Να ξανακάνουμε το λογαριασμό…

Γιατί… 5.000 φοιτητές βλέπει στην Άρτα, ο δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης!

Άντε να ξανακάνουμε τον λογαριασμό, για ν’ αναλύσουμε τη νέα… ρουκέτα που πέταξε ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου, για το καλωσόρισμα των νέων σπουδαστών που θα φιλοξενήσει η πόλη…

«Στους 5.000 ανέρχονται πλέον οι φοιτητές στην Άρτα», αναφέρει ο τίτλος του δελτίου τύπου, που διένειμε προχθές στα μέσα ενημέρωσης και ακριβώς ο τίτλος αυτός, δημιουργεί τα ακριβώς αντίθετα συναισθήματα, στους γνωρίζοντες την κατάσταση και σ’ αυτούς που παρακολουθούν τα γεγονότα από  μακριά. Οι πρώτοι θα πουν «που τους είδες μεγάλε», ενώ οι ευρισκόμενοι μακριά απ’ την Άρτα, θα θεωρήσουν την μικρή μας πόλης, ως ποιούσα άλματα προόδου, με τόσο φοιτητόκοσμο και όσα αυτός φέρνει μαζί του…

Ας ξανακάνουμε το λογαριασμό. Περί τους 600 είναι οι νέοι φοιτητές (σ.σ. στην τελετή του δημάρχου έδωσαν το παρόν, περί τους εκατό), οι οποίοι λογικά, πετυχαίνοντας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, θα έρθουν στην Άρτα, να διαμείνουν για να σπουδάσουν. Για να φτάσουμε στο νούμερο, που μάλλον στον ύπνο του, είδε τους ΠΕΝΤΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ (5.000) σπουδαστές. Αν απ’ τις πέντε χιλιάδες αφαιρέσουμε τους εξακόσιους νέους φοιτητές, μένουν τέσσερις χιλιάδες τετρακόσιοι (4.400) σπουδαστές που παραμένουν απ’ τα προηγούμενα χρόνια. Που σημαίνει ότι το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος, η Άρτα φιλοξενούσε τέσσερις χιλιάδες τετρακόσιους (4.400) φοιτητές!

Ένα σύντομο ανέκδοτο, θα είναι ο λογαριασμός του δημάρχου, για όποιον ακούσει, ότι πέρυσι στην Άρτα ζούσαν 4.400 φοιτητές, για να προκύψει το βασανιστικό ερώτημα:

-Δεν ζει σ’ αυτή την πόλη, ο αξιότιμος κύριος δήμαρχος;

Μάλλον δεν ζει στην Άρτα! Γιατί δεν θα ήταν αυτή η εικόνα της πόλης, αν ζούσαν εδώ 4.400 φοιτητές. Βέβαια κάπου πατάει! Στα στοιχεία που του δίνουν όσοι διέλυσαν το ΤΕΙ Ηπείρου και επιχειρούν τώρα να διαλύσουν ή καλύτερα να μεταφέρουν τις πανεπιστημιακές σχολές της Άρτας στα Γιάννενα. Μιλάνε για αριθμούς, με βάση τις εγγραφές και όχι με βάση τον αριθμό των σπουδαστών που μένουν στην Άρτα και παρακολουθούν τα μαθήματα. Παλιό το κόλπο, αλλά πλέον δεν πείθει κανέναν…

Λείπει η σοβαρότητα!

Διαπιστώνει κανείς, ότι όλοι όσοι συναντήθηκαν στην παρωδία τελετής υποδοχής των νέων σπουδαστών, δεν κοιτάζουν την ουσία του κάθε θέματος, πολύ δε περισσότερο του ευαίσθητου θέματος της λειτουργίας των πανεπιστημιακών Σχολών στην Άρτα, αλλά τις εντυπώσεις.

Όπως και έγινε κατά την διάρκεια της εν λόγω τελετής. Πέταξε ένα νούμερο και από κει και πέρα, όλα καλά. Ανάγνωσε και μια λίστα με αιτήματα, στα οποία ούτε που δίνει την ελάχιστη σημασία, η διοίκηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και νόμισε ότι κάτι έκανε.

Είναι και το μείζον θέμα της ποιότητας των χώρων, που υποδέχτηκαν κυρίως τους σπουδαστές. Η γνωστή κατάντια που περιέγραφε απ’ το καλοκαίρι, η «Γ».

Για να προκύψει και η αναγκαιότητα του φιλότιμου.

-Είπαν ένα καρό ανοησίες, στους νέους σπουδαστές. Δεν σκέφτηκαν, ότι αυτά τα παιδιά, που άκουσαν τις ανοησίες, θα έριξαν και μια ματιά, στους χώρους που θα περάσουν κάποια χρόνια και συνέκριναν τα λόγια και την πραγματική κατάσταση;

Είναι πολλοί συμπολίτες μας, που καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα… Δεν τους ενδιαφέρει τίποτα! Νομίζουν ότι απευθύνονται σε ανόητους, οι οποίοι δεν μπορούν να παρακολουθήσουν την δική τους ευφυΐα!

Με την κατάσταση όμως που διαμορφώθηκε, άλλη θα ήταν η αποστολή της όποιας δημοτικής αρχής, σέβεται τον θεσμό που υπηρετεί και την δύναμη που παίρνει απ’ τους πολίτες… Να είναι μαχητική και διεκδικητική για το καλύτερο, σε ότι αφορά τους χώρους που θα σπουδάσουν οι σπουδαστές, γιατί αυτό επιβάλλει η αποστολή των λεγόμενων πανεπιστημιακών δασκάλων, αλλά και το συμφέρον της πόλης, που είναι να μείνουν οι πανεπιστημιακές σχολές στην Άρτα, για να μείνουν έτσι και οι σπουδαστές…

Είχε ζητηθεί απ’ την «Γ» η παρέμβαση της δημοτικής αρχής, την σωστή στιγμή… Το καλοκαίρι, που έπρεπε να προετοιμαστούν οι χώροι που θα υποδεχτούν τους νέους φοιτητές.

Δεν έκαναν τίποτα και τώρα, σε μια περίεργη σχέση, η μία πλευρά των καθηγητών και η άλλη πλευρά της δημοτικής αρχής, προσπαθεί η μία να καλύψει τις άλλες. Γιατί ο ηγεμών δήμαρχος το διέπραξε κι αυτό: «Με πλήρως στελεχωμένα τμήματα και με σωστές εγκαταστάσεις, αναβαθμίζουμε τις φοιτητικές παροχές συμβάλλοντας έτσι στην στήριξη της τοπικής μας οικονομίας», είπε για ν’ αποδείξει ότι ή δεν έχει αντίληψη του χώρου ή επιμένει να προκαλεί τους πάντες.

Ως επίλογο, ας καταθέσουμε για μια ακόμη φορά, την εκτίμησή μας. Οι γιαννιώτες είναι έτοιμοι… Οι καθηγητές, που έγιναν καθηγητές Πανεπιστημίου, ελέω ενός νομοσχεδίου, είναι κι αυτοί έτοιμοι να μετακομίσουν στα Γιάννενα και η Άρτα, θα συνεχίσει την κατηφόρα, την οποία και η δημοτική αρχή, προετοιμάζει!

Ελάχιστοι ήταν οι νέοι σπουδαστές, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του δημάρχου Αρταίων, για την τελετή υποδοχής. Την αίθουσα γέμισαν, οι κάθε λογής παρατρεχάμενοι, που έπρεπε να είναι εκεί, για να προκύψει ο αλληλοθαυμασμός, σε σχέση με το πως κορόιδεψαν τον κόσμο!

«Με πλήρως στελεχωμένα τμήματα και με σωστές εγκαταστάσεις, αναβαθμίζουμε τις φοιτητικές παροχές», είπε στους φοιτητές ο δήμαρχος Χρ. Τσιρογιάννης και προφανώς, εννοούσε τις εγκαταστάσεις, που εικονίζονται στην φωτογραφία!