Θα συνεχίσουμε να πελαγοδρομούμε

Στα πλαίσια της παγιωμένης δημοτικής πρακτικής του «ότι κάτσει», την προηγούμενη εβδομάδα όλοι μας γίναμε μάρτυρες μιας ακόμη επικοινωνιακής σαπουνόφουσκας της Δημοτικής αρχής, η οποία επενδυμένη με πολλή σοβαροφάνεια, είναι η αλήθεια, καθώς και τον ανάλογο στόμφο, ονομάστηκε «Γαστρονομική ταυτότητα της Άρτας», που υποτίθεται έρχεται ως απάντηση και λύση στο τέλμα που έχει περιέλθει ο χειμαζόμενος τουρισμός στην Άρτα.
Τι κι αν είναι σαφές το αξίωμα -πιο σαφές δεν γίνεται- πως ο τουρισμός είναι πολύ σοβαρή υπόθεση που δεν προσφέρεται για αυτοσχεδιασμούς και επικοινωνιακά παιχνίδια.
Η δημοτική μας αρχή, αυτοπαγιδευμένη στο ναρκισσισμό της, δείχνει να μην μπορεί ούτε αυτό το κοινά παραδεκτό να αντιληφθεί και αποδεχθεί, ώστε να σχεδιάσει και υλοποιήσει αποτελεσματικά την στρατηγική της, με στοχευμένες δράσεις, αλλά και υποδομές, ενταγμένες στα πλαίσια ενός ευρύτερου σχεδίου.
Το αντίθετο θα λέγαμε, πως κάνει.
Εμφορούμενη από το αξίωμα των αρχαίων ημών προγόνων «λίθοι και πλίνθοι και ξύλα και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα ουδέν εστι» (πέτρες και τούβλα και ξύλα και κεραμίδια που είναι πεταμένα εδώ κι εκεί δεν χρησιμεύουν σε τίποτα), αδυνατεί να αντιληφθεί ακόμη κι αυτή την ειδοποιό διαφορά, ανάμεσα στον εκδρομέα και τον τουρίστα. Που ο μεν πρώτος επισκέπτεται ένα τόπο για λιγότερες από 24 ώρες, σε αντίθεση με τον δεύτερο που κάνει διακοπές στον τόπο που επισκέπτεται.
Έτσι επιμένει σε αποσπασματικές κινήσεις και δράσεις, οι οποίες απέχουν παρασάγγας από το να υπηρετήσουν την ανάγκη να καταστεί η Άρτα τουριστικός προορισμός.
Κραυγαλέο παράδειγμα η τουριστική προβολή και οι εκδηλώσεις, όπως οι Γιορτές Πορτοκαλιού, που έχει μέχρι σήμερα υλοποιήσει, οι οποίες όμως απέτυχαν παταγωδώς να προσελκύσουν νέους επισκέπτες, οπότε τι το πιο φυσικό από το να παραμένει ο τουρισμός στο Δήμο μας, διερχόμενος και λίγων ωρών κι όχι διακοπών και πολυήμερος!
Όμως κακά τα ψέματα. Η προσέλκυση τουριστών απαιτεί δημοτικές και ιδιωτικές υποδομές, προτάσεις ποιοτικού τουριστικού προϊόντος, σχέδιο προσέλκυσης και συστηματική συνεργασία με τους τοπικούς φορείς του τουρισμού.
Πως όμως μπορεί να υπηρετηθεί με επιτυχία αυτός ο στόχος, όταν ακόμη κι αυτό το σήμα κατατεθέν του δήμου μας, το θρυλικό Γεφύρι του, έχει καταστεί απροσπέλαστο ακόμη και στον εκδρομέα, καθώς έχει καταληφθεί από τους πακιστανούς και άλλους αλλοδαπούς;
Σκέψεις μελαγχολικές κι απαισιόδοξες, που όμως αποτυπώνουν την σκληρή πραγματικότητα.
Τι κι αν όλοι, μα όλοι συμφωνούν πως ο τουρισμός μπορεί να γίνει για την Άρτα, πραγματική δύναμη κίνησης της τοπικής οικονομίας και πηγή δημιουργίας θέσεων εργασίας για τους νέους μας.
Αρκεί να περάσουμε από το σημείο των ματαιόδοξων αποσπασματικών εξαγγελιών εκ μέρους της διοίκησης, στην υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδίου και μιας ριζικά νέας αντίληψης περί τουρισμού.
Μιας αντίληψης που θα δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη της Άρτας να μετατρέπεται σε φιλοξενούμενο, που θα μπορεί να ξεναγηθεί στο παρόν και το βαρύ παρελθόν της Αμβρακίας του Βασιλιά Πύρρου, της πρωτεύουσας του Δεσποτάτου της Ηπείρου των Κομνηνών και της Αγίας Θεοδώρας και θα μπορεί να γίνει τόπος συνάντησης ανθρώπων, εποχών και πολιτισμών.
Άλλωστε, η προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε συνδυασμό με την πλούσια φύση του Δήμου μας αλλά και όλες τις θεματικές μορφές τουρισμού μπορούν να δημιουργήσουν ένα ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν με προστιθέμενη αξία το οποίο δεν θα χαρακτηρίζεται από εποχικότητα. Έτσι η Άρτα θα αποτελέσει για τον επισκέπτη έναν ελκυστικό προορισμό για βιωματικά ταξίδια, σε όλες τις εποχές του χρόνου, επιτυγχάνοντας μια τουριστική σεζόν 365 μέρες το χρόνο.
Παράλληλα με την απευθείας σύνδεση του πολιτιστικού προϊόντος μας με τον τουρισμό, η ανάπτυξη αγροτουρισμού, θρησκευτικού, φυσιολατρικού, γαστρονομικού, περιηγητικού και τουρισμού παρατήρησης, συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα αναδεικνύει όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την πλούσια φύση της Άρτας, με συνέπεια να έχουμε όχι μόνο έναν ικανοποιημένο επισκέπτη, αλλά και έναν πρεσβευτή που θα συστήνει ανεπιφύλακτα την Άρτα ως τουριστικό προορισμό.
Ωστόσο, αυτά απαιτούν οριστικό διαζύγιο από την πρακτική των «πλίνθων και κεράμων ατάκτως ερριμμένων» και με σημαιοφόρο την δημοτική αρχή πολλή δουλειά, σχέδιο, στόχους, στρατηγική και ανθρώπινο δυναμικό.
Αλλιώς θα συνεχίσουμε να πελαγοδρομούμε αυτοθαυμαζόμενοι, αδυνατώντας στην πραγματικότητα να αξιοποιήσουμε το πλούσιο τουριστικό μας προϊόν, που φαντάζει πλέον μονόδρομος για την αντιμετώπιση της απομόνωσης στην οποία έχει περιέλθει η Άρτα.