Πλήγμα στον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης

Γράφει ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΠ. ΑΓΗΣ

Νέα ήθη εισάγονται στην τοπική αυτοδιοίκηση της περιοχής μας.
Ήθη που οδηγούν στην περαιτέρω υποβάθμισή της και την απαξίωσή της από τους δημότες, οι οποίοι έκπληκτοι παρακολουθούν, πως με πλάγιους τρόπους που εφαρμόζονται από κάποιους η βούλησή τους, βούληση που εξέφρασαν στις κάλπες πολύ πρόσφατα, μόλις τον περασμένο χρόνο διαστρεβλώνεται σε βαθμό παραμόρφωσης, που καταλήγει αγνώριστη, καθώς ενώ άλλη δημοτική παράταξη ψήφισαν, ο εκλεκτός τους τον οποίον και τίμησαν με την ψήφο τους., τελικά καταλήγει σε άλλον δημοτικό συνδυασμό.
Ενορχηστρωτής αυτού του φαινομένου, ποιος άλλος, από τον αξιότιμο δήμαρχό μας, ο οποίος με όπλο τις θέσεις ευθύνης και τις αντιμισθίες του δήμου, εκμαυλίζει συνειδήσεις, «εξαγοράζοντας» υποστήριξη.
Κι αν υπήρχε έστω και μία αμφιβολία περί αυτού, φρόντισε ο ίδιος με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο να την εξαφανίσει, στον προχθεσινό απολογισμό του έργου και των πεπραγμένων του, όταν ανακοίνωσε και τους νέους αντιδημάρχους, οι οποίοι και αποτελούν την νέα ηγετική ομάδα της δημοτικής αρχής.
Ακόμη και ο πιο υποψιασμένος δημότης, ασφαλώς και δεν περίμενε από τον αξιότιμο δήμαρχό μας να «αξιοποιήσει» σε θέση ευθύνης τον δημοτικό σύμβουλο που μια εβδομάδα πριν αυτομόλησε από τον συνδυασμό του Γιώργου Μπαλάγκα και εντάχθηκε στην δική του δημοτική παράταξη, εκμεταλλευόμενος έτσι και την τελευταία εβδομάδα που επιτρέπονταν οι μεταγραφές στο ποδοσφαιρικό αλισβερίσι, αρκεί να καταβάλλεις το απαιτούμενο τίμημα.
Προς επίρρωση ασφαλώς της παγιωμένης πλέον αντίληψης περί «ποδοσφαιροποίησης της πολιτικής» η οποία φαίνεται ως αρρώστια και πανδημία να εξαπλώνεται και στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Κι όμως. Ανερυθρίαστα και χωρίς αιδώ εκείνος, μια εβδομάδα μετά τον ανακοίνωσε «μετά φανών και λαμπάδων» ως αντιδήμαρχο, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω προαλείφεται να αξιοποιήσει και να αναπτύξει τον Αμβρακικό, εκμεταλλευόμενος έτσι και το δικαίωμα που του δίνει ο νόμος για την αύξηση του αριθμού των αντιδημάρχων σε οκτώ από έξη που ήταν μέχρι πρότινος!
Ο αθεόφοβος δεν κράτησε ούτε τα προσχήματα. Αδιαφορώντας πλήρως για τις εντυπώσεις που δημιούργησε, αλλά πρώτιστα για τα μηνύματα που δίνει στην τοπική κοινωνία, ως πρώτος Δημότης της Άρτας, έδειξε με τον πλέον κατηγορηματικό και αδιαμφισβήτητο τρόπο, ότι έχει αλλοτριωθεί σε τέτοιο βαθμό από την εξουσία που του έχει δοθεί από τον αρτινό δημότη, ώστε να μην νοιάζεται ότι οφείλει να δίνει λόγο των πράξεών του σε εκείνους που τον εξέλεξαν.
Μάλιστα, κάνοντας σαφή επίδειξη δύναμης – σαφώς έναντι των αδυνάτων – ασφαλείς πληροφορίες, θέλουν τον αξιότιμο δήμαρχό μας να είναι σε προχωρημένες συζητήσεις και με μέλος άλλου δημοτικού συνδυασμού, ώστε και εκείνο να ενσωματωθεί στην δική του δημοτική παράταξη, προβάλλοντας πάντα την δυνατότητα αξιοποίησής του σε κάποια έμμισθη θέση ευθύνης!

Πρωτόγνωρες καταστάσεις, για τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τουλάχιστον πρωτόγνωρες για την περιοχή μας και τον Δήμο Αρταίων, όπου στο παρελθόν, όταν και όπου υπήρξαν διαφοροποιήσεις δημοτικών συμβούλων από τις δημοτικές ομάδες τους, ουδέποτε συνοδεύτηκαν με την προσχώρησή τους σε άλλους συνδυασμούς, πολύ δε περισσότερο ουδέποτε εξαργυρώθηκαν με κάποια αντιμισθία, ακόμη κι αν λοιδορήθηκαν οι ίδιοι και συκοφαντήθηκαν για την επιλογή τους.

Και μπορεί σε όλα αυτά και για όλα αυτά, κάποιος να προβάλλει το νόμιμο της υπόθεσης, που όμως σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζει και το ηθικό αυτής.

Και κάπου εκεί αρχίζουν οι ευθύνες εκείνων που υπηρετούν την τοπική αυτοδιοίκηση και οι οποίοι οφείλουν να την προστατεύσουν με κάθε τρόπο από τον διασυρμό της και την μετατροπή της σε έναν μηχανισμό εκμαυλισμού συνειδήσεων και πεδίου συναλλαγών, που σταδιακά αλλά αναπόφευκτα θα την μετατρέψουν σε ακόμη ένα δυσώδες και κακοφορμισμένο πολιτικό πτώμα, αποκρουστικό ακόμη και σε όσους δηλώνουν ρεαλιστές και κυνικοί!

Γιατί ασφαλώς ο νομοθέτης, όταν θεσμοθετούσε θέσεις ευθύνης στους δήμους που να συνοδεύονται από αντιμισθίες, ασφαλώς και δεν είχε στο μυαλό του την εξαγορά δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας από τους δημάρχους που ασκούν και έχουν την τοπική εξουσία. Κι ούτε ασφαλώς επεδίωκε να επιλύσει το οικονομικό πρόβλημα, όσων είχαν την ανάγκη συμπλήρωσης του εισοδήματός τους.

Αλλά θεσμοθέτησε τις αντιμισθίες, για να μπορούν όσοι αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης στην τοπική αυτοδιοίκηση, να ανταποκρίνονται στον ρόλο τους, δίνοντας όλο τον χρόνο που έχουν στην διάθεσή τους στον τομέα που υπηρετούν, χωρίς αυτό να αποβαίνει σε βάρος της δουλειάς τους, του εισοδήματός τους και της οικογένειάς τους.

Και επιπλέον για να μην είναι εύκολο να εξαγορασθούν από τον οιονδήποτε δημότη, ή επιχειρηματία που είχε δοσοληψίες με τον Δήμο επιθυμούσε να προωθήσει κάποια υπόθεσή του σε βάρος κάποιων άλλων που προηγούνταν ή έρχονταν σε ευθεία σύγκρουση με την δική του, τροφοδοτώντας «με λάδι το καντήλι» κάτω από τον …τραπέζι!

Κι αν αναρωτιέστε τι στο καλό επέτυχε ο αξιότιμος Δήμαρχός μας με την μεταγραφή που διεκπεραίωσε, αφού από τους 12 συμβούλους που είχε στο δημοτικό συμβούλιο απλά «ανέβηκε» στους 13 επί συνόλω 33, τους οποίους μπορεί να κάνει 14 αν ευοδωθεί η επόμενη μεταγραφή που πάει για την μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου, η απάντηση είναι απλή. Τίποτε απολύτως. Ή τουλάχιστον τίποτε το ουσιαστικό, αφού ακόμη κι έτσι στο δημοτικό συμβούλιο παραμένει μειοψηφία.

Απλά και μόνο κατάφερε ένα βαρύ πλήγμα στον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, στο όνομα της  οποίας ας μην ξεχνάμε πως ομνύει…