Οφείλει να πει τι και ποιός έφταιξε για το παζάρι…

Όπως εξελίσσεται στην εποχή Τσιρογιάννη, δεν είναι η λαϊκή μας παράδοση, αλλά η εικόνα της ΑΣΟΕ στην Αθήνα

Την ώρα που το πιστολίδι έδινε κι έπαιρνε στο παζάρι της Άρτας και οι επισκέπτες, ήταν «με την ψυχή στο στόμα», μήπως και κάποια αδέσποτη σφαίρα, βρει κανένα ανυποψίαστο παιδάκι ή κάποιον εκ των -επίσης ανυποψίαστων- επισκεπτών, μάθαμε ότι ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, βρισκόταν εντός της Πανελλήνιας Εμπορικής Έκθεσης και αυτοθαυμαζόταν, για το πανελλήνιου(!) ενδιαφέροντος θέμα και θέαμα που είχε να προσφέρει. Σημεία των καιρών!

Όμως αυτή η τραγική καταγραφή, πρέπει άμεσα να οδηγήσει τον δήμαρχο Αρταίων Χρήστο Τσιρογιάννη, στον απολογισμό των πεπραγμένων στην Πανελλήνια Έκθεση και την Εμποροπανήγυρη, η οποία κάθε χρόνο, όπως και φέτος, μετατρέπεται σε θέατρο… πολεμικών επιχειρήσεων, ανάμεσα στις ομάδες των τσιγγάνων, οι οποίες εκτός όλων των άλλων, απολαμβάνουν την προνομιακής μεταχείρισης, απ’ τους αρμόδιους του Δήμου.

Γνωρίζουν πολύ καλά, ότι κάθε χρόνο, οι ρομά θα δημιουργήσουν επεισόδια, άρα θα προκύψει κίνδυνος και για ανθρώπινες ζωές, αλλά για δύο ή τρεις χιλιάδες ευρώ έσοδα, τους παραχωρούν προνομιακούς χώρους, στο παζάρι!

Είναι το θέμα, που έθεταν πολλοί αυτόπτες, των επεισοδίων ανάμεσα στους ρομά, για να πουν πως αυτό το παζάρι, όπως εξελίσσεται στην εποχή Τσιρογιάννη, δεν είναι η λαϊκή μας παράδοση, αλλά η εικόνα της ΑΣΟΕ στην Αθήνα. Και δεν ορρωδούν, οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης, όταν μιλώντας για την παράδοση του παζαριού, βάζουν μέσα όλα τα προϊόντα παρεμπορίου, για να καταδικάσουν τα τοπικά καταστήματα, σε μια τραγική εβδομάδα, σε σχέση με τα έσοδά τους.

Θα έπρεπε να το γνωρίζουν ή αν δεν το γνώριζαν να είχαν εντρυφήσει στην λαϊκή μας παράδοση και να διαπιστώσουν ότι ο θεσμός του παζαριού, είχε δημιουργηθεί για τις ανάγκες μιας άλλης εποχής και προφανώς για να υπηρετήσει τους μη έχοντες, αλλά στην προμήθεια προϊόντων των τοπικών εμπόρων και σε καμία περίπτωση των πακιστανών και όλων όσων… υπηρετούν πιστά, το παρεμπόριο.

Είναι η διαμορφωμένη κατάσταση και η αιτία, που οι μισές παράγκες του παζαριού, ήταν κενές και την τελευταία στιγμή, τις κάλυπταν διάφοροι έγχρωμοι έμποροι, για να μην μείνουν τα προϊόντα του παρεμπορίου, απούλητα!

Ο απολογισμός και για το ενδιαφέρον που παρατηρήθηκε, είναι επιβεβλημένος, γιατί πρέπει και οι αρμόδιοι του Δήμου Αρταίων, να δουν την αιτία, που οι παραδοσιακοί έμποροι της εμποροπανήγυρης, φέτος την απαξίωσαν, που όπως δείχνουν τα πράγματα, δεν θα κάνουν το ίδιο, με την εμποροπανήγυρη της Φιλιππιάδας, η οποία ακολουθεί…

Την ίδια στιγμή, που ο κόσμος (σ.σ. εντάξει ήταν πολλοί οι επισκέπτες, αλλά από κεκτημένη ταχύτητα και συνήθεια) έφευγε με εμφανή την απογοήτευση, οι κόλακες του δημάρχου, του έλεγαν πως η επιτυχία ήταν απόλυτη, ενώ ο ίδιος αυτοθαυμαζόταν, σε κάτι τραγικές συνεντεύξεις, που παραχώρησε κατά την διάρκεια, της περίεργης εβδομάδας που έζησε η Άρτα!

Επειδή «στην βράση κολλάει το σίδερο», είναι επιβεβλημένο όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι των συνδυασμών της μειοψηφίας, να ζητήσουν την συζήτηση ως μοναδικού τακτικού θέματος, σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την ασχήμια της διοργάνωσης του παζαριού και της Πανελλήνιας(!) Εμπορικής Έκθεσης…

Εκεί δεν θα μπορέσει να υπεκφύγει ο αξιότιμος κος δήμαρχος, ο οποίος αποδεικνύεται πρύτανης στην υποτίμηση του δημόσιου διάλογου, αλλά και της νοημοσύνης των πολιτών.


Η φωτογραφία τα λέει όλα! Αυτή ήταν η εικόνα στους διαδρόμους του παζαριού, όποια στιγμή κι αν βρισκόσουν εκεί. Τσιγγάνες, πακιστανοί και έγχρωμοι έμποροι, ήταν το αποτέλεσμα της… σκληρής προετοιμασίας, που έκαναν ο δήμαρχος και οι συνεργάτες του.

Και η ασφάλεια των πολιτών…

Αφορμή αποτελεί το παζάρι και τα επεισόδια που προκάλεσαν οι αντιμαχόμενες ομάδες των ρομά, για να τεθεί εκ νέου και το ζήτημα της δημόσιας ασφάλειας, στην οποία καθοριστικό ρόλο, παίζουν οι πρωταγωνιστές των πρωτόγνωρων γεγονότων του παζαριού της Άρτας.

Νομίζει ο αξιότιμος κύριος δήμαρχος, πως κάνοντας μια εθιμική (σ.σ. κάθε φορά που αναλαμβάνει νέος αστυνομικός διευθυντής) συνάντηση με τους εκπροσώπους της Αστυνομίας, ότι δείχνει ενδιαφέρον για την δημόσια ασφάλεια και την εύρυθμη λειτουργίας της πόλης, αλλά είναι «αλάργα νυχτωμένος» και βεβαίως πολύ μακριά απ’ την αναζήτηση των πολιτών.

Οι πολίτες υποφέρουν καθημερινά και ο δήμαρχος της πόλης, βαυκαλίζεται ότι κάτι κάνει. Φυσικά δεν κάνει αυτό που είναι το αίτημα των ημερών…

Ν’ ασχοληθεί η Αστυνομία, με την συμπαράσταση όλη της τοπικής κοινωνίας, με την παραβατικότητα (σ.σ. εγκληματικότητα, πρέπει να πούμε, αλλά…) των ρομά και όσους κινδύνους, ακολουθούν την παραβατική συμπεριφορά…

Έχει γίνει άπειρες φορές, η αναφορά στην διακίνηση ναρκωτικών, αλλά οι πάντες, με πρώτη και καλύτερη την δημοτική αρχή, κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν! Έχει γίνει ιδιαίτερη αναφορά στις πολλές κλοπές που γίνονται καθημερινά και θα συνεχιστούν, όσο η κοινωνία σε συνεργασία με την Αστυνομία δεν αντιδράει.

Για όλα αυτά, πρέπει να έχει λόγο η δημοτική αρχή, άσχετα αν στην Άρτα, τον αξιότιμο κύριο δήμαρχο, τον απασχολεί το πως θα βγάζει φωτογραφίες, με τις οποίες περιφέρει, εδώ κι εκεί, την ματαιοδοξία του…

Γελάνε ακόμη και οι πέτρες!

Όσοι (σ.σ. κάποιες χιλιάδες επισκέπτες) πέρασαν απ’ την καρικατούρα της εμπορικής έκθεσης που διοργανώθηκε απ’ τον Δήμο Αρταίων, παράλληλα με το παζάρι και έδωσαν την ελάχιστη σημασία στον εμφατικό τίτλο «7η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ», πρέπει να γελάνε ακόμη.

Αν και το σωστό θα ήταν, όλοι όσοι γελούν ακόμη, να συναντούσαν τους αρμόδιους της διοργάνωσης και να τους… χαράξουν δυό φωνήεντα περί την κοροϊδία, που κανένας δεν ανέχεται, στις μέρες μας… Κι επειδή κανένας δεν έλαβε το θάρρος να τους το πει, αυτοί νομίζουν ότι πέτυχαν το απόλυτο!  Ότι δηλαδή ξεγέλασαν τον κόσμο…

-Από που ν’ αρχίσεις και που να τελειώσεις, στην αναζήτηση του πανελλήνιου και του εμπορικού;

Περί του πανελληνίου της υπόθεσης… Δύο ή τρεις επιχειρήσεις, που είχαν χώρο στην καρικατούρα έκθεσης, είχαν έδρα εκτός Άρτας. Γραβιέρα απ’ την Κρήτη και μία ή δύο άλλες, κατά πάσα πιθανότητα με είδη λαϊκής τέχνης… Αυτό και μόνο το στοιχείο, προσδίδει την απόπειρα παραπλάνησης και την δικαίως απαιτούμενη εξήγηση που πρέπει να δώσει η δημοτική αρχή, σε σχέση με την συγκεκριμένη επιλογή.

Περί το εμπορικό της υπόθεσης, τα πράγματα, οδηγούν σε περαιτέρω μελαγχολικές σκέψεις, καθώς το 20% των εκθετών είχε την εμπορική αγωνία και είναι σίγουρο ότι ούτε καν πλησίασε τον στόχο που θέτει κάθε έμπορος ή επαγγελματίας που λαμβάνει μέρος σε ανάλογες εκθέσεις.

-Τα υπόλοιπα;

Το 80% των περιπτέρων ήταν κοινωνικού σκοπού ή καλύτερα για μικροπολιτική κατανάλωση! Άνθρωποι που έχουν φάει μια ζωή, σε ανάλογες διοργανώσεις, μας έλεγαν πως δεν είναι δυνατόν να ονομάζεται αυτό το κατασκεύασμα ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ.

Θα μπορούσε ν’ αποτελεί έναν πολυχώρο προβολής των δραστηριοτήτων των πολιτιστικών, αθλητικών και κοινωνικών σωματείων, όπου ο ένας θα μπορούσε να θαυμάζει τον άλλον και να ζήσουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα…

Όμως στην διαφημιστική καμπάνια, η αφίσα έγραφε πως συνδιοργανωτές είναι το Επιμελητήριο Άρτας και ο Εμπορικός Σύλλογος Άρτας, οι άνθρωποι των οποίων είχαν επιστρέψει απ’ την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και φυσικά είχαν την εμπειρία, όχι για το μείζον που απαιτεί μια Εμπορική Έκθεση, αλλά για το έλασσον. Γιατί και οι ίδιοι θα διαπίστωσαν πως η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ της Άρτας, αποτέλεσε καρικατούρα μιας έκθεσης, με στοιχειώδη σοβαρότητα.

-Και τι έμεινε για τους δυό σημαντικούς φορείς της παραγωγής και τους εμπορίου της περιοχής μας;

Απλά έριξαν νερό στο μύλο της δημοτικής αρχής, η οποία προκειμένου να εισπράττει κάποιες χιλιάδες ευρώ, δεν διστάζει να δίνει παράγκες στο παζάρι, ακόμα και σ’ αυτούς που γνωρίζει, ότι θα μετατρέψουν τον λαϊκό θεσμό, σε φαρουέστ! Γνωστά είναι τα γεγονότα, ας μην τα επαναλάβουμε…

Γιατί πρέπει να φτάσουμε και στην οικονομική «αιμορραγία» των τοπικών εμπορικών επιχειρήσεων. Και δεν μιλάμε για κάποιες χιλιάδες ευρώ, αλλά για κάποια εκατομμύρια, τα οποία όσο θα περνάει ο καιρός, τόσο θα φαίνεται πόσο λείπουν.

Είναι καιρός, να σοβαρευτούν οι πάντες. Κυρίως όσοι με τις επιλογές τους, σε μεγάλο βαθμό, ορίζουν και τις οικονομικές εξελίξεις στον τόπο.

Και πρέπει να γίνει αντιληπτό… Μια κοινωνία που βρίσκεται σε δύσκολη θέση, τίποτα δεν δίνει αισιοδοξία, δεν μπορεί να μένει απαθής θεατής, στα παιχνίδια της προσωπικής ματαιοδοξίας του αξιότιμου κυρίου δημάρχου.

Κάποτε που τα πράγματα ήταν διαφορετικά…

Ήταν κάποτε που η εμποροπανήγυρη της Άρτας (σ.σ. τότε ήταν εμποροπανήγυρη, τώρα είναι πακιστανικό παζάρι) είχε την φήμη της καλύτερης διοργάνωσης πανελλήνια, για τον πρώτο λόγο, ότι απ’ αυτή είχε αποκλειστεί η γνωστή «μαφία των παζαριών», η οποία ήταν κάτι ανάλογο, με όλο των εσμό των πακιστανών εμπόρων, που στο φετινό παζάρι της Άρτας, είχαν τοποθετηθεί σε περίοπτες θέσεις…

Ήταν κατάκτηση αυτή, ως αποτέλεσμα της επιμονής του αείμνηστου δημάρχου Κώστα Βάγια, ο οποίος έτυχε να έχει ευφυείς και αποτελεσματικούς συνεργάτες… Έτσι ο τότε διαχειριστής της Δημοτικής Επιχείρησης Νίκος Δάφνος, είχε ταξιδέψει σε πολλές πόλεις που διοργανώνουν εμποροπανηγύρεις κι εκεί είχε συγκεντρώσει πληροφορίες, για το ποιοί πρέπει να έχουν θέση στην εμποροπανήγυρη της Άρτας και ποιοί θα πρέπει να μην μπουν ποτέ στον χώρο…

Ήρθε η ώρα, αυτό να γίνει πράξη, βεβαίως με την σύμφωνη γνώμη του δημάρχου Κώστα Βάγια. Ακολούθησε ο κακός χαμός. Οι απειλές έδιναν κι έπαιρναν! Ακόμη και για την ζωή των υπευθύνων της εμποροπανήγυρης, οι οποίοι όμως είχαν πει πως θα εφαρμόσουν μια απόφαση και έπρεπε να την εφαρμόσουν.

Οι εκπρόσωποι των δύο τριών οικογενειών, που αποτελούσαν την μαφία των παζαριών, χωρίς προειδοποίηση… μπούκαραν στο γραφείο του Κώστα Βάγια και δήλωναν πως δεν  θα φύγουν από κει, αν δεν πάρουν χώρο στην εμποροπανήγυρη. Προέκυψαν κάποια επεισόδια, αλλά οι νταήδες εκείνης της εποχής, έφυγαν ηττημένοι και για πολλά χρόνια, δεν ξαναπάτησαν στην Άρτα.

Είναι και η περίπτωση των ρομά. Έπαιρναν λίγοι εξ αυτών, κάποιες παράγκες, αλλά ήταν απόλυτα ελεγχόμενοι. Ο Δάφνος ήταν πάντα εκεί και είχε τον τρόπο, να τους αναγκάζει να συμπεριφέρονται υποδειγματικά.  Δεν είχε προκύψει, εκείνη την εποχή, κανένα παρατράγουδο. Ούτε ένα επεισόδιο… Που να φανταστούν, οι διοργανωτές της εποχής, τα όσα ζήσαμε στην φετινή διοργάνωση του παζαριού.

Όμως σήμερα η διοργάνωση, είναι στα χέρια ανθρώπων που την ματαιοδοξία τους και μόνο, έχουν μάθει να υπηρετούν! Και το χειρότερο… Δεν προσπαθούν να μαθαίνουν!


Δοξάστε τους! Όλοι οι εικονιζόμενοι, είναι αυτοί που συνέβαλλαν, για να προκύψουν οι ασχήμιες του παζαριού, αλλά και όσα κωμικοτραγικά είχε να παρουσιάσει η 7η Πανελλήνια Εμπορική Έκθεση. Αντί να βγουν και να ζητήσουν ταπεινά συγνώμη, απ’ την Άρτα και τους πολίτες, για την δυσφήμιση την οποία… προσέφεραν, χαμογελούν μπροστά στον φακό, λες και δεν έχουν ακούσει αυτό που όλοι οι πολίτες της περιοχής συζητούν. Ότι με την φετινή διοργάνωση της έκθεσης και του παζαριού, έδειξαν ότι είναι ανίκανοι να υπηρετήσουν το συμφέρον, όσων τους εμπιστεύτηκαν!
Βεβαίως αν οι πολίτες και οι εκπρόσωποι των μαζικών φορέων της περιοχής δεν αντιδράσουν και του χρόνου την ίδια εποχή, πάλι ανάλογη φωτογραφία θα διανείμει το γραφείο τύπου του Δήμου Αρταίων. Και πάλι όλοι οι εικονιζόμενοι, θα είναι καλά παιδιά, χαρά γεμάτα!

————————————————————-