Ενωμένοι, αλλά μακριά ο ένας από τον άλλο

Ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Στύλιος, μιλάει στην «Γ», για την ζωή μας με τον κορονοϊό

«Οι συνήθειές μου έχουν αλλάξει, η ζωή μου έχει αλλάξει όπως όλων των συμπολιτών μου. Οφείλουμε όλοι να προσαρμόσουμε τη συμπεριφορά μας σύμφωνα με τις νέες συνθήκες. Από την πρώτη στιγμή πειθάρχησα στις υποδείξεις των επιστημόνων και των ειδικών. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας», επισημαίνει σε μια συνέντευξη «ιδιαίτερου σκοπού, που παραχώρησε στην «Γ», ο βουλευτής Άρτας της ΝΔ Γιώργος Στύλιος, που κι αυτός ζει τις ιδιαίτερες συνθήκες και ασκεί τα καθήκοντά του, απ’ το σπίτι…

Χωρίς εκπτώσεις στον λόγο του, λέει τα πράγματα με τ΄ όνομά τους και τονίζει με έμφαση: «Τα δύσκολα είναι μπροστά μας»…

Το κείμενο της συνέντευξης ακολουθεί:

-Κύριε Στύλιο ζούμε πραγματικά δύσκολες στιγμές. Πως τις βιώνετε, ποια είναι η καθημερινότητά σας;

-Τις βιώνω όπως τις βιώνετε και εσείς. Εχω το ίδιο άγχος, τις ίδιες αγωνίες που έχει ο κάθε πολίτης. Είμαι οικογενειάρχης, νοιάζομαι τους ηλικιωμένους συγγενείς μου που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Προσπαθώ να προσαρμοστώ σε μία νέα πραγματικότητα για να αποφύγουμε τα χειρότερα, για να μη ζήσουμε εφιαλτικές καταστάσεις. Οι συνήθειές μου έχουν αλλάξει, η ζωή μου έχει αλλάξει όπως όλων των συμπολιτών μου. Οφείλουμε όλοι να προσαρμόσουμε τη συμπεριφορά μας σύμφωνα με τις νέες συνθήκες. Από την πρώτη στιγμή πειθάρχησα στις υποδείξεις των επιστημόνων και των ειδικών. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας.

-Είμασταν προετοιμασμένοι ως χώρα για μία πανδημία; Πιστεύετε ότι θα μπορούσε να γίνει κάτι καλύτερο;

Η κυβέρνηση πήρε από την πρώτη στιγμή μέτρα, γρηγορότερα από τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πολιτικό σύστημα στάθηκε ενωμένο, η πλειοψηφία των πολιτών αντέδρασε θετικά. Εχουμε μία δυναμική κατάσταση, τα δεδομένα αλλάζουν, αξιολογείται η κατάσταση μέρα με τη μέρα. Μόλις την προηγούμενη Κυριακή ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την απαγόρευση κάθε άσκοπης μετακίνησης, ως το τελευταίο βήμα μιας οργανωμένης δημοκρατικής πολιτείας, απέναντι στην πανδημία που θέτει σε άμεσο κίνδυνο το ύψιστο αγαθό, την ανθρώπινη ζωή. Απέναντι σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση πρέπει να μείνουμε όλοι ενωμένοι και δυνατοί. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Στο τέλος αυτής της κρίσης θα κριθούμε όλοι, πολίτες και πολιτικοί. Και θα κριθούμε αυστηρά από τις επόμενες γενιές.

Κάποια στελέχη της αντιπολίτευσης κάνουν όμως λόγο για κενά στο δημόσιο σύστημα υγείας…

Σε καμία περίπτωση δεν θα μπω τούτη την ώρα σε αντιπαράθεση με κανέναν. Οφείλω να πω ότι η πλειοψηφία των στελεχών της αντιπολίτευσης και του πολιτικού κόσμου κράτησε υπεύθυνη στάση. Θα είμαι ο τελευταίος που θα υποστηρίξω ότι όλα είναι τέλεια και ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις. Αλλά δείτε τι γίνεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Όλα τα συστήματα υγείας με περισσότερους πόρους και με καλύτερες υποδομές έχουν λυγίσει υπό το βάρος της πανδημίας. Τα μέτρα που πήραμε ως χώρα, αποσκοπούν στο να αντέξει το σύστημα υγείας. Και θέλω εδώ να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στους ανθρώπους που στελεχώνουν τα νοσοκομεία μας.

-Ποιες είναι οι δικές σας παρεμβάσεις σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο;

Από την πρώτη στιγμή συναντήθηκα με το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου Άρτας. Βρίσκομαι σε συνεχή επικοινωνία με τη Διοίκηση, με τους γιατρούς του Νοσοκομείου Άρτας, με το Διοικητή της 6ης Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) έχω προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη μαζί τους αυτή την εβδομάδα. Αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Βασιζόμαστε στον επαγγελματισμό, την εργατικότητα, τη συνέπεια και στο φιλότιμο τους, δίνουν και την ψυχή τους και τους ευχαριστούμε θερμά. Σε όλες τις επαφές μου μαζί τους καταγράφω την κατάσταση του συστήματος, τις ελλείψεις που πιθανόν να υπάρχουν και προσπαθώ σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να δώσουμε άμεσες λύσεις όπου είναι εφικτό.

-Εκτιμάτε ότι οι κρατικές δομές και ο παραγωγικός ιστός θα ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα;

Μέχρι στιγμής, αν και είμαστε ακόμα στην αρχή, πιστεύω ότι τόσο ο ιδιωτικός όσο και ο δημόσιος τομέας έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Εχουν επιδείξει ευελιξία και προσαρμοστικότητα εφαρμόζοντας για παράδειγμα τηλε-εργασία και τηλε-εκπαίδευση όπου είναι εφικτό. Θα πρέπει να συνεχίσει η χώρα να λειτουργεί,  να παράγει. Ο τόπος μας, η Άρτα, στηρίζει τον πρωτογενή τομέα και την εφοδιαστική αλυσίδα και θα πρέπει να υπάρξουν πρόνοιες για την ενίσχυσή τους. Είμαστε ακόμα στην αρχή, αλλά είμαστε εδώ, δίπλα στους πολίτες και θα πράξουμε το καλύτερο δυνατό. Επιτρέψτε μου ένα μεγάλο ευχαριστώ στους αφανείς ήρωες της καθημερινότητάς μας, τους ανθρώπους που κρατάνε τη χώρα όρθια: τους αγρότες, γεωργούς, κτηνοτρόφους, τους εργαζόμενους στη μεταποίηση, τους κρατικούς λειτουργούς, τους εργαζόμενους στους Δήμους, στις περιφέρειες, στις υπηρεσίες καθαριότητας, τους ανθρώπους στα φαρμακεία, στα σούπερ μάρκετ, στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών κα. Τους αξίζει κάθε σεβασμός και ευγνωμοσύνη. 

-Στις επαφές που έχετε με τους πολίτες τι σας μεταφέρουν, ποιες είναι οι ανησυχίες τους;  

Οι πολίτες γνωρίζουν τη σοβαρότητα της κατάστασης, αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα των μέτρων, στηρίζουν την προσπάθεια της κοινωνίας, επιδεικνύουν αλληλεγγύη και ανθρωπιά. Εκτός από τα άμεσα ζητήματα που έχουν να σχέση με την υγεία και την ανθρώπινη ζωή, ανησυχούν για την επόμενη μέρα για τις επιπτώσεις στην οικονομία, στις δουλειές, στην καθημερινότητά τους. Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση εξήγγειλε ένα πακέτο μέτρων 10 δις ευρώ για τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους, τις ομάδες των πολιτών μας που πλήττονται άμεσα. Το μήνυμα της κυβέρνησης είναι ένα. Κανείς δεν θα αφεθεί στην τύχη του, κανένας Έλληνας και καμία Ελληνίδα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή δεν θα είναι μόνοι τους. Ολοι μαζί θα περάσουμε τον κάβο σαν μία ψυχή, σαν ένας άνθρωπος.

-Ένα μήνυμά σας προς τους πολίτες της πόλης μας;

Έρχονται δύσκολες ώρες. Τις επόμενες εβδομάδες θα δοκιμαστούμε όλοι. Έχουμε μία δύσκολη μάχη από την οποία πρέπει να βγούμε νικητές. Αυτή  τη μάχη θα τη δώσουμε όλοι μαζί. Προσωπικά κάνω και θα κάνω ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να στηρίξω την κοινωνία της Άρτας σε αυτή τη μάχη. Ο τόπος μας και οι επόμενες γενιές μας έχουν όλους ανάγκη. Οι επόμενες ώρες είναι ώρες ευθύνης για όλους μας. Τώρα είναι η ώρα και της ατομικής ευθύνης. Ακούμε τους ειδικούς, πειθαρχούμε στα μέτρα, στεκόμαστε όλοι σαν ένας άνθρωπος σαν μια ψυχή. Τα έχουμε καταφέρει πολλές φορές στο παρελθόν. Θα τα καταφέρουμε και τώρα. Ενωμένοι αλλά μακριά ο ένας από τον άλλο. Μένουμε σπίτι, μένουμε αισιόδοξοι, μένουμε αποφασισμένοι, μένουμε πάνω από όλα υγιείς!