Η Πρέσβειρα της Κούβας στην Άρτα

Η Κούβα παράδειγμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης

Το καλωσόρισμα της Πρέσβειρας της Κούβας Zelmys Maria Dominguez Cortina, και του Πρόξενου της Κουβανικής Πρεσβείας, Oriol Marrero, ξεκίνησε με την είσοδο τους στην Άρτα, με «μια αγκαλιά λουλούδια», και τους υποδέχτηκαν, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Άρτας, Γιώργος Αλιφτήρας, ο Γ. Γραμματέας του Ε.Κ.Α., Παναγιώτης Κυρτσιάς, και η Αντιπρόεδρος Β΄, υπεύθυνη για τον πολιτισμό, Λαμπρίνα Σκορίλα. Λίγες ώρες αργότερα ακολούθησε συνάντηση με τη Διοίκηση του Ε.Κ.Α. ενώ πολλοί εργαζόμενοι, ήταν συγκεντρωμένοι στο χώρο του Εργατικού Κέντρου.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, στάθηκε στον ηρωισμό που μας διδάσκει η ιστορία της Κουβανικής Επανάστασης, στο ηρωικό παράδειγμα των 5 Κουβανών αγωνιστών που καταδιώχτηκαν από τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, στην απαράμιλλη συμβολή της Κούβας, για την αποτίναξη των ιμπεριαλιστικών επιβουλών όπου γης και ιδιαίτερα στην Αγκόλα, στην αυθεντικότητα  του λαού της, που δεν αμπαλάρισε με την «χρυσόσκονη» της σαπίλας του καπιταλισμού, ούτε τις ζωές, ούτε τα όνειρα του. Στάθηκε στην καρδιά της αντιστεκόμενης Κούβας, που καθρεφτίζεται στο παράδειγμα της ανθρωπιάς και της διεθνιστικής αλληλεγγύης και στο ζήτημα της αντιμετώπισης της πανδημίας, την ώρα που σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο (και στη χώρα μας), αποκαλύπτονται η γύμνια του δημόσιου συστήματος Υγείας και οι καταστροφικές συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων. Αυτή η χώρα της Λατινικής Αμερικής, αποκλεισμένη για πάνω από 60 χρόνια με το εμπάργκο των ΗΠΑ, με πληθυσμό 10 εκατομμυρίων (όσο περίπου και η Ελλάδα), καταφέρνει να επιδεικνύει ένα αξιοθαύμαστο σύστημα δημόσιας δωρεάν και καθολικής Υγείας και προστασίας του λαού της, 61 χρόνια μετά τη σοσιαλιστική Επανάσταση στο νησί. Αυτή η χώρα, η Κούβα, έδωσε βοήθεια στο βρετανικό κρουαζιερόπλοιο «ΜS Braemar» που έψαχνε λιμάνι στην Καραϊβική, επειδή κράτη της Βρετανικής Κοινοπολιτείας και οι ΗΠΑ τού αρνούνταν καταφύγιο λόγω της ύπαρξης ασθενών με κορονοϊό σε αυτό. Έτσι βοήθησε στον απεγκλωβισμό 1.000 περίπου επιβατών που επέστρεψαν με ασφάλεια αεροπορικώς στην Ευρώπη.

Η πρέσβειρα, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα τεράστια επιτεύγματα της σοσιαλιστικής επανάστασης της Κούβας στον τομέα της Υγείας και σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ότι η Κούβα έχει να επιδείξει πολύ θετικά αποτελέσματα, φτάνοντας την αναλογία 9 γιατρών στους 1.000 κατοίκους, ενώ θεωρεί την πρόσβαση στην Υγεία στοιχειώδες ανθρώπινο δικαίωμα.

Υπογράμμισε ακόμα ότι από τη νίκη της Επανάστασης η Κούβα ξεχώρισε για το πνεύμα της αλληλεγγύης και του διεθνισμού που επιδεικνύει. Στάθηκε στο ρόλο της Κούβας στον τομέα της Υγείας και της βιοτεχνολογίας που είναι πολύ σημαντικός για πολλές χώρες στον κόσμο. Αναφέρθηκε στις μπριγάδες γιατρών που στέλνει η Κούβα σε διάφορες χώρες, όπως και στους φοιτητές της Ιατρικής που δέχεται. Η Κούβα και οι επαγγελματίες Υγείας είναι ένας βασικός πυλώνας της διεθνιστικής αλληλεγγύης που οφείλεται στον αλτρουισμό και τον ηρωισμό της, που κάνει φύλλο και φτερό τις συκοφαντίες για αυτή την προσφορά της. Οι μπριγάδες των εξειδικευμένων γιατρών σε φυσικές καταστροφές και επιδημίες “Χένρι Ριβ” είναι τμήμα των 35 μπριγάδων γιατρών που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού και των συνολικά 64 μπριγάδων που εργάζονται σε αντίστοιχα 64 χώρες, στο πλαίσιο της ιατρικής βοήθειας που προσφέρει η Κούβα.

Η πρέσβειρα στον ΟΡΦΕΑ

Στον κατάμεστο χώρο, του θερινού κινηματογράφου «Ορφέα», μίλησε την Παρασκευή 24 Ιουλίου, η Πρέσβειρα της Κούβας, Zelmys Maria Dominguez Cortina, προσκαλεσμένη του Εργατικού Κέντρου Άρτας, σε μια βραδιά αφιερωμένη  στη διεθνιστική στάση της Κούβας στην αντιμετώπιση του Κορωνοιού. Ακολούθησε προβολή  της Κουβανικής ταινίας, «Χορεύοντας με την Μαργκό» και η βραδιά έκλεισε με ένα μουσικό λαϊκό ταξίδι που επιμελήθηκε το μαθητικό συγκρότημα «Δικριάν

Η επίσκεψη της Πρέσβειρας, ξεκίνησε από την Πέμπτη 23 Ιουλίου με συνάντηση της με τη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Άρτας. Στην συνέχεια δόθηκε συνέντευξη τύπου στα Μ.Μ.Ε. και  ακολούθησε συνάντηση  με την Τομεακή Επιτροπή Άρτας του Κ.Κ.Ε.

Την Παρασκευή το πρωί, ξεναγήθηκε από την εφορία αρχαιοτήτων της Άρτας, στο Αρχαιολογικό Μουσείο και ακολούθως έγινε συνάντηση με τον Δήμαρχο Αρταίων, στο Δημαρχείο της Άρτας.

Αργότερα, την υποδέχθηκε στο εμπορικό – βιοτεχνικό Επιμελητήριο, ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Γιάννης Γκολομάζος, με μέλη της διοίκησης, και συμμετοχή του πτηνοτροφικού συνεταιρισμού της Άρτας.

Ομιλία της Πρέσβειρας της Κούβας Zelmys Maria Dominguez Cortina, στην εκδήλωση που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Άρτας

 Αφού ευχαρίστησε το εργατικό Κέντρο για την πρόσκληση του, η Πρέσβειρα της Κούβας τόνισε ότι«δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι, από το θρίαμβο της Επανάστασης, η Κούβα ξεχωρίζει για την αλληλεγγύη της και το διεθνισμό της. Ο ρόλος της διεθνιστικής συνεργασίας της Κούβας στους τομείς της υγείας και της βιοτεχνολογίας είναι πολύ σημαντικός για πολλές χώρες σε όλον τον κόσμο. Για πολλά χρόνια η Κούβα έχει στείλει ιατρικές αποστολές σε διάφορες χώρες, έχει υποδεχθεί φοιτητές ιατρικής από άλλες χώρες, έχει στείλει καθηγητές για να δημιουργήσουν ή να ενισχύσουν τις υποδομές υγείας σε φτωχές χώρες. Η Κούβα και οι Κουβανοί επαγγελματίες υγείας αποτελούν πυλώνα διεθνιστικής αλληλεγγύης, χάρη στον αλτρουισμό τους και τον ηρωισμό τους, και καταρρίπτουν τις όποιες πλάνες προκύπτουν για το έργο τους από συκοφαντίες και λασπολογίες τρίτων.»

Στάθηκε  στην εχθρικότητα των Η.Π.Α. « με σκοπό να βλάψει τις βασικές ανάγκες του κουβανικού λαού και τις καθημερινές του δραστηριότητες, και κατηγορεί για αυτό την κουβανική κυβέρνηση με σκοπό να δείξει τη δήθεν αποτυχία του σοσιαλισμού και να αποτρέψει το λαό από το να συνεχίσει να στηρίζει την Επανάσταση. Έχουν πάρει πολλά οικονομικά μέτρα διαφόρων ειδών που βλάπτουν τις κύριες πηγές εισοδήματος της Κούβας και εμποδίζουν την κουβανική κυβέρνηση από την πρόσβαση στα προϊόντα που είναι αναγκαία για το λαό  και την ανάπτυξη της χώρας. Επίσης, χρησιμοποιούν πάρα πολύ την ιδεολογική υπονόμευση, εφευρίσκουν ψευδείς προφάσεις για να μας τοποθετήσουν σε άδικες λίστες, πραγματοποιούν καμπάνιες ενάντια στους γιατρούς μας, ενάντια στους ηγέτες μας, ενάντια στις κατακτήσεις και τα πεπραγμένα της Κουβανικής Επανάστασης. Εφευρίσκουν, επίσης, ανύπαρκτα θύματα και ανύπαρκτες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να αμαυρώσουν την εικόνα της Επανάστασης.»

Καταλήγοντας η σ. Πρέσβειρα επεσήμανε: «Σε αυτήν τη μάχη για την ανάδειξη της αλήθειας, της κυριαρχίας και της αξιοπρέπειας, οι ενέργειες και η επίδειξη συνεργασίας των Κουβανών υγειονομικών ακυρώνουν τις επιθέσεις και τις παρερμηνείες για το γιατί και ποια είναι η πραγματική αλληλεγγύη των Κουβανών επαγγελματιών υγείας. Επομένως, φίλες και φίλοι, οι πράξεις αλληλεγγύης από μέρους σας είναι πολύ σημαντικές για να αναδεικνύεται η αλήθεια για την Κούβα.

Σαν αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών, και παρόλα τα ψέματα των εχθρών της Κουβανικής Επανάστασης, αποδεικνύεται ότι:

Η Κούβα μοιράζεται ότι έχει.

Η Κούβα σώζει ζωές.

Η Κούβα στέλνει γιατρούς και όχι βόμβες.

Σας ευχαριστώ πολύ».

*****