Πρυτανικό Συμβούλιο: Υγειονομική βόμβα οι πρόσφυγες!

Ο μοριακός έλεγχος για τη διάγνωση του κορονοϊού θα πρέπει να διευρυνθεί, όπως ήδη γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Σε τρία κομβικά ζητήματα τοποθετείται το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τα οποία έχουν άμεση σχέση με την τρέχουσα επικαιρότητα και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εξ αιτίας της επιδημίας του κορωνοιού. Ένα από τα σημεία που ξεχωρίζουν είναι η τοποθέτηση σχετικά με την επιδημία και τους πρόσφυγες. Το Πρυτανικό Συμβούλιο μιλά ευθέως για υγειονομική βόμβα, ικανή να προκαλέσει μεγάλη κοινωνική αναστάτωση. Το δεύτερο σχετίζεται με τον μοριακό έλεγχο, για τον οποίο σημειώνει ότι θα πρέπει να διευρυνθεί για την ακριβέστερη αποτύπωση της κατάστασης και τέλος τονίζει ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν μπορεί να αντικαταστήσει την διδασκαλία στην αίθουσα.

Το Πρυτανικό Συμβούλιο διαπιστώνει «σιωπή» στον δημόσιο λόγο για την υγειονομική βόμβα που λέγεται «πρόσφυγες». «Έχουμε όλοι συνειδητοποιήσει ότι η διασπορά του κορονοϊού στις δομές των προσφύγων θα προκαλέσει κοινωνική αναστάτωση και διλημματικές καταστάσεις, χωρίς προηγούμενο στην Ελλάδα;

Δυστυχώς, σε αυτό το ερώτημα δεν έχει απαντήσει με σαφήνεια ούτε η ελληνική επιστημονική κοινότητα ούτε η Πολιτεία. Εν όψει της απειλής που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, η ισχύς της συμφωνίας του Δουβλίνου είναι εκ των πραγμάτων αποδυναμωμένη, αφού ηθικά, κοινωνικά και πολιτικά δεν προσιδιάζει στις περιστάσεις. Η πολιτεία θα πρέπει να λάβει εγκαίρως μέτρα, ώστε να αποσυμφορηθούν οι δομές των νησιών, να καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση της πανδημίας, ανεξάρτητα από φύλο, φυλή και ηλικία. Αυτό επιτάσσουν οι Γραφές, αλλά και η σύγχρονη επιστήμη», τονίζει.

Σχετικά με την επιδημία, τονίζει ότι πεποίθηση του Πρυτανικού Συμβουλίου είναι ότι ο μοριακός έλεγχος για τη διάγνωση του κορονοϊού θα πρέπει να διευρυνθεί, όπως ήδη γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή η παρατήρηση δεν γίνεται μόνο για επιστημονικούς λόγους. Γίνεται για να υπάρξει μια ακριβέστερη αποτύπωση της κατάστασης και να πεισθεί η κοινωνία για την ανάγκη εφαρμογής των ήδη ληφθέντων ή ακόμη περισσότερων προφυλακτικών μέτρων. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η πανδημία δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε μερικές εβδομάδες.

Ως εκ τούτου, η τακτική της ασάφειας και η εικόνα που δίνεται μέσω «προβολών» δεν βοηθά στην ενημέρωση και την εγρήγορση του ευρύτερου κοινού. Η ακριβέστερη καταγραφή των κρουσμάτων θα βοηθήσει τον ορθολογικότερο σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας και της άμεσης θωράκισης του δημοσίου συστήματος υγείας.

Τέλος, σε ό,τι σχετίζεται με το τρίτο ζήτημα, το Πρυτανικό Συμβούλιο δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων υποστηρίζει και είναι απόλυτα προετοιμασμένο να υλοποιήσει το πρόγραμμα εξ αποστάσεως διδασκαλίας που έχει προτείνει το Υπουργείο Παιδείας. Διευκρινίζεται, όμως, ότι η έναρξη των εξ αποστάσεως μαθημάτων αποτελεί μια προσπάθεια αναπλήρωσης των κενών που δημιουργούνται από την αναστολή λειτουργίας του Ιδρύματος. Προφανώς, η διαδικασία αυτή δεν υποκαθιστά τη δια ζώσης εκπαίδευση και δεν εγγυάται την κάλυψη ελλειμμάτων που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον. Τέτοια ελλείμματα ίσως να απαιτήσουν τη λήψη πρόσθετων μέτρων.