Η ώρα της αλήθειας

του Βασίλη Τσίρκα*

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ταχθεί ανεπιφύλακτα υπέρ των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Ούτε η ζωή των ανθρώπων την ενδιαφέρει ούτε η ανάκαμψη της οικονομίας. Η ώρα της αλήθειας έφτασε.

Επτά μήνες μετά τις εκλογές του 2019, ο κόσμος αρχίζει πια να βλέπει καθαρά το πραγματικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Και αντιλαμβάνεται ότι δεν πρόκειται για αυτό που ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε προεκλογικά, αλλά για ένα άλλο πρόγραμμα, με ξεκάθαρες επιλογές σε βάρος των πολλών και προς όφελος των λίγων.

Η πολιτική στήριξης που υλοποιούσε η προηγούμενη κυβέρνηση για τον κόσμο της εργασίας έχει ανατραπεί ολοκληρωτικά. Ένα πλέγμα νόμων προωθήθηκε με ταχύρρυθμες διαδικασίες για να διευκολύνει τις απολύσεις, να άρει κάθε διασφάλιση για τους εργολαβικούς εργαζόμενους, να υπονομεύσει τις συλλογικές συμβάσεις και να ανακόψει τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό. Μέσω της κυβέρνησης Μητσοτάκη τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα επιδιώκουν να καρπωθούν αποκλειστικά τα οφέλη της ανάκαμψης.

Στη δημόσια Υγεία επιχειρείται η επαναφορά σε ένα ανεξέλεγκτο και ασύδοτο σύστημα που ευνοεί μόνο όσους μπορούν να πληρώσουν και αφήνει χωρίς αξιοπρεπή φροντίδα τους οικονομικά αδύναμους, τους ανασφάλιστους, τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Ανατρέπεται έτσι η τιτάνια προσπάθεια που έγινε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να σταθεί στα πόδια της η δημόσια Υγεία την περίοδο της κρίσης.

Το κύμα των πλειστηριασμών που έρχεται θα δημιουργήσει σοβαρή κοινωνική κρίση, ειδικά στο θέμα της πρώτης κατοικίας. Οι τράπεζες έχουν επανειλημμένα ανακεφαλαιοποιηθεί με λεφτά των Ελλήνων φορολογούμενων. Χρειάζεται ένα ευρύ κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, την οργανωμένη επιχειρηματικότητα, την κοινωνία των πολιτών και τους επιστημονικούς φορείς για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ, μετά την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα με μια σειρά αντεργατικών διατάξεων, που οδηγούν  καθημερινά σε  απολύσεις και μειώσεις μισθών, επιτίθεται στη δημόσια κοινωνική ασφάλιση και τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, αφού δημιούργησε ψεύτικες προσδοκίες  σε χιλιάδες συνταξιούχους, δίνει  ελάχιστες αυξήσεις μόνο σε λίγους, ενώ για τη μεγάλη  πλειοψηφία επιφυλάσσει νέες μειώσεις συντάξεων, μέσω της κατάργησης της 13ης σύνταξης, και προβλέπει λιγότερα χρήματα για κύριες και επικουρικές συντάξεις για το 2020.

Τη  ίδια ώρα αποσυνδέει την ασφαλιστική εισφορά από το εισόδημα, αυξάνοντας σημαντικά τις ασφαλιστικές εισφορές για το 90%  των ελεύθερων επαγγελματιών. Τα υψηλά εισοδήματα απαλλάσσονται από εισφορές για να κατευθύνουν τα χρήματα στην ιδιωτική ασφάλιση. Πίσω από την ψευδή εικόνα περί γενικευμένων αυξήσεων και ελαφρύνσεων, η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση επαναφέρει τη λογική των οριζόντιων περικοπών και των επιβαρύνσεων στο δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να βγάλει οριστικά τη χώρα από τα Μνημόνια και να προστατέψει αυτούς που είχαν σηκώσει το βάρος της κρίσης, παρόλο που ήταν δεσμευμένος στην υλοποίηση ενός προγράμματος που δεν ήταν δικό του.

Στήριξε τους αδύναμους και τους επισφαλώς εργαζόμενους, μείωσε σε σημαντικό βαθμό τα εφιαλτικά ποσοστά ανεργίας, κράτησε στα πόδια του το ΕΣΥ και το ασφαλιστικό σύστημα, εξασφάλισε πόρους για την Αυτοδιοίκηση.

Η εμπειρία των πέντε αυτών χρόνων, θετική και αρνητική, είναι το πολύτιμο εφόδιό μας για το αύριο. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στο προσκήνιο για να μείνει. Και η αποστολή του είναι να ανταποκριθεί στην ελπίδα της κοινωνίας για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Τώρα η κοινωνία γνωρίζει ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις του κ. Μητσοτάκη ήταν μόνο ψέματα για να υπονομεύσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να έρθει στην εξουσία. Η δήθεν συμφωνία αλήθειας που ευαγγελιζόταν προεκλογικά περιελάμβανε τελικά μόνο την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και των εργασιακών δικαιωμάτων, την άρση κάθε πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, την τιμωρία των χαμηλοσυνταξιούχων.

Τώρα, όμως, είναι η ώρα να μιλήσει και η κοινωνία. Επτά μήνες μετά τις εκλογές του Ιουλίου όλοι γνωρίζουν ποια είναι τα συμφέροντα που κατά προτεραιότητα εκπροσωπεί η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη.

Γι’ αυτό και η συμπόρευση των αριστερών και προοδευτικών πολιτών μέσα από τον  μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα σύγχρονο, μαζικό και λαϊκό κόμμα, σε μια δύναμη της Αριστεράς που θα αποτελεί ταυτόχρονα και τον κορμό της προοδευτικής παράταξης, είναι προϋπόθεση, ώστε να γίνει εφικτή μια ισχυρή προοδευτική διακυβέρνηση που θα υπηρετεί τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

*Ο Βασίλης Τσίρκας είναι δικηγόρος, πρώην βουλευτής Άρτας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.