2021: Πανδημία και οικονομία δρομολογούν πολιτικές εξελίξεις!

Γράφει ο Βασ. Ιωάννου      

Είναι γεγονός ότι τη χρονιά που πριν λίγες μέρες μας αποχαιρέτησε, δύσκολα θα την ξεχάσουμε.. 

Άλλωστε και να θέλαμε, φρόντισε να αφήσει πίσω της μια μεγάλη εκκρεμότητα για κληρονομιά.

Αναφέρομαι στην υγειονομική κρίση, που σωστά χαρακτηρίστηκε ως ο «πόλεμος της γενιάς μας», που δυστυχώς συνεχίζει να απειλεί.

 Το μόνο παρήγορο και συνάμα ελπιδοφόρο είναι ότι πριν το τέλος της χρονιάς, οι επιστήμονες και οι ερευνητές ένωσαν τις δυνάμεις τους και κατάφεραν να κάνουν το θαύμα τους, παραδίδοντας στην παγκόσμια κοινότητα το μεγάλο όπλο των εμβολίων.

 Με αυτό πλέον ως παρακαταθήκη, αισιοδοξούμε ότι στο επόμενο διάστημα θα καταφέρουμε να βγούμε νικητές και να ξαναβρούμε την κανονικότητα και την ελευθερία μας.

Και επιτέλους, όπως αυτές τις μέρες δίναμε ως ευχή, να ξαναπάρουμε πίσω τις ζωές μας!!!!  

Αξίζει εδώ να θυμίσω για μια ακόμη φορά αυτό που πρόσφατα τόνισε η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας, ότι «Δεν είναι τα εμβόλια που σώζουν ζωές, αλλά οι μαζικοί εμβολιασμοί.»

 Στη χώρα μας η μεγάλη εκστρατεία εμβολιασμού ξεκίνησε, με την πολιτειακή, πολιτική και θρησκευτική ηγεσία να δίνει το παράδειγμα. Πρόκειται για έναν ενωτικό συμβολισμό, ο οποίος κινδύνευσε να ακυρωθεί από τους κυβερνητικούς και κρατικούς αξιωματούχους, που έσπευσαν μαζικά να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα, προκαλώντας τις δικαιολογημένες αντιδράσεις και της αντιπολίτευσης και της κοινής γνώμης.

 Το 2021 μπήκε και βρίσκει τη χώρα μας σε γενικευμένη καραντίνα, οι νεκροί πλησιάζουν τους 5000 συμπατριώτες, το Εθνικό  Υγείας συνεχίζει να δέχεται ισχυρή πίεση, εξ αιτίας των πολλών κρουσμάτων, τα σχολεία και τα καταστήματα παραμένουν κλειστά, οι απαγορεύσεις διαδέχονται η μία την άλλη και οι συνέπειες στην οικονομία πλέον προβλέπονται τεράστιες.

Όσοι προσδοκούσαν ότι μια ισχυρή ανάκαμψη στο 2021, θα μπορούσε να καλύψει σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες της περασμένης χρονιάς, δε φαίνεται να δικαιώνονται και όλοι συνομολογούν ότι η οικονομική ζημιά δεν θα είναι περαστική, αλλά θα εξελιχθεί σε μια ακόμη “οικονομική περιπέτεια”, που το μέγεθός της θα γίνεται πιο ορατό όσο θα πλησιάζουμε προς την «επόμενη μέρα» της πανδημίας.

 Τα μέτρα που έως τώρα έχει πάρει ή ανακοινώνει η Κυβέρνηση, για τη στήριξη των επιχειρήσεων, των ελευθέρων επαγγελματιών, των μισθωτών και των ανέργων, παρέχουν μεν κάποια ανακούφιση, δε θεωρούνται όμως επαρκή προκειμένου να καταφέρουν να στηρίξουν την αγορά, να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας και να επανακκινήσουν δυναμικά την οικονομία.

 Γνωρίζουν στην Κυβέρνηση, ότι οι αναβολές και οι παρατάσεις πληρωμής των υποχρεώσεων, δεν λύνουν το πρόβλημα, απλά το μεταθέτουν, το κουκουλώνουν, με αποτέλεσμα μελλοντικά πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να υποχρεωθούν να βάλουν λουκέτο.

 Γνωρίζουν επίσης ότι, αργά ή γρήγορα, κάτω από το βάρος των έντονων οικονομικών και κοινωνικών αδιεξόδων θα αναγκαστούν να βάλουν στο τραπέζι και την πρόταση για «κούρεμα» μέρους των χρεών προς το Δημόσιο και τις τράπεζες, που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας.

Ο κ. Μητσοτάκης κάτω από το βάρος των οξυμένων προβλημάτων και προκειμένου να αντιμετωπίσει μια οικονομία τραυματισμένη και μια κοινωνία εξουθενωμένη, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αναλάβει  πρωτοβουλίες, που θα δρομολογήσουν πολιτικές εξελίξεις.

 Και δεν αναφέρομαι μόνο στον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε, με το βαρύγδουπο  μάλιστα σύνθημα: “νέα χρονιά, νέο ξεκίνημα“. (Την ώρα που ανακοινώνονταν τα ονόματα, είχε ήδη ολοκληρωθεί το κείμενο)

 Αναφέρομαι κυρίως στο σενάριο που θέλει τον Πρωθυπουργό, να επικαλείται την ανάγκη ανανέωσης της λαϊκής εντολής και να προσφεύγει, λίγο πριν ή λίγο μετά το καλοκαίρι, σε πρόωρες εκλογές.

 Το μεγάλο δημοσκοπικό προβάδισμα της ΝΔ, αποτελεί άλλωστε ένα ισχυρό πολιτικό κίνητρο για μια διπλή εκλογική αναμέτρηση, για να ξεπεραστεί και ο “σκόπελος της απλής αναλογικής”, αλλά και να επιτευχθεί ο στόχος του “2+4” χρόνια, που  πάντα είναι ελκυστικός, για κάθε Πρωθυπουργό.

Αυτά δεν παύουν να είναι σενάρια, τα οποία μένει να αποδειχθούν.

Ίδωμεν…

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.