Τα λεφτά θα «πέσουν» στις μεγάλες επιχειρήσεις

Ο γραμματέας του τομέα εργασίας του ΚΙΝΑΛ και δημοσιογράφος ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΑΣ, μιλάει στην ΓΝΩΜΗ, για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις…

«Λεφτά από το ελικόπτερο» όχι μόνο στις επιχειρήσεις αλλά και στους εργαζόμενους προτείνει ο Γραμματέας του Τομέα Εργασίας του Κινήματος Αλλαγής Χρήστος Μέγας.

 Ο συντοπίτης μας Δημοσιογράφος μιλώντας στην «Γνώμη» και τον εκδότη της Κώστα Γκέτση σημειώνει ότι υπάρχει κίνδυνος τα λεφτά από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αποκατάστασης (22 δις ενισχύσεις και 10 δις χαμηλότοκα δάνεια) να «πέσουν» στις μεγάλες επιχειρήσεις και να μην ενισχυθούν όσοι έχουν πραγματική ανάγκη. Παράλληλα επισημαίνει την δεινή θέση των εργαζομένων στον τουρισμό, των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και των αγροτών, θέματα που δεν θίγονται από την κεντρική εξουσία

Παράλληλα προβλέπει εκλογές μετά την ανακάλυψη του εμβολίου για τον κορονοϊό και λίγο πριν την νέα συμφωνία Μητσοτάκη με τους δανειστές για τα πλεονάσματα και «το ποιος θα πληρώσει το κόστος της πανδημίας… Εκεί κατά την άνοιξη του 2021».  Για το σποτ με τα Μέσα Ενημέρωσης λέει να δοθεί η λίστα με τις ενισχύσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ να αποσύρει το ισοπεδωτικό σποτ.

 Αναλυτικά η συνέντευξη του Χρήστου Μέγα ακολούθως:

-Ας ξεκινήσουμε από τα του οίκου μας. Πώς είδατε το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ για τους δημοσιογράφους; Τελικά είναι όλα πληρωμένα;

Χρ.Μέγας: Όχι φυσικά! Δεν είναι όλα πληρωμένα όπως δεν είναι όλοι εξαγοράσιμοι. Απόδειξη αυτή εδώ η συνέντευξη. Το συγκεκριμένο όμως είναι κακής αισθητικής και ισοπεδωτικό. Υπάρχει πρόβλημα, το οποίο πυροδότησε η αδιαφάνεια στη διάθεση των 20 εκ. της κυβέρνησης. Το σωστό μέτρο είναι «φέρτε τη λίστα κύριοι της κυβέρνησης και πάρτε πίσω το σποτ κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης»

 Τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε αυτή την επιλογή συνειδητά και στην ηγετική ομάδα. Στην κορυφή. Δεν ήταν λάθος. Είναι αντισυμβατική επιλογή προκειμένου να συσπειρώσει τον κόσμο του γιατί από κάτω φυλλοροεί και δεν προχωράει η ανασυγκρότηση. Στον ΣΥΡΙΖΑ μιλιούνται «ανά δύο» για να υπονομεύσουν… άλλους δύο. Το κλίμα είναι διαλυτικό. Αλλά δεν θέλω να επεκταθώ άλλο στα οργανωτικά ενός άλλου κόμματος.

Θέλω να αναφερθώ στην πολιτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει τον αντισυμβατικό λόγο, αυτόν που τον έφερε στην εξουσία την περίοδο 2011-15. Αλλά τώρα άλλαξαν οι συνθήκες. Η κυβερνητική περίοδος αποκάλυψε ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε μια πολύ σκληρή οικονομική πολιτική (μερική απασχόληση, υψηλή ανεργία, δέσμευση δημόσιας περιουσίας στο υπερταμείο για 99 χρόνια, παιχνίδια με τα ΜΜΕ, θηριώδη πλεονάσματα και υψηλή φορολογία)

Τώρα, και λόγω πανδημίας, ο κόσμος θέλει ασφάλεια και προοπτική. Καινοτομία, ευκαιρίες και σιγουριά για το αύριο και μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει την εντύπωση ότι μάχεται στον προηγούμενο πόλεμο.

-Είχαμε όμως και τις αποκαλύψεις για Καμένο-Παππά (κασέτες). Τελικά τι συμβαίνει;

Χρ.Μ.: Και τα μισά να είναι αλήθεια για τον Καμένο και τους Παπαγγελόπουλο-Παππά, φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετήλθε μεθόδων δεξιών κομμάτων. Με εκβιασμούς, χρηματοδοτήσεις και, ενδεχομένως όπως λέει ο Παππάς, προς οικονομικό πλουτισμό. Όπως και οι επενδύσεις σε σπίτια που νοικιάζονται σε μετανάστες όσον αφορά τον κ.Παπαδήμουλη. Το ισχυρό, υποτίθεται, πλεονέκτημα ΣΥΡΙΖΑ, το ηθικό πλεονέκτημα, αποδείχτηκε μια ψεύτικη περούκα  αγορασμένη από τα μχούστ εδώ στην ΑΡΤΑ.

-Να περάσουμε στα καυτά καθημερινά θέματα: Την οικονομία και την ανεργία; Τι προβλέψεις υπάρχουν για αυτό το καλοκαίρι.

Χρ.Μ.: Άκρως δυσοίωνες. Ο τουρισμός θα χάσει άνω του 60% των χρημάτων, τα επαγγέλματα που αναπτύσσονται γύρω-γύρω θα δεινοπαθήσουν, η αγορά και τα καταστήματα στην Άρτα είναι υποτονικά, οι χιλιάδες τω εργαζομένων θα μείνουν χωρίς μεροκάματο ή θα λάβουν για δύο μήνες το επίδομα ανεργίας και μετά; Το φθινόπωρο πως θα την βγάλουν;

Και από κοντά τα αγροτικά προϊόντα που μένουν αδιάθετα, τα χοιρινά, τα κοτόπουλα, το γάλα, το αρνί. Όλα αυτά πουλιούνται σε εξευτελιστικές τιμές. Οι αγρότες μας θα δεινοπαθήσουν και μέχρι στιγμής δεν έχουν λάβει καμία σοβαρή ενίσχυση.

-Τα 32 δις του Ταμείου Αποκατάστασης θα δώσουν μια ανάσα;

Χρ.Μ.: Είναι μια υπόσχεση, όχι βεβαιότητα. Κατ αρχήν είναι μια πολύ σοβαρή εξέλιξη στο βαθμό που οι βόρειες χώρες δέχονται να στείλουν λεφτά στο Νότο. Ενισχύσεις και όχι μόνο δάνεια. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό (πέραν του ΕΣΠΑ). Έστω και εάν γίνεται προκειμένου να ενισχυθούν οι εξαγωγές γερμανικών ή ολλανδικών προϊόντων (ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ανεμογεννήτριες κ.α.). Φοβάμαι όμως ότι τα ελικόπτερα που θα πετούν λεφτά θα σταθούν πάνω από μεγάλες επιχειρήσεις, τις υψηλές «οικονομικές συγκεντρώσεις» και δεν θα πάνε τα χρήματα σε όσους έχουν ανάγκη. Οι μεγάλοι παίχτες ήδη απλώνουν ένα ψιλό δίχτυ προκειμένου να πιάσουν όλα αυτά τα κεφάλαια και προς τα κάτω να περάσουν ψίχουλα. Εμείς λέμε ότι πρέπει να πάνε λεφτά στους εργαζόμενους χαμηλής εξειδίκευσης, στα «μπλε κολάρα». «Λεφτά με το ελικόπτερο» στους αγρότες για να τυποποιήσουν τα άριστα αγροτικά μας προϊόντα, να γίνουν επώνυμα και να φύγουν στο εξωτερικό. Στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Λεφτά  παντού, όχι μόνο στις επιχειρήσεις. Τελευταία φορά που δόθηκαν έτσι χρήματα ήταν επί ΠΑΣΟΚ και βγήκε ο κόσμος από τη φτώχεια.

-Όμως οι πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν την 1η Ιουλίου…

Χρ.Μ.: Εδώ η κυβέρνηση πάει να φτιάξει ένα δημόσιο φορέα που θα αναλαμβάνει τα σπίτια μετά την πτώχευση του ιδιοκτήτη. Είναι ένα σχέδιο που φαίνεται να περιορίζεται στα νέα κόκκινα δάνεια, αυτά που δημιουργήθηκαν εντός της πανδημίας και απαιτούνται κεφάλαια πάνω από 8 δις ευρώ. Είναι ερώτημα πώς ο κόσμος θα σώσει το σπίτι του. Και για να γίνει αυτό πρέπει να μην μειωθούν οι συντάξεις, πρέπει οι νέοι να βρουν δουλειά, να δουλέψει η αγορά. Και σε αυτό δεν βλέπω κανένα σχέδιο. Ο κ.Μητσοτάκης δεν μπορεί καλά-καλά να κάνει ανασχηματισμό. Παρεμβαίνουν οικονομικοί παράγοντες, βαρόνοι της παράταξης και εκβιάζουν. Θα κάνει σχέδιο οικονομικής ανάταξης;

Αν δεν αντιμετωπιστεί ριζικά και υγιώς το θέμα των στεγαστικών δανείων, δέκα πόλεις σαν την Άρτα, 100.000 ακίνητα θα αλλάξουν χέρια μέχρι τα τέλη του 2021.

-Εκλογές βλέπετε;

Χρ.Μ.: Σας έλεγα πριν για τους μεγάλους παίχτες και χρηματοδότες των κομμάτων εξουσίας που έχουν στήσει το δίχτυ για τα 32 δις. Είναι δύσκολο να επιτρέψουν στον κ.Μητσοτάκη να πάει  σε υπερπρόωρες εκλογές. Ύστερα δεν του βγαίνουν οι ημερομηνίες. Η ΝΔ δεν θέλει μια ημερομηνία εκλογών αλλά, ένα ημερολογιακό τόξο 80-90 ημερών για να κάνει διπλές εκλογές. Πρώτα με απλή αναλογική, δεν θα σχηματιστεί κυβέρνηση, θα παραιτηθεί η σημερινή κυβέρνηση, θα πάει σε δεύτερες εκλογές με ενισχυμένη αναλογική. Και εάν ξεσπάσει νέο κύμα πανδημίας σε αυτή την περίοδο; Άρα δεν θα ρισκάρει. Μαθαίνω ότι πολλοί υπουργοί και εκλογολόγοι, όπως ο κ.Θεοδωρικάκος, προτείνουν εκλογές την άνοιξη του 2021. Αφού προηγουμένως βγει το εμβόλιο, που θα προσφέρει μια κάποια ασφάλεια και λίγο πριν τα νέα μέτρα. Γιατί κ. Γκέτση, κάποιοι πρέπει να πληρώσουν όλες αυτές τις καθυστερήσεις εν μέσω  πανδημίας και τα χρήματα που δόθηκαν σαν ενισχύσεις. Και καταλαβαίνετε καλά ποιοι θα τα πληρώσουν τα πλεονάσματα στους δανειστές μετά τις επόμενες εκλογές…

-Και το Κίνημα Αλλαγής δεν φαίνεται να ανοίγει περπατησιά…

Χρ.Μ.: Αναμφίβολα έχουμε τις πιο αξιόπιστες θέσεις. Για την ενίσχυση των επιχειρήσεων ώστε να πάρει μπροστά η μηχανή της ανάπτυξης, για την χρηματοδότηση όλων των θέσεων εργασίας που βγήκαν σε αναστολή με το 40% των αποδοχών και των ασφαλίστρων, για την παροχή ενός voucher απασχόλησης εντός 6μήνου για τους μακροχρόνια ανέργους (πάνω από 2 μήνες) και τις οικογένειες χωρίς κανένα εργαζόμενο, για την απόδοση του 70% των εξισωτικών και άλλων ενισχύσεων τους αγρότες τον Μάρτιο, όταν ξεκινά η καλλιεργητική περίοδος. Και όχι τον Δεκέμβριο, ενώ προηγουμένως έχουν δανειστεί από τοκογλύφους. Για την δημιουργία νέας Αγροτικής Τράπεζας.

 Αυτά θα γίνουν κτήμα των πολιτών και μέσα από την αναγκαία ανανέωση το Κίνημα Αλλαγής θα αποτελέσει την εναλλακτική στο σημερινό πολιτικό πρόβλημα. Τονίζω, νέες ιδέες πάνω στις σταθερές αξίες της Δημοκρατικής Παράταξης, νέους ανθρώπους και κυβερνητικό πρόγραμμα.

– Ευχαριστώ πολύ κ.Μέγα

Χρ.Μ.: Δική μου ευχαρίστηση!