ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΧIΜΑΝΔΡΙΤΗΣ: Θα παρασημοφορηθεί από τον Γάλλο Πρέσβη στην Αθήνα

Αξιωματούχος του Τάγματος Γραμμάτων και Τεχνών της Γαλλικής Δημοκρατίας ο αρτινός συγγραφέας – δημοσιογράφος Γιώργος Αρχιμανδρίτης

Με τον τίτλο του Αξιωματούχου του Τάγματος Γραμμάτων και Τεχνών θα τιμηθεί ο αρτινός (σ.σ. απ’ το Κομπότι, πιό συγκεκριμένα) την καταγωγή συγγραφέας – δημοσιογράφος Γιώργος Αρχιμανδρίτης, σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα, την ερχόμενη Πέμπτη 21 Νοεμβρίου.

Ένας αρτινός που διαπρέπει στην Γαλλία και όπως συμβαίνει πάντα, στον τόπο της καταγωγής του, δεν γνωρίζει κανένας την λαμπρή πορεία του…

Συγγραφέας, ραδιοφωνικός παραγωγός και δημοσιογράφος, ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης έχει διατελέσει Πρέσβης Πολιτισμού της Ελλάδας στα πλαίσια της Γαλλικής Προεδρίας στην Ευρώπη (2008). Το 2010 τιμήθηκε από την Γαλλική Δημοκρατία με τον τίτλο του Ιππότη του Τάγματος των Γραμμάτων και των Τεχνών για τη συμβολή του στον τομέα του Πολιτισμού στη Γαλλία και τον κόσμο.

Συγγραφέας, δημοσιογράφος και δημιουργός ραδιοφωνικών ντοκιμαντέρ τέχνης και πολιτισμού, ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης είναι Διδάκτωρ Συγκριτικής Γραμματολογίας της Σορβόννης. Έχει διατελέσει Πρέσβης Πολιτισμού της Ελλάδας στα πλαίσια της Γαλλικής Προεδρίας στην Ευρώπη (2008) και έχει τιμηθεί από τη Γαλλική Δημοκρατία με τον τίτλο του Ιππότη του Τάγματος των Γραμμάτων και των Τεχνών για τη συμβολή του στον τομέα του Πολιτισμού στη Γαλλία και τον κόσμο (2010).

Το βιβλίο «Mot à Mot» («Λέξη προς λέξη»), που συνυπογράφει με την Danielle Mitterrand, κυκλοφορεί από τις γαλλικές εκδόσεις Le Cherche Midi και το βιβλίο του «Μikis Théodorakis par luimême» από τις εκδόσεις Actes Sud. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν τα βιβλία του « Μίκης Θεοδωράκης-Η ζωή μου », « Θόδωρος Αγγελόπουλος-Με γυμνή φωνή » και « Μελίνα-Μια σταρ στην Αμερική », από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Είναι τακτικός συνεργάτης της Δημόσιας Γαλλικής Ραδιοφωνίας (France Culture). Άρθρα και συνεντεύξεις του με εξέχουσες διεθνείς προσωπικότητες έχουν δημοσιευθεί στη Γαλλία (LE MONDE, LE POINT, L’OBS) και στην Ελλάδα (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΤΟ ΒΗΜΑ, MANCODE, BLUE), ενώ συμμετέχει τακτικά στα διεθνή συνέδρια Art for Tomorrow και Athens Democracy Forum της εφημερίδας NEW YORK TIMES.

Η ιστοσελίδα ambafrance.org , στις 11/11/2016 φιλοξένησε συνέντευξη του αρτινού δημοσιογράφου, την οποία και αναδημοσιεύουμε, για να μάθουμε απ’ τον ίδιο την πορεία του…

-Πώς ένας Έλληνας βρέθηκε στο Παρίσι για να κάνει σταδιοδρομία;

“Στη ζωή μας ανοίγονται συχνά ορίζοντες την ύπαρξη των οποίων δεν είχαμε καν υποψιαστεί. Το μεγάλο μου ενδιαφέρον για τη γαλλική λογοτεχνία με οδήγησε στη Σορβόννη, η οποία πάντα αποτελούσε για μένα το κατ’εξοχήν πανεπιστημιακό ίδρυμα φιλολογικών σπουδών. Μετά τη διατριβή μου, οι ευκαιρίες να θέσω σε εφαρμογή αυτά που έμαθα, συμμετέχοντας ενεργά στην πνευματική και πολιτιστική ζωή της γαλλικής πρωτεύουσας, με οδήγησαν να επιλέξω την πόλη αυτή ως βάση των δραστηριοτήτων μου και να χτίσω μια γέφυρα μεταξύ του ελληνικού και του γαλλικού πολιτισμού.”

Πώς κρατάτε ζωντανή την ελληνογαλλική σχέση

“Με πολύ απλό και φυσικό τρόπο. Ξέρετε, το Παρίσι προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες ανάδειξης των κοινών σημείων των δύο αυτών χωρών που βάδισαν συχνά με κοινό βηματισμό. Πάνω από αυτές φυσά ο ίδιος άνεμος ελευθερίας, ενώ οι πολιτισμοί τους έχουν τόσο εμποτιστεί ο ένας από τον άλλον που η επιλογή των θεμάτων που προσεγγίζω γίνεται με τρόπο εντελώς φυσικό και προφανή. Οι εκπομπές μου στον ραδιοφωνικό σταθμό France Culture ή οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνω στο Παρίσι έχουν πάντα συμβολικό χαρακτήρα και είναι σχετικές με την Ελλάδα. Αντίστοιχα, για τις συνεντεύξεις μου στον ελληνικό τύπο επιλέγω γαλλικές προσωπικότητες που διαπρέπουν στους τομείς των γραμμάτων, των τεχνών, των επιστημών ή της πολιτικής. Υπάρχουν τόσοι τρόποι για να τροφοδοτήσει κανείς αυτή τη ζωντανή σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες…”

-Ποια είναι η καλύτερη ανάμνηση που κρατάτε από τις συνεντεύξεις σας, τις εκπομπές σας ή τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που έχετε διοργανώσει;

“Από τις συνεντεύξεις που έχω κάνει, θα ξεχώριζα εκείνη με τον παλαιοντολόγο Yves Coppens. Πρόκειται για ένα άτομο εξαιρετικής ευφυίας που μιλά για την οδύσσεια του ανθρώπινου είδους με μεγάλη απλότητα, σοφία, τρυφερότητα, συγκίνηση και χιούμορ. Από την France Culture, θα ανέφερα αυθόρμητα τις πέντε εκπομπές που έκανα με τον εθνικό μας μύθο, τον Μίκη Θεοδωράκη. Τέλος, από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, θα αναφέρω τον εορτασμό της 110ης επετείου των Ολυμπιακών Αγώνων στο μεγάλο Αμφιθέατρο της Σορβόννης το 2004, με μια συναυλία αρχαίας ελληνικής μουσικής ως συνέχεια της συναυλίας που είχε διοργανώσει ο Pierre de Coubertin 110 χρόνια πριν, την ίδια ημέρα και στον ίδιο χώρο. Η συγκίνηση του κοινού το βράδυ εκείνο, εξέφραζε τη χαρά και την υπερηφάνειά του που μετείχε στη διαχρονικότητα της μεγάλης αυτής οικουμενικής ιδέας.”