ΖΕΤΑ ΚΕΦΗ: Το εμβόλιο μπορεί και να υπόσχεται μακροπρόθεσμη ανοσία

Μιλάει στην «Γ», η 23χρονη σπουδάστρια που συμμετέχει στην ερευνητική ομάδα του Doctor Ralf Amann, για το εμβόλιο κατά του κορορϊού…

Είναι 23 χρόνων σπουδάζει Βιολογια στο ΑΠΘ με εξειδίκευση στη Μοριακή Βιολογία, Γενετική και Βιοτεχνολογία. Επιλέχθηκε να κάνει πρακτική στη Γερμανία τουλάχιστον για μισό χρόνο στο Eberhard Karl’s Universität στο Tübingen. Βρίσκεται  στο Department of Immunology στην ερευνητική ομάδα του Doctor Ralf Amann που σε αυτή τη χρονική περίοδο είναι μια από τις γερμανικές ομάδες που κάνει έρευνα για το εμβόλιο του κορονοιό.

Ο λόγος για την αρτινή σπουδάστρια του ΑΠΘ Ζέτα Κέφη, η οποία σήμερα μιλάει στην «Γ» και κομίζει μήνυμα αισιοδοξίας, για την αγωνία της παγκόσμιας κοινότητας, που αφορά το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, σημειώνοντας το εμβόλιο «υπόσχεται μακροπρόθεσμη ανοσία».

Η ενδιαφέρουσα συζήτηση με την επίσης ενδιαφέρουσα νεαρά επιστήμονα ακολουθεί:

-Προκύπτουν καλά νέα για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού;

Έχω την τιμή να βρίσκομαι σε μια από τις πολλές ερευνητικές ομάδες της Γερμανίας που έχουν επικεντρωθεί ,δουλεύοντας σκληρά, στην ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού. Με βάση αυτά που έχω βιώσει μέσα στο εργαστήριο μέχρι τώρα μπορώ να πω ότι η συγκεκριμένη τεχνολογική πλατφόρμα που έχουν αναπτύξει έχει δείξει υποσχόμενα αποτελέσματα.  Χρησιμοποιείται ένας τροποποιημένος ιός  ως φορέας , ο οποίος δεν έχει πλέον τις ιδιότητες που προκαλούν ασθένειες. Ωστόσο, εξακολουθεί να προκαλεί μια ανοσολογική αντίδραση στον ξενιστή, στην περίπτωση αυτή στους ανθρώπους. 

Στοχευμένα αντιγόνα από επικίνδυνα παθογόνα, όπως ο SARS-CoV-2 εισάγονται στον φορέα. Μετά τη χορήγηση του ιού-φορέα στον οργανισμό , δημιουργείται μια ανοσοαπόκριση έναντι των εισαγόμενων αντιγόνων και σχηματίζεται η λεγόμενη ανοσολογική μνήμη.

Για την καταπολέμηση του SARS-CoV-2, αυτό σημαίνει συγκεκριμένα ότι ένα μελλοντικό εμβόλιο θα μπορούσε επίσης να καταπολεμήσει τις μεταλλάξεις του κορονοϊού και συνεπώς να υπόσχεται μακροπρόθεσμη ανοσία.

Αυτά τα υποσχόμενα αποτελέσματα των προκλινικών μελετών επιβεβαιώνονται και από την πρόσφατη νέα χρηματοδότηση ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ που έλαβε αυτή η ερευνητική ομάδα, από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών και Ενέργειας ( BMWi).

-Αποτελεί ιδιαίτερη διάκριση για σένα η συμμετοχή σου, σ’ αυτή την ομάδα;

Μετά τη συμμετοχή μου σε αυτή την ερευνητική ομάδα μπορώ να πω ότι είμαι ένας άλλος άνθρωπος. Αισθάνομαι πιο καλά με τον εαυτό μου και πολύ χαρούμενη καθώς κατάφερα μετά από πολύ διάβασμα να βάλω και εγώ έναν μικρό κόκκο άμμου στη βελτίωση της υγείας και της ζωής των ανθρώπων.

Νιώθω ευγνωμοσύνη για τις σύγχρονες εργαστηριακές εγκαταστάσεις στις οποίες βρέθηκα, για τις άπειρες τεχνικές που κατάφερα να μάθω και να εφαρμόσω στο εργαστήριο κάνοντας πειράματα, για τους εξαιρετικούς επιστήμονες που είχα την τιμή να γνωρίσω, καθώς και για το ότι συνειδητοποιήσα ότι η  βιολογία είναι από τις πιο θαυμαστές επιστήμες. Είναι η πρώτη μου επαφή με το ερευνητικό περιβάλλον, το οποίο ήταν τεχνολογικά σύγχρονο με υπερσύγχρονα μικροσκόπια μέχρι μηχανήματα που επιτρέπουν το διαχωρισμό των κυττάρων κατά βούληση.

Εν κατακλείδι, είναι μία από τις πιο ξεχωριστές εμπειρίες της ζωής μου που θα διαμορφώσει το μέλλον μου , καθώς είχα την τύχη να βρεθώ σε μία εξαιρετική ερευνητική ομάδα, όπου οι συνθήκες μου επέτρεψαν να αναπτύξω το επιστημονικό μου προφίλ και να εφαρμόσω τις γνώσεις μου σε ένα νέο για μένα αντικείμενο. Εργάστηκα σκληρά και μεθοδικά, αλλά η συνεργασία μου με τον υπεύθυνο της ομάδας ήταν αρμονική και η δουλειά μου απέδωσε καρπούς.

-Πως έφτασες σ’ αυτή την ερευνητική ομάδα;

Σπουδάζω Βιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και πάντα με ενδιέφερε αρκετά ο τομέας της Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας. Η ποιότητα των σπουδών που προσφέρουν τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει αυτή του εξωτερικού, όμως λόγω έλλειψης χρημάτων από το κράτος δεν είναι τεχνολογικά εκσυγχρονισμένες. Έτσι, όταν ήρθε η ώρα να πάρω κάποιες αποφάσεις για την πρακτική μου, επέλεξα να ακολουθήσω τον δύσκολο δρόμο του εξωτερικού σκεφτόμενη ότι η Βιολογία είναι μια σύγχρονη επιστήμη που εξελίσσεται συνεχώς. Έκανα πολλές αίτησεις σε πολλά Πανεπιστήμια και για αρκετό καιρό δεχόμουν αρνητικές απαντήσεις. Όμως, έχω μάθει να μην το βάζω κάτω και έτσι ήρθε η αποδοχή από το Πανεπιστήμιο του Tuebingen στη Γερμανία, στον τομέα της Ανοσολογίας.

 -Χρειάστηκε πολύς κόπος, για να επιλεγείς σ’ αυτή την ομάδα;

Γενικά χρειάστηκαν 3 χρόνια με ατελείωτες ώρες διαβάσματος και υποχρεωτικών μαθημάτων, καθώς η σχολή μου είναι αρκετά απαιτητική, σε σημείο που πολλές φορές, λόγω και των υπόλοιπων δραστηριοτήτων μου να μην μπορώ να απολαύσω ανέμελα τα φοιτητικά μου χρόνια. Αλλά δεν μετανιώνω για τίποτα. Κατανοώ πλήρως ότι για να φτάσει κάποιος στο στόχο του κάποιες θυσίες είναι απαραίτητο κομμάτι της διαδρομής.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω ένα σημαντικό  πράγμα. Όταν ήρθε το email της αποδοχής μου πέρασα από συνέντευξη από τον επικεφαλή της ερευνητικής ομάδαςκαι προς έκπληξη μου δεν επιλέχτηκα μόνο με βάση τους βαθμούς των μαθημάτων που είχα περάσει. Αυτό που θέλω να πω και για να μαθαίνουν και οι νέοι φοιτητές είναι ότι η αποστήθιση και το κυνηγητό των τέλειων βαθμών δεν είναι εγγύηση για την επιτυχία. Το βασικότερο φυσικά είναι σωστή μελέτη και κριτική σκέψη. Η βιολογία δεν χρειάζεται απομνημόνευση. Αυτό που χρειάζεται είναι κατανόηση.

Ένα άλλο κριτήριο για την επιλογή μου που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο εξωτερικό είναι και οι μη ακαδημαικές δραστηριότητες. Σε όλη τη διάρκεια της φοιτητικής μου ζωής κατάφερα να συνδυάσω τις πολύωρες πανεπιστημιακές μου υποχρεώσεις με τη μεγάλη μου αγάπη που είναι ο χορός. Καθημερινά είχα πολύωρες προπονήσεις μέχρι αργά το βράδυ, αλλά στο τέλος όλα άξιζαν το κόπο μου, αφού καταφέραμε με την ομάδα μου να διακριθούμε σε πολλους διεθνείς διαγωνισμούς κερδίζοντας την πρώτη θέση.

Όλα αυτά είχαν ιδίαιτερη σημασία για τον επικεφαλή, καθώς οι μη ακαδημαικές δραστηριότητες μπορόυν να σου διδάξουν πρακτικές ιδιότητες που θα σε κάνουν καλύτερο στη δουλειά σου, όπως για παράδειγμα είναι η σωστή διαχείριση του χρόνου.

-Για το μέλλον τι σκέφτεσαι;

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω πάρει προς το παρόν κάποια συγκεκριμένη απόφαση. Θα με ενδιέφερε πολύ να συνεχίσω την έρευνα στον τομέα της Συνθετικής Βιολογίας, της Κυτταρογενετικής  ή του καρκίνου. Μπορώ να με φανταστώ ως μέλος μια ερευνητικής ομάδας που φιλοδοξεί να αποκαλύψει  νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου. Δυστυχώς, όλες αυτές οι δυνατότητες βρίσκονται και πάλι στο εξωτερικό.

Βέβαια, εκτός από τις μεταπτυχιακές μου σπουδές σκέφτομαι και την επιλογή να μεταπηδήσω στον τομέα των ιατρικών σπουδών.  Είναι νωρίς ακόμα για να αποφασίσω αλλά ήμουν πάντα της άποψης ότι στη ζωή σου πρέπει να είσαι ερωτευμένος με αυτό που κάνεις ως επάγγελμα και να μην μπορείς να φανταστείς τον εαυτο σου να κάνει κάτι άλλο. Οπότε μένει να το βρω αυτό.

-Και για την ιδιαίτερη πατρίδα, μπορείς από τώρα να κάνει κάποια σκέψη;

Μόνο υπέροχες αναμνήσεις και στιγμές έχω να θυμάμαι από την πόλη μου. Δυστυχώς δεν είναι στα άμεσα σχέδια μου να επιστρέψω, καθώς δεν υπάρχουν πολλές δυνατότητες απασχόλησης για τον τομέα μου, αλλά έχω τις ελπίδες μου ότι μετά από κάποια χρόνια θα είναι δυνατό να επιστρέψω ως επαγγελματίας Βιολόγος πια, προσφέροντας στην πόλη μου όλα αυτά που θα έχω σπουδάσει.

Είμαι σίγουρη ότι οι Αρτινοί θα με στηρίξουν όπως κάνουν πάντα σε κάθε βήμα μου. Τέλος, δε θα ξεχάσω ποτέ την στήριξη και αγάπη που έλαβα από τους Αρτινούς καθηγητές μου όταν προετοιμαζόμουν για την εισαγωγή μου στο Πανεπιστήμιο. Χωρίς αυτή την υποστήριξη τους και το πάθος τους που παραμένει ακόμα, δε θα είχα καταφέρει τίποτα.