Έρχεται το τελειωτικό χτύπημα της Κοιλάδας του Αχελώου;

ΦΡΑΓΜΑ ΜΕΣΟΧΩΡΑΣ. Η ΔΕΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ, ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Πριν δυό εβδομάδες, σε επικοινωνία που είχε με την «Γ», ο γιατρός και πρώην βουλευτής Παύλος Στασινός, είχε προβλέψει τα μελλούμενα, σε σχέση με το Φράγμα της Μεσοχώρας και την συνολική εικόνα της κοιλάδας του Αχελώου. Το στοιχειωμένο φράγμα, που η ΔΕΗ επαναφέρει στην επικαιρότητα, αφού ήδη έχει στείλει μήνυμα και προς τους κατοίκους της περιοχής, σε σχέση με τις προθέσεις της…

Όπως αναφέρει «ΤΟ ΒΗΜΑ» της περασμένης Κυριακής, η ΔΕΗ τοιχοκόλλησε στα γραφεία της τοπικής κοινότητας, έγγραφο το οποίο αφορά την αναγκαστική απαλλοτρίωση 1800 στρεμμάτων και δεν θέλει άλλο στοιχείο, για ν’ αντιληφθεί ακόμη και ο πιό δύσπιστος, ότι οι εξελίξεις, εις βάρος συνολικά της κοιλάδας του Αχελώου έρχονται και θα είναι πολύ γρήγορες.
«Αν δεν κινητοποιηθούμε άμεσα, για να μην προχωρήσει το Φράγμα της Μεσοχώρας, δεν θα έχει νόημα να μιλάμε για το μοναδικό κάλλος της κοιλάδας του Αχελώου», είχε πει στην «Γ» ο Παύλος Στασινός και τα λόγια του αυτά, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, που ανακοινώθηκαν και επισήμως απ’ τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕ κ. Γεώργιο Στάσση, μπορεί να σημαίνουν ότι πρέπει να προκύψει κινητοποίηση χθες…

Οι τελευταίες εξελίξεις
Απ’ τα φύλλα της περασμένης Κυριακής, είδαν το φως της δημοσιότητας τα σχέδια της ΔΕΗ και της κυβέρνησης συνολικά, μιας και διαβάζουμε πως η διοίκηση της ΔΕΗ, προετοιμάζεται εν αναμονή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, μάλλον γνωρίζοντας ότι θα είναι θετική για την επιχείρηση και με αυτή, θα μπει άδοξο τέλος στον αγώνα των κατοίκων της περιοχής.
Ας σημειωθεί ότι οι κάτοικοι της περιοχής, έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο τη Επικρατείας εφτά (7) φορές μέχρι τώρα και στις έξι (6) έχουν δικαιωθεί, σε σχέση με τις αρνητικές επιπτώσεις του φράγματος στο περιβάλλον.
Όπως διαβάζουμε στο «ΒΗΜΑ» της περασμένης Κυριακής, ο εκπρόσωπος των κατοίκων που κινητοποιούνται για να μην προχωρήσουν οι εργασίες στην Μεσοχώρα Γεώργιος Χονδρός , στην καλύτερη περίπτωση, αν προκύψει θετική -αυτή την φορά- απόφαση του ΣΤΕ και με όλους τους μηχανισμούς να λειτουργούν ρολόι, θ’ απαιτηθεί τουλάχιστον μια δεκαετία, για την πρόσκτηση του τμήματος που θα κατακλυσθεί, ώστε να λειτουργήσει το εργοστάσιο της ΔΕΗ.
Απ’ την πλευρά της η ΔΕΗ, επιμένει σε αντίθετη εκτίμηση, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος Γεώργιος Στάσης, δήλωσε στην Βουλή, πως με βάση τις δικές του εκτιμήσεις το φράγμα, θα είναι σε πλήρη λειτουργία του δεύτερο εξάμηνο του 2023.
Που σημαίνει ότι πρέπει να προκύψουν άμεσα οι αντιδράσεις…

Η Μεσοχώρα ποτέ δεν παραδίνεται
«Η Μεσοχώρα ποτέ δεν παραδίνεται» τονίζει το πανελλαδικό δίκτυο «Μεσοχώρα – Αχελώος SOS» που καταδικάζει την επιχείρηση επανέναρξης της διαδικασίας αναγκαστικής απαλλοτρίωσης από τη ΔΕΗ, προκειμένου να λειτουργήσει το φράγμα και το ΥΗΕ της Μεσοχώρας.
«Το σχετικό έγγραφο τοιχοκολλήθηκε από δικαστικό επιμελητή στο κοινοτικό κατάστημα της Μεσοχώρας, τη Δευτέρα 10/8/2020» ΄σημειώνει η σχετική ανακοίνωση τονίζοντας το εξής:
«Νομίζουν ότι τον Αύγουστο και με αυστηροποίηση των μέτρων κατά της πανδημίας θα περάσει το θέμα “στα μαλακά”. Μάλλον, δεν τα έχουν υπολογίσει καλά. Αυτήν τη στιγμή η σκέψη και η καρδιά μας είναι κοντά στους κατοίκους της Μεσοχώρας. Και η φυσική παρουσία μας, για όσους/ες έχουν το χρόνο και τη δυνατότητα».
«Την ίδια στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη δημόσια “διαβούλευση” για το νέο εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων (ΕΣΔΑ), με διαδικασία fast track (από 6/8/2020 – 21/8/2020) και πολλές διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης κραυγαλέων αιολικών εγκαταστάσεων στις κορυφές όλων των βουνών. Τελείως προσχηματικές διαδικασίες, για την τυπική νομιμοποίηση καταστρεπτικών δραστηριοτήτων, με φορείς αδίστακτους παράγοντες της αγοράς και του κράτους» καταλήγει η ανακοίνωση.