Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα…

Γράφει ο ΧΡ. ΑΠ. ΑΓΗΣ

Αυξάνονται και πληθύνονται οι φωνές διαμαρτυρίας, σε όλους τους δήμους, που θεωρούν ότι βλάπτονται από την πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα μεταναστών σε στρατόπεδα που είναι στην περιοχή τους.

Σε όλους;

Χμ… «Πλην Λακεδαιμονίων»!

Ή αν προτιμάτε εκτός από την «πόλη της φαιδράς πορτοκαλέας», όπου σύμφωνα και με τις ανακοινώσεις και τα δελτία τύπου του δημοτικού μας άρχοντα είναι «όλα καλά, όλα ανθηρά»!!!

Τα παραδείγματα των άμεσων αντιδράσεων και το πώς οι δημοτικοί άρχοντες άλλων περιοχών προστατεύουν τα συμφέροντα των δήμων και των δημοτών τους είναι χαρακτηριστικά:

•Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα συγκάλεσε ο Δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας, την Δευτέρα 7 Οκτωβρίου.

•Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος Γρεβενών, Γιώργος Δασταμάνης, με αφορμή τη δημοσιοποίηση λίστας με 11 στρατόπεδα που ενδέχεται να φιλοξενήσουν μετανάστες, δήλωσε πως σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτεί να συμβεί κάτι τέτοιο στο 586 Τάγμα Πεζικού των Γρεβενών, που συμπεριλαμβάνεται σε αυτή.

•Με τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, συναντήθηκε την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου ο Δήμαρχος Παιονίας Κώστας Σιωνίδης, ο οποίος έχει διατυπώσει την διαμαρτυρία του με δημόσιες τοποθετήσεις.

• Σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους και με βαρείς χαρακτηρισμούς κατά των αρμόδιων υπουργών, ο νέος δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης, καταγγέλλει την κυβέρνηση για «πραξικόπημα».

Όλες αυτές οι αντιδράσεις (και άλλες πολλές), που σημειωτέον στη συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχονται από στελέχη της γαλάζιας παράταξης, υποχρέωσαν την κυβέρνηση, προκειμένου να πέσουν οι τόνοι, σε μερική αναδίπλωση και διαρροές από κυβερνητικούς κύκλους οι οποίοι υποστηρίζουν πως  «Με αφορμή δημοσιεύματα και ρεπορτάζ που έχουν κυκλοφορήσει τις τελευταίες δύο ημέρες, σχετικά με την πρόθεση της Κυβέρνησης να δημιουργήσει Κλειστές Δομές Φιλοξενίας – Προαναχωρησιακά Κέντρα σε διάφορα ενεργά ή μη στρατόπεδα της ενδοχώρας, οφείλουμε να διαψεύσουμε την εν λόγω είδηση, ως ανυπόστατη και πλήρως αναληθή. Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Υποδοχής εφαρμόζεται ήδη και όσα είδαν το φως της δημοσιότητας δεν έχουν καμία σχέση με αυτό».

Διαβεβαιώσεις, ωστόσο, που δεν οδήγησαν σε εφησυχασμό τους ενδιαφερόμενους δημάρχους.

Βεβαίως, στα καθ’ ημάς, καμία σημασία δεν εδόθη από τους ταγούς μας στον ελλοχεύοντα κίνδυνο, οι οποίοι συνηθισμένοι στην «αφωνία» που έχουν ως κυρίαρχη επιλογή, ουδεμία αντίδραση …έβγαλαν, αποδεχόμενοι μοιρολατρικά την αρρωστημένη νοοτροπία «σφάξε με αγά μου να αγιάσω»!

Έτσι «για την τιμή των όπλων» ο Δήμαρχός μας επέλεξε την …επιστολική επικοινωνία με τον Γραμματέα μεταναστευτικής πολιτικής, όπου εκφράζει την αντίθεσή του στο κυοφορούμενο σχέδιο, εκδίδοντας παράλληλα  και το σχετικό δελτίο τύπου με το οποίο …διαλαλεί το κατόρθωμά του, στην πάγια λογική «το είπα εγώ στον σκύλο μου κι ο σκύλος στην ουρά του»!

Θα ‘λεγε κανείς πως αρκούνται στις διαβεβαιώσεις της υπεύθυνης κυβέρνησης και δεν αποδέχονται να …λαϊκίσουν σε βάρος των συμφερόντων της Άρτας.

Σωστό κι αυτό, πλην όμως είναι πασίγνωστη η πρακτική (όλων) των κυβερνήσεων, που από καιρού εις καιρόν διαρρέουν τις προθέσεις και τις αποφάσεις τους στα φιλοκυβερνητικά έντυπα, υπό την μορφή πληροφοριών, προκειμένου να μετρήσουν αντιδράσεις και πάνω από όλα αντιδρώντες.

Οπότε με βάση ακριβώς αυτή την «μέτρηση» να επιβάλουν τις προθέσεις τους στους …άφωνους και μη διαμαρτυρόμενους.

Όπως καλή ώρα, συμβαίνει με εμάς και τα …γκεσέμια μας. Τα οποία «περί άλλων τυρβάζουν», παγιδευμένα ακόμη στον μικρόκοσμο του αυτοθαυμασμού και των προεκλογικών επιτυχιών τους!

Κι ενώ για την κατάτμηση έργων και την δυνατότητα αναθέσεων για τον καλλωπισμό των γηπέδων, η Δημοτική μας αρχή, σήμανε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, για το στρατόπεδο ΒΕΡΣΗ, που θα έπρεπε πρώτιστα να ενδιαφέρεται και να …κόπτεται, μιας και αποτελεί τον πνεύμονα της πόλης, παριστάνει τον …κινέζο!

Θα μου πείτε και με το δίκιο σας, πως ο Δήμαρχός μας πριν λίγο καιρό είχε …συσκεφθεί μετά των υπηρεσιακών παραγόντων προκειμένου να γίνει η καταγραφή και ο έλεγχος της νομιμότητας των απασχολούμενων μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Άρτα. Δεν θα ασχολείται διαρκώς με το θέμα. Έχει κι άλλα πράγματα να κάνει και μάλιστα πιο σοβαρά!

Κι αν κι έχουμε τελικά όλοι μας καταλάβει και κατασταλάξει πως η Δημοτική μας αρχή, «τόσο μπορεί και τόσα κάνει», έκπληξη προκαλεί η σιωπή και από πλευράς αντιπολίτευσης. Όλοι  συµπεριφέρονται σαν να µην αντιλαµβάνονται πλήρως την κατάσταση και να µην αισθάνονται το µέγεθος της απειλής.

Μιας αντιπολίτευσης, κατά τα άλλα λαλίστατης για τα ήσσονος σημασίας θέματα, αλλά άκρως φειδωλής για τα σοβαρά και σημαντικά που καθορίζουν και το μέλλον και την προοπτική της Άρτας.

Και μιας σιωπής, τόσο εκκωφαντικής, που παραπέμπει στο σαιξπηρικό «κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας»!

Κι αν ωστόσο για τους σημερινούς ταγούς της αρτινής επικράτειας είναι επίκαιροι οι στίχοι του Κώστα Βάρναλη «Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα,
προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα», εμείς χαμένοι στα καθημερινά μας προβλήματα, παρακολουθούμε αδύναμοι κι αποσβολωμένοι, βλέποντας στον καθρέφτη το ομοίωμά μας, το οποίο περιγράφει άδοντας  ο Κώστας Χατζής: «κι εμείς οι τρεις στον καφενέ, τσιγάρο πρέφα και καφέ, βρε δεν βαριέ…, βρε δεν βαριέσαι, αδερφέ».