Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια!

Τα πρωτόγνωρα επεισόδια στο παζάρι της Άρτας και ο δρόμος του θανάτου για τη νεολαία…

Δεν προέκυψαν άνευ λόγου και αιτίας, οι πυροβολισμοί και τα πρωτοφανή επεισόδια, που έλαβαν χώρα κατά την διάρκεια του παζαριού της Άρτας. Είναι η παλιά και οξυμένη αντιπαράθεση, που έχουν δυό οικογένειες ρομά απ’ τον καταυλισμό του Λούρου, ενώ με το μέρος της μιας εξ αυτών, έχει ταχτεί και επιχειρηματίας απ’ την Άρτα, ο οποίος βρέθηκε στο Νοσοκομείο Άρτας, για την παροχή πρώτων βοηθειών, μετά το δεύτερο μέρος των επεισοδίων, που εξελίχτηκε τα μεσάνυχτα της περασμένης Τρίτης προς Τετάρτη.

Η μία εκ των αντιπάλων οικογενειών, που είχαν τις συνεχόμενες αντιπαραθέσεις (σ.σ. τι αντιπαραθέσεις, περισσότερο με πολεμικές επιχειρήσεις, έμοιαζαν) διατηρούσε παράγκες στο παζάρι της Άρτας και είχε την βεβαιότητα ότι σε παλιότερες ανάλογες… εχθροπραξίες, η οικογένεια που είχε με το μέρος της και τον αρτινό επιχειρηματία, είχε «δώσει» στην Αστυνομία την πρώτη οικογένεια.

Ο εν λόγω επιχειρηματίας, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, είχε ξυλοφορτωθεί και την περασμένη Κυριακή το βράδυ και η… εχθροπραξία αυτή, θεωρήθηκε η αφορμή για την πιό έντονη, της Τρίτης…

Στο συνονθύλευμα των ομάδων που η μία επιχειρούσε την επιβολή δια του ξύλου και των όπλων, στην άλλη ομάδα, μπλέχτηκαν και αλβανοί ταραχοποιοί, ένας εκ των οποίων νοσηλεύεται στην μονάδα εντατικής θεραπείας του Νοσοκομείου Ιωαννίνων, χωρίς να διατρέχει κίνδυνο.

Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, όσοι συνελήφθησαν και εκλήθησαν ν’ απολογηθούν για τις αιτίες που οδήγησαν σ’ αυτά τα πρωτόγνωρα για την περιοχή περιστατικά, οι απαντήσεις που δόθηκαν δεν θεωρήθηκαν πειστικές. Έκαναν λόγο για κτηματική διαφορά, μεταξύ του αρτινού επιχειρηματία και της οικογένειας που διατηρούσε την παράγκα με τα χαλιά, στο παζάρι της Άρτας.

«Αλλού είναι οι αιτίες», έλεγε χαρακτηριστικά αστυνομική πηγή, χωρίς ωστόσο να τολμήσει να πει την πραγματική αιτία και την κατάσταση που επικρατεί στους καταυλισμούς των ρομά και στην Άρτα και στον Λούρο Πρέβεζας… Απ’ την άλλη πλευρά, «ο κόσμος τόχει τούμπανο» και τα αστυνομικά δελτία, κρυφό καμάρι! Λες και δεν συζητούν οι πολίτες της ευρύτερης περιοχής, τα αίτια των εχθροπραξιών, λες και δεν γνωρίζουμε πόσο αυτά τα αίτια, είναι ο δρόμος του θανάτου για τη νεολαία.

Η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται, αλλά ότι κι αν γίνει, θα καταγραφεί ένα ακόμη γεγονός, απ’ αυτά που προκαλούν το σύνολο της κοινωνίας και στο τέλος δεν βγαίνει κανένα αποτέλεσμα, είναι όλα καλώς καμωμένα, μέχρι να προκύψει η επόμενη αιτία, για νέες… εχθροπραξίες!

Οι ευθύνες του Δήμου

Δεν πρέπει να διαφεύγει της ανάλυσης που θα κάνουν οι πολίτες, η τεράστια ευθύνη που έχει η δημοτική αρχή, η οποία διά του δημάρχου Χρ. Τσιρογιάννη, καμάρωνε για το επίτευγμά της, την διοργάνωση του παζαριού δηλαδή.

Η δημοτική αρχή, δεν ήλεγξε ποιούς βάζει μέσα στο παζάρι, μιας και αυτοί είναι που κάθε χρόνο, μετατρέπουν τον χώρο σε θέατρο… πολεμικών επιχειρήσεων. Που φέτος, έλαβαν τεράστιες διαστάσεις…

Είναι ένα θέμα, το οποίο θα έχουμε την δυνατότητα, ν’ αναλύσουμε εν εκτάσει, στα επόμενα φύλλα της «Γ».