Κυβέρνηση των λίγων

Του Βασίλη Τσίρκα

Η νέα κυβέρνηση της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη έδειξε ήδη με ποιους είναι, ποια συμφέροντα εκπροσωπεί κατά απόλυτη προτεραιότητα. Ομνύει στις επιταγές των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών και στην ολιγαρχία, δίνοντας λίγα στους πολλούς κα πολλά στους λίγους. 

Ενώ ως αντιπολίτευση υποσχόταν φορολογικές ελαφρύνσεις σε όλους, τον πρώτο φόρο που μείωσε και τον μόνο που μείωσε δραστικά ήταν ο φόρος στα κέρδη και τα μερίσματα. Η λεγόμενη μεσαία τάξη θα περιμένει για πολύ.

Ενώ ως αντιπολίτευση μιλούσε για σεβασμό στους θεσμούς, ως κυβέρνηση, μόλις ανέλαβε, άρχισε με την κομματικοποίηση του κράτους χωρίς δισταγμούς, αποκαλύπτοντας ένα αυταρχικό πρόσωπο. 

Την ίδια ώρα οριστικά εκτός κοινωνικού μερίσματος μένουν περισσότερα από 1.400.000 άτομα, τα οποία λάμβαναν το μέρισμα σταθερά την τελευταία τριετία, ενώ δεν καλύπτονται στο σύνολό τους ούτε οι κοινωνικές ομάδες που είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση. 

Τον Δεκέμβριο του 2018, το κοινωνικό μέρισμα ήταν ύψους 200-1.200 ευρώ, και καταβλήθηκε σε 1.659.452 δικαιούχους-νοικοκυριά που αντιστοιχούν σε 3.708.719 ωφελούμενους. Το συνολικό ποσό που καταβλήθηκε ανήλθε σε 768,74 εκατ. ευρώ. 

Η σημερινή κυβέρνηση οραματίζεται την εκχώρηση της επικουρικής ασφάλισης, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ σε ιδιωτικές εταιρίες. 

Ο προϋπολογισμός του 2020 επιβεβαιώνει, όμως, ακόμα ένα μεγάλο προεκλογικό ψέμα της κυβέρνησης. Αυτό της δήθεν στήριξης των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Πρόκειται για έναν πρωτοφανή εμπαιγμό, δεδομένου ότι οι προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ έμειναν μόνο υποσχέσεις για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, προκειμένου να εξασφαλιστούν σημαντικές ελαφρύνσεις στα υψηλά εισοδήματα και τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Τα οφέλη που αποκόμισε η χώρα από την έξοδό της από τα μνημόνια και τη διαρκή ανάπτυξη επί δέκα συνεχόμενα τρίμηνα, που πέτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν κατανέμονται δίκαια αλλά, επιπλέον, κατανέμονται με εκείνον ακριβώς τον τρόπο που μας οδήγησε στην κρίση και τη χρεοκοπία. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ένα συγκεκριμένο σχέδιο ελαφρύνσεων. Στόχευε στα χαμηλότερα και τα μεσαία στρώματα και είχε διακηρύξει ότι με τα χρήματα που θα εξοικονομούσε θα έπαιρνε μόνιμα μέτρα για τους αδύναμους και τη μεσαία τάξη.

Μερικά από αυτά ήταν: Η μείωση προκαταβολής φόρου στο 50% για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 20.000 και η δραστική μείωσή της για μεγαλύτερα εισοδήματα. Η πρόσθετη μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2020 ώστε αυτή να φτάνει το 30% μεσοσταθμικά  και το 50% για τις μικρομεσαίες ιδιοκτησίες. Η μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 11%. 

Τώρα το μεγαλύτερο μέρος των ελαφρύνσεων κατευθύνεται στους οικονομικά ισχυρούς. Και όσες φοροελαφρύνσεις αφορούν στους ελεύθερους επαγγελματίες αυτές εξανεμίζονται από τις μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, τις κρυφές επιβαρύνσεις 22% για όσους δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν το 30% σε ηλεκτρονικές αποδείξεις, τη νέα επιβάρυνση του ΕΝΦΙΑ κατά 142 εκατ. το 2020 λόγω της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, τη χαριστική βολή για τους ελεύθερους επαγγελματίες με το νέο ασφαλιστικό, καθώς η σχεδιαζόμενη επαναφορά των κλάσεων θα φέρει επιβαρύνσεις εκατοντάδων ευρώ ετησίως για τους ασφαλισμένους.

Απέναντι σε αυτό το μείγμα νεοφιλελευθερισμού και αυταρχισμού, προβάλλει η ανάγκη για μια ευρεία συμπαράταξη των αριστερών και προοδευτικών πολιτών. Κι αυτή η προσπάθεια είναι υπόθεση κάθε προοδευτικού πολίτη. Είναι μια βαθιά κοινωνική ανάγκη για τους πολίτες που θέλουν μια κοινωνία αλληλεγγύης και αξιοπρέπειας που σέβεται τον άνθρωπο και το περιβάλλον και όχι μια πολιτική που θεωρεί ως κανονικότητα τη διεύρυνση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων. Είναι δημοκρατικό καθήκον για τους πολίτες που δεν θέλουν μια κυβέρνηση των λίγων και ισχυρών.

Μια νέα χρονιά βρίσκεται μπροστά μας. Εμείς εδώ και τώρα καλούμαστε να διεκδικήσουμε το μέλλον που μας αξίζει. Παραμένουμε προσηλωμένοι στις αρχές και τις αξίες που μας καταξίωσαν στη συλλογική κοινωνική συνείδηση: την ανιδιοτέλεια, την ειλικρίνεια, τη συλλογικότητα. Και πάνω σε αυτές τις αξίες θεμελιώνεται ήδη  μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τον προοδευτικό και δημοκρατικό κόσμο. 

Να πάρουμε την υπόθεση της αναγέννησης της πατρίδας μας στα χέρια μας. Με σιγουριά και αισιοδοξία, με αγώνα και αποφασιστικότητα, προχωράμε μπροστά για να οικοδομήσουμε τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη ως έκφραση μιας νέας προοδευτικής κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας. 

*Ο Βασίλης Τσίρκας είναι δικηγόρος, πρώην βουλευτής Άρτας, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.