ΕΚ Άρτας: Κυβέρνηση – επιχειρηματικοί όμιλοι συνένοχοι στο έγκλημα σε βάρος της υγείας του λαού

Με ανακοίνωση που διένειμε το Εργατικό Κέντρο Άρτας καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν, να απαιτήσουν, να προστατευθούν ώστε όσα με θυσίες κερδήθηκαν την εποχή της πανδημίας, να μην θυσιαστούν στον βωμό των επιχειρηματικών ομίλων.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του ΕΚ Άρτας έχει ως εξής:

«Ένα ατράνταχτο στοιχείο, που επιβεβαιώνει την πρόσφατη καταγγελία της ΟΕΝΓΕ, ότι σκόπιμα αποκρύπτονται οι περιοχές όπου υπάρχουν κρούσματα, ήρθε στο φως της δημοσιότητας, και από έγγραφο της ένωσης ξενοδόχων, που αξίωνε από την κυβέρνηση, να μην αναλύεται η χωρική κατανομή των κρουσμάτων.

Από εκεί προέκυψαν και τα σαθρά επιχειρήματα της κυβέρνησης, που ενώ πριν από δύο μήνες, έλεγε ότι στο άνοιγμα του Τουρισμού εντοπιζόταν ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την αναζωπύρωση της νόσου, μόλις χτες, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας στο ερώτημα “αν ευθύνεται ο Τουρισμός για την ανοδική τάση κρουσμάτων” απάντησε: “Κατηγορηματικά ΟΧΙ!”

Το επιχείρημα πως “δεν φταίει ο Τουρισμός επειδή τα κρούσματα από τουρίστες είναι 17%” πού το ανακάλυψε η κυβέρνηση; Μήπως οι τουρίστες πάνε σε άλλη Ελλάδα; Δεν συγχρωτίζονται στα ίδια μέρη με τον εγχώριο πληθυσμό; ‘Η μήπως περίμενε κανείς να είναι περισσότερα τα κρούσματα στους τουρίστες από αυτά στον ντόπιο πληθυσμό; Πόσο πιστή είναι η εικόνα των επιβεβαιωμένων εισαγόμενων κρουσμάτων, όταν από όσους τουρίστες έχουν έλθει μέχρι τώρα έχει ελεγχθεί μόνο το 12%;

Αυτή η  τακτική της κολοκυθιάς που παίζουν τις τελευταίες μέρες τα κυβερνητικά στελέχη σχετικά με την εξέλιξη των κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα δεν μπορεί ούτε να αποκρύψει τις βαριές ευθύνες της πολιτικής της ΝΔ, αλλά ούτε και να αθωώσει τους επιχειρηματικούς ομίλους που αρνούνται να εφαρμόσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Η πραγματικότητα είναι από την αρχή της πανδημίας πασιφανής:

Μπροστά στο βωμό του κέρδους δεν διστάζουν να θυσιάσουν την υγεία του λαού.

Γι’ αυτό και εξακολουθούν:

-Να είναι κενές οργανικές θέσεις (κυρίως γιατρών) στο Νοσοκομείο, να θέλουμε να τα βγάλουμε πέρα με 4 παθολόγους και 3 πνευμονολόγους,  να μεγαλώνουν τα κενά που έχουμε και  από υλικά και από αναγκαίες υποδομές.

-Να παραδίνουν στο ιδιωτικό κεφάλαιο, τις υπηρεσίες καθαριότητας και τροφοδοσίας του νοσοκομείου της Άρτας.

-Να μην κάνουν μαζικά και τακτικά τεστ στους εργαζόμενους στο νοσοκομείο, στα ξενοδοχεία, στην εστίαση και αλλού.

Γι’ αυτό το άνοιγμα του Τουρισμού στο όνομα τού “να πάρει μπροστά η οικονομία” έγινε με τους όρους των επιχειρηματικών ομίλων του Τουρισμού και των Μεταφορών και όχι με κριτήριο την προστασία της υγείας του λαού και όσων ήθελαν να επισκεφτούν τη χώρα μας για αναψυχή.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι εγκληματικές και για το ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα που κερδήθηκε με τεράστιες θυσίες από τους εργαζόμενους, το λαό, δεν υλοποίησε ουσιαστικά κανένα μέτρο για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας απέναντι στο 2ο κύμα της πανδημίας.

Το Εργατικό Κέντρο της Άρτας καλεί για άλλη μια φορά όλους τους εργαζόμενους να πάρουμε τα δικά μας μέτρα. Να μπούμε μπροστά τώρα στην οργάνωση της πάλης, να σπάσουμε το φόβο και την τρομοκρατία που επιχειρούν να επιβάλουν, αλλά και την απουσία κάθε φωνής διεκδίκησης και απαίτησης, να προστατευτούμε. Ο,τι κερδήθηκε την περίοδο της πανδημίας, ακόμα και τα όποια μέτρα πάρθηκαν, έγιναν κάτω από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της Υγείας, αλλά και συνολικά της εργατικής τάξης.

Να μην αποδεχτούμε ότι φταίμε εμείς για την πανδημία. Να απορρίψουμε την προπαγάνδα της κυβέρνησης και των καλοταϊσμένων ΜΜΕ.

Να μην αφήσουμε τη ζωή μας στα χέρια των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Να μην αποδεχτούμε να πηγαίνουμε στους χώρους δουλειάς και να δουλεύουμε χωρίς μέτρα για την υγεία και την ασφάλειά μας.

Να μη μας γίνει συνήθεια τα νοσοκομεία να είναι δίχως υποδομές, γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.

Καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και την πολιτική της, είναι επικίνδυνη. Εμπιστοσύνη στη δική μας δύναμη, στο συλλογικό αγώνα.

Τώρα όλοι στη μάχη. Να απαιτήσουμε:

-Πλήρη ενημέρωση για την πορεία των κρουσμάτων.

-Τώρα δωρεάν παροχή μέσων προστασίας για όλους τους εργαζόμενους στους τόπους δουλειάς με επιβολή όλων των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας

-Επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους στην Υγεία και την Πρόνοια, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στην εστίαση, στον τουρισμό, στο εμπόριο, αλλά και τους μεγάλους χώρους δουλειάς (εργοστάσια κ.τ.λ.) με επιβάρυνση της εργοδοσίας στον ιδιωτικό τομέα και στο δημόσιο κάλυψη από το κράτος

-Μαζικές προσλήψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών στην Υγεία. Να επανδρωθούν με ειδικευμένους γιατρούς τα κέντρα υγείας του Νομού Άρτας, ειδικά τα μεγάλα, όπως το Βουργαρέλι. 

-Σχέδιο επίταξης όλων των δομών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, ώστε να μπει σε εφαρμογή, σε περίπτωση γιγάντωσης της πανδημίας

-Καμιά απόλυση, καμιά περικοπή εργασιακών δικαιωμάτων.

Αγώνας για τη ζωή και την υγεία του λαού».