«Κενό γράμμα» ο σεβασμός…

Γράφει ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΠ. ΑΓΗΣ

Βρέθηκα πρόσφατα για κάποια υπόθεση (ως μάρτυρας) στους χώρους που στεγάζεται η Αρτινή Θέμις και όπου με κλειστά μάτια απονέμει στους πολίτες Δικαιοσύνη.

Ειλικρινά η εικόνα που αντίκρισα, μόνο σε ναό της Θέμιδος δεν παραπέμπει, αρχής γενομένης από τον περιβάλλοντα χώρο.

Με εξαίρεση μια στενή λωρίδα ασφάλτου, που συνδέει την είσοδο στον χώρο, με την είσοδο στο κτίριο του Πρωτοδικείου, το υπόλοιπο οικόπεδο λόγω και των βροχοπτώσεων είχε μετατραπεί σε μια αλυσίδα μικρών λιμνών, στις οποίες επέπλεαν κάθε λογής σκουπίδια, με ότι αυτό σημαίνει όχι μόνον για την εικόνα του χώρου, αλλά και για την δημόσια υγεία.

Στην είσοδο του κτιρίου σε …καλωσόριζε μια ακόμη λίμνη που είχε δημιουργηθεί από τα σταλάγματα του σκέπαστρου, προδιαθέτοντάς σε …ευχάριστα για τη συνέχεια.

Με την είσοδό σου σ’ αυτό, όπου και να κοιτούσες στο κτίριο θα διαπίστωνες, πως τα περίπου 11 χρόνια της λειτουργίας του, στάθηκαν σκληρά απέναντί του.

Και χωρίς να το θέλω ανέτρεξα στο αρχείο μου και στην ομιλία του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκη, ο οποίος στα εγκαίνια του κτιρίου τον Απρίλιο του 2008 έλεγε χαρακτηριστικά: «Είμαι ιδιαιτέρως ευτυχής που εγκαινιάζω σήμερα το σύγχρονο Δικαστικό Μέγαρο της Άρτας. Πρόκειται για ένα πολύχρονο αίτημα των αρχών και των κατοίκων της περιοχής, για το οποίο πρέπει να είμαστε όλοι υπερήφανοι».

Και συνέχισε ο κ. Υπουργός, προφανώς παρασυρμένος από το μεγαλείο του …έργου που παρέδιδε στον Αρτινό λαό, με …προειδοποιήσεις να το πω, απειλές να το πω και προς άλλες πόλεις της χώρας: «Πράγματι, το Δικαστικό Μέγαρο Άρτας, αποτελεί ένα πρότυπο-πρόκληση –από κάθε άποψη– και για μας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, να συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα και ταχύτητα, την ανέγερση παρόμοιων δικαστικών μεγάρων και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Η Άρτα μας δίνει το υπόδειγμα της δράσης μας…»!

Μοιραία, έκανα την σύγκριση των λόγων του κ. Χατζηγάκη με την εικόνα που αντίκρισα.

Τα συμπεράσματά μου εκτός από μελαγχολία, αποστροφή και οργή είμαι βέβαιος πως είναι τα ίδια με τα δικά σας, όσων δηλαδή είχατε το …προνόμιο να επισκεφθείτε τον χώρο.

Μάλιστα ήταν τόση η έπαρση του τότε υπουργού για το επίτευγμά του, που προχώρησε ακάθεκτος στην ομιλία του επισημαίνοντας πως «το νέο Δικαστικό Μέγαρο συμβάλλει σοβαρά στην αναβάθμιση του κύρους της Δικαιοσύνης και στο σεβασμό προς τους λειτουργούς της».

Πως  ακριβώς μεταφράσθηκε αυτή η αναβάθμιση του κύρους της Δικαιοσύνης αλλά και ο σεβασμός προς της λειτουργούς της θα σας το περιγράψω επιγραμματικά, όπως το αποτύπωσα.

Με ένα πινάκιο υποθέσεων, στο οποίο πρέπει οι δικαστές και όλοι οι εμπλεκόμενοι σε μια δίκη να δώσουν λύσεις σε περισσότερες από 100 σε κάθε ημερήσια διάταξη, σε αίθουσες τέτοιου μεγέθους που έτσι και γεμίσουν από τους διάδικους και μόνον, δεν τους σώζουν (δικαστές, δικηγόρους και λοιπό προσωπικό) ούτε τα εμβόλια όλων των γνωστών και αγνώστων ασθενειών!

Σε ότι αφορά δε, το περιεχόμενο του πινακίου, με μια ματιά θα διαπιστώσουμε πως το 80% και πλέον αυτών των υποθέσεων αφορούν ρομά και αλλοδαπούς, που αν μη τι άλλο παραπέμπουν σε αυτό που ονομάζουμε «παράπλευρες απώλειες (οικονομικές και όχι μόνον) από τα απόνερα του μεταναστευτικού»!

Την ίδια ώρα ωστόσο, ή τουλάχιστον μέσα στην πολύ πρόσφατη προεκλογική περίοδο, οι πανηγυρικοί έδιναν και έπαιρναν για την εξασφάλιση πίστωσης με την οποία θα ανοικοδομηθεί το παλιό Πρωτοδικείο στο κέντρο της πόλης, χωρίς προς ώρας να υπάρχει κάποια ενημέρωση για την τύχη της υπόθεσης.

Και με λύπη μου θα πω, ότι δεν ξέρω αν αυτό θα αποτελούσε την λύση στο πρόβλημα, από τη στιγμή που δεν υπάρχει μια πρόταση που θα αντιμετώπιζε με επιτυχία την εξεύρεση χώρου στάθμευσης στο εν λόγω κτίριο, για το οποίο βεβαίως δεν νοείται η λειτουργία του χωρίς αυτή την προϋπόθεση.

Εκείνο, όμως, που είναι πιο τραγικό στην ήδη πονεμένη αυτή ιστορία, είναι πως ενώ οι ίδιοι οι δικηγόροι της Άρτας διαπιστώνουν και δικαίως αγανακτούν με όλα αυτά τα προβλήματα, τα οποία και συζητούν ιδιωτικώς, αποφεύγουν την δημόσια τοποθέτηση, που αν μη τι άλλο θα άνοιγε ένα κύκλο συζητήσεων και διαλόγου για την εύρεση μιας ειλικρινούς και μακρόχρονης λύσης στο πρόβλημα των κτιριακών υποδομών για την απονομή δικαιοσύνης στην Άρτα.

Μια δημόσια συζήτηση διοργανωμένη και ενορχηστρωμένη από τον επιστημονικό φορέα τους, από τους πρώην και νυν προέδρους, αλλά και από τους διεκδικητές, που θα οδηγούσε σε μια κοινή πρόταση και διεκδίκηση και θα κινητοποιούσε και όλους τους υπόλοιπους φορείς της πόλης, ώστε επιτέλους και στην Άρτα αφενός μεν η αναβάθμιση του κύρους της Δικαιοσύνης και ο σεβασμός προς τους λειτουργούς της να μην είναι «κενό γράμμα», αλλά μια πραγματικότητα που όντως θα τους αξίζει, αφετέρου δε η πόλη μας να αποκτήσει τον Ναό της Θέμιδος που της αξίζει και δικαιούται!

Άλλωστε, ας μην λησμονούμε, ότι αν η ίδια η Πολιτεία με την εικόνα που επιφυλάσσει για την Δικαιοσύνη λειτουργεί απαξιωτικά απέναντί της, τότε οι πολίτες πως θα πρέπει να λειτουργήσουν;

Και εν τοιαύτη περιπτώσει είναι καιρός πλέον να αφήσουμε κατά μέρος τις υποκριτικές αναφορές και τους μεγαλόσχημους χαρακτηρισμούς για την ποιότητα και το υψηλό κύρος των Δικαστών μας και να τους αποδείξουμε ότι όντως τους σεβόμαστε και αποδεχόμαστε στην πράξη την Εξουσία τους.