ΣΠΥΡΟΣ ΖΑΝΙΑΣ. Φανατικός, υπέρ των ίσων ευκαιριών

Στην προσωπογραφία της εβδομάδας, ο πρόεδρος της Ε.Φ. Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης

Ο επισκέπτης του περασμένου Σαββατοκύριακου, είναι το πρόσωπο που στηρίζει την Άρτα διαχρονικά και έχει προσφέρει στην ελληνική περιφέρεια, όσοι λίγοι κοινωνικοί παράγοντες. Για τον λόγο αυτό, η «Γ» επέλεξε να παρουσιάσει την πορεία του και την προσφορά του, ως ιδιαίτερα χρήσιμη για όσους σκέφτονται το παρόν και το μέλλον του τόπου.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Φίλαθλης Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης (ΕΦΟΑ) Σπύρος Ζανιάς, ήρθε στην Άρτα για να δώσει το παρόν στους αγώνες τένις που διοργάνωσε η ΕΦΟΑ στην πόλη και όπως ήταν αναμενόμενο, σημείωσαν απόλυτη επιτυχία.

Πρέπει αρχικά να θυμηθούμε ότι είναι ο άνθρωπος, που στην μακρά ενασχόλησή του με το άθλημα, το κατέστησε προσιτό στα παιδιά της διπλανής πόρτας, στα παιδιά της λαϊκής οικογένειας, που είναι η πηγή των ταλέντων, των νέων Τσιτσιπάδων. Η πηγή των ταλέντων, για τα οποία σε λίγο καιρό μπορεί να μιλάει όλη η Ελλάδα και -γιατί όχι- όλη η Ευρώπη. Για την αξία και την σημασία της προσπάθειας, πρέπει να γυρίσουμε κάποιες δεκαετίες πίσω και να θυμηθούμε πως το τένις ήταν το άθλημα των βορείων προαστίων, κατά συνέχεια των ολίγων.

Μια εικόνα που κάποιοι κύκλοι των Αθηνών, επιχειρούν να επαναφέρουν, σε σχέση με το συγκεκριμένο άθλημα, αλλά όσα χρόνια βρίσκεται στο τιμόνι της ΕΦΟΑ ο Σπύρος Ζανιάς, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, γιατί εκτός όλων των άλλων, ο πρόεδρος είναι φανατικά υπέρ των ίσων ευκαιριών. Αυτές που πρέπει να έχει και το παιδί της Κηφισιάς, αλλά και το παιδί της Φιλιππιάδας, που έχει συνηθίσει τις τελευταίες δεκαετίες, να βγάζει και καλούς αθλητές και καλούς προπονητές, στο συγκεκριμένο άθλημα.

Που σημαίνει ότι ο Ζανιάς, αυτό που κάνει, δεν το κάνει για να κερδίσει εντυπώσεις ή για να βρίσκεται σε μια τόσο σημαντική θέση ευθύνης και να περνάει τον καιρό του. Είναι γεννημένος για να υπηρετεί τις ίσες ευκαιρίες, για όλα τα παιδιά αρχικά και όλους τους αθλητές. Για τον λόγο αυτό, αν γυρίσεις όλη την Ελλάδα και μιλήσεις, για το τένις με τους ανθρώπους των τοπικών ενώσεων, είναι σίγουρο πως δεν θα βρεις κανένα, να πει κακιά κουβέντα για τον πρόεδρο, τον φίλο Σπύρο, όπως όλοι συνηθίζουν να λένε…

Αποτέλεσμα της υπευθυνότητας αυτό και πρέπει να επιμείνουμε ότι δεν είναι σε καμία περίπτωση τυχαίο. Είχαμε την ευκαιρία, να παρακολουθούμε, απ’ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την αγωνία του προέδρου, το διάστημα που η πανδημία είχε καθορίσει την ζωή μας και ανέδειξε τις δυνάμεις της ευθύνης… Η αγωνία του, για να μην προκύψει το ελάχιστο πρόβλημα ήταν έντονη και κάθε ημέρα, είχε να καταθέσει πληροφόρηση σε σχέση με το θέμα…

Για την επανέναρξη των αγώνων τένις, ήταν απόλυτα σαφής, επικοινωνώντας με τα σωματεία και τις ενώσεις ανά την Ελλάδα.  Ανέφερε σε μήνυμά του: «Εκ μέρους του Δ.Σ. της Ε.Φ.Ο.Α., παρακαλώ ολόκληρη την Οικογένεια του Τένις να τηρήσει τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα και να ξεπεράσει προσωπικές και συναισθηματικές συμπεριφορές σε αυτή τη δύσκολη, δοκιμαστική αγωνιστική περίοδο. Πρέπει με συνέπεια και γενναιοδωρία να μπούμε όλοι μαζί  στο Αγωνιστικό μέρος του Αθλήματός μας, με στόχο την υλοποίηση του υπόλοιπου προγράμματος του 2020. Τα πρόσφατα γεγονότα στον Διεθνή χώρο ας γίνουν μάθημα προς παραδειγματισμό, για το τι μπορεί να προκύψει».

Κι επειδή στην Ελλάδα ζούμε και τα λόγια απέχουν πολύ απ’ τα έργα, αξίζει να δούμε και την συνέχεια. Τα πρωταθλήματα τένις, άρχισαν σε όλη την Ελλάδα, όπως άλλωστε έγινε και στην Άρτα, το περασμένο Σάββατο. Και εξελίχτηκαν, με την υπευθυνότητα που ζητούσε ο πρόεδρος. Το διαπιστώσαμε κατά την επίσκεψη που κάναμε στα γήπεδα τένις της Άρτας, όπου όλα κυλούσαν, με βάση τα πρωτόκολλα ασφάλειας και φυσικά με βάση το μήνυμα του προέδρου Σπύρου Ζανιά, όλοι οι παράγοντες των αγώνων, τήρησαν τις υποχρεώσεις απέναντι στην ασφάλεια όλων μας.

Κι αν όλα όσα καταγράφονται παραπάνω, συμβαίνουν στο εσωτερικό της χώρας, η διεθνής αναγνώριση του Σπύρου Ζανιά, είναι εξ ίσου ενδιαφέρουσα… Είναι ο παράγων, που εκτός συνόρων, έχει λόγο στην διαμόρφωση των εξελίξεων, πάντα με την οπτική των ίσων ευκαιριών και της εξάλειψης των διαφορών ανάμεσα στο κέντρο και την περιφέρεια.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο πρόεδρος της ΕΦΟΑ, έχει τύχει σημαντικών διεθνών διακρίσεων, για να χρησιμοποιηθούν και αυτές, υπέρ του αθλήματος και των αθλητών, ώστε να προκύψουν και οι περισσότερες και σημαντικότερες ευκαιρίες. Αν ο Σπύρος Ζανιάς, είχε αυτές τις διακρίσεις, ως διακοσμητικά του γραφείου του, δεν θα είχαν καμία αξία και δεν θα τις συζητούσε κανένας…

Ο επίλογος, είναι λογικό ν’ αφορά την δική μας περιοχή… Ο Σπύρος Ζανιάς, είναι ο κοινωνικός παράγων, που μπορεί να κάνει τις σημαντικότερες παρεμβάσεις υπέρ του τόπου, αλλά -φευ- δεν του ζητήθηκε ποτέ και από κανέναν τοπικό παράγοντα. Απ’ αυτούς που έχουν… σύμμαχο την άγνοια και δυσκολεύονται πολύ να κατανοήσουν την αξία των ανθρώπων, που δείχνουν ενδιαφέρον για τον τόπο.

Ωστόσο, καταθέτοντας την υπερηφάνεια που μας τιμάει με την φιλία του, θα επιμείνουμε να παρουσιάζουμε την δράση του και είναι σίγουρο πως θα αξιολογηθεί και απ’ όσους με καθυστέρηση, ανακαλύψουν τον σημαντικό παράγοντα Σπύρο Ζανιά….

ΕΙΠΑΝ:

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΡΑΝΙΩΤΗΣ (Μέλος ΔΣ ΕΦΟΑ):  Είναι ο αναμορφωτής του Ελληνικού τένις. Η οικογένεια του τένις του χρωστάει πολλά και όλοι το αναγνωρίζουμε. Εύχομαι να συνεχίσει με το ίδιο πάθος…

ΔΗΜ. ΚΟΤΣΑΡΙΝΗΣ (πρόεδρος ΕΣΑΒΔΕ):  Η ανάπτυξη που γνώρισε το τένις στην Ελλάδα, στην εποχή Ζανιά, είναι τεράστια. Με την διεθνή αναγνώριση που απολαμβάνει, έφερε στην Ελλάδα τα σημαντικότερα πρωταθλήματα, που υπό άλλες συνθήκες, δεν θα ερχόταν .