ΡΑΝΙΑ ΤΟΛΗ: Η εικόνα στα live και τα χαμογελαστά πρόσωπα μου δίνουν δύναμη

Εντυπωσίασε με την ερμηνεία της, στην τελευταία παρουσίασή της, μπροστά στο κοινό της Άρτας, η νεαρή ερμηνεύτρια Ράνια Τόλη και η μπάντα «tres laloun» και αυτός είναι ο λόγος, που η «Γ» την προσκάλεσε ν’ απαντήσει σε κάποιες ερωτήσεις, που αφορούν την πορεία της και τα σχέδιά της…

Σοβαρή και μετρημένη, η νεαρή ερμηνεύτρια, δίνει το στίγμα της πορείας της και εξ αυτού, μπορεί ο καθένας να εξάγει το συμπέρασμα, ότι ο δρόμος της στον χώρο της μουσικής και της ερμηνείας, θα είναι μακρύς και με πολλές επιτυχίες…

Το κείμενο της συνέντευξης ακολουθεί:

-Πότε σκέφτηκες για πρώτη ότι υπάρχει περίπτωση ν’ ασχοληθείς με την μουσική και το τραγούδι;

Εάν θυμάμαι καλά, ήταν στην εφηβεία! Στην ηλικία των 16 χρόνων ξεκίνησα να τραγουδάω στη γνωστή σκηνή για όλους, το μπάνιο σπιτιού!  Από εκεί και μετά δειλά -δειλά, ξεκίνησα να γνωρίζομαι με άτομα που παίζανε μουσική προσπαθώντας να μάθω να τραγουδάω.  Από την ηλικία των 20 και μετά είχα πειστεί ότι αυτό είναι το μόνο πράγμα που θέλω να κάνω.

-Όταν συνειδητοποίησες, ότι μπορείς ν’ ασχοληθείς με το χώρο της μουσικής και της ερμηνείας, ποιό ήταν το πρώτο βήμα που έκανες;

Τα πρώτα βήματα που έκανα, πιστεύω ότι είναι αυτά που κάνουν όλοι συνήθως όταν βρίσκονται στην αρχή, δηλαδή το να πέσω με τα μούτρα στις πρόβες, το διάβασμα και τη δουλειά!

-Έχεις καταγεγραμμένες, τις πρώτες δυσκολίες και αν υπήρξαν πως τις αντιμετώπισες;

Ναι, οι πρώτες δυσκολίες μένουν για πάντα χαραγμένες καθώς αποτελούν τα πιο σημαντικά μαθήματα/εφόδια που μπορεί να πάρει κανείς. Στην αρχή δεν τις αντιμετώπιζα καλά. Με κυρίευε ο φόβος, η ανασφάλεια και το άγχος. Στη συνέχεια όμως έμαθα να αντιμετωπίζω τις δυσκολίες με χιούμορ και μάθαινα μέσα από αυτές πως να προχωράω πιο σωστά και ίσως πιο επαγγελματικά.

Παράλληλα, έκανες και τις σπουδές σου… Μπορούσαν να συμπορευτούν αυτά τα δύο;

Σωστά, την περίοδο που άρχισα τις συναυλίες σπούδαζα Οπτική και Οπτομετρία. Η αλήθεια είναι πως κατάφερα να ισορροπήσω αρκετά καλά ανάμεσα στη σχολή και στις συναυλίες. Αναμφίβολα η κούραση ήταν αρκετή, παρόλα αυτά η αγάπη μου για τη μουσική με ενέπνεε να θέλω να συνεχίζω.

-Είναι αλήθεια, όπως πολλοί λένε, δύσκολος ο χώρος αυτός;

Πιστεύω πως ναι. Ο καλλιτεχνικός χώρος στην Ελλάδα είναι ένας πολύ δύσκολος χώρος και θεωρώ πως αυτό φάνηκε ξεκάθαρα κατά τη διάρκεια της καραντίνας λόγω του COVID-19.

-Ποια ήταν, μέχρι σήμερα η καλύτερη στιγμή της προσπάθειά σου;

Όσο και να σκέφτομαι την απάντηση σε αυτήν την ερώτηση δεν μπορώ να τη βρω. Προσωπικά η καλύτερη στιγμή (ή στιγμές) για μένα είναι κάθε φορά που η μουσική μου αγγίζει τους ανθρώπους. Η εικόνα αυτή στα live , τα χαμογελαστά πρόσωπα, αυτοί που θα χορέψουν, αυτοί που θα συγκινηθούν, αυτοί που θα μου μιλήσουν στο τέλος της συναυλίας για την ιστορία που μπορεί να τους δένει με κάποιο κομμάτι που τραγούδησα, είναι αυτό που μου δίνει δύναμη να συνεχίζω.

-Να μιλήσουμε και για την εκπληκτική συναυλία στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Άρτας…

Για αυτήν την συναυλία το μόνο που έχω να πω είναι ένα τεράστιο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε όλους στο Αρχαιολογικό Μουσείο και πιο συγκεκριμένη στη Ντορίτα Κοντογιάννη που μέσω αυτής έγινε ο συντονισμός. Περάσαμε υπέροχα, το κοινό ήταν πολύ θερμό, η βραδιά μαγική και το φεγγάρι πανέμορφο. Νιώθω μεγάλη χαρά για αυτή τη συνεργασία και εύχομαι να γίνουν και άλλες τέτοιες βραδιές με τους μουσικούς της πόλης μας, εφόσον βέβαια ξεπεραστεί η πανδημία που τόσο έχει ταρακουνήσει την πραγματικότητα που γνωρίζαμε.

-Και τα επόμενα σχέδια;

Στα επόμενα σχέδια είναι η αποφοίτηση μου από το μουσικό πανεπιστήμιο Berklee στην Βοστόνη των ΗΠΑ, η κυκλοφορία του δίσκου μου και ευελπιστώ να συνεχίσουν οι συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό.

-Ευχόμαστε ολόψυχα να υλοποιήσεις, όσα έχεις σχεδιάσεις, να τα υλοποιήσεις, κατά τον καλύτερο τρόπο…

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!

Η Ράνια Τόλη, παρουσιάζει την Ράνια Τόλη

Ξεκίνησα κλασικό πιάνο στην ηλικία των 8 χρονών. Σπούδασα Οπτική και Οπτομετρία στο Αίγιο κάνοντας παράλληλα κλασικό τραγούδι και πιάνο για μια μικρή περίοδο και  πραγματοποιώντας σε διάστημα 5 χρόνων συναυλίες στην Αθήνα (Faust, Six Dogs, Gagarin,Σταυρό του Νότου κ.α.), Πάτρα, Αίγιο, (Άκολη, Διακοπτό, Λόγγο, Σελιανήτικα, κ.α.)  Ιτέα,  Άρτα, Ακράτα, Κέα (Τζια), με αποκορύφωμα τη συναυλία στη Γαλλία (Ντιζόν) το 2012.

Μετά την αποφοίτηση μου από τη σχολή επέστρεψα στην Άρτα από το 2014 έως το 2019 και ξεκίνησα ωδείο στα Ιωάννινα παίρνοντας πτυχίο στην Κλασική Αρμονία συνεχίζοντας το κλασικό πιάνο για δύο χρόνια ακόμα. Το 2017 ξεκίνησα μαθήματα τζαζ φωνής και τζαζ πιάνου σε Αθήνα και Ιωάννινα.

Παράλληλα τραγουδούσα σε Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Πράμαντα, Βουργαρέλι, Λευκάδα, Πάργα, Σύβοτα, Σαγιάδα, Ροδαυγή κ.α. με σεζόν σε ξενοδοχεία για μεγάλα διαστήματα. Το 2019 ήταν με μεγάλη διαφορά η καλύτερη χρονιά της ζωής μου μέχρι στιγμής καθώς ταξίδεψα στη Βόρεια Μακεδονία και Γαλλία κάνοντας συναυλίες και έγινα δέκτη στο μουσικό πανεπιστήμιο Berklee στις ΗΠΑ. Μέχρι σήμερα συνεχίζω να σπουδάζω και να συνεργάζομαι με πολλούς μουσικούς από όλο το κόσμο.