Τα δάκρυα της ψυχής

Ένα ιστορικό μυθιστόρημα του Κων/νου Κοτσιάνη

Συνήθως τους πυροσβέστες τους έχουμε συνδέσει με την εικόνα ενός σκληροτράχηλου δυνατού άντρα, που ρίχνεται στη μάχη με τις φλόγες προσπαθώντας να τιθασεύσει το τέρας της φωτιάς που απειλεί να καταστρέψει περιουσίες (δημόσιες και ιδιωτικές) και να αφαιρέσει ανθρώπινες ζωές.

Ποιος λοιπόν, θα περίμενε πως ένας από αυτούς, ο Πυρονόμος Κωνσταντίνος Κοτσιάνης, με την περιγραφική πένα του, την ερευνητική ματιά του και την μυθιστορηματική αφήγησή του «θα έβαζε φωτιά» στο μυαλό όσων εξ ημών είχαν την τύχη να ξεναγηθούν στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία του 11ου αιώνα, παίρνοντας μια γεύση από τις ίντριγκες, τις δολοπλοκίες και τελικά την απαξίωσή της, μέσα από το ιστορικό του μυθιστόρημα «Τα δάκρυα της ψυχής» όπου αφηγείται με ένα ιδιαίτερο τρόπο την ζωή, την άνοδο και τελικά την πτώση του Ρωμανού Δ’ του Διγενή.

Του στρατηγού που ανέλαβε τον αυτοκρατορικό θρόνο του Βυζαντίου, αλλά ενώ πολεμούσε με τους Τούρκους είχε να αναμετρηθεί, με την γραφειοκρατία, την απειθαρχία και τις δολοπλοκίες των Δουκών, από την οικογένεια την οποία  και κατάγονταν ο προκάτοχός του αυτοκράτορας  Κωνσταντίνος Γ’ Δούκας και του Μιχαήλ Ψελλού.

Ο συγγραφέας αντλώντας από την ιστορία το σκηνικό, πρόσωπα και γεγονότα, δεν περιορίζεται απλώς στην παράθεσή τους, αλλά τα μεταχειρίζεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να έχουν ζωτική σημασία για τους κεντρικούς χαρακτήρες του βιβλίου του και την αφήγηση, αποκαλύπτοντας εκείνες τις υπόγειες δυνάμεις που κατά την άποψη του συγγραφέα κίνησαν την ιστορική διαδικασία, στην οποία αναφέρεται  το βιβλίο.

Ο Κωνσταντίνος Κοτσιάνης, με «Τα δάκρυα της ψυχής» απορρίπτει την ιδεολογία της επίσημης ιστοριογραφίας, εκλαμβάνοντάς την ως ένα ανοιχτό πεδίο ερμηνειών που ούτε τον ίδιο δεσμεύει, αλλά ούτε και τον αναγνώστη χειραγωγεί, διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα του βιβλίου.

Έτσι ανοίγει τον δρόμο στον αναγνώστη, που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η ιστορία δεν είναι ένα τελεσίδικο γεγονός, αλλά μια κατασκευή της (συγ)γραφής, που διαμορφώνεται από την οπτική της εποχής του συγγραφέα.

Μέσα από το έργο του συγγραφέα θα συναντήσουμε και αρκετές αναφορές στην βυζαντινή Άρτα και τους Παλαιολόγους.

Ως συμπέρασμα μπορούμε με ασφάλεια να υποστηρίξουμε, πως το ιστορικό μυθιστόρημα του Κων/νου Κοτσιάνη «Τα δάκρυα της ψυχής», δεν αποτελεί μια νοσταλγική αναδρομή στο παρελθόν, που για τους περισσότερους από μας φαντάζει πιο ρόδινο από το παρόν, αλλά στην πραγματικότητα επιτελεί μια κριτική αντιπαραβολή του παρόντος, με τις διαχρονικές αξίες του ανθρώπινου πνεύματος και της ηθικής, ενώ παράλληλα από τον τρόπο που διαδραματίζεται η ιστορία και περιγράφονται οι περιπέτειες του πρωταγωνιστή του βιβλίου, ο αναγνώστης πληροφορείται και για τις συνήθειες του τόπου.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Κωνσταντίνος Κοτσιάνης γεννήθηκε στο Τετράκωμο Άρτας, όπου και τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο. Γυμνάσιο και λύκειο πήγε στην πόλη της Άρτας. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Φυσικής Αγωγής του Βουκουρεστίου το 1992-1996. Το 1999 κατατάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα και παράλληλα πήρε την αναγνώριση του πτυχίου του από το ΔΙΚΑΤΣΑ.. Το 2002 προήχθη σε Αρχιπυροσβέστη και το 2013 πήρε τον βαθμό του Πυρονόμου. Τα τελευταία χρόνια υπηρετεί στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αθαμανίου. Ζει και δραστηριοποιείται στην πόλη της Άρτας. Είναι ερασιτέχνης ηθοποιός και ποιητής. Είναι γραμματέας στην ανεξάρτητη θεατρική ομάδα της Άρτας Θέατρο ΑΘΟΑ, υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Συλλόγου Δρομέων Άρτας και Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Ηπείρου. Του αρέσει η αθλητική ζωή και η έντεχνη μουσική. Έχει τρεις κόρες, την Διονυσία – Τάνια, την Κλεοπάτρα – Δανάη και την Ευαγγελία.