Μέτρα από την ΠΕ Άρτας για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών

Πραγματοποιήθηκε  τηλεδιάσκεψη υπό την προεδρεία του Αντιπεριφερειάρχη Άρτας κ. Β. Ψαθά, των μελών του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Άρτας (Σ.Ο.Π.Π.Π.Ε.Α.).

Αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης ήταν ο σχεδιασμός και τα μέτρα Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου.

Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος ο κ. Δημήτριος Μαυρογιώργος, Προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, ο κ. Περικλής Μίγδος, Δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη, ο κ. Δημήτριος Δήμος, Αντιδήμαρχος Ν. Σκουφά, ο κ. Νικόλαος Τζουμάκας, Αντιδήμαρχος Κ. Τζουμέρκων, ο κ. Ιωάννης Πάνου, εκπρόσωπος του Δήμου Αρταίων, ο Αν/χης Πέτρος Κουλέτσης, Διοικητής του ΚΕΝ Άρτας, ο Ταξίαρχος Γεώργιος Βασιλείου, Δ/ντής Αστυνομικής Δ/νσης Άρτας, ο κ. Αντώνιος Θεοχάρης, Υποδιοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Άρτας, ο κ. Δημήτριος Χελάς, εκπρόσωπος της Δ/νσης Δασών Άρτας, ο κ. Ευστάθιος Κόκλας, εκπρόσωπος του Νοσοκομείου Άρτας, ο κ. Αριστοτέλης Μπακόλας, Προϊστάμενος της Δ/νσης Τεχνικών Έργων ΠΕ Άρτας, ο κ. Κωνσταντίνος Τζουμάκας, προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Άρτας, εκπρόσωποι εθελοντών και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Στη συζήτηση, έγινε ενημέρωση από τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τους εκπροσώπους των φορέων, για τις ενέργειες που έχουν γίνει και αυτές που δρομολογούνται προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή πρόληψη των πυρκαγιών αλλά και η αντιμετώπισή τους αν χρειαστεί.

Ο κ. Μαυρογιώργος αναφέρθηκε στην επιχειρησιακή ετοιμότητα των Υπηρεσιών της Περιφέρειας ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, ενώ δήλωσε πως φέτος θα βρίσκεται νέο ελικόπτερο, σταθμευμένο μόνιμα στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων.

    Ο κ. Ψαθάς, κατά τον απολογισμό της προηγούμενης χειμερινής περιόδου ανέφερε ότι στις 22 Δεκεμβρίου 2019 υπήρξαν έντονες βροχοπτώσεις που δημιούργησαν πολλά προβλήματα και ζημιές. Οι αρμόδιες Επιτροπές της Περιφέρειας Ηπείρου ολοκλήρωσαν την διαδικασία καταγραφής και εκτίμησης ζημιών που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (έντονες βροχοπτώσεις) της 22ας Δεκεμβρίου 2019 σε επιχειρήσεις της Π.Ε. Άρτας και αφορούσαν βιομηχανικές, βιοτεχνικές μονάδες και επαγγελματικά εργαστήρια, εμπορικά καταστήματα, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος και λοιπές επιχειρήσεις (φωτοβολταϊκά πάρκα κλπ) και τέλος αγροτικές, πτηνο-κτηνοτροφικές επιχειρήσεις και αγροτικά μηχανήματα.

Η καταγραφή των ζημιών στις οικείες έγινε από τους οικείους Δήμους.

Επίσης ο κ. Ψαθάς ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου ξεκινάει άμεσα τις μελέτες οριοθέτησης του ρέματος Μπούση, όπου τα προτεινόμενα έργα που θα υποδείξουν οι μελέτες ευελπιστούμε ότι θα επιλύσουν τα χρόνια προβλήματα που προκύπτουν ανά περιόδους, παρά τους τακτικούς καθαρισμούς που γίνονται.

Τέλος, δήλωσε ότι θα ξεκινήσουν άμεσα έργα καθαρισμού των ρεμάτων, χειμάρρων κλπ, ύψους 350.000 €, κυρίως στους Δήμους που επλήγησαν από τις πλημμύρες.