«Μπαλάκι» οι εργαζόμενοι

«Μπαλάκι» στις επικοινωνιακές στοχεύσεις και επιδιώξεις δημοτικής αρχής και δημοτικής αντιπολίτευσης, έγιναν τις μέρες που πέρασαν οι εργαζόμενοι του Δήμου Αρταίων, με αφορμή τα κρούσματα κορονοϊού που ανιχνεύθηκαν σε δημοτικούς υπαλλήλους.
Κι αν αυτό σε κάποιο βαθμό είναι ανεκτό από την δημοτική αντιπολίτευση, στα πλαίσια της υποχρέωσης που έχει να ασκεί τόσο στις πράξεις, όσο και στις παραλείψεις της δημοτικής αρχής, η αντίδραση της τελευταίας ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της ανεκτικότητας και του σκεπτικισμού.
Κι αυτό γιατί η αμετροέπεια που διαπιστώνεται στο γραπτό κείμενο απάντησης που διένειμε, καθώς και η υπερφίαλη αποτελεσματικότητα την οποία επικαλείται, είναι όχι μόνον εμφανής αλλά εξόχως προκλητική!
Γιατί πως αλλιώς να χαρακτηρίσεις αφορισμούς σαν αυτό που περιέχει η σχετική ανακοίνωση ότι «η Δημοτική Αρχή είναι από τις πλέον ενεργές στα μέτρα προφύλαξης και πρόληψης, κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η Άρτα συνολικά έχει από τα λιγότερα κρούσματα covid ανά κάτοικο σε πανελλαδικό επίπεδο»!
Το να εκμεταλλεύεται η δημοτική αρχή το γεγονός πως η περιοχή μας δεν είχε την ατυχία να βρεθεί στο «κόκκινο» του υγειονομικού χάρτη που αφορά τα κρούσματα και την πορεία της πανδημίας, αλλά απλά σχοινοβατεί μεταξύ «πορτοκαλί και κίτρινου», ασφαλώς και δεν είναι για πανηγυρισμούς!
Πολύ δε περισσότερο δεν είναι αποτέλεσμα των ενεργειών της δημοτικής αρχής. Ενέργειες που ακολουθούν και κάνουν όλες οι δημοτικές αρχές της χώρας, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν τα ίδια απτά αποτελέσματα.
Εξάλλου, αν οι απολυμάνσεις δημόσιων χώρων αποτελούσαν τον καταλύτη για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, τότε θα είχαμε προ πολλού λύσει το πρόβλημα και δεν θα χρειάζονταν οι αιματηρές θυσίες όλων μας, αλλά και ο βαρύς φόρος αίματος που πληρώνουμε στην πανδημία παγκοσμίως!
Το να βαυκαλίζεται, λοιπόν, κάποιος για αυτό αποτελεί τουλάχιστον ασέβεια και έλλειψη μέτρου. Για να μην χρειαστεί να υπενθυμίσουμε ότι η καταγραφή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι συνάρτηση και του αριθμού των τεστ που διενεργούνται για την ανίχνευσή του κορονοϊού!
Τέστ για τα οποία μόλις προχθές ο ίδιος ο αξιότιμος δήμαρχός μας ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες, να αποστείλουν ικανό αριθμό, ώστε να υπάρξει και η ανάλογη καταγραφή που θα δίνει την πραγματική εικόνα της πορείας της διασποράς της πανδημίας και δεν θα δημιουργεί τον εφησυχασμό, που παρατηρείται λόγω του χαμηλού αριθμού κρουσμάτων που καταγράφονται. Άλλωστε δεν είναι πολλές οι μέρες που πέρασαν, όταν στην Άρτα καταγράφονταν διψήφιοι αριθμοί κρουσμάτων.
Έτσι τα όποια κρούσματα κορονοϊού στους εργαζόμενους και τις δομές του Δήμου μας και η γενικότερη εικόνα της πόλης μας, δεν είναι παρά μέρος της γενικευμένης πανδημίας στη χώρα, για την οποία ειδικοί και μη προειδοποιούν ότι τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Εξάλλου νωπές είναι οι μνήμες, από το πρόσφατο μήνυμα – διάγγελμα του αξιότιμου Δημάρχου μας, με το οποίο καλούσε όλους τους δημότες να «ζωστούν» και να …εξοπλιστούν με την περιβόητη «ατομική ευθύνη» για να κάνουμε Καλά Χριστούγεννα!
Συνεπώς, οι μεγαλοστομίες και οι φανταστικές «παντοδυναμίες» είναι καιρός να παραμεριστούν και να δώσουν τη θέση τους σε πραγματικές και ουσιαστικές παρεμβάσεις, οι οποίες θα θωρακίζουν και το γενικό σύνολο, αλλά και τους εργαζόμενους του Δήμου, οι οποίο διαπιστώνουν με έκπληξη αλλά και λύπη, πως γίνονται τα εξιλαστήρια θύματα πολιτικών και δημοτικών διαμαχών, που ουδόλως τους αφορούν.
Γιατί, παρά τα όσα πρεσβεύει και θέλει να πιστεύει ο αξιότιμος δήμαρχός μας, μέσα στις σημερινές πολεμικές συνθήκες της αναμέτρησης με την πανδημία, ο δημότης αλλά και οι εργαζόμενοι του Δήμου αναμένουν από αυτόν να σταθεί με ευθύνη απέναντι στις εξελίξεις.
Αλλά για να επανέλθουμε στα όσα συμβαίνουν και αφορούν τους εργαζόμενους του δήμου μας, κωδικοποιώντας τα όσα απαιτούν από αυτόν οι υπάλληλοι, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι αυτό είναι η αδήριτη ανάγκη να πάψει να κρύβεται πίσω από τις κατευθύνσεις του ΕΟΔΥ, όταν πρέπει και επιβάλλεται να παρέμβει για την προστασία των εργαζομένων και των δομών του Δήμου.
Τι άλλο περιμένουν οι εργαζόμενοι από την δημοτική αρχή;
Μα, να ενεργήσει άμεσα και με όλα τα μέσα για την προστασία τους. Να «τρέξει» τώρα μέτρα προστασίας τους, ακόμη και πέρα και ενάντια από τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης εφόσον χρειάζεται. Να αποσυμφορήσει τους εργαζομένους στους χώρους του Δημαρχείου. Να μεριμνήσει άμεσα για test σε όλους στους εργαζομένους. Να ιεραρχήσει τους εργαζόμενους στις καίριες και ευαίσθητες δομές του Δήμου, όπως είναι το Βοήθεια στο Σπίτι .
Το ίδιο και στους εργαζόμενους της Καθαριότητας που θα είναι και πάλι αυτοί που θα πρέπει σταθούν όρθιοι μέχρι τέλος.
Να σταθεί η Δημοτική Αρχή με υπευθυνότητα στα ζητήματα που αναδεικνύουν οι εργαζόμενοι και το Σωματείο τους, γιατί είναι αυτοί που δίνουν την μάχη και αυτοί που πρώτοι αναμετριούνται με τις ελλείψεις και τους κίνδυνους της πανδημίας.
Μέχρι όμως, να γίνουν όλα αυτά, αποτελούν πολυτέλεια για τους εργαζόμενους αλλά και για τον Δήμο μας γενικότερα, οι διαξιφισμοί των δημοτικών παραγόντων, για την αποτελεσματικότητα των μέτρων προστασίας που έχουν λάβει, ή που προτίθενται να λάβουν…