Από ανόητους, ανοησίες!

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΕΤΣΗΣ

Το πρώτο δεδομένο, για τις εξελίξεις που αφορούν την Άρτα, αναφέρει ότι μόνο αν δεν βγαίνουν οι λογαριασμοί του Χρυσοχοϊδη και του Στεφανή, δεν θα μεταφερθούν μετανάστες στην Άρτα και συγκεκριμένα στο στρατόπεδο ΒΕΡΣΗ. Αν δηλαδή μέχρι να ληφθεί η οριστική απόφαση για την κατανομή των μεταναστών στα στρατόπεδα που έχουν επιλεγεί, προκύψει πιό οικονομική και λειτουργική πρόταση.

Το δεύτερο δεδομένο, αναφέρει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, έχει ως πρώτη έγνοια της, το μεταναστευτικό και έχει αφήσει πίσω την οικονομία και την υγεία που κλασσικά ήταν τα πρώτα θέματα για τα οποία αγωνιούσαν οι πολίτες. Αυτό βεβαιώνει και η έρευνα της Kappa Recerts, που δημοσιεύτηκε την περασμένη Κυριακή στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ».

Το τρίτο δεδομένο, αφορά την Άρτα. Κανένας πολίτης δεν θέλει να μετατραπεί, έστω και προσωρινά, το στρατόπεδο ΒΕΡΣΗ, σε δομή φιλοξενίας μεταναστών, γιατί οι πάντες γνωρίζουμε την πρακτική εφαρμογή της ρήσης «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού». Το παράδειγμα του στρατοπέδου της Φιλιππιάδας, το επιβεβαιώνει απόλυτα…

Και η επιβεβαίωση του τίτλου του σημερινού άρθρου… Απ’ τον περασμένο Ιούλιο, το μεταναστευτικό – προσφυγικό είναι το πρώτο θέμα που συζητάει η τοπική κοινωνία και δεν είναι λίγες οι φωνές που ακούστηκαν και ήθελαν τον Δήμο Αρταίων, να δείξει τ’ αντανακλαστικά του και να κινητοποιηθεί ώστε να μην περιληφθεί στον σχεδιασμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (σ.σ. Προ.Πο, κατά τον Ρουβίκωνα) το συγκεκριμένο στρατόπεδο, για τους λόγους που και σήμερα επικαλείται η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Συζητήθηκε το μεταναστευτικό, ως έκτακτο θέμα, στην τελευταία συνεδρίαση και εκδόθηκε το σχετικό ψήφισμα.

-Για ποιά αντανακλαστικά, να μιλήσουμε, την στιγμή που το μείζον θέμα, το Δημοτικό Συμβούλιο το συζητάει ως έκτακτο θέμα, εφτά μήνες μετά τα γεγονότα που το κατέστησαν μείζον, για όλη την χώρα;

Από ανόητους, ανοησίες… Το χαρτί με το οποίο περιτύλιξε την ανοησία του, ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, έγραφε σε πολλά σημεία την λέξη «ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΙΑ». Νόμισε ότι αυτός είναι ο πονηρός και με την πονηρία του (σ.σ. οι κόλακές του, το λένε μαγκιά, αλλά τόσο γνωρίζουν κι αυτοί), θα επιβάλλει μέσα στον γενικό αλαλαγμό, τους δικούς του όρους. Και η μαγκιά του, έφτασε μέχρι τον γενικό γραμματέα μεταναστευτικής πολιτικής Πάτροκλο Γεωργιάδη, ο οποίος προφανώς για να τον… ξεφορτωθεί, τον διαβεβαίωσε(!) ότι δεν θα έρθουν μετανάστες στην Άρτα.

Με τον τρόπο αυτό, άφησε τους επιτελείς του Χρυσοχοϊδη, να σχεδιάζουν ανενόχλητοι και όταν ολοκληρώθηκε το όλο σχέδιο και δημοσιοποιήθηκε υπό την μορφή διαρροών και είμαστε λίγες ημέρες πριν την κατανομή των μεταναστών, θυμήθηκε ο Τσιρογιάννης να δείξει την ευαισθησία του και στην ουσία ν’ αναιρέσει τον ίδιο του τον εαυτό και τις διαβεβαιώσεις που ανέξοδα μοίραζε στους αγωνιούντες πολίτες…

Και επιμένει να πορεύεται ως αμετανόητος, χωρίς κανένας εκ των δημοτικών συμβούλων, να του υπενθυμίσει το γνωστό «που πας ρε Καραμήτρο». Αναφέρει το ψήφισμα που εκδόθηκε απ’ το δημοτικό συμβούλιο: «Αν και εφόσον ενημερωθεί εγγράφως από τα αρμόδια Υπουργεία σχετικά με συγκεκριμένο χώρο για την δημιουργία δομής προσφύγων και μεταναστών στην Άρτα, τότε θα συγκληθεί άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο σε έκτακτη συνεδρίαση, στην οποία θα κληθούν να συμμετέχουν και να πάρουν θέση οι Βουλευτές, η Περιφέρεια Ηπείρου και οι φορείς του Νομού».

Από ανόητους, ανοησίες. Επιμένουμε, γιατί όσοι συνυπέγραψαν το συγκεκριμένο κείμενο ή είναι αφελείς ή κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ή το υπέγραψαν για να βγουν απ’ την υποχρέωση και από κει και μετά «γαία πυρί μιχθήτω»!

-Υπάρχει κάποιο προηγούμενο που τα αρμόδια υπουργεία ζήτησαν την έγκριση των δημάρχων, για να μεταφέρουν στην κάθε πόλη τους μετανάστες;

Να το θυμίσουμε κι αυτό. Στην Κόρινθο, το στρατόπεδο λειτουργούσε κανονικά και μία ωραία πρωία, έφτασαν τα λεωφορεία με τους μετανάστες. Απ’ την επόμενη ημέρα, άρχισαν να φεύγουν οι φαντάροι και πλέον το φημισμένο στρατόπεδο είναι ΜΟΝΟ δομή φιλοξενίας μεταναστών.

Τα όσα αναφέρει το ψήφισμα, στο παραπάνω απόσπασμα, δεν είναι παρά λεονταρισμοί της κακιάς ώρας και δείχνουν την ανάγκη που νοιώθουν όλοι, εκεί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, να δικαιολογηθούν. Όχι πως ήταν σίγουρο ότι η συγκροτημένη αντίσταση θα ανέτρεπε τις αποφάσεις του Χρυσοχοϊδη, αλλά εκείνο που είναι τρομακτικό, είναι ότι όλοι οι παράγοντες του τόπου, λειτούργησαν σαν να ήταν βαλτοί για να θολώσουν τα νερά και αυτοί που σχεδίαζαν τις κινήσεις τους, να το κάνουν ανενόχλητοι.

Γιατί όλη αυτή η ιστορία, αποδεικνύει κατά τον καλύτερο τρόπο, ότι οι εκπρόσωποι των πολιτών, βαδίζουν χωρίς πυξίδα και διαγκωνίζονται για το ποιός θα πει τις περισσότερες ανοησίες, θαρρώντας ότι οι πολίτες τις αποδέχονται.

Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου… Όλοι όσοι έπαιξαν με το θέμα της έλευσης μεταναστών στην Άρτα, θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις. Θέλουν δεν θέλουν, η πίεση που θα δεχτούν θα το επιβάλλει…