα Δημοκρατία, αυτό θα πρέπει, όπως έχω ξαναπεί, να γίνει στη βάση μιας πολύ αυστηρά καθορισμένης συμφωνίας από την οποία δεν θα επιτρέπεται να παρεκκλίνουμε ούτε στο ελάχιστο.

 

Θα επισκεφθείτε την Ήπειρο στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για την ανάδειξη ηγεσίας  στον νέο φορέα;

 

Θα επισκεφτώ τα Ιωάννινα όπου θα πραγματοποιήσω δημόσια ομιλία την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου. Διοργανώνεται από εκεί φίλους μου, με τους οποίους μοιραζόμαστε τις ίδιες ιδέες και μας ενώνει το ίδιο όραμα για την πατρίδα μας. Καθώς γνωρίζετε, από την αρχή της προσπάθειάς μου στηρίχτηκα μόνο σε φίλους, μόνο σε όσους αισθάνονται πολιτική συγγένεια με τις απόψεις μου. Δεν διαθέτω «μηχανισμούς» ή «τοπάρχες», ούτε άλλωστε αυτό είναι κάτι που θα το επιθυμούσα. Αντίστοιχα με τα Γιάννινα, πολύ θα το ήθελα να μου δινόταν η ευκαιρία και η δυνατότητα να βρεθώ και να συνομιλήσω με τους πολίτες στην Άρτα ή και την Πρέβεζα.

|

Ωραία και λειτουργικά περίπτερα, έδειξαν την προσπάθεια που γίνεται στις επιχειρήσεις και αντανακλά στην πρόοδο του τόπου...

 

 

Ένα μικρό οδοιπορικό, στην Εμπορική Έκθεση Άρτας, με στάση σε κάποια εκ των πολλών περιπτέρων, επιχείρησε η "Γ" και το παρουσιάζει...

 

 

Έτσι για να... μπολιαστούν με το μεράκι της αγωνίας για τον τόπο τους...

 

karaiskak-mig-00-a

 

karaiskak-mig-00-b

 

Έχει τον τρόπο του, ο δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος, να βάζει τον Δήμο του, τον τόπο του, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος... Μακράν το πιό εντυπωσιακό περίπτερο της Πανελλήνιας Έκθεσης και καθόλου τυχαία... Φρόντισε να φέρει την καρδιά του τόπου του, να... χτυπήσει εκεί που έμελε να περάσουν δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες... Πέτρα απ' την Γέφυρα Κοράκου, το Σέλτσο, την Σκουληκαριά και όλα τα τοπικά προϊόντα...

Και δεν έμεινε στα αντικείμενα, στην ιστορία... Είδε και λίγο μπροστά... Πέρασαν απ' το περίπτερο του Δήμου, όλοι οι μαθητές των σχολείων της περιοχής... Έτσι για να... μπολιαστούν με το μεράκι της αγωνίας για τον τόπο τους...

Με λίγα λόγια... Τα είχε όλα, αφού κατάφερε, με τα εκθέματα να δώσει δυναμική, σε μια διαδικασία, που άλλοι μπορεί να θεώρησαν τυπική διαδικασία...

 

ΚΑΡΑΛΗΣ. Με όνομα βαρύ και ιστορία

 

karalis-00-a

 

ΚΑΡΑΛΗΣ. Η γαλακτοβιομηχανία, που αποτελεί το συνώνυμο της Άρτας και της Ηπείρου φυσικά... Με όνομα βαρύ και ιστορία... Μια επιχείρηση που δίνει το παρόν, όπου κληθεί, γιατί αυτό επιβάλλει η κοινωνική της φιλοσοφία, σε σχέση με το επιχειρείν...

Και στην Πανελλήνια Έκθεση, τα γνωστά προϊόντα της, αποτέλεσαν τον πόλο έλξης, για όλους τους επισκέπτες, στους οποίους η παρουσία της επιχείρησης εκεί, λειτούργησε και συναισθηματικά. Καθώς έφτασαν κοντά, στους ανθρώπους που παράγουν τα προϊόντα, τα οποία εμπιστεύονται και προμηθεύονται, όχι μόνο στην Ήπειρο, αλλά σ' όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό...

Συνεταιρισμός Υδραυλικών Άρτας

 

idravlikoi-00-a

 

Οι άνθρωποι του Συνεταιρισμού Υδραυλικών Άρτας, δέχτηκαν στο Περίπτερό τους, εκτός των άλλων και την επίσκεψη του αντιδημάρχου Γιώργου Πανέτα. Κι αυτός με την σειρά του, προσέθεσε ένα μπράβο, για την αρτιότητα του περιπτέρου, ως απότοκο της φιλοσοφίας υπέρ του καταναλωτή - πελάτη, που έχει αναπτύξει ο εν λόγω συνεταιρισμός.

Μια αξιόλογη προσπάθεια, της οποίας τελικός αποδέκτης των θετικών υπηρεσιών, είναι ο καταναλωτής...

 

Συνεταιρισμός Ελαιοχρωματιστών

 

 

koutsos-k-88-a

 

Όλα τα χρόνια που πραγματοποιείται η Πανελλήνια Εμπορική Έκθεση στην Άρτα, ο Συνεταιρισμός Ελαιοχρωματιστών, είναι εκεί... Και μάλιστα οι άνθρωποί του, όταν αποχωρούν από εκεί, δηλώνουν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, μιας και είναι πολλά τα οφέλη που προκύπτουν.

Ο εκπρόσωπος του Συνεταιρισμού Ελαιοχρωματιστών Άρτας κ. Κώστας Κουτσός, που εικονίζεται στην φωτογραφία, ήταν όλες τις ημέρες εκεί και είχε προσωπική επικοινωνία με τους επισκέπτες. "Ήταν όλα πολύ καλά και φεύγουμε απ' την έκθεση, απόλυτα ικανοποιημένοι", είπε στην "Γ".

 

 

ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΚΤΕΟ AUTOARTA

 

lainas-00-a

 

 

Λογικό ήταν το ενδιαφέρον των επισκεπτών της Πανελλήνιας Έκθεσης, για την ασφάλεια του αυτοκινήτου τους και φυσικά την ασφάλεια της οδήγησης... Ήταν εκεί λοιπόν το ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΚΤΕΟ AUTOARTA, όπου ο ιδιοκτήτης του Φώτης Λαϊνάς, είχε την καλή διάθεση να απαντήσει σε πολλές ερωτήσεις σχετικά με τον τεχνικό έλεγχο των οχημάτων και την αναγκαιότητα αυτός να γίνεται στις ημερομηνίες που προβλέπονται απ' το νόμο...

Ικανοποιημένος απ' την επικοινωνία ο κ. Φώτης Λαϊνάς, θεώρησε την εν λόγω διοργάνωση, σημαντική για την περιοχή μας...

 

ΙΝTECOMMFOODS

 

interkom-00-a

 

Μόλις στο προηγούμενο φύλλο της "Γ", παρουσιάσαμε το ενδιαφέρον αφιέρωμα στην εταιρεία ΙΝTECOMMFOODS, η οποία έχει έδρα την Λάρισα και παράρτημα στην Άρτα, όπου επεξεργάζεται το μεγαλύτερο μέρος της παραγόμενης ποσότητας ελιάς της ΒΔ Ελλάδας. Τα προϊόντα της που προσέφερε στους επισκέπτες, ήταν ο πόλος έλξης για το περίπτερο, όπου και ενημερώθηκαν για το που μπορούν να βρουν τα προϊόντα αυτά...

 

Αδερφοί ΚΟΥΣΗ

 

kousis-00-q

 

Προτάσεις για να γίνει το αυτοκίνητό σας, ιδιαίτερο και ξεχωριστό, με φόντο και την ασφάλειά του, περιείχε το περίπτερο των αδερφών Κούση, που διατηρούν το γνωστό κατάστημα περιποίησης αυτοκινήτων στην περιφερειακή οδό.

Στην φωτογραφία εικονίζεται ο πατήρ Κούσης, που βλέπει με ιδιαίτερη ικανοποίηση την αποδοχή που έχει η πρόταση των υιών του.

 

"ΑΠΟΤΟΛΙΔΗΣ ΑΕ"

 

apostolidis-66-a

 

Ιδιαίτερα αξιόλογη, αλλά και χρήσιμη, είναι η προσπάθεια που κάνει η εταιρεία "ΑΠΟΤΟΛΙΔΗΣ ΑΕ", σε σχέση με την ανάπτυξη της γεωργίας στην περιοχή μας, με βασικό της μότο το: "Σχεδιάζουμε το μέλλον στη γεωργία". Στο περίπτερό της, στην Πανελλήνια Εμπορική Έκθεση, ο εκπρόσωπος της εταιρείας γεωπόνος Παύλος Αποστολίδης, είχε την δυνατότητα να βάλει τον επισκέπτη, στο πνεύμα της αναζήτησης της εποχής, που αφορά στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, μέσα απ' τα πολλά προγράμματα που είναι εν εξελίξει και μπορούν ν' αξιοποιήσουν οι νέοι της περιοχής μας, εξασφαλίζοντας μια αξιοπρεπή επαγγελματική καριέρα...

 

Με φόντο την προσφορά...

 

kentriko-odeio-00-a

 

Ελκυστικό το περίπτερο της μουσικής, όπως άλλωστε ελκυστική είναι και η διαδικασία μάθησής της... Οι άνθρωποι του Κεντρικού Ωδείου Άρτας, δημιούργησαν έναν χώρο, που έπρεπε να επισκεφτείς, μιας και είχε πολλά ενδιαφέροντα να παρουσιάσει...

Αυτά τα ενδιαφέροντα, αποτέλεσαν και την αφορμή, για το μικρό σημείωμα, το οποίο από καιρό έπρεπε να παρουσιαστεί στην "Γ". Το Κεντρικό Ωδείο Άρτας, έχει τεράστια προσφορά στη νεολαία της περιοχής, όλα τα χρόνια που λειτουργεί. Να σκεφτεί κανένας πως η μουσική δημιουργεί το ενδιαφέρον για τους νέους και τους αποτρέπει απ' τις περίεργες προκλήσεις της σύγχρονης ζωής. Επί πλέον καταγράφει σαφές το στίγμα του και στην τοπική κοινωνία, μιας και κάνει εκδηλώσεις, όπου το αποτέλεσμα της καλής δουλειάς που γίνεται εκεί, γίνεται κτήμα και της κοινωνίας...

Να συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό...

|

"Επιστροφή στην κανονικότητα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν υπάρχει", τονίζει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο βουλευτής Γ. ΣΤΥΛΙΟΣ

 

 

 

"Επιστροφή στην κανονικότητα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν υπάρχει", δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βουλευτής 'Αρτας και αναπληρωτής Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ, Γιώργος Στύλιος και προσθέτει ότι "οι εκλογές είναι η λύση και όχι το πρόβλημα, καθώς κάθε μέρα κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι μία χαμένη μέρα για τον τόπο". Λέει ότι δεν μπορεί να προβλεφθεί η κυβέρνηση όσον αφορά τον χρόνο των εκλογών ενώ για τη ΝΔ αναφέρει ότι "στόχος μας είναι να περάσουμε από την Ελλάδα του μιζεραμπιλισμού, στην Ελλάδα της κανονικότητας, από τα επιδόματα φτώχειας στο μέρισμα ευημερίας".

Ακολουθεί η συνέντευξη του Γ. Στύλιου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον Σπ.Γκουτζάνη:

 

 

Στην πρόσφατη συζήτηση στην Βουλή για την υπόθεση του ΝΟΟΡ 1 ο πρωθυπουργός σας κατηγόρησε ότι ταυτίζεστε με συγκεκριμένο επιχειρηματία. Τι απαντάτε;

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Η έρευνα για την υπόθεση του Noor 1 πρέπει να συνεχιστεί και να φτάσει μέχρι το τέλος. Να σας υπενθυμίσω ότι το κύκλωμα αυτό εξαρθρώθηκε το 2014 επί δικών μας ημερών. Όπου υπάρχουν ευθύνες αυτές να αποδοθούν. Όπως και αν λέγονται, όσο ισχυροί και αν είναι αυτοί που εμπλέκονται. Η κυβέρνηση δυστυχώς πετάει λάσπη και αφήνει υπονοούμενα. Είναι υποχρέωση του πολιτικού κόσμου της χώρας να προασπίζει την αξιοπιστία του, και την αλήθεια. Αυτός ο σκοπός δεν υπηρετείται από την επιλογή της κυβερνητικής πλειοψηφίας για μη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής.

Μετά τα στοιχεία για την ανάπτυξη του 2017 βλέπετε προοπτική εξόδου από τα μνημόνια όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2018;

Η κυβέρνηση κάνει λόγο για έξοδο από το τρίτο Μνημόνιο το 2018, όταν η ίδια έχει φέρει το τέταρτο με μέτρα λιτότητας ύψους 5,1 δισ. ευρώ μέχρι το 2022 και επιτήρηση μέχρι το 2060. Η φετινή ανάπτυξη είναι αναιμική και μη βιώσιμη καθώς στηρίζεται στην κατανάλωση και στην μείωση της αποταμίευσης. Το παραγωγικό μας μοντέλο παραμένει εξαρτημένο στις παθογένειες του παρελθόντος με χαμηλή ανταγωνιστικότητα και έλλειψη εξωστρέφειας. Την ίδια στιγμή η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων εξαντλείται. Τα μοναδικά έσοδα που εισπράττονται κανονικά από τον Ιούλιο και μετά είναι οι έμμεσοι φόροι και έσοδα από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Μεγάλες εταιρείες αναστέλλουν την δραστηριότητά τους, μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια αποχωρούν, οι δημόσιες υποδομές καταρρέουν, ζητήματα ασφάλειας ανακύπτουν σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας. Επιστροφή στην κανονικότητα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν υπάρχει.

Ενδεχόμενο εκλογών τις οποίες επιμένετε να ζητάτε νομίζετε ότι θα βοηθήσουν την χώρα στην παρούσα συγκυρία;

Οι εκλογές είναι η λύση και όχι το πρόβλημα, καθώς κάθε μέρα κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι μία χαμένη μέρα για τον τόπο. Προσπαθούμε να φτάσουμε εκεί που βρισκόμασταν στο τέλος του 2014, με δύο νέα Μνημόνια, με νέα μέτρα 14,5 δισ. ευρώ και με χαμένη την ανάπτυξη της διετίας 2015-2017. Αντί το ΑΕΠ να ήταν φέτος 207 δισ. ευρώ θα διαμορφωθεί στα 181 δισ. ευρώ, 26 δισ. ευρώ λιγότερα, δηλαδή 6.300 ευρώ για κάθε νοικοκυριό θυσία στις αυταπάτες της κυβέρνησης. Η απάντηση στη σημερινή παρακμή, στη μετριότητα, στη κανονικοποίηση της μιζέριας, είναι Ελλάδα του πλούτου, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης. Αυτή την πρόταση υπηρετούμε στη Νέα Δημοκρατία.

Βλέπετε δυσκολίες στην τρίτη αξιολόγηση;

Οι προηγούμενες αξιολογήσεις καθυστέρησαν περίπου ένα χρόνο. Η τρίτη αξιολόγηση φέρνει ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που έρχεται σε σύγκρουση με το κρατικιστικό DNA της κυβέρνησης: περαιτέρω άνοιγμα των επαγγελμάτων, μέτρα για την αγορά εργασίας, εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ για απελευθέρωση των αγορών, αξιολόγηση στο δημόσιο. Εκτιμώ ότι θα είμαστε θεατές στο ίδιο κακοπαιγμένο έργο του παρελθόντος: «σκληρή» διαπραγμάτευση για εσωτερική κατανάλωση, αναβολές και καθυστερήσεις που θα κρατούν όμηρο τη χώρα και θα ψαλιδίζουν τις όποιες προοπτικές της.

Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών νομίζετε ότι θα περιπλέξει τα πράγματα όσον αφορά την τρέχουσα αξιολόγηση της οικονομίας;

Το καλύτερο θα ήταν οι αξιολογήσεις να έκλειναν στην ώρα τους. Και αυτό γιατί εκτός από τα οικονομικά μέτρα, οι καθυστερήσεις έβαλαν το ελληνικό πρόβλημα στην εκλογική ευρωπαϊκή ατζέντα. Είναι νωρίς ακόμα για ασφαλή συμπεράσματα. Το μόνο δεδομένο είναι ότι όσοι υποστηρίζαμε ότι οι αξιολογήσεις έπρεπε να κλείσουν γρήγορα, μάλλον δικαιωνόμαστε. Οι μεταρρυθμίσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι ένα δικό μας εθνικό στοίχημα. Μόνο αν το κερδίσουμε θα βγούμε από την κρίση.

Μέχρι στιγμής οι εξαγγελίες του προέδρου της ΝΔ είναι γενικές. Θα γίνει πιο συγκεκριμένος στην πορεία προς το συνέδριό σας;

Πριν ένα χρόνο στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αλήθειας εξήγγειλε συγκεκριμένες μειώσεις φορολογικών συντελεστών, προσδιορίζοντας ισόποσες μειώσεις δαπανών έτσι ώστε το δημοσιονομικό αποτέλεσμα να είναι ουδέτερο. Φέτος μίλησε για την Ελλάδα που μας αξίζει, παρουσιάζοντας συγκεκριμένες πολιτικές που θα υπηρετούν τρεις προτεραιότητες: την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων και την δημιουργία νέων δουλειών, την μείωση των φορολογικών βαρών μέσω του εξορθολογισμού του κράτους και την ενίσχυση των νέων ανθρώπων και την προστασία των αδυνάτων. Μίλησε με σαφήνεια για τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης της ΝΔ, για τις παρεμβάσεις στη Δημόσια Διοίκηση, την φορολογία, για μεταρρυθμίσεις που αφορούν τον τομέα των επενδύσεων, τις αδειοδοτήσεις, τον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα. Στο προηγούμενο συνέδριο παρουσιάσαμε τις πρώτες 25 προτάσεις του προγράμματός μας, προχωρήσαμε με τις θέσεις μας για το τραπεζικό σύστημα, την ενέργεια. Προχωράμε στα μέσα Δεκεμβρίου σε συνέδριο Αρχών και Θέσεων, με επτά Προσυνέδρια σε όλη την χώρα με συγκεκριμένες θεματικές. Οι προτάσεις μας είναι συγκεκριμένες, κοστολογημένες και το πρόγραμμά μας θα εξειδικεύεται ακόμα περισσότερο. Στόχος μας είναι να περάσουμε από την Ελλάδα του μιζεραμπιλισμού, στην Ελλάδα της κανονικότητας, από τα επιδόματα φτώχειας στο μέρισμα ευημερίας.

Πως βλέπετε τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά; Ποιό είναι το διακύβευμα κατά την άποψή σας;

Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες σχετικά με τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά και δεν μπορώ να τοποθετηθώ. Εύχομαι κάθε επιτυχία σε όλα τα κόμματα του φιλοευρωπαϊκού τόξου. Η Νέα Δημοκρατία, ακόμα και σε περίπτωση αυτοδυναμίας, θα αναζητήσει την μέγιστη πολιτική συναίνεση για να βγει η χώρα από τον σημερινό κατήφορο του εθνικολαικισμού των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Νομίζετε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία όπως διαβεβαιώνει;

Καμία εξαγγελία και πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης δεν έχει επαληθευτεί. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση για μια ακόμα φορά θα επαναλάβει τον εαυτό της, υπηρετώντας πολιτικές σκοπιμότητες και όχι το καλό του τόπου.

Οι δείκτες δείχνουν βελτίωση στον πρωτογενή τομέα. Βλέπετε προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης;

Τα μόνα δεδομένα που έχουμε στον πρωτογενή τομέα είναι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, η αύξηση της φορολογίας, του κόστους παραγωγής, η καθυστέρηση εδώ και δύο χρόνια της υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Κοινοτικοί πόροι ύψους 6 δισ. ευρώ μένουν αναξιοποίητοι και ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθούν οριστικά. Χρήματα που τόσο έχει ανάγκη ο αγροτικό κόσμος. Με τις κυβερνητικές αστοχίες και παραλήψεις η ύπαιθρος οδηγείται σε ερημοποίηση.

Η ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα θα έρθει αν αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα αν γίνουμε ανταγωνιστικοί αν συνεργαστούμε. Συνεργασίες που θα μειώνουν το κόστος παραγωγής, θα δημιουργούν οικονομίες κλίμακας, θα προωθούν ανταγωνιστικά τα προϊόντα μας στις διεθνείς αγορές με βάση τη σχέση κόστους και οφέλους. Αξιοποιώντας παράλληλα προς την κατεύθυνση της καινοτομίας, της εκπαίδευσης και των υποδομών τους ευρωπαϊκούς πόρους. Να δώσουμε τις ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους που την περίοδο της κρίσης επέλεξαν την στροφή στην παραγωγή να πραγματώσουν τους στόχους τους. Ο πρωτογενής τομέας δίνει διάσταση και ζωή στην πατρίδα μας, στηρίζει την οικονομία, ενισχύει την μεταποίηση, τονώνει την εξωστρέφεια και τις εξαγωγές. Είναι δύναμη ανάπτυξης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανακοίνωσε παρεμβάσεις στην φοιτητική παράταξη. Δεν θα έπρεπε να είναι αυτόνομη και να αποφασίζει μόνη της;

Η ΔΑΠ ΝΔΦΚ, έχει οργανωτική ανεξαρτησία. Ό, τι νεωτερικό εμφανίστηκε στο φοιτητικό κίνημα τα τελευταία χρόνια, προήλθε από τη ΔΑΠ. Οι προτάσεις της για αυτόνομα ΑΕΙ, ιδιωτικά πανεπιστήμια, η σύνδεση των πανεπιστημίων με την παραγωγή, το πολλαπλό σύγγραμμα, ο ευρωπαϊκός χαρακτήρας της ανώτατης εκπαίδευσης, η αξιολόγηση, κλπ ήταν δικές της προτάσεις. Η ΔΑΠ ήταν και είναι πρωτοπόρα. Παλεύει όλα τα χρόνια, μόνη της στην ουσία να κρατηθούν οι σχολές ανοικτές σε ένα μπάχαλου, ανομίας και βίας σε πολλές περιπτώσεις. Πρωτοπορία δεν σημαίνει προσκόλληση στη δεκαετία του 90 που ήμουν εγώ φοιτητής. Οι φοιτητικές εκλογές αφορούν όλο και πιο λίγους. Χρειάζονται αλλαγές στον σκοπό και στον τρόπο λειτουργίας των φοιτητικών παρατάξεων. Και η ΔΑΠ πρέπει να φανεί πρωτοπόρα για άλλη μια φορά.

Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2017 10:23

40 χρόνια tennis στην Άρτα...

Με την ευκαιρία της διοργάνωσης αγώνων tennis στην Άρτα, η πρόεδρος του Ομίλου Αντισφαίρισης κα Εύα Σιαπάτη, αναλύει τους στόχους και τις επιδιώξεις του tennis, στην περιοχή...

Συμπληρώθηκαν 40 χρόνια έντονης παρουσίας του tennis στην Άρτα... Σ' αυτόν τον καθοριστικό σταθμό της πορείας του Ομίλου Αντισφαίρισης Άρτας, η πρόεδρός του κα Εύα Σιαπάτη, ως πρώτο απολογισμό, χωρίς δεύτερη σκέψη παρουσιάζει το γεγονός ότι έχει αναδείξει αρκετούς αθλητές σε πανελλαδικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Κάθε διοργάνωση αγώνων που αναλαμβάνει ο Όμιλος Αντισφαίρισης Άρτας, είτε σε περιφερειακό, είτε σε εθνικό - πανελλαδικό επίπεδο, έχει την πλήρη υποστήριξη της Ομοσπονδίας και καθώς διαθέτει οργανωμένο τμήμα εκπαίδευσης διαιτητών και το απαιτούμενο τμήμα ιατρικής υποστήριξης, έχει καταφέρει να έχει την καλή φήμη της άριστης διοργάνωσης αγώνων, όπως συμφωνούν και πολλά μέλη της Ομοσπονδίας, που παρακολουθούν ανάλογες διοργανώσεις σε όλη την Ελλάδα. "Οι αγώνες που διοργανώνουμε", λέει η πρόεδρος κα Σιαπάτη "αφήνουν την αίσθηση της άριστης προετοιμασίας και οργάνωσης".

Μετά από πολύ καιρό, οι άνθρωποι του Ομίλου Αντισφαίρισης Άρτας, είδαν και κάποια έργα να γίνονται στον χώρο όπου βρίσκονται τα γήπεδα κι αυτό αποτελεί ένα στοιχείο αισιοδοξίας, για τους ίδιους. Όπως λέει στο epithesi.gr, η κα Σιαπάτη με την ολοκλήρωση του διεθνούς τουρνουά βετεράνων, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας κ. Ζανιάς έδωσε υπόσχεση στον δήμαρχο Αρταίων Χρήστο Τσιρογιάννη πως θα δοθεί ποσό αξίας 70.000 ευρώ ώστε να επισκευαστούν τα γήπεδα. Με τον τρόπο αυτό, η εικόνα των χώρων προετοιμασίας, αλλά και αγώνων, των σημαντικών αθλητών που διαθέτει η Άρτα, αλλά και άλλων διακεκριμένων αθλητών απ' όλη την Ελλάδα.

Όμως δεν φτάνουν μόνο αυτά... Ο Όμιλος Αντισφαίρισης Άρτας, έχει καταθέσει σειρά προτάσεων, προς κάθε αρμόδιο για κάποια απλά πλην σημαντικά έργα, που μπορούν να χωρίς ιδιαίτερη οικονομική επιβάρυνση, αλλά δεν μπορεί να ισχυριστεί κανένας πως το ενδιαφέρον, είναι ανάλογο της μεγάλη σημασίας των προτάσεων...

Πιό συγκεκριμένα ο Όμιλος Αντισφαίρισης Άρτας, έχει προτείνει να μετατραπεί σε πάδελ τένις, το εγκαταλειμμένο γήπεδο τένις, δίπλα στο Κολυμβητήριο, που θα ήταν το μοναδικό στην Περιφέρειά μας. Επίσης δεν θεωρείται δύσκολο πράγμα και η κατασκευή ενός γηπέδου beachtennis, δίπλα στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, που κι αυτό δεν απαιτεί ιδιαίτερο κόστος.

Όπως εξηγεί η κα Σιαπάτη, οι τεννιστικές προτάσεις του Ομίλου Αντισφαίρισης Άρτας, δεν κατατίθενται για να γίνεται κουβέντα, αλλά βλέπουν και λίγο πίσω απ' αυτό καθ' αυτό το αθλητικό γεγονός, που αφορά στην ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού και στην Άρτα, που με "όχημα" το συγκεκριμένο άθλημα, μπορεί να φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα... "Κάθε τενιστική αθλητική διοργάνωση αφορά από 2-4 μέρες παραμονής μαζί με τους συνοδούς , πράγμα το οποίο λειτουργεί θετικά για την οικονομία αλλά και για την προσπάθεια έλευσης αθλητικού τουρισμού στην Άρτα", λέει η κα Σιαπάτη.

Καταλήγοντας στον συλλογισμό της και περί τον αθλητικό η πρόεδρος θα πει: "Το τέννις είναι ένα παρεξηγημένο άθλημα, γιατί προβάλλεται ως πολυτελές άθλημα, κάτι το οποίο δεν ισχύει. Ένα ζευγάρι παπούτσια και μία ρακέτα είναι ο βασικός εξοπλισμός που θα χρειαστεί κάποιος για να ξεκινήσει".

Στον όμιλο αντισφαίρισης λειτουργούν ακαδημίες εκμάθησης παιδικού- προαγωνιστικού και αγωνιστικού τμήματος. Τιμή για τον όμιλο αποτέλεσε η 1η θέση στο περιφερειακό πρωτάθλημα στην Πρέβεζα που κατέκτησε ο αθλητής του ομίλου Ντάλιας Χρήστος, γεγονός που κάνει την Άρτα περήφανη αναδεικνύοντας το πολύ καλό αθλητικό επίπεδο που περιέχει η πόλη ακόμη και στην αντισφαίριση.

Επίσης μέλημα του Ομίλου, ο οποίος είναι αναγνωρισμένος από την γενική γραμματεία αθλητισμού, είναι η καθαριότητα των γηπέδων και η ανάγκη να δημιουργηθεί ένας κανονισμός λειτουργίας, ώστε τα γήπεδα να μπορούν να χρησιμοποιηθούν εύκολα από όλους.

Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2017 21:58

H BΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΓΚΕΤΣΗ

|

Ποιος ωφελείται από μία τέτοια εκδήλωση; Ο λαμβάνων τον έπαινο ή εκείνοι που τον επαινούν;

 

 

 

 

Του

Χρήστου Χασιάκου

 

Ο Άγγελος Γκέτσης συμμετείχε και διακρίθηκε με το Local Prize, στον διαγωνισμό της Google, Google Science Fair το 2014 για μαθητές Λυκείου, για την εφεύρεσή του PEACE (Portable Evasive Assistance), ένα ζευγάρι γυαλιά που χρησιμοποιούν υπερήχους και εντοπίζουν εμπόδια στο περιβάλλον ενός ατόμου με σοβαρά προβλήματα όρασης και το προειδοποιούν για την ύπαρξή τους.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων αποφάσισε να βραβεύσει τον Άγγελο Γκέτση για την έφευρεσή του. Η εκδήλωση βράβευσης έγινε στις 10/09/2017 στο Αμφιθέατρο του Δημαρχείου, στο Βουργαρέλι.
Στην εκδήλωση αυτή έλαβα τον λόγο και είπα τα εξής:

«Καλησπέρα σε όλους
– Καλησπέρα Άγγελε!
Παρευρίσκομαι σήμερα εδώ, μαζί σας, γιατί το θεώρησα υποχρέωσή μου και τιμή μου, να παραστώ στην εκδήλωση απονομής επαίνου στον Άγγελο Κ. Γκέτση.
Θα απευθυνθώ πρώτα σε εσάς που ήρθατε να συμμετάσχετε σε αυτή την εκδήλωση και μετά θα απευθυνθώ στον Άγγελο.  Δεν ξέρω αν έχετε σκεφθεί ή αν προσπαθήσατε να απαντήσετε στο ερώτημα: Ποιος ωφελείται από μία τέτοια εκδήλωση; Ο λαμβάνων τον έπαινο ή εκείνοι που τον επαινούν; Θα προσπαθήσω να απαντήσω σε αυτό το ερώτημα.
Όταν εργάζομαι για να πετύχω κάτι που θα ωφελήσει ένα σύνολο συνανθρώπων μου ή μια ευρύτερη κοινωνική ομάδα επιστρατεύω όλες μου τις δυνάμεις για να πετύχω το καλύτερο αποτέλεσμα. Και όταν το πετυχαίνω ενθουσιάζομαι και αισθάνομαι τη χαρά της δημιουργίας. Έτσι είναι στη φύση του ανθρώπου. Αν αυτή η κοινωνική ομάδα που ωφελήθηκε από την προσπάθειά μου και το αποτέλεσμά της με επαινέσει δημιουργεί σε μένα το συναίσθημα της αυτοπεποίθησης και μου δίνει δύναμη και ώθηση να βελτιωθώ, να γίνω καλύτερος και να έχω καλύτερα αποτελέσματα στην εργασία μου.
Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν ωφελείται ο λαμβάνων τον έπαινο.
Η κοινωνική ομάδα που απονέμει τον έπαινο επιτυγχάνει το εξής:
Ενσωματώνει πιο στέρεα το άτομο στο σύνολό της. Δημιουργεί πρότυπα για να τα μιμηθούν τα μέλη της ώστε να πετύχουν ανάλογα αποτελέσματα. Ο έπαινος, η επιβράβευση της προσπάθειας ωθεί τον επαινούμενο να φέρει καλύτερα αποτελέσματα που θα ωφελήσουν περαιτέρω το κοινωνικό σύνολο. Ο ανταγωνισμός και η ευγενής άμιλλα συντελούν στην ανάπτυξη της κοινωνίας σε πνευματικό και οικονομικό επίπεδο.
Από τα παραπάνω που είπα το συμπέρασμα είναι ότι ωφελείται και ο επαινόμενος και ο επαινών. Ίσως περισσότερο ο απονέμων τον έπαινο.

Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2017 10:34

Ήταν η εσωτερική ανάγκη για δημιουργία...

|

Μιλάει στην "Γ" η πρόεδρος του Αγροτικού Γυναικείου Συνεταιρισμού Γυμνοτόπου Ανθή Νικολάου και αισιοδοξεί για το μέλλον του...

 

 

 

"Το 2007 σε μια συνάντησή μας πολλές γυναίκες του χωριού μας σκεφτήκαμε την ίδρυση του συνεταιρισμού εκμεταλλευόμενες τους καρπούς και τα αγνά υλικά που έχει το χωριό μας , σε συνδυασμό με το μεράκι και την αγάπη των γυναικών για δημιουργία", λέει στην "Γ", η πρόεδρος του Αγροτικού Γυναικείου Συνεταιρισμού Γυμνοτόπου Ανθή Νικολάου, απαντώντας σε ερώτηση, σε σχέση με την ίδρυση του συνεταιρισμού και την πορεία του.
Μιλάμε για έναν συνεταιρισμό που πορεύτηκε μόνος του και "ξεκίνησε από το μηδέν, χωρίς καμία οικονομική βοήθεια και στήριξη από πουθενά, από κανένα πρόγραμμα, στηριζόμενες και μόνο από την προσπάθεια και το πείσμα των γυναικών, η πορεία του είναι ανοδική", όπως θα συμπληρώσει η δραστήρια πρόεδρος, της οποίας η αγωνία, για προκοπή, είναι εμφανής.
Σύντομη μεν, ουσιαστική δε η συζήτηση που είχαμε με την κα Ανθή Νικολάου, ακολουθεί:

 

gimnotopos-sinetairismos-00-b


Ποιοί λόγοι επέβαλαν την ίδρυση του Συνεταιρισμού σας;


Οι λόγοι που επέβαλαν την ίδρυση του συνεταιρισμού μας ήταν η ανάγκη εξόδου των γυναικών από το σπίτι και   τις αποκλειστικές οικογενειακές ευθύνες, ασκώντας ένα επάγγελμα στο οποίο μπορούν να συνδυάσουν επαγγελματικές και οικογενειακές ασχολίες (δηλαδή,  να είναι κοντά στον τόπο διαμονής και να έχουν την επιλογή μερικής απασχόλησης). Μέσω του συνεταιρισμού, οι γυναίκες μπορούν να αναδείξουν τις υπάρχουσες ικανότητες και δεξιότητες που διαθέτουν, καθώς και να μάθουν καινούργιες μέσω της επαφής και της συνεργασίας με τα υπόλοιπα μέλη του συνεταιρισμού. Επίσης , μέσα από την ίδρυση του συνεταιρισμού μπορούμε να αναδείξουμε τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα και κυρίως να αποκτήσουμε και ένα μικρό εισόδημα , το οποίο βοηθάει πολύ στην απόκτηση αυτοπεποίθησης των γυναικών και στο ότι συνεισφέρουν στην οικογένεια ειδικά στην εποχή της κρίσης που περνάμε.

 

Η πορεία μέχρι τώρα δικαιώνει τους στόχους σας και την προσπάθειά σας;


Και αν σκεφτεί κανείς ότι ο συνεταιρισμός μας ξεκίνησε από το μηδέν , χωρίς καμία οικονομική βοήθεια και στήριξη από πουθενά , από κανένα πρόγραμμα, στηριζόμενες και μόνο από την προσπάθεια και το πείσμα των γυναικών, η πορεία του είναι ανοδική. Βλέπουμε καθημερινά ότι ο κόσμος , παρά την οικονομική κρίση που επικρατεί , προτιμάει τα χειροποίητα προιόντα μας και μας στηρίζει γιατί ξέρει ότι όλα είναι φτιαγμένα από αγνά υλικά του τόπου μας και με πολύ μεράκι.

 

Τι νέο φέρατε με αυτήν την προσπάθεια;


Με τον συνεταιρισμό μας αναδείξαμε το χωριό μας στην ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο. Τα μέλη του συνεταιρισμού προσπαθούν με κάθε ευκαιρία να διοργανώσουν εκδηλώσεις ώστε να λαμβάνουν μέρος όλοι οι κάτοικοι και ειδικά οι γυναίκες, συμβάλλοντας έτσι στην ψυχαγώγησή τους. Και τέλος "φέραμε' στο χωριό μας ένα κατάστημα , ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια , μετά την μετακόμιση του συνεταιρισμού μας σε νέες εγκαταστάσεις , στο κέντρο του χωριού μας όπου μπορούν να προμηθευτούν τα προϊόντα μας.

 

Οι στόχοι σας για το μέλλον;


ΟI στόχοι μας για το μέλλον είναι φυσικά να αυξήσουμε τις πωλήσεις μας. Να δραστηριοποιηθούμε πέραν από τις υπάρχουσες συνεργασίες που ΄εχουμε, που είναι κυρίως τοπικές, ίσως ανοίγοντας ένα κατάστημα σε μια μεγάλη πόλη όπως Άρτα ή Γιάννινα, που το αγοραστικό κοινό είναι μεγαλύτερο και φτιάχνονντας και ένα δικό μας ηλεκτρονικό κατάστημα.

 

Να κλείσουμε μ’ ένα μικρό ιστορικό για την πορεία του συνεταιρισμού.


Το 2007 σε μια συνάντησή μας πολλές γυναίκες του χωριού μας σκεφτήκαμε την ίδρυση του συνεταιρισμού εκμεταλλευόμενες τους καρπούς και τα αγνά υλικά που έχει το χωριό μας , σε συνδυασμό με το μεράκι και την αγάπη των γυναικών για δημιουργία.Έτσι ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε τα προϊόντα μας, τα οποία είναι όλα χειροποίητα , χωρίς προσθήκες (αρωματικά και συντηρητικά) με σκοπό όχι μόνο το οικονομικό όφελος αλλά και την κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη των μελών και του χωριού μας, την διατήρηση των παραδοσιακών εδεσμάτων και την προβολή του χωριού μας.Στην αρχή οι δυσκολίες να στηθεί και να επιβιώσει ο συνεταιρισμός σε ένα μικρό χωριό και κάπως απομακρυσμένο από πόλεις όπως ο Γυμνότοπος ήταν πολλές. Όμως χάρη στην στήριξη των σyγχωριανών, της τοπικής κοινωνίας και κυρίως στην αγάπη  γιαυτό που κάνουμε, κατορθώσαμε να φτάσουμε ως εδώ .Ο συνεταιρισμός ξεκίνησε χωρίς καμιά οικονομική βοήθεια από κανένα πρόγραμμα ή κάτι άλλο, έτσι  στην αρχή εργαζόμασταν  χωρίς αμοιβή  και τα χρήματα τα διαθέταμε για να αγοράσουμε  τον εξοπλισμό που χρειαζόμασταν. Στην αρχή και για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα , καθώς προέκυψε και η οικονομική κρίση, νοικιάζαμε μόνο το εργαστήριο που χρειάζονταν να φτιάχνουμε τα προϊόντα μας και εργαζόμασταν μόνο με παραγγελίες. Από τον Αύγουστο του 2015 μετεφερθήκαμε στο κτίριο που είμαστε τώρα στο κέντρο του χωριού μας το οποίο διαθέτει  εργαστήριο και πρατήριο πωλήσεων και έχει και πιστοποίηση HACCP.

 

gimnotopos-sinetairismos-00-c

Η τέχνη όπως και κάθε ανθρώπινο δημιούργημα, απαιτούν σκληρή εργασία και μόχθο, ιδρώτα και χέρια σκληρά και ματωμένα...

 

 

 

Γράφει η

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΧΙΣΜΕΝΟΥ

 

Το8ο Συμπόσιο Γλυπτικής, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης "Θεόδωρος Παπαγιάννης" στο Ελληνικό Ιωαννίνων, ξεκίνησε τη δημιουργική του δράση. Με παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις το Σάββατο 19 Αυγούστου 2017 και έληξε στις 10 Σεπτεμβρίου με την παραγωγή εξαιρετικών γλυπτών που κοσμούν  τον περιβάλλοντα χώρο όχι μόνο του μουσείου μιας και απέκτησε και τον εξωτερικό του φύλακα που είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε να τελειώνει και να στήνεται μεγαλόπρεπος και σιωπηλός δια χειρός Θεόδωρου Παπαγιάννη.
Τι είναι η τέχνη, πώς παράγεται, από ποιούς και πώς εντάσσεται μέσα στον ανθρώπινο χώρο; Αυτά τα ερωτήματα μπορούν ν΄απαντηθούν με μια επίσκεψη στο χωριό Ελληνικό των Ιωαννίνων και  στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης “ΘεόδωροςΠαπαγιάννης” που τα τελευταία χρόνια αυτή την περίοδο εξελίσσεται το συμπόσιο γλυπτικής. Μια υπέροχη συνεργασία με γλύπτες που ακούς πάνω στην εργασία τους που είναι συλλογική να αποκαλούν Δάσκαλο τον  Θεόδωρο Παπαγιάννη ύψιστη τιμή και τίτλος που δεν συνοδεύει πλέον πολλούς σήμερα κι ας φέρουν τον πολυπόθητο  τίτλο.

 

papagiannis-aa-thodoros-00-a


Ο Θεόδωρος Παπαγιάννης, ακούραστος Δάσκαλος κατευθύνει τους γλύπτες που θέλουν τη γνώμη, το βλέμμα αλλά και την εμπειρία του. Ένα πιάσιμο από δω, ένα χτύπημα εκεί μια γραμμή που θα καμπυλωθεί, μια ακόμη παρέμβαση για να ολοκληρωθεί το έργο. Νέα έργα κοσμούν το δρόνο πρός το Ελληνικό και τη μονή της Τσούκας. Τα παγόνια του Έργις Χρυσικού με μια διαχρονική ομορφιά και περηφάνια να κοιτάζουν από ψηλά το τοπίο έχοντας την κοιλιά τους γεμάτη από κουτάκια αναψυκτικών δίσημη αναφορά και προβληματισμός.
Στο χώρο του μουσείου δεσπόζει το έργο του ίδιου του γλύπτη «Μητρότητα», η αιώνια ιδέα και σύνολο της Μάνας που αγκαλιάζει το μωρό της. Το όστρακο αμύγδαλο εύρημα του Άρη Κατσιλάκη, έργα του Σπύρου Λισγάρα και Fattos Shulli. Αρκετές και άκρως ενδιαφέρουσες και οι παράλληλες εκδηλώσεις με συμμετοχή κόσμου και μεγάλη επισκεψιμότητα.
Σε συζήτηση με τον γλύπτη και με κυρίαρχο ερώτημα της συζήτησης,  αν η τέχνη περνά κρίση, η απάντηση είναι σαφής και ξεκάθαρη:  «Οταν η χώρα περνά κρίση είναι λογικό όλα να περνούν μαζί της κρίση.»  Ομολογεί πως είναι θλιβερό να περνά αυτό που ποτέ στη ζωή του δε φανταζόταν πως θα συναντούσε στο διάβα του, το μέγεθος της κρίσης που φτάνει σε απίστευτο σημείο και χτυπά τους πάντες από κάθε πλευρά και με κάθε μέσον.
Όμως ο ίδιος ο καλλιτέχνης δε σταματά. Ακούραστος και αεικίνητος μέσα στην πορεία της δημιουργίας αντιστέκεται και παράγει. Η τέχνη όπως και κάθε ανθρώπινο δημιούργημα απαιτούν σκληρή εργασία και μόχθο, ιδρώτα και χέρια σκληρά και ματωμένα, όχι μαλακά και περιποιημένα. Ξεχάσαμε ίσως σαν λαός τι σημαίνει εργασία, σκέψη, δημιουργικότητα έχοντας ως μοναδικό μας όραμα την καρέκλα του δημοσίου υπάλληλου, της μόνης ίσως σταθερής εργασίας, συνδικαλιστικής προέλευσης που αποδίδει τα μόνιμα και σίγουρα είτε εργασθείς είτε όχι, είτε κοπιάσεις είτε όχι. Όνειρο του κάθε γονιού για το τέκνο, η χωρίς ιδρώτα εργασία, η κληρονομική διασφάλιση μιας καρεκλίτσας και η διαιώνιση του αργού και μη παραγωγικού αγενούς είδους....
Κι όμως “Ο κόσμος μας έλεγε τρελούς. Ημείς, αν δεν είμεθα τρελλοί, δεν εκάναμε την επανάσταση, διατί ηθέλαμε συλλογισθεί πρώτον δια πολεμοφόδια”...θα πεί ένας Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Ίσως και τώρα ή κάποτε να μας λένε τρελλούς θα πεί ο Θεόδωρος  Παπαγιάννης για τις ερχόμενες γενιές που θα παρατηρούν έργα μεγάλης αξίας σε χώρους που ούτε καν μπορεί κάποιος να υποψιαστεί πως η τέχνη και το ελεύθερο πνεύμα ανθίζει ακόμη και μέσα στα αγκάθια και τους κακοτράχαλους δρόμους. Και οι εργάτες της τέχνης και του πολιτισμού δε φοράνε καθαρά και ατσαλάκωτα ρούχα, δεν δίνουν διαταγές και διαλέξεις από τις καρέκλες τους που ούτως ή άλλως δεν κατέχουν, αλλά αντιθέτως χτυπάνε και σμιλεύουν την πέτρα, το μάρμαρο, το σίδερο και το μέταλλο,ψάχνουν για υλικά και το βλέμμα τους είναι καθάριο και ευθυτενές όπως και η σκέψη τους  που δεν κολλά στη λάσπη και το μικρό αλλά περπατά και πετά με το μεγάλο.
Προβληματισμοί για τις συζητήσεις των Μαρμάρων που φιλοξενούνται σε τόσα μη ελληνικά μουσεία και λειτουργούν ως πρεσβευτές μας, του πολιτισμού μας, που όπως αποδείχτηκε ούτε ποτέ τον καταλάβαμε ούτε πότε τον αποδεχτήκαμε ουσιαστικά και με την πρώτη ευκολία ή δυσκολία τον ξεπουλήσαμε. Λειτουργήσαμε με κάθε τρόπο ως αρχαιοκάπηλοι και έμποροι του κάθε μας ευρήματος και κληρονομιάς.
Δεν γέμισαν όλα τα ξένα μουσεία με ελληνικά εκθέματα κάθε περιόδου από τους κακούς ξένους που ήρθαν και μας λεηλάτησαν, αλλά και από ντόπια κι «αγαθά» χέρια που έδωσαν και πούλησαν ό,τι άρπαξαν ή κληρονόμησαν, ή «φιλοξένησαν»...σε χώρους και τόπους για να κοσμήσουν το μακρινό και καθόλου εχθρικό μουσείο πολιτισμού και όχι μικροπολιτκής και μικρο-ή και μεγαλοσυμφερόντων.
Δεν είναι βέβαιο πως ο Έλληνας αγαπά και εκτιμά τον πολιτισμό του, ίσως τον ανταγωνίζεται αλλά κι αυτό σχετικό είναι μιας και για τον ανταγωνιστείς ακόμη πρέπει να τον γνωρίζεις και το πιο πιθανό είναι με την πενιχρή μας παιδεία πως τον αγνοούμε έως τον κουβαλάμε μέσα μας κι έξω μας διαστρεβλωμένο.
Υπάρχει όμως και σώζει την τέχνη η δημιουργία και μάλιστα αυτή που εκτίθεται σε δημόσιο χώρο και μπορεί ο καθένας που θα ενδιαφερθεί να έχει πρόσβαση, να παρακολουθήσει, να συμμετάσχει να συνομιλήσει.
Ο γλύπτης Θεόδωρος Παπαγιάννης δε σταματά συνεχίζει αυτό που θεωρεί χρέος του και  να οραματίζεται. Έργα του αυτή την εποχή επίσης  εκτίθενται στο  αρχαιολογικό μουσείο των Δελφών και στο μουσείο Ελιάς στη Σπάρτη.

 

gnomi-vin-site-11-q

 

Να βρεθούν τα έργα σε χώρους καθημερινής συμβίωσης

 

Η τέχνη και οι εκπρόσωποί της, ειδικά οι γλύπτες ποτέ δεν ήταν απρόσιτοι και  από τον κόσμο ή και από το κοινό τους. Ίσως επειδή τα υλικά τα οποία χρησιμοποιούσαν και χρησιμοποιούν να είναι κοντά και οικεία στον απλό παρατηρητή και θεατή.  Επίσης τα εργαλεία που χρησιμοποιούν να είναι όπως και παλιότερα κοντά στις ρίζες της πρωτογενούς ανθρώπινης μνήμης που σκάλιζε τα πρώτα εργαλεία επιβίωσης και δημιουργούσε την πρώτη του τέχνη σκαλίζοντας τα πετρώματα των σπηλαίων αναπαριστώντας και αποδίδοντας τη καθημερινότητά του μέσα από σκηνές κυνηγιού. Η πρώτη τέχνη αφορά ακριβώς την αφή , την πρώτη δοκιμή στον πηλό το νερό και το χώμα η πρώτη έκφραση και δημιουργία. Μεγάλη και πλούσια η πορεία της γλυπτικής και θ΄αδικούσαμε την Αίγυπτο, την Μεσοποταμία την αρχαία Ελλάδα και Ρώμη...
Αν και υπηρέτησε και την τέχνη της διακόσμησης και την θρησκευτική οδό, η γλυπτική απελευθερώθηκε σιγά- σιγά από τα στενά δεσμά του μεσαίωνα και της Αναγέννησης και επέρχεται ρήξη ειδικά τον 200  αιώνα με γλύπτες όπως τον Auguste Rodin, που τον ενδιαφέρει η απόδοση της κίνησης στο γλυπτό που είναι και γέφυρα της μετάβασης από την μία κατάσταση στην άλλη.
Θα μπορούσαμε να γράψουμε άπειρες σελίδες για την γλυπτική και την ιδιαίτερη γοητεία που ασκεί μιας και πάνω απ΄όλα ένα γλυπτό ως μνημείο  συνήθως αποτελεί σημείο ιστορικής αναφοράς και κουβαλά τη μνήμη, την τιμή, το πέρασμα και το σημείο συνάντησης.
Ο γλύπτης , ο πραγματικός τεχνίτης είναι στενά δεμένος με το έργο του, μιας και βγαίνει κυριολεκτικά μέσα από τα χέρια του, τα χέρια του θεού, τα χέρια της δημιουργίας τους δικούς του νόμους και κατεύθυνση. Είναι ένας τρελός που υπερασπίζεται τον κόσμο του και τα δημιουργήματά του- όπως ο Χαλεπάς, όπως η Καμίγ Κλοντέλ.....
Ο γλύπτης κυκλοφορεί με χτυπημένα δάχτυλα και σκονισμένα ρούχα, με την ψυχή του βαριά απ΄το υλικό που αφαίρεσε ή πρόσθεσε για να βγει το έργο του από την αμφιβολία του και τον προβληματισμό του, από στη σκέψη του στ΄όνειρό του.
Μια πρόταση προς τους εκλεγμένους του πολιτισμού του κάθε χώρου θα ήταν να  βρεθούν αυτά τα έργα και κάποια ίσως πιο μόνιμα και σε χώρους καθημερινής συμβίωσης με τον κάθε πολίτη σε πλατείες, και κοινόχρηστους χώρους. Πολιτισμός δεν είναι μόνο ο καφές και η πλαστική καρέκλα, το έδεσμα αλλά και το πνευματικό προϊόν της τέχνης που αν δεν του ανοίξουμε εμείς το δρόμο και δεν το βάλουμε στη ζωή μας  και στο οπτικό μας ορίζοντα και πεδίο δεν πρόκειται να εισέλθει πότε..

 

 

ΜΑΡΙΝΟΣ ΓΑΡΝΕΛΗΣ:

Η σημερινή βράβευση, είναι η πιό σπουδαία που κάνω. Είμαι βέβαιος πως θ' ακολουθήσουν και άλλες δεκάδες, εκατοντάδες βραβεύσεις, σ' αυτό το νεαρό έλληνα, σ' αυτό το νεαρό αρτινό

 

 

Όταν ο φοιτητής Άγγελος Γκέτσης, παρουσίασε στην αίθουσα του Δημαρχείου Κεντρικών Τζουμέρκων, το περασμένο Σάββατο, την συσκευή με την οποία φιλοδοξεί να αντικατασταθεί το λευκό μπαστούνι των τυφλών, ζήτησε απ' το ακροατήριο, κάποιος να την δοκιμάσει, για να επιβεβαιώσει και τα λεγόμενά του... Πρώτος ανταποκρίθηκε ο εφημέριος του Βουργαρελίου παπά Κίμωνας, που ανέβηκε στην σκηνή και φόρεσε τα γυαλιά, για να διαπιστώσει τι συμβαίνει με την συσκευή και πως λειτουργεί. Όταν κινούμενος με τα γυαλιά, χωρίς να βλέπει, εμφανίστηκε εμπόδιο μπροστά του, η συσκευή άρχισε να τον ειδοποιεί και ο ίδιος αναφώνησε: Φοβερό!

 

papa-kimonas-gialia-00-b

 

Ήταν μια απ' τις πολλές καλές στιγμές, που περιείχε η εκδήλωση του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, κατά την οποία τιμήθηκε με ειδική πλακέτα, ο φοιτητής Άγγελος Γκέτσης, για την παγκόσμια διάκριση που κατέλαβε συμμετέχοντας στον διαγωνισμό GoogleScienceFair 2014, όπου διακρίθηκε με το LocalPrize, το οποίο είναι το πρώτο που ήρθε στην Ελλάδα.

Την εκδήλωση προλόγισε ο δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων Μαρίνος Γαρνέλης, ο οποίος προέβλεψε ότι ο Άγγελος Γκέτσης, έχει να δημιουργήσει και άλλα πράγματα, τα οποία θα βοηθήσουν τον άνθρωπο, για να αναφέρει σαν ξεχωριστό, το γεγονός ότι έδειξε την ευαισθησία του, για τον τυφλό, που έχει ανάγκη, με κάθε τρόπο, να καλυτερεύσει την ζωή του...

Για την συγκεκριμένη επιλογή, ο δήμαρχος Μαρίνος Γαρνέλης, είπε χαρακτηριστικά: "Στην θητεία μου ως αξιωματικός της Αστυνομίας κυρίως, αλλά και ως δήμαρχος, έχω κάνει πολλές βραβεύσεις, σε ανθρώπους που ήταν εν ζωή και σε άλλους που έφυγαν. Όμως η σημερινή βράβευση, είναι η πιό σπουδαία που κάνω. Είμαι βέβαιος πως θ' ακολουθήσουν και άλλες δεκάδες, εκατοντάδες βραβεύσεις, σ' αυτό το νεαρό έλληνα, σ' αυτό το νεαρό αρτινό".

Ομιλητής της βραδιάς, ήταν το τιμώμενο πρόσωπο, ο φοιτητής της Σχολής Μηχανικών Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άγγελος Γκέτσης, τον οποίο παρουσίασε ο γιατρός Γιώργος Σιλιόγκας, ο οποίος προλόγισε και το βίντεο που προβλήθηκε. Προβλήθηκε η ομιλία που είχε κάνει ο μαθητής τότε Άγγελος Γκέτσης στην παγκόσμια πλατφόρμα σκέψης, τη γνωστή TEDXπου φιλοξενήθηκε το Νοέμβριο του 2014 στην Αθήνα και ειδικότερα στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, του Ιδρύματος Ωνάση.

Είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σιλιόγκας: "Προσωπικότητες με παγκόσμια αναγνώριση, πήραν μέρος στο συνέδριο της Αθήνας, όπως ο Don Dodge, Developer Advocate στην Google που αποτελεί μια παγκοσμίου φήμης προσωπικότητα στο χώρο της τεχνολογίας και των επιχειρήσεων. Ο Άγγελος Γκέτσης, ήταν ο μικρότερος σε ηλικία, μόλις 17 ετών, ενώ ο μεγαλύτερος σε ηλικία ήταν ο παγκόσμιας αναγνώρισης ποιητής Τίτος Πατρίκιος, ηλικίας τότε 86 ετών. Ο τελευταίος είχε μακρά συνομιλία με τον μαθητή τότε Άγγελο Γκέτση και αφού τον συνεχάρη, για την προσπάθειά του να σταθεί δίπλα στον άνθρωπο, τον συνεχάρη και για την ομιλία που έκανε".

Στην αρχή της μεστής ομιλίας του ο Άγγελος Γκέτσης, ευχαρίστησε τον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, για την τιμή που του έκανε, για να σημειώσει με νόημα: "Έχω κάνει πολλές ομιλίες, στην Αθήνα, στο Λονδίνο, στα Χανιά και άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπου ήμουν προσκεκλημένος και είναι η πρώτη που κάνω στην πατρίδα μου, την Ήπειρο".

Αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έκανε και το πως έφτασε στην σκέψη για να δημιουργήσει την συσκευή, τις δυσκολίες που συνάντησε, για να καταλήξει στο πως το εκπαιδευτικό μας σύστημα, θεωρεί αντιπαραγωγικό γι' αυτό, τη ενασχόληση των μαθητών με την δημιουργία ανάλογου επίπεδου, την στιγμή που σε άλλους μαθητές, οι οποίοι ασχολούνται με αθλητισμό, για παράδειγμα, δίνει επί πλέον κίνητρα για την πρόοδό τους.

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε, με ύστερη παρέμβασή του και ο γιατρός Γιώργος Σιλιόγκας, ο είπε πως είναι αδιανόητο, το εκπαιδευτικό μας σύστημα, να μην δίνει κίνητρα σε μαθητές που δημιουργούν και διακρίνονται σε παγκόσμιους διαγωνισμούς, όπως ακριβώς έκανε ο Άγγελος Γκέτσης...

Τον λόγο έλαβε και ο πρώην δήμαρχο Χρήστος Χασιάκος, ο οποίος συνεχάρη το νεαρό φοιτητή, για να εκφράσει και αυτός την αισιοδοξία του, πως ο νεαρός φοιτητής θα προσφέρει στον άνθρωπο και άλλες ανάλογες δημιουργίες.

Η ιδιαίτερη στιγμή, ήρθε στο τέλος της εκδήλωσης, όταν τον λόγο έλαβε η καθηγήτρια Χρύσα Αντωνίου - Σιμοπούλου, η οποία ιδιαίτερα συγκινημένη θυμήθηκε τον μαθητή Άγγελο Γκέτση, για τον οποίο όλοι οι καθηγητές έλεγαν, πως το παιδί αυτό, μας επιφυλάσσει κάτι σημαντικό...

 

aggelos-aa-vourgareli-00-a

 

aggelos-aa-vourgareli-33-a

 

 

aggelos-aa-vourgareli-33-b

 

aggelos-aa-vourgareli-33-c

Σάββατο, 19 Αυγούστου 2017 09:21

ΕΝΑ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ…

Σ’ αυτή την περίπλοκη εποχή, πρέπει να αναδειχτεί ο ρόλος της πνευματικής και καλλιτεχνικής πρωτοπορίας, στην οποία αναντίρρητα στις πρώτες της θέσεις, πρέπει να είναι ο καθηγητής – γλύπτης Θόδωρος Παπαγιάννης

 

 

 

 

Αν υπάρχει σήμερα στην Ήπειρο των γραμμάτων, ένα σημείο που ν’ αποτελεί το έμβλημα τα μακραίωνης πολιτιστικής της ιστορίας και ταυτότητας, είναι το Μουσείο Γλυπτικής ΘΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ, στο ελληνικό του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων. Δημιούργημα, ενός αδάμαντα της σύγχρονης ζωής, του καθηγητή - γλύπτη Θόδωρου Παπαγιάννη, ο οποίος έχει προσεγγίσει, κατά τον απόλυτο τρόπο, την πολιτισμική ταυτότητα της Ηπείρου και το αποδεικνύει με το έργο του, αλλά και τα σχόλια όσων έχουν επισκεφτεί το Μουσείο στο Ελληνικό του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων…

Στα δεδομένα αυτά, πρέπει να προστεθεί και η παγκόσμια αναγνώριση του γλύπτη Θόδωρου Παπαγιάννη, που είναι σίγουρο πως αν επέλεγε άλλο χώρο, άλλο μέρος της πατρίδας μας, να στεγάσει την δημιουργία του, θα είχε πολλαπλάσια αναγνώριση και φυσικά την κάθε απαιτούμενη βοήθεια, για να προχωρήσει και να ολοκληρώσει την παρακαταθήκη του, απέναντι στην ιστορία…

Τα δεδομένα αυτά, μας έφεραν ανήμερα δεκαπενταύγουστο στο Ελληνικό και η συνάντηση με τον γλύπτη Θόδωρο Παπαγιάννη, έμελε να ανοίξει μια συζήτηση, με βάση την πρόταση που κόμιζε η «Γ», σε σχέση με την πολιτισμική αναζήτηση της Ηπείρου και για το πώς το λεγόμενο, αλλά και αναζητούμενο, πολιτιστικό κίνημα, θα κάνει το ένα βήμα μπροστά, ώστε να μην πάει τίποτα χαμένο απ’ όσα έχουμε ως παρακαταθήκη, αλλά και όσα ως ηπειρώτες, μπορούμε να δημιουργήσουμε…

Για κάμποση ώρα στην αναμονή, μιας και ο γλύπτης Θόδωρος Παπαγιάννης, εκείνη την στιγμή ξεναγούσε στον χώρο, μια ομάδα επισκεπτών, που είχαν έρθει από πολύ μακριά και φεύγοντας, είχαν να πουν, τα καλύτερα λόγια. Ευχαρίστησαν τον γλύπτη, για να πουν πως την επόμενη φορά, θα είναι πολλοί περισσότεροι, γιατί αυτό που είδαν, ούτε που είχαν φανταστεί, πως θα το έβλεπαν. Μια μικρή επιβεβαίωση του πρώτου δεδομένου, της αναζήτησης που ήδη έχει αρχίσει και θεωρούμε πως το μοναδικό σημείο, που δείχνει τον πολιτισμό της Ηπείρου, είναι το εν λόγω Μουσείο…

Όση ώρα ο γλύπτης παρουσίαζε σους επισκέπτες του Μουσείου, το έργο του, η σκέψη μας είχε επικεντρωθεί, σε μια ρηξικέλευθη πρόταση για τον πολιτισμό της Ηπείρου, που ίσως στις «κακοφορμισμένες» μέρες που ζούμε, είναι και η μοναδική…

-Θεωρούμε πως με την πορεία σας στον χώρο του πολιτισμού και της τέχνης, την δημιουργία σας, αλλά και την διεθνή σας αναγνώριση, είναι επιβεβλημένο ν’ αναλάβετε έναν σύνθετο ρόλο, στην πρωτοπορία της αναζήτησης της συγκρότησης, του σύγχρονου πολιτιστικού κινήματος της Ηπείρου, ήταν η ερώτηση που του θέσαμε στον γλύπτη…

Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος, για ν’ απαντήσει με βάση την κατάσταση, που έχει περιέλθει η χώρα μας, αλλά κι εμείς οι ίδιοι, μοιάζοντας να λέει πως σήμερα μας λείπει ο προσανατολισμός κι επί πλέον πως για το σημαντικό ζήτημα του πολιτισμού, το ενδιαφέρον είναι περιορισμένο. Η αγωνία του εμφανής, την είχε υπερτονίσει και στην ξενάγηση των επισκεπτών του Μουσείου, για το τι παραλάβαμε σε σχέση με τον πολιτισμό και τι αφήνουμε στα παιδιά μας. Μελαγχολική η προσέγγισή του, όμως δεν αφήνει την απαισιοδοξία να τον κυριεύσει, γιατί είναι γνωστή η ιστορία του… Είναι ένας μαχητής, με απεριόριστη ποιότητα. Είναι ο αδάμας της Ηπείρου, όπως μας είχε πει σε παλαιότερη συζήτηση, άλλη μια σπουδαία μορφή των γραμμάτων, ο Λαοκράτης Βάσσης.

Η συνέχεια της συζήτησης… Μπορεί να γίνει η προσπάθεια, σε σχέση με την πρόταση αυτή… Να προκύψει ένα μανιφέστο, το οποίο θ’ αποτελέσει την βάση του διαλόγου, για την πολιτισμική αναζήτηση της Ηπείρου και με βάση αυτό να προχωρήσει ο διάλογος. Μπορεί να είναι και επιβεβλημένο, μας είπε ο γλύπτης Θόδωρος Παπαγιάννης, σκεπτόμενος και το πρακτικό της υπόθεσης, για να γίνει μια αρχή…

Να αποτελέσουν μια πρώτη ομάδα, η οποία θα επεξεργαστεί το «μανιφέστο», ο ίδιος, ο Λαοκράτης Βάσσης, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Παναγιώτης Νούτσος, ο Λευτέρης Γείτονας και άλλοι διακεκριμένοι παράγοντες της Ηπείρου, σκέφτηκε αρχικά, αν και το θέμα της συζήτησης που επιχειρεί ν’ ανοίξει η «Γ», είναι τεράστιο και δεν μπορεί να δώσει το ακριβές στίγμα, ένα ρεπορτάζ αναζήτησης.

Εκείνο που μένει, είναι ν’ ανοίξει η συζήτηση, για τον πολιτισμό, η οποία σύμφωνα και με τον καθηγητή - συγγραφέα Λαοκράτη Βάσση, μπορεί να είναι η μοναδική διέξοδος, στα πολλά αδιέξοδα, που έχει δημιουργήσει η περίπλοκη εποχή μας.

Σ’ αυτή την περίπλοκη εποχή όμως, πρέπει να αναδειχτεί ο ρόλος της πνευματικής και καλλιτεχνικής πρωτοπορίας, στην οποία αναντίρρητα στις πρώτες της θέσεις, πρέπει να είναι ο καθηγητής – γλύπτης Θόδωρος Παπαγιάννης.

Σελίδα 1 από 27

TEΛEYTAIA NEA

TEΛEYTAIA ΑΝΑΝΕΩΣΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

12053630
Σήμερα
Αυτή την εβδομάδα
Αυτόν το μήνα
1723
18808
85920

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 106 επισκέπτες και κανένα μέλος