Τίθεται σε αμφισβήτηση και το μέλλον της Γεωπονικής

«Δύο παρεμφερή πάρκα στην Ήπειρο είναι πολλά», ανέφερε με νόημα, σε τελευταία δήλωσή του, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο οποίος έστειλε το μήνυμα, για να ληφθεί και εντός και εκτός της πανεπιστημιακής κοινότητας. Καθόλου άδικα, θα πρέπει να τονίσουμε όπως επίσης και χωρίς κάποια διάθεση να τεθεί απέναντι στην θέληση των παραγόντων και των πολιτών της Άρτας.
Επιχειρώντας να εξηγήσουμε το μήνυμα του πρύτανη, θα λέγαμε πως επιμένει να προτείνει στους τοπικούς παράγοντες και κυρίως στον δήμαρχο Χρήστο Τσιρογιάννη, του οποίου περίσσεψαν οι λεονταρισμοί, να κάνουν μια βόλτα να δουν το μέγεθος του ενδιαφέροντος, όσων επιθυμούν μετά την Γεωπονική Σχολή και το κάτι παραπάνω, στην Άρτα, που είναι το Αγροδιατροφικό Πάρκο.
Το είχε επισημάνει η «Γ», αλλά κάποιοι σφύριζαν αδιάφορα, γιατί είχαν αλλού το νου τους. Στις εντυπώσεις, που έχουν φέρει τον τόπο, τόσες δεκαετίες πίσω… Πέρυσι τέτοια εποχή, που παρουσιάσαμε πολλά ρεπορτάζ, για την κατάσταση που επικρατεί στην Πανεπιστημιούπολη των Κωστακιών, λέγαμε αυτό που και στο προηγούμενο φύλλο, υποστηρίξαμε. Ότι σε καμία περίπτωση, το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, δεν θα διακινδυνέψει την διεθνή φήμη του, για να μπει στον χορό των εντυπώσεων, αλλά και των περίεργων στόχων, που έχουν καταγραφεί με φόντο, τις εξελίξεις για το αγροτοδιατροφικό πάρκο.
Την ίδια εποχή πέρυσι, είχαμε καταντήσει μονότονοι, σημειώνοντας πως η πρώτη ακαδημαϊκή χρονιά, σε σχέση με την λειτουργία της Γεωπονικής Σχολής, θα κρίνει πολλά… Φυσικά για το αν θα παραμείνει η εν λόγω σχολή στην Άρτα ή θα μεταφερθεί στα Γιάννενα, με προφανή τον στόχο να λειτουργήσει σωστά και να μην μειώνει το κύρος του Πανεπιστημίου. Για κάποιους ήταν οι «κακοί γιαννιώτες» που έφταιγαν. Για τους πιό ψύχραιμους, η αιτία ήταν αυτή που πραγματικά προκύπτει σήμερα. Οι εικόνες της κατάντιας, στην Πανεπιστημιούπολη και ειδικότερα στην Γεωπονική Σχολή, τις οποίες για μια ακόμη φορά, παρουσίασε στο προηγούμενο φύλλο η «Γ».
Φτάσαμε στο σημείο, τα πράγματα, να είναι πολύ χειρότερα από πέρυσι… Πέρυσι τέτοια εποχή ήταν δεδομένη η λειτουργία της Γεωπονικής και σε αναμονή το αγροτοδιατροφικό πάρκο. Φέτος τίθεται σε αμφισβήτηση και η λειτουργία της Γεωπονικής Σχολής. Κι αυτό είναι μήνυμα, για τους εκτός Πανεπιστημιούπολης… Ας πούμε για τον δήμαρχο Τσιρογιάννη, που επιμένει να στους λεονταρισμούς, για την δημιουργία και λειτουργία του αγροτοδιατροφικού πάρκου. Την ίδια ώρα στέκει άφωνος μπροστά στην πρόκληση, να μιλήσει για την κατάντια των χώρων της Γεωπονικής. Αυτό κι αν δεν είναι υποκρισία…
Μαζί με τον δήμαρχο, δεν πάνε πίσω σε λεονταρισμούς και κάποιοι εντός της ακαδημαϊκής κοινότητας, οι οποίοι περιφερόμενοι, δείχνουν ότι αυτοί είναι η αιτία της κακοδαιμονίας, λόγω προτέρου βίου, στο αλήστου μνήμης ΤΕΙ Ηπείρου. Η λειτουργία της Γεωπονικής Σχολής κατά την ακαδημαϊκή χρονιά που τελειώνει, παρέπεμπε στις χειρότερες ημέρες της λειτουργίας των γεωπονικών τμημάτων του ΤΕΙ.
Θα έρθει η ώρα, να τα πούμε και πιό ανοιχτά, αλλά προς το παρόν, μια πρόταση – πρόκληση, προς τον μαχόμενο(!) δήμαρχο Τσιρογιάννη, αλλά και προς τους αγωνιούντες καθηγητές:
-Γιατί δεν διοργανώνουν μια συνάντηση όλων των τοπικών παραγόντων, εντός της πανεπιστημιούπολης, για να ενημερωθούν οι πάντες, περί την λειτουργία της Γεωπονικής Σχολής, με συγκεκριμένα στοιχεία;
Αν όλα είχαν εξελιχτεί όπως είχαν σχεδιαστεί, όταν ελήφθη η απόφαση για την ίδρυση και λειτουργία της Γεωπονικής Σχολής, είναι σίγουρο πως αυτή η συνάντηση, θα ήταν μια απλή υπόθεση, η οποία εκτός όλων των άλλων, θα αναβάθμιζε στην εκτίμηση όλων των τοπικών παραγόντων, το κύρος και το έργο των αξιότιμων κυρίων καθηγητών.
Το γιατί δεν προέκυψε αυτή η απλή κίνηση και γιατί δεν πρόκειται να γίνει ποτέ, έχει την εξήγησή του. Η κατάντια, που περιέγραψε η «Γ» στο περασμένο φύλλο…
Και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, τα οποία πρέπει ν’ αξιολογηθούν, απ’ όλους τους τοπικούς παράγοντες, οι οποίοι πρέπει να δράσουν από κοινού… Να δουν τι πραγματικά συμβαίνει στην Γεωπονική Σχολή και με βάση την πραγματικότητα και όχι την διάθεση για δημιουργία εντυπώσεων, ν’ αποφασίσουν τι θα κάνουν.
Όλοι μαζί… Μακριά απ’ τους λεονταρισμούς του Τσιρογιάννη, ο οποίος θέλει να δείξει ότι σ’ αυτή την πόλη μόνο αυτός υπάρχει και επί πλέον ότι αυτός ΜΟΝΟΣ του, μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα, ενώ στον απολογισμό του, δεν έχει καταγράψει, ούτε την επίλυση ενός απλού προβλήματος της πόλης.
Παράλληλα με τον προβληματισμό, που κατέθεσε μέσω της «Γ» ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Ψαθάς. Τόνισε χαρακτηριστικά: «Ελπίδα όλων είναι να μην έχει βαφτιστεί το κρέας ψάρι σ’ ένα βράδυ για την εξυπηρέτηση άλλων σκοπών, πλην της παροχής εκπαίδευσης υψηλών προδιαγραφών στους φοιτητές που φοιτούν στα εν λόγω τμήματα και της προόδου της τοπικής κοινωνίας».
-Να μην θέλει το καλό του τόπου, ο αντιπεριφερειάρχης Ψαθάς ή να έχει αξιολογήσει το τι πραγματικά συμβαίνει και εκφράζει τον προβληματισμό, που όλοι οι τοπικοί παράγοντες έπρεπε να είχαν κάνει;
Συμβαίνει το δεύτερο και ο προβληματισμός αυτός, ας προστεθεί στον συνολικό προβληματισμό, όχι για το μέλλον του αγροτοδιατροφικού πάρκου, αλλά της γεωπονικής σχολής…