ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΚΟΠΡΑΙΝΑΣ

ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

«Τα αβαθή νερά στην Κόπραινα επέβαλαν τη λειτουργία φάρου, ώστε να είναι ασφαλή τα πλοία», αναφέρεται στις ιστορίες που αφορούν το μοναδικό τοπίο της Άρτας, δώρο της φύσης στην περιοχή μας, που για κάποιες δεκαετίες, έμενε στην απαξίωση, σε σημείο που πολλοί είχαν προεξοφλήσει, ότι δεν υπάρχει επιστροφή! Για να καταδείξουν, ότι δεν πρόκειται να προκύψει ποτέ το ενδιαφέρον για να γίνει αυτό που και η ιστορία και το μοναδικό τοπίο απαιτούν.

Την διαπίστωση αυτή, ανέτρεψε στην πράξη το 2002, ο τότε δήμαρχος του καποδιστριακού Δήμου Κομποτίου Στάθης Γιαννούλης, που περισσότερο με το συναίσθημα, μιας και έχει ζήσει εκεί, αλλά και την ορμή του νέου δημάρχου, είπε πως μπορεί ν’ αλλάξει η μοίρα της εγκαταλειμμένης Κόπραινας.

Μπορεί να πέρασαν από τότε 18 χρόνια και άλλοι καλοθελητές, να διέδιδαν ότι το έργο της κατασκευής του σύγχρονου αλιευτικού καταφυγίου, μπορεί να ξεκίνησε αλλά δεν θα τελειώσει ποτέ. Η φωτογραφία, στην οποία δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση, καταρρίπτει τις διαδόσεις και δείχνει πως βρίσκεται στο τέλος του, ένα απ’ τα πιό σημαντικά έργα που έγιναν ποτέ στην περιοχή μας και προκαλεί, για νέες πρωτοβουλίες ανάπτυξης της περιοχής…

ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Αισθάνομαι πολύ υπερήφανος

Ιδιαίτερα υπερήφανος για την εξέλιξη του έργου, δηλώνει στην «Γ» ο πρώην δήμαρχος Κομποτίου και ακολούθως Ν. Σκουφά Στάθης Γιαννούλης, ο οποίος εκλήθη απ’ την «Γ», να θυμηθεί την προσπάθεια, που ο ίδιος – ίσως και μόνος του- ξεκίνησε και από πολλούς, είχε αμφισβητηθεί. Θυμάται λοιπόν ο κ. Στάθης Γιαννούλης:

«Οι  προσπάθειες  κατασκευής του σημαντικού αυτού έργου  άρχισε το 2002 . 

Νέος Δήμαρχος τότε με οράματα άρχισα με πείσμα τις παρεμβάσεις  για την  ανάδειξης της ευαίσθητης αυτής περιοχής.  Για πολλά χρόνια  ο τόπος αυτός μιας και κατάγομαι από το Κομπότι, για μένα ήταν καλοκαιρινός προορισμός .

Η πρώτη μου επίσκεψη σε Υπουργό, ως Δήμαρχος Κομποτίου, ήταν στον τότε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Δρυ, με μοναδικό θέμα συζήτησης την κατασκευή του λιμανιού. Η πρώτη απογοήτευση ήρθε. Για την κατασκευή του απαραίτητες ήταν οι μελέτες και ο στόχος μου πλέον ήταν η εξεύρεση χρηματοδότησης .

Υστέρα από πολλές προσπαθείς η μελέτη   εντάχθηκε με προϋπολογισμό 130000 ευρώ στο πρόγραμμα  “Οριζόντιες Δράσεις”. Με την ολοκλήρωση των μελετών,  προϋπολογισμού  έργου 3 500 000 ευρώ. Άρχισε ο μαραθώνιος των εγκρίσεων από Επιτροπές και Υπουργεία που διήρκησε αρκετά χρόνια.

Πριν ένα μήνα  ως απλός πολίτης βρέθηκα με την οικογένειά μου και φίλους στην Κόπραινα.  Βλέποντας τα μηχανήματα να σκάβουν συγκινήθηκα και  αισθάνθηκα πολύ υπερήφανος που οι κόποι μου 17 χρόνων έπιασαν τόπο. Οι παρεμβάσεις  μας όμως δεν σταμάτησαν μόνον εκεί. 

Η ανακαίνιση των κτηρίων και η μετατροπή τους σε Περιβαλλοντικό Κέντρο, η διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου των κτηρίων , η ανακατασκευή και η αντικατάσταση του αμιάντου από το κιόσκι, το Μουσείο φάρων, η ανακαίνιση όλων των κτηρίων, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και αλιείας, η ανακαίνιση του κτηρίου της Αστυνομίας, το μονοπάτι προς τον Φάρο και άλλα πολλά αποτέλεσαν   έργα σημαντικά  για την ανάδειξη και προβολή του υπέροχου και μοναδικής ομορφιάς  φυσικού  τοπίου της Κόπραινας.

Αισθάνομαι πολύ υπερήφανος για την συμμετοχή μου στην ανάδειξη του φυσικού αυτού τοπιού».

ΒΑΒΕΤΣΗ: Πρόκληση η ολοκλήρωση…

Η νυν δήμαρχος Ν. Σκουφά Ροζίνα Βαβέτση, έζησε με την ιδιότητά της ως αντιδήμαρχος, όλη την προσπάθεια που ξεκίνησε ο προκάτοχός της Στάθης Γιαννούλης και δεν μπορούσε να μην έχει την βούληση, αλλά και την διάθεση για ουσιαστικές παρεμβάσεις, ώστε το έργο να ολοκληρωθεί, χωρίς καμία χρονοτριβή.

Για τον λόγο αυτό δηλώνει πως «αποτελούσε πρόκληση για μένα, η ολοκλήρωση αυτού του σημαντικού έργου». Και δεν μένει εκεί. Θεωρεί ότι με την ολοκλήρωση του έργου, θα προκύψουν και άλλες παράλληλες δράσεις, ενώ όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, θα δοθεί έμφαση στην προβολή του μοναδικού τοπίου, μέσα από πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι οποίες θα φέρουν κόσμο, που θα γνωρίσει καλύτερα την περιοχή.

Η δήμαρχος Ν. Σκουφά Ροζίνα Βαβέτση, έχει βάλει πολύ ψηλά στην ατζέντα της, το έργο αυτό και πιέζει, ώστε να μην χαθεί χρόνος…

Πολλαπλά τα οφέλη

Στην τελική ευθεία μπήκε η Κατασκευή του Αλιευτικού Καταφυγίου Κόπραινας, μια προσπάθεια που ξεκίνησε από το 2002, για να φτάσει τώρα στο 2020 ώστε να αρχίσουν τα σκαπτικά μηχανήματα την υλοποίηση του μεγαλόπνοου αυτού έργου, που αναμένεται να δώσει πνοή σε μια πολύ μεγάλη περιοχή, που θα αφορά όχι μόνον τον Δήμο Νικολάου Σκουφά, αλλά και την Άρτα, καθώς και το γειτονικό Μενίδι που θα αποκτήσουν πολλαπλά οφέλη.

Το έργο αυτό αφορά στην βελτίωση του αλιευτικού καταφυγίου Κόπραινας, μέσα στα πλαίσια του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος Αειφόρου Ανάπτυξης Αμβρακικού (ΑΝΑΣΑ), του Δήμου Νικολάου Σκουφά της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας και τα έργα βελτίωσης του αλιευτικού καταφυγίου περιλαμβάνουν:

•κατασκευή προσήνεμου μώλου συνολικού μήκους 170 m,

•κατασκευή υπήνεμου μώλου μήκους 120 m,

•κατασκευή αντιπροσαμμωτικού προβόλου μήκους 25 m,

•κατασκευή παραλιακού μετώπου συνολικού μήκους 60,20 m,

•τοποθέτηση πλωτού προβλήτα μήκους 90 m,

•εκβαθύνσεις λιμενολεκάνης και στομίου

•έργα χερσαίας ζώνης

•απομάκρυνση εσωτερικών αναχωμάτων – βραχιόνων και αποκάλυψη – καθαρισμός του λιθόκτιστου τοίχου.