Η γέφυρα των στεναγμών…

Πλήρης η αφωνία, μέχρι στιγμής, του συνήθως λαλίστατου Δημάρχου μας, στις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας από το τοπικό τμήμα Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο για την κατάσταση της υφιστάμενης γέφυρας της Άρτας, όσο και για την διαδικασία υλοποίησης του έργου της νέας γεφύρωσης.
Καταγγελίες οι οποίες κάνουν λόγο για αδιαφορία ή ανευθυνότητα και συνοδεύονται με φωτογραφικό υλικό, που σε κάποιες των περιπτώσεων δείχνουν σοβαρές ζημιές στην γέφυρα που εξυπηρετεί την κυκλοφορία των οχημάτων και των επιβαινόντων σε αυτά, που δεν είναι απίθανο να δρομολογήσουν κάποιο τραγικό γεγονός.
Κι ενώ όλοι θα περιμέναμε από τον πολυπράγμονα αξιότιμο δήμαρχό μας, να πάρει θέση επί των καταγγελιών, ιδιαίτερα μετά την υπερπαραγωγή δελτίων τύπου τα οποία εξυμνούν σε καθημερινή βάση τις δράσεις και τα έργα των ημερών του, φευ μέχρι τώρα «άκρα του τάφου σιωπή», από πλευράς του, που αν μη τι άλλο δείχνει έναν αιφνιδιασμό του.
Βεβαίως, για να μην τον αδικήσουμε, όσο εύκολο είναι σε κάποιον και ιδιαίτερα σε έναν πολιτικό οργανισμό, να καταγγέλλει πρόσωπα και πράγματα, τόσο δύσκολο είναι σε αυτόν στον οποίον στοχεύουν οι καταγγελίες να αποκαταστήσει την τάξη, καθώς οι απαντήσεις και εξηγήσεις του οφείλουν να συνοδεύονται από στοιχεία και αποδείξεις, γεγονός που εκ των πραγμάτων θέλει τον …χρόνο του!
Από την άλλη, είναι βέβαιο ότι με την απάντησή του – αν και όποτε με το καλό έρθει- δεν αναμένουμε να «κομίσει γλαύκαν εις Αθήνας», αφού θα περιστραφεί γύρω από την πεπατημένη της απόσεισης ευθυνών και της μετάθεσης αυτών σε άλλες υπηρεσίες του κράτους, τις οποίες και όχλησε επανειλημμένως για το θέμα χωρίς να βρει ανταπόκριση.
Άλλωστε τα ίδια είχε πει και από διετίας, όταν είχαν και πάλι τεθεί ζητήματα στατικότητας της υφιστάμενης γέφυρας.
Το ζητούμενο ωστόσο είναι, ακόμη κι αν έτσι έχουν τα πράγματα, να γνωρίζει ο αρτινός δημότης, ότι ο ηγέτης του λειτουργεί διαχρονικά ως φύλακας – άγγελός του και δεν περιμένει κάθε φορά να συρθεί πίσω από καταστάσεις και τραγικά γεγονότα, για να δείξει το ενδιαφέρον του, με την αποστολή ενός ή περισσότερων υπηρεσιακών εγγράφων!
Την ίδια ώρα, η νέα γεφύρωση της Άρτας στο ύψος του Τριγώνου, τείνει να εξελιχθεί σε «Γέφυρα των Στεναγμών», ή αν προτιμάτε σε σύγχρονο γεφύρι της Άρτας.
Κι αυτό αποδεικνύεται αρκεί να δούμε από πότε χρονολογούνται οι διαδικασίες για την υλοποίησή του, οι οποίες ξεκινούν από το μακρινό 2006.
Από τότε πολύ νερό κύλησε στον …Άραχθο, όμως νέα γέφυρα δεν …στέριωσε!
Και δεν …στέριωσε, ακόμη κι όταν από τον Ιανουάριο του 2016 το έργο της νέας γεφύρωσης εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με προϋπολογισμό 6,5 εκατομμυρίων ευρώ!
Μάλιστα τα χρήματα αυτά δεν αφορούν μόνον στην κατασκευή της νέας Γέφυρας και τις απαιτούμενες προσβάσεις, αλλά και στις απαλλοτριώσεις, την αρχαιολογία και τα δίκτυα κοινής ωφέλειας!
Τι κι αν ο Δήμαρχός μας από τον Ιούνιο του 2018 εξυμνούσε την αναγκαιότητα του έργου, λέγοντας με σημασία, αλλά και έμφαση πως «το έργο αναμένεται να συντελέσει καθοριστικά στην διευκόλυνση της σύνδεσης εκατέρωθεν του ποταμού, καθώς θα βελτιώσει τις συνθήκες κυκλοφορίας τόσο από άποψη τεχνικών χαρακτηριστικών όσο και από άποψη απόστασης, δηλαδή θα μικρύνει τις αποστάσεις, ενώ θα βελτιώσει και την πρόσβαση από και προς το Νοσοκομείο Άρτας. Εκτός όλων αυτών σημαντικός θα είναι και ο παράγοντας της οδικής ασφάλειας με την νέα χάραξη. Τα οφέλη από την υλοποίηση του έργου είναι αναπτυξιακά και κοινωνικά αφού σαν στόχο έχει την αποφόρτιση της κυκλοφορίας του υφιστάμενου οδικού δικτύου και πιο συγκεκριμένα της μοναδικής γέφυρας του ποταμού Αράχθου επί της Εθνικής Οδού Άρτας-Ιωαννίνων. Επίσης περιβαλλοντικά το έργο αναμένεται να συνδέσει τον οικιστικό ιστό της πόλης με την παρόχθια ζώνη καθώς και να την αξιοποιήσει τουριστικά»!
Τι κι αν στην προεκλογική περίοδο του 2019 επιχείρησε να οικειοποιηθεί την πατρότητα του έργου, με συνέπεια να εκδώσει ανακοίνωση ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ όπου και σημείωνε επί λέξει: «η νέα γεφύρωση είναι έργο προηγούμενης δημοτικής αρχής, επί δημαρχίας κου Οικονομίδη και έπρεπε ήδη να είναι έτοιμη κε Δήμαρχε, διότι δόθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ 6,5 εκ. € για την κατασκευή της»!
Μάλιστα στην τωρινή ανακοίνωσή του ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει με νόημα στον αξιότιμο Δήμαρχό μας τις ευχαριστίες που απηύθυνε ονομαστικά όχι μόνο στον τότε πρωθυπουργό και Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, αλλά και στην τότε υπουργό Όλγα Γεροβασίλη, τον τότε βουλευτή Βασίλη Τσίρκα και τον τότε υπουργό δημοσίων έργων Χρήστο Σπίρτζη, όπως και στον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Γιώργο Δέδε, για «την πλάτη που έβαλαν» ώστε να χρηματοδοτηθεί το έργο.
Την ίδια ώρα, όμως, που εξυμνούσε το έργο, επιχειρούσε να δικαιολογήσει και την καθυστέρηση στην υλοποίησή του, δείχνοντας τις δικαστικές αίθουσες όπου και εκδικάζονται οι προσφυγές όσων έχουν οικόπεδα στην περιοχή και πρέπει να αποζημιωθούν, για τις σχετικές απαλλοτριώσεις. Προσφυγές που εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες του συστήματος για αναβολές, καθιστώντας έτσι την σχετική διαδικασία ακόμη πιο χρονοβόρα.
Σήμερα όλα αυτά δείχνουν σαν μια μακρινή ανάμνηση, θυσία ίσως στον βωμό της καθημερινότητας, την οποία με κάθε ευκαιρία και περισσή σπουδή προσπαθεί να δείξει πως υπηρετεί ο αξιότιμος δήμαρχός μας, ανεπιτυχώς, είναι η αλήθεια, τις περισσότερες φορές!