Συνεργάτες που μοιάζουν στημένες λεμονόκουπες!

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΥΜΕΡΑΣΜΑΤΑ

Με την απλή ανάγνωση των ονομάτων των αντιδημάρχων, που όρισε ο ηγεμόνας για τον επόμενο χρόνο, αντιλαμβάνεται ότι η απόφασή του, δεν υπηρετεί τίποτα, παρά την ματαιοδοξία του να δείχνει ισχυρός και το παιδικό του όνειρο, να γίνει κάποτε ο ηγεμών. Όταν κάποιος βάζει τον εαυτό του, σ’ αυτή την ψυχολογική βάσανο, θα πρέπει να μην ορρωδεί προ ουδενός!

Να μην σέβεται ανθρώπους και στενούς συνεργάτες, οι οποίοι έχουν τεράστια συμβολή στο να γίνει αυτός δήμαρχος και το σημαντικότερο να επιβιώσει, μιας και είναι βεβαιωμένο ότι ακόμη δεν έχει αντιληφθεί ποιά πόλη υπηρετεί και το σημαντικότερο, δεν έχει αντιληφθεί το τι σημαίνει αυτοδιοίκηση…

Ακόμη πιό τραγική η προσπάθειά του, να… ντύσει το ανοσιούργημα της προκλητικής υποτίμησης των συνεργατών του, με φληναφήματα! «Είμαι βέβαιος, ότι το επόμενο διάστημα θα ανοίξουμε βηματισμό», αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε, σχετικά με τον ορισμό των αντιδημάρχων. Απλά είναι τα πράγματα και μπορούν ν’ αναλυθούν…

Κατ’ αρχή, δεν είχε την πίεση των πολλών ενδιαφερομένων να γίνουν αντιδήμαρχοι, όπως συνέβαινε παλιότερα, μιας και τότε ήταν πολλοί οι μνηστήρες… Δύο θέσεις αντιδημάρχων προσέθεσε και μπορούσαν αυτές οι νέες θέσεις, να καλύψουν τους νέους τομείς δραστηριότητας που όρισε. Και καλά η μία θέση αντιδημάρχου καλύφτηκε, απ’ την μεταγραφή, με το χαρτοφυλάκιο της επιχειρηματικότητας. Για τον έτερο εισερχόμενο αντιδήμαρχο, δημιούργησε και νέο χαρτοφυλάκιο, αυτό του προγραμματισμού, στο οποίο και ο νέος παράγων του τόπου, μπορούσε να καλύψει την ματαιοδοξία του.

Ένα παράδειγμα… Ο αντιδήμαρχος Διοικητικού και Οικονομικού Χριστόφορος Σιαφάκας, ήταν κατά γενική ομολογία, ίσως ο ένας απ’ τους δύο πιό πετυχημένους αντιδημάρχους του προηγούμενου σχήματος και επί πλέον αναγνωρισμένος και απ’ την επιλογή των πολιτών. Να θυμηθούμε ότι ήταν και ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης, δημοτικός σύμβουλος. Για να γίνει αυτό που ήταν, την ώρα που παρέδωσε, χρειάστηκε να αποκτήσει εμπειρία και να δει στην πράξη το πως πρέπει να κινείται αυτός ο νευραλγικός τομέας του Δήμου.

Και τώρα ζητάει «ν’ ανοίξει βηματισμό», όπως ο ηγεμών ανέφερε στην σχετική δήλωση. Ίσως είναι η περίεργη προσέγγιση του πράγματος. Μπορεί να θεωρεί ότι τον βηματισμό μπορεί να τον ανοίξει ο προπονημένος σωματικά και για τον λόγο αυτό, επέλεξε τον γυμναστή και διδάσκαλο χορού Νίκο Λιόντο, ν’ αναλάβει τον νευραλγικό τομέα των οικονομικών. Άσχετα αν για την κοινή λογική, σ’ αυτόν τον τομέα, ο επικεφαλής θα πρέπει να είναι προπονημένος πνευματικά, αλλά και με μεγάλη εμπειρία…Από αριστερά: Νικόλαος Λιόντος: Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Διοικητικών Υπηρεσιών και Αξιοποίησης  Δημοτικής Περιουσίας, Χριστόφορος Σιαφάκας: Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας και Εθελοντισμού, Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης (Δ.Ε Βλαχερνών), Παντελής Κωλέτσος: Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης, Καθημερινότητας και Πρασίνου  (Δ.Ε Φιλοθέης), Δημήτρης Σφήκας: Αντιδήμαρχος Έργων, Ενέργειας, Αστικής Κινητικότητας και Χωροταξίας και Δημοτικής Αστυνομίας (Δ.Κ. Αρταίων πόλη Άρτας), Κωνσταντίνος Μάρος: Αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας, Προστασίας και Ανάπτυξης του Αμβρακικού Κόλπου (Δ.Ε Αμβρακικού), Κωνσταντίνος Χαρακλιάς: ΑντιδήμαρχοςΤουρισμού, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νέας Γενιάς ( Κωστακιοί, Κεραμάτες, Εργατικές Κατοικίες, Άγιοι Ανάργυροι, Λιμίνη), Γιώργος Πανέτας: Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εφαρμογών έξυπνης  Πόλης και  Πολιτικής Προστασίας (Αναπληρωτής Δημάρχου), Γεώργιος Μπουκουβάλας: Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Εξυπηρέτησης του Πολίτη (Δ.Ε Ξηροβουνίου).

Όσες ικανότητες κι αν έχει ο νέος αντιδήμαρχος Νίκος Λιόντος, μόνο για να προσανατολιστεί στα νέα του καθήκοντα, θα χρειαστεί τουλάχιστον έναν χρόνο. Και ο προκάτοχός του, τόσο χρειάστηκε, άσχετα αν κανένας δεν το μολογεί δημόσια. Επιστρέφοντας στα τέλεια ελληνικά, την ίδια στιγμή ο ηγεμών δηλώνει: «Δεν υπάρχει ούτε χώρος, ούτε χρόνος ούτε διάθεση ανοχής εκ μέρους μου». Μιλάει λες και απευθύνεται σε καθυστερημένους… Το αυτό αυτονόητο, είναι ότι θα χαθεί χρόνος και αυτός επιμένει να δηλώνει «δεν υπάρχει χρόνος».

[Η αντικατάσταση του αντιδημάρχου Χριστόφορου Σιαφάκα, δημιουργεί και το κατάλληλο έδαφος, για την διακίνηση πληροφοριών, σε σχέση με την πρότερη συνεργασία δημάρχου και αντιδημάρχου. Κάνουν λόγο για περίεργες απαιτήσεις του πρώτου, τις οποίες δεν συνυπέγραφε ο δεύτερος. Δεν τις υιοθετούμε, πάρα ταύτα δημιουργούν ένα δυσώδες περιβάλλον, το οποίο βάλλει ευθέως κατά των προσδοκιών του απλού πολίτη].

Κι όμως με την ευθεία προσβολή της νοημοσύνης τόσων και τόσων πολιτών, αυτός επιβιώνει… Στοιχειώδη αντανακλαστικά να είχε η τοπική κοινωνία, έπρεπε να τον είχε πάρει με τις λεμονόκουπες, αλλά για να γίνει αυτό θα έπρεπε να είχε προκύψει και η πρωτοπορία, μέσα απ’ τις παρατάξεις που εκπροσωπούνται στο δημοτικό συμβούλιο. Πονεμένη ιστορία, θα πρέπει ν’ αποτελεί αντικείμενο πολλών ανάλογων σημειωμάτων…

Το μέλλον

Το παράδειγμα του αντιδημάρχου Χριστόφορου Σιαφάκα, είναι χαρακτηριστικό. Θα μπορούσαμε ν’ αναλύσουμε και τις άλλες περιπτώσεις, αλλά αυτή η ανάλυση, θ’ αποβεί εις βάρος της ουσίας, που αφορά το μέλλον του Δήμου Αρταίων.

-Μπορεί να λειτουργήσει η ηγετική ομάδα του Δήμου Αρταίων, υπό τις συνθήκες που δημιουργεί ο ηγεμών;

Σε καμία περίπτωση… Μιας και το δεδομένο υπάρχει. Όταν οι συνεργάτες του, είναι κατά συνθήκην (σ.σ. οι αμοιβές στην αυτοδιοίκηση, αποτελούν την μεγαλύτερη πληγή) και με αυτό το δεδομένο, ο ηγεμών δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα, να τους θεωρεί ως μίας και ειδικής χρήσης. Αυτός θ’ αποφασίζει ότι γουστάρει και όσο είναι κάποιος σε τομέα ευθύνης, θα λέει «ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ» και πάει λέγοντας.

Κι όταν ο ανεπαρκής παράγων νοιώθει ισχυρός, επειδή δεν βρίσκει την ελάχιστη αντίσταση, τότε καθίσταται περισσότερο επικίνδυνος, σε όλους τους τομείς.

Κοντό ψαλμός αλληλούια… Μένουν τρία περίπου χρόνια και το σίγουρο είναι ότι θα είναι τρία -ακόμη- χρόνια χαμένα!

Πόση… ταλαιπωρία για τον πολύπαθο Αμβρακικό;

Πόση ταλαιπωρία ακόμη, γι’ αυτόν τον πολύπαθο Αμβρακικό… Το τελευταίο μαντάτο… Αντιδήμαρχος Προστασίας και Ανάπτυξης του Αμβρακικού Κόλπου, ο εκ μεταγραφής δημοτικός σύμβουλος Κωνσταντίνος Μάρος… Λέμε για ταλαιπωρία του μοναδικού βιότοπου, γιατί παρατηρούμε μια ακόμη επικοινωνιακή ξεδιαντροπιά!
-Έξι χρόνια, ο ηγεμών στο τιμόνι του διευρυμένου Δήμου, στα όρια του οποίου βρίσκεται και ο Αμβρακικός… Ποιές ουσιαστικές παρεμβάσεις έχουν γίνει και ποιό είναι το αποτέλεσμα;
Μην μας πουν ότι διοργάνωσαν (σ.σ. τα τελευταία χρόνια με απόλυτη αποτυχία) τον διάπλου του Αμβρακικού, γιατί πρέπει ν’ αρχίσουμε να βάλουμε κατά δικαίων και αδίκων. Μην μας πουν για τους δρόμους του νυν ή του μελλοντικού ψηφοφόρου… Τα έχουμε δει και τα έχουμε αναλύσει. ΤΙ-ΠΟ-ΤΑ δεν έχουν κάνει και θα έπρεπε να ντρέπονται να μιλούν για την προστασία και ανάπτυξη του Αμβρακικού Κόλπου.
Επί πλέον, όποιος υπηρετεί την προστασία του Αμβρακικού, πρέπει να έχει δώσει τα δικά του διαπιστευτήρια ευαισθησίας… Για να μην γυρίσουμε, λίγο πιό πίσω και θυμηθούμε τις γνωστές τράτες, που έμπαιναν μέσα στον βιότοπο και σάρωναν ότι έβρισκαν μπροστά τους…