Ο βασιλιάς είναι γυμνός…

Γράφει ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΠ. ΑΓΗΣ

Από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το ζήτημα, ακόμη και ως ενδεχόμενο, της  δημιουργίας προαναχωρησιακού κέντρου μεταναστών και προσφύγων στην Άρτα, μετά από έρευνα και  διασταύρωση πληροφοριών, προειδοποιούσαμε σε όλους τους τόνους και με όλους τους τρόπους, την τοπική ηγεσία για το θέμα, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά πως δεν είναι απλά ένα ενδεχόμενο, αλλά μια ειλημμένη απόφαση.

Τι εισπράξαμε από τις τοπικές αρχές για αυτές τις προειδοποιήσεις και τα στοιχεία που τις συνόδευαν;

Αδιαφορία, δυσανασχέτηση, διαβολή και απαξία!

Η μαχητικότητα και η συμβολή του αξιότιμου δημάρχου μας στην επίλυση του προβλήματος, εξαντλήθηκε σε μία επιστολή διαμαρτυρίας προς τους αρμόδιους της κεντρικής εξουσίας, σε μία ανάρτηση στο διαδίκτυο με την διαβεβαίωση ενός γενικού γραμματέα πως «πρόκειται απλά για φήμες», στην εισαγωγή προς συζήτηση με άλλα περίπου 40 θέματα σε κάποια από τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, όπου κι αυτή εξαντλήθηκε με την διαβεβαίωση ενός ακόμη ανευθυνοϋπεύθυνου κυβερνητικού αξιωματούχου «πως δεν εξετάζεται η λύση της Άρτας για την δημιουργία κλειστού προαναχωρησιακού κέντρου», την οποία μετέφερε στο σώμα δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας και εν γένει στην προσπάθεια υποβάθμισης, ώστε να εφησυχάσει και καθησυχαστεί η τοπική κοινωνία,  ενός θέματος που εξ ορισμού, αλλά και της σοβαρότητάς του, όφειλε να είχε σημάνει συναγερμό, σε όσους πράγματι ενδιαφέρονται για την προοπτική και την πρόοδο του τόπου.

Αναγκαίος ο πρόλογος αυτός, για να έχουμε την συνολική εικόνα, ώστε να μην μπορεί πλέον ο κάθε τοπικός ηγεμών κρυπτόμενος πίσω από το δάκτυλό του, να ισχυρισθεί ότι αιφνιδιάστηκε από τις εξελίξεις στο θέμα ή ότι τον παγίδευσαν αλλότριες δυνάμεις που τον …επιβουλεύονται!

Μόνον λίγος χρόνος  χρειάστηκε, άλλωστε, για να δικαιωθούν οι προειδοποιήσεις μας και να δείξουν για ακόμη μια φορά και για ένα ακόμη θέμα πως «ο (τοπικός) βασιλιάς είναι γυμνός»!

Κι αυτό γιατί πλέον υπάρχουν οι επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις σύμφωνα με τις οποίες «τα πρώτα πέντε ελεγχόμενα κέντρα θα είναι σε Δυτική Κρήτη, Αγρίνιο, Λιβαδειά, Λαμία και Ριτσώνα, ενώ σε δεύτερο χρόνο αναζητούνται χώροι σε Άρτα και Φωκίδα».

Και πριν βιαστούν κάποιοι να αποδυθούν σε χαρακτηρισμούς και «κορώνες» για ξενοφοβικά και ρατσιστικά σύνδρομα, οφείλουμε να προσεγγίσουμε το θέμα με την δέουσα σοβαρότητα.

Είναι απολύτως κατανοητό πως το μεταναστευτικό είναι εθνικό πρόβλημα, το οποίο απαιτεί σοβαρή μεταναστευτική πολιτική, της οποίας απαράβατος κανόνας θα πρέπει να είναι πως πρέπει να τους (προσ)καλούμε κι όχι να τους μεταχειριζόμαστε και διαχειριζόμαστε με τον τρόπο που όλοι βιώνουμε σήμερα.

Εξάλλου, ποιος εγγυάται την μη αλλοίωση της τοπικής κοινωνίας και ταυτότητας, όταν επιλέγεται ο τρόπος της τυχαίας εγκατάστασης μεταναστών, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες του κάθε τόπου;

Αλλά και τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι εξίσου βασανιστικά.

Όλοι θα συμφωνήσουμε, πως η περιοχή μας, επί σειρά ετών τώρα βρίσκεται σε φάση αποδόμησης, αντιμετωπίζοντας μεγάλα οικονομικά και εξ αυτού του λόγου και κοινωνικά προβλήματα.

Παράλληλα, έχε ήδη δεχτεί μεγάλο όγκο παράτυπων μεταναστών, οι οποίοι και αποτελούν το εποχικό προσωπικό συγκομιδής διάφορων αγροτικών προϊόντων, χωρίς ωστόσο να είναι επίσημα καταγεγραμμένοι.

Άλλωστε και τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που αφορούν τη χώρα μας μιλούν ότι σήμερα υπάρχουν σε ολόκληρη την επικράτεια μετανάστες (συνολικά) που αγγίζουν το 20% του συνολικού πληθυσμού, την ώρα που η ανεργία κινείται περιφερειακά αυτού του αριθμού.

Από την άλλη, ποιος εγγυάται και το σημαντικότερο με ποιόν τρόπο, ότι δεν θα υπάρξει αλλοίωση του τοπικού πληθυσμού, με την εγκατάσταση μεταναστών, ποιος ξέρει για πόσα χρόνια στον τόπο μας, ακόμη και σε κλειστά κέντρα;

Ποιος θα εγγυηθεί την ασφάλεια των κατοίκων σε μια περιοχή που η αστυνόμευση δεν επαρκεί;

Ποιος, εν τέλει, ρώτησε την τοπική κοινωνία, που θα υποβληθεί σε ένα ακόμη πρόβλημα;

Και επιτέλους, αν δεν έχουν γνώμη και άποψη εκείνοι που θα κληθούν να συνυπάρξουν με τους δυστυχείς μετανάστες, ποιος μπορεί να αποφασίζει και να ομιλεί εξ ονόματός τους;

Όμως για να τεθούν αυτά τα ερωτήματα, όχι απλά σε ακαδημαϊκό επίπεδο, αλλά στα κέντρα λήψης των σχετικών αποφάσεων, οφείλουν επιτέλους οι ταγοί της Άρτας να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Κι έστω και την ύστατη στιγμή, να προκαλέσουν μια ανοιχτή και ολοκληρωμένη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ως το κορυφαίο πολιτικό όργανο της πόλης, με όλους τους φορείς, ώστε να εγκαινιαστεί ένας επίσημος διάλογος με την πολιτεία, που θα δίνει πραγματική λύση στο πρόβλημα και δεν θα επιβάλει απλά ετσιθελικές απόψεις και μονομερείς ενέργειες, οι οποίες το μόνο αποτέλεσμα που θα έχουν, θα είναι να δημιουργήσουν αντιδράσεις και γιατί όχι ακρότητες στον τόπο μας.

Αλλά αυτό αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του αξιότιμου Δημάρχου μας, ο οποίος είναι καιρός από την πλάνη της επιστημονικής φαντασίας, να προσγειωθεί στην πεζή όσο και σκληρή πραγματικότητα.