ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΑΚΛΙΑΣ: Ο Δήμος μας στέκεται με υπευθυνότητα δίπλα σε παιδιά και εκπαιδευτικούς

«Ο Δήμος Αρταίων στέκεται με υπευθυνότητα δίπλα στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς τους, για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν με ασφάλεια και επιτυχία τη φετινή σχολική περίοδο», επισημαίνει με νόημα ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Κώστας Χαρακλιάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε και φιλοξενεί στο σημερινό της φύλλο η «Γνώμη».

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Χαρακλιά έχει ως εξής:

-Μετά από δύο μήνες αναγκαστικής αργίας, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, άνοιξαν τα σχολεία της Άρτας. Είναι όλα έτοιμα;

Απάν.: Κατά τη διάρκεια της αναστολής των μαθημάτων, σε συνεργασία με τους Δ/ντες Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, παρακολουθούσαμε τις εξελίξεις και ενημερωνόμασταν  από τις αρμόδιες εκπαιδευτικές αρχές, διατηρώντας σε απόλυτη ετοιμότητα το προσωπικό καθαριότητας για την ημέρα της επανεκκίνησης της σχολικής λειτουργίας.

Παράλληλα έχουμε κάνει πολύ καλή προετοιμασία το τελευταίο διάστημα. Φροντίσαμε πολύ νωρίς και αμέσως, εκτός από τα υλικά τα οποία παρέδωσε το Υπουργείο Παιδείας στον Δήμο μας, με δικά μας υλικά να διανείμουμε εγκαίρως σε όλα τα σχολεία αντισηπτικά, χημικά καθαριστικά, έτσι ώστε να είναι ασφαλή, καθαρά τα σχολεία κι έτοιμα να υποδεχθούν τους μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό.

Στα πλαίσια αυτά έχουμε επιπλέον προμηθευτεί με ίδιους πόρους και  διανείμει 3500 μάσκες υφασμάτινες, με διπλό φίλτρο σε όλες τις σχολικές μονάδες, καθώς επίσης και στον Σύλλογο Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων και των Σύλλογο Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών.

-Κύριε Χαρακλιά, τι προβλέπει το υγειονομικό πρωτόκολλο σε ότι αφορά τις σχολικές μονάδες;

Απαντ.: Ο δήμος μας, με βάση τις οδηγίες που έχει λάβει, θα φροντίσει ώστε να υπάρχει σχολαστικός καθαρισμός των σχολικών εγκαταστάσεων τουλάχιστον δύο φορές ημερησίως, πριν από την έναρξη, αλλά και κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής ημέρας (όχι απαραίτητα απολύμανση, εκτός περιπτώσεων όπου υπήρξαν κρούσματα) και φυσικά να υπάρχει επάρκεια στα απαραίτητα υλικά καθαριότητας και ατομικής προστασίας, όπως αντισηπτικά, σαπούνια, χαρτοπετσέτες, ποτήρια μιας χρήσης, μάσκες, αλλά και ειδικά θερμόμετρα.

Οι καθιερωμένες απολυμάνσεις για έντομα και τα σχετικά γίνονται, όπως προβλέπεται. Επίσης  θα προχωρήσουμε  σε εβδομαδιαία βάση σε απολυμάνσεις και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, χρησιμοποιώντας το ενδεδειγμένο απολυμαντικό για τον κορωνοϊό, το οποίο δεν είναι τοξικό, ενώ απαιτείται να παραμείνει κλειστός για τέσσερις ώρες ο χώρος που απολυμάνθηκε και μετά ανοίγει και μπορεί να μπει ο οποιοσδήποτε.

-Δηλαδή, μπορούμε να πούμε πως τα σχολεία του Δήμου μας είναι απόλυτα προετοιμασμένα;

Απαντ.: Κάνουμε όλα τα απαραίτητα ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των μαθητών και των καθηγητών. Παράλληλα, φροντίζουμε και για τις εργασίες στους διάφορους χώρους, όπως στα προαύλια, στα τερέν των γηπέδων των σχολείων, στα πλακάκια, παντού, γιατί θέλουμε να τονωθεί και η ψυχολογία των μαθητών κατά την επιστροφή τους. Θέλουμε να είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι και να περάσουμε το μήνυμα προς τα παιδιά πως τα σχολεία σας είναι ανοιχτά και παραμένουν χώροι μάθησης και εκπαίδευσης.

-Αναφορικά με τους καθημερινούς καθαρισμούς των σχολικών μονάδων που απαιτούνται, επαρκεί το προσωπικό καθαριότητας;

Απαντ.: Η αλήθεια είναι ότι δεν επαρκεί το προσωπικό. Όμως το πιο σημαντικό σήμερα είναι να παραμείνουν τα σχολεία καθαρά, ώστε να μη χάσουμε ότι κερδίσαμε με κόπο, σύνεση και πειθαρχία από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η υγειονομική κρίση. Και γι’ αυτό θέλω να ευχαριστήσω όλες τις επιμελήτριες καθαριότητας για το μεγάλο τους έργο. Κι επειδή αναγνωρίζουμε το έργο τους, έχουμε φροντίσει κι εμείς σαν Δήμος να πληρώνονται όπως πρέπει κι όταν πρέπει. Παράλληλα, έχουμε φροντίσει για μέτρα ατομικής προστασίας για τις επιμελήτριες καθαριότητας, γιατί πάνω από όλα το προσωπικό πρέπει να είναι υγιές και να λειτουργεί με απόλυτη ασφάλεια.

-Κύριε Χαρακλιά, τι θα θέλατε να πείτε σε γονείς και μαθητές;

Απαντ.: Καταλαβαίνω πολύ καλά πως υπάρχει ακόμη ανησυχία από τους γονείς και τους μαθητές. Θέλω όμως να τους διαβεβαιώσω ότι κάνουμε ότι πρέπει για να νιώθουν και να είναι ασφαλείς.

Ολόκληρος ο μηχανισμός του Δήμου έχει κινητοποιηθεί, αντιμετωπίζουμε ως χρέος μας την ασφάλεια των μαθητών, εκπαιδευτικών και την προετοιμασία των χώρων που θα τους υποδεχθούν. Με κάθε μέσο, με κάθε τρόπο που διαθέτουμε. Δίνουμε πάντα προτεραιότητα στην εκπαίδευση και τώρα ακόμη περισσότερο, γιατί προέχει για εμάς η υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Έχουμε κάνει το καλύτερο δυνατόν για να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε πως είναι μια νέα πραγματικότητα, αν προκύψει το οποιοδήποτε πρόβλημα, είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε, ενώ στην απευκταία περίπτωση κρούσματος, ο Δήμος θα τηρήσει τα πρωτόκολλα και θα κάνει το καλύτερο δυνατόν, έτσι ώστε να αισθάνονται ασφαλείς οι μαθητές, οι καθηγητές και οι οικογένειές τους.

Ο Δήμος Αρταίων στέκεται με υπευθυνότητα δίπλα στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς τους, για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν με ασφάλεια και επιτυχία τη φετινή σχολική περίοδο.