Δεν προσέχουμε και δεν θα έχουμε…

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΕΤΣΗΣ

Δεν μπορεί και ο ίδιος ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, να διαψεύσει την πληροφορία, ότι πολύ έγκαιρα ενημερώθηκε για την διαπίστωση που έκανε έμπειρος καθηγητής, σε σχέση με την προετοιμασία της λειτουργίας της Γεωπονικής Σχολής Άρτας. Ο έμπειρος καθηγητής ανέφερε πως το ζεύγος των καθηγητών, που ανέλαβαν την εξόχως σημαντική για την Άρτα, λειτουργία της Γεωπονικής, έχει στήσει ένα καλό… παιχνίδι, με στόχο αυτό να κυριαρχεί και οι άλλοι ν’ ακολουθούν.

Έτερος καθηγητής, που κι αυτός γνωρίζει πολύ καλά τα πράγματα, αλλά δεν έχει λόγο σ’ αυτή την διαδικασία, ανέφερε πως το τμήμα της Γεωπονικής που δημιουργεί το ζεύγος, θα είναι πολύ κατώτερο ακόμη κι απ’ αυτό το Γεωπονικό τμήμα του ΤΕΙ Ηπείρου. Εξηγούσε πως μόνο με κτηνιάτρους, των οποίων τα «γαλόνια» είναι ελάχιστα ή δεν υπάρχουν καν, δεν μπορεί να προχωρήσει…

Σε άλλες πόλεις, όπου τα γεωπονικά τμήματα των ΤΕΙ αναβαθμίστηκαν σε Γεωπονικά τμήματα Πανεπιστημίων και είναι αυτά που δημιουργούν τον μεγάλο ανταγωνισμό, για τον οποίο πολλές φορές έχει κάνει λόγο η «Γ», έχουν προχωρήσει πολύ… Έχουν κάνει ήδη την διαφορά με την Άρτα. Αυτό διαβάζουμε ότι συμβαίνει και στο γειτονικό Αγρίνιο και την Καλαμάτα και σε άλλες πόλεις. Και όσα πετυχαίνουν οι αρμόδιοι των σχολών, αμέσως γίνονται και κτήμα της τοπικής κοινωνίας, η οποία δικαιούται να λαμβάνει που και που κάποιο μήνυμα αισιοδοξίας.

Το σχέδιο φυγής προς τα Ιωάννινα, είναι δεδομένο και κανένας δεν το αμφισβητεί. Αντίθετα το επιβεβαιώνουν και τα όσα γίνονται. Κι ενώ όσα τραγικά συμβαίνουν, γίνονται γνωστά και θα έπρεπε πρώτα ν’ ανησυχούν τον πρύτανη, αυτός επιμένει να είναι ακριβοθώρητος και να παρακολουθεί ως απλός θεατής, το παιχνίδι που έχει στήσει το ζεύγος των καθηγητών στην Άρτα. Και το γεγονός ότι ο κ. Αλμπάνης, παραμένει θεατής, επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο φυγής. 

Ο αξιότιμος κύριος πρύτανης, έχει την εμπειρία της δημιουργίας και λειτουργίας πολύ σημαντικών σχολών και τμημάτων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και είναι σίγουρο πως όντας ενημερωμένος για το τι συμβαίνει στην Άρτα, αφήνει το ζεύγος να παίζει τα δικά τους παιχνίδια, ώστε η μεταφορά της Γεωπονικής στην Άρτα, να «πέσει σαν ώριμο φρούτο».

Επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως, έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και για τον λόγο αυτό, επιμένουμε να κρατούμε το θέμα στην επικαιρότητα, με την ελπίδα ότι δεν θα μπορούν άλλο να μένουν απαθείς θεατές και οι παράγοντες της Άρτας. Απ’ τους βουλευτές, τον αντιπεριφερειάρχη, τους δημάρχους του νομού και όλους όσους μπορούν, σε κρίσιμα θέματα, να έχουν δημιουργικό λόγο.

Γιατί σε σχέση με αυτό που θα κερδίσει ή θα χάσει η Άρτα, πρέπει να έχουν και αυτοί λόγο… Και για να έχουν λόγο πρέπει να είναι ενημερωμένοι… Που σημαίνει ότι θα πρέπει ν’ απευθυνθούν σ’ αυτούς που προετοίμασαν την λειτουργία της Γεωπονικής, να τους δώσουν τα στοιχεία. Τα πραγματικά στοιχεία, με κυριότερο όλων των αριθμό των σπουδαστών που εισήχθησαν στο τμήμα και τον αριθμό των επιτυχόντων που σπουδάζουν. Είναι το πρώτο καθοριστικό στοιχείο, το οποίο μπορεί να βάλλει σε υποψίες τους πάντες, για το τι συνέβη και αυτό που θα συμβεί.

Οφείλουν οι ταγοί του τόπου μας, να ενημερωθούν (σ.σ. με την τεχνολογία σήμερα, είναι πολύ απλό) για το τι έγινε στις άλλες πόλεις, όπου τα γεωπονικά τμήματα του ΤΕΙ, μετετράπησαν σε Πανεπιστημιακά τμήματα. Είναι σίγουρο πως θα μετρηθούν και θα βγούν όλοι τους, πολύ κοντοί!

Ποτέ δεν είναι αργά. Ο δρόμος που πρέπει ν’ ακολουθήσουν οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας, είναι απλός. Μια πρόσκληση στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, απ’ τον οποίο θα ζητούν να μάθουν, το πως προετοιμάστηκε και πως λειτουργεί η Γεωπονική Σχολή στην Άρτα. Αφού οι παράγοντες θα είναι ενημερωμένοι, θα έχουν την δυνατότητα στην συζήτηση που θα γίνει, να καταθέσουν πληροφορίες σε σχέση με τις διαφορές που προκύπτουν και αποδεικνύουν ότι στην Άρτα, κυριαρχεί το απόλυτο τίποτα, το οποίο οδηγεί στο συμπέρασμα, ότι όσα έγιναν και γίνονται στην Άρτα, είναι η προετοιμασία της μεταφοράς στα Γιάννενα.

Η απορία εκπεφρασμένη απ’ τις αρχές του καλοκαιριού:

-Πόσο δύσκολο είναι να κάνουν αυτή την απλή κίνηση, οι τοπικοί παράγοντες;

Καθόλου δύσκολο είναι και για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να αναζητήσουμε και τις προθέσεις τους ή αν οι προθέσεις τους είναι αγαθές, τότε θα πρέπει να συμβιβαστούμε με την πραγματικότητα, ότι οι άνθρωποι είναι περιορισμένης ευαισθησίας και δυνατότητας, οπότε θα πρέπει να συμβιβαστούμε με την προοπτική να χαθεί και η Γεωπονική Σχολή της Άρτας. Μια σχολή, που ας το θυμηθούμε κι αυτό, ήταν αίτημα δεκαετιών, για την τοπική κοινωνία…