Ανακομιδή των λειψάνων και νέο οστεοφυλάκιο

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΑΡΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΛΥΝΟΝΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ

Θα μας επιτρέψει ο αντιδήμαρχος Χριστόφορος Σιαφάκας, αλλά τα όσα ισχυρίστηκε στην απάντηση που έδωσε στην «Γ», σε σχέση με την αναζητούμενη τάξη στο Δημοτικό Κοιμητήριο Άρτας, δεν οδηγούν σε καμία λύση του προβλήματος, γιατί δεν ξεκινούν απ’ το βασικό ερώτημα, το οποίο ακολουθεί κάθε φορά, το κάθε πρόβλημα που δημιουργείται.

-Είναι σίγουρος ο ίδιος και όλοι οι άλλοι αρμόδιοι του Δήμου, για τους τρόπους με τους οποίους περνούν σε άλλους «ιδιοκτήτες», οι τάφοι που είναι εγκαταλειμμένοι;
-Είναι σίγουρος, ότι κανένας δεν μπορεί να παραχωρήσει τάφο, χωρίς να καταγραφεί στα αρχεία του Δήμου;
-Είναι σίγουρος, ότι το Νεκροταφείο έχει απαλλαγεί από διάφορους επιτήδειους, που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο, με το αζημίωτο βεβαίως;

Και πολλά ακόμη ερωτήματα, θα μπορούσαν να τεθούν και με τον τρόπο αυτό ν’ αποδειχτεί ότι η προσπάθεια για να μπει τάξη στο Νεκροταφείο, με φόντο και τα όσα έχουν όλα τα προηγούμενα χρόνια, θα πάρει πολλά χρόνια ακόμη. Και βεβαίως να παραδεχτούν οι πάντες, ότι όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα, δεν αποτελούν παρά τα προκαταρκτικά, σε σχέση με αυτά που πρέπει να γίνουν.
Αναφέρει στην επιστολή του ο αντιδήμαρχος ότι απ’ την πρώτη ημέρα που ανέλαβε η παρούσα δημοτική αρχή «αντιστοίχισε τον κάθε τάφο με τον υπόχρεό του» και αυτό μπορεί να θεωρηθεί, ως η πλήρης λύση του προβλήματος. Η αντιστοίχιση των τάφων με τους υπόχρεους, είναι η αρχή και το τέλος.
Παράλληλα αναφέρει ότι έχει προκύψει και η μηχανογράφηση με όλες τις πληροφορίες. Που σημαίνει ότι ανά πάσα ώρα και στιγμή, μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος για τάφο στο Δημοτικό Νεκροταφείο, να δει ποιός ή ποιοί τάφοι είναι ελεύθεροι και μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
Όμως αυτό δεν γίνεται συμβαίνει το αντίθετο. Όλοι οι παράγοντες της δημοτικής αρχής κι αν μαζευτούν και βρεθούν στο χώρο και ρωτηθούν για το που ανήκει ο ένας ή ο άλλος εγκαταλειμμένος τάφος, είναι σίγουρο πως δεν θ’ απαντήσουν.
«Παλαιά πράξη, η πρακτική της εκταφής ή «ανακομιδής» των λειψάνων των κεκοιμημένων», αναφέρει σε δήλωσή του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως κ. Χρυσόστομος και φυσικά η άποψή του, έχει την εγκυρότητα που έχει ο λόγος κάθε ιεράρχη, που γνωρίζει αυτά τα θέματα καλύτερα απ’ όλους…
Μονόδρομος
Αποτελεί λοιπόν μονόδρομο, η επιλογή της ανακομιδής των λειψάνων των κεκοιμημένων, μιας εκτός όλων των άλλων, είναι η επιλογή που προκρίνει και η εκκλησία, με φόντο τον περισσότερο σεβασμό στους νεκρούς…
Αλλά και η πρακτική πλευρά του θέματος, δεν είναι ένα θέμα που πρέπει να περάσει χωρίς συζήτηση. Αν λοιπόν, όπως υποστηρίζει ο Σεβασμιότατος κ. Χρυσόστομος με «περισσότερη ἐνημέρωση καί πληροφόρηση ἀπό ὅλους τούς ἐμπλεκομένους φορεῖς πρός τούς πολίτες, ὅτι ἡ πράξη αὐτή δέν ἀποτελεῖ ἀποϊεροποίηση τῆς μνήμης τῶν κεκοιμημένων προσφιλῶν τους προσώπων, οὔτε ἔλλειψη σεβασμοῦ πρός αὐτά, ὑπό τήν προϋπόθεση ὅτι ὑπάρχει καί λειτουργεῖ σωστά ἡ σχετική ὑποδομή πού θά φιλοξενήσει τά ὀστά τῶν ἀνακομιζομένων προσώπων», είναι σίγουρο πως οι κενοί τάφοι στο Δημοτικό Κοιμητήριο Άρτας, θα είναι οι μισοί.
Μας έλεγε συμπολίτης μας, που γνωρίζει το τι συμβαίνει στο Νεκροταφείο, πως αν λειτουργήσει σωστά η διαδικασία της αποκομιδής, ίσως να μην είναι αναγκαία η λειτουργία του νέου νεκροταφείου, το οποίο ειρήσθω εν παρόδω, είναι στα κακά του τα χάλια.
Με βάση την επιβεβλημένη ανακομιδή των λειψάνων των κεκοιμημένων, η υποχρέωση της κατασκευής ενός σύγχρονου οστεοφυλάκιου απ’ τον Δήμο Αρταίων, είναι απλή υπόθεση. Το κόστος ΔΕΝ είναι τεράστιο και αντιστρόφως ανάλογο με την τιμή που θα προσδίδεται στους νεκρούς.