Κίνδυνος διαγραφής της κατοχής με ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας

Δήλωση του τέως Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου

Πληροφορίες για το υπό διαμόρφωση ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης, αναφέρουν ότι «προτείνεται η συγκρότηση μηχανισμών συνεννόησης για στρατιωτικής φύσης θέματα, αλλά δεν περιορίζονται μεταξύ Εθνικής Φρουράς και του κατοχικού στρατού, αλλά και των λεγομένων τουρκοκυπριακών δυνάμεων ασφαλείας.

Αν κάτι τέτοιο υιοθετηθεί, που θα είναι η πρώτη φορά μετά την τουρκική εισβολή του 1974, θα αποτελέσει καίριο πλήγμα στη φύση και τον χαρακτήρα του Κυπριακού ως προβλήματος τουρκικής εισβολής και στρατιωτικής κατοχής από την Τουρκία.

Θα πρέπει να υπομνησθεί ότι μετά τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής τον Αύγουστο του 1974 και την υιοθέτηση ψηφίσματος εκεχειρίας από το Συμβούλιο Ασφαλείας, πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση του Διοικητή της Ειρηνευτικής Δύναμης, του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς και του τούρκου Διοικητή των  κατοχικών δυνάμεων. Η τριμερής αυτή επιτροπή, καθόρισε επί του εδάφους την «γραμμή καταπαύσεως του πυρός» , η οποία κακώς σήμερα αποκαλείται και «νεκρή ζώνη».  Κάτι που είναι αδόκιμη έκφραση αφού η «γραμμή καταπαύσεως του πυρός» είναι έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο οποίο επετράπη να διακινείται η Ειρηνευτική Δύναμη για να διεκπεραιώνει τους όρους εντολής, που είναι η τήρηση της εκεχειρίας. Θα ήταν αδιανόητο και παραμορφωτικό του χαρακτήρα του Κυπριακού, η θεσμοθέτηση και μάλιστα με ψήφισμα  του Συμβουλίου Ασφαλείας, επαφών και συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής Φρουράς και των λεγόμενων τουρκοκυπριακών δυνάμεων ασφαλείας. Την απόλυτη ευθύνη για τη συνεχιόμενη κατοχή, έχει  η Τουρκία. Αυτό καθορίζει και το διεθνή χαρακτήρα του Κυπριακού, όπως άλλωστε ρητά όρισαν επανειλημμένα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Αυτό επιβεβαιώθηκε και από το ΕΔΑΔ, το   οποίο χαρακτήρισε υποτελή διοίκηση το ψευδοκράτος και όλες τις λεγόμενες αρχές του, περιλαμβανομένων συνεπώς και των στρατιωτικών.

Καλώ την Κυβέρνηση, να ενεργήσει έντονα και αποτελεσματικά, για αποτροπή της επιχειρούμενης διαστρέβλωσης στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η κατοχή στην Κύπρο είναι τουρκική Η Τουρκία έχει την απόλυτη ευθύνη. Τυχόν υιοθέτηση, στο επί θύραις ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, πρόνοιας για επαφές της Εθνικής Φρουράς με τις λεγόμενες Τ/Κ δυνάμεις ασφαλείας, θα αποτελέσει καίριο πλήγμα στην Κυπριακή υπόθεση.