Εκπαίδευση των νέων γυναικών στην αυτοεξέταση μαστού

Κάλεσμα στους γυναικολόγους της Άρτας να στηρίξουν την δράση των «Επιστήθιων Φίλων»

Ο Οκτώβρης έχει θεσμοθετηθεί ως μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού στο πλαίσιο διεθνούς προσπάθειας με στόχο την πρόληψης της ασθένειας. Η σημασία της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης είναι αρκετά σημαντική δεδομένου ότι όταν εντοπίζεται η νόσος στα αρχικά στάδια τότε μπορεί να αντιμετωπιστεί πλήρως. Η Ελλάδα είναι δυστυχώς από τις χώρες όπου η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού γίνεται συχνά όταν η νόσος είναι σε αρκετά προχωρημένο στάδιο.

Επιβεβλημένες θεωρούνται πλέον οι προληπτικές εξετάσεις. Επιβεβλημένη όμως θεωρείται και η ενημέρωση και ενεργοποίηση των  Ελληνίδων για αυτοεξέταση των μαστών της γνωρίζοντας ότι στις νεαρές ηλικίες (<40) η διαγνωστική ικανότητα της μαστογραφίας είναι πολύ μικρότερη και η αυτοεξέταση βοηθά στην ανεύρεση μάζας στα διαστήματα μεταξύ του καθιερωμένου ελέγχου. Πόσο σημαντικό είναι λοιπόν να εκπαιδεύσουμε τις νέες μας! Πόσες ζωές μπορούν να σωθούν!

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών, Εθελοντών και Φίλων Άρτας Επιστήθιοι Φίλοι, προσηλωμένος στους στόχους του για ευαισθητοποίηση των γυναικών σε θέματα πρόληψης και έγκαιρη διάγνωσης του καρκίνου του μαστού θα υλοποιήσει την τελευταία εβδομάδα του Οκτώβρη μια σχετική σειρά δράσεων στις οποίες θα συμπεριλαμβάνεται και δράση με στόχο την Ατομική Εκπαίδευση Νέων Γυναικών (16-40) κατά προτεραιότητα στην Αυτοεξέταση των μαστών τους.

Ο Σύλλογος θεωρεί ως δεδομένο ότι σ΄ αυτόν τον «πόλεμο» κατά του καρκίνου όλοι οι γιατροί είστε στο πλευρό του και δίνει ο καθένας τη μάχη του, με τον τρόπο που μπορεί, έχοντας τον ίδιο στόχο: τη νίκη. Και σ΄ αυτή τη μάχη χωρούν όλοι: οι γιατροί με τις γνώσεις και την πολύτιμη εμπειρία και εκείνοι, που δόθηκαν ολόψυχα στην καταπολέμηση της αρρώστιας μέσω της πρόληψης. Κανείς δεν περισσεύει. Κανείς δεν πρέπει να λείψει απ΄ αυτό το προσκλητήριο. Ούτε εσείς, ούτε εμείς!

Ο Σύλλογος με επιστολή του έχει ήδη ζητήσει από τον Ιατρικό Σύλλογο Άρτας να στηρίξει τη δράση. Από το βήμα αυτό καλεί όλους τους ιατρούς γυναικολόγους της περιοχής μας να συμμετέχουν εθελοντικά στην συγκεκριμένη δράση αλλά και να είναι δίπλα του, αρωγοί σε κάθε προσπάθεια για πρόληψη του καρκίνου στην περιοχή μας.

Όποιος ιατρός γυναικολόγος επιθυμεί να βοηθήσει εθελοντικά  μπορεί να επικοινωνήσει με τον Σύλλογο στα τηλέφωνα 6974313153 (κ.Τσιρογιάννη), 6944506240 (κ.Πανούτσου) και 6945839421 (κ.Κράββαρη).

Ευχής έργο η συγκεκριμένη δράση όπως και κάθε δράση πρόληψης που μπορεί να σώσει τη ζωή έστω και ενός συμπολίτη μας να υποστηρίζεται από τους φορείς του νομού μας και τους γιατρούς μας!