Τελευταία Πέμπτη

Γράφει ο ΣΤΑΘΗΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ

  • Αγαπητοί συμπολίτες και συμπολίτισσες για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά θα μας διαβάζετε κάθε τελευταία Πέμπτη του μήνα από τις στήλες της φιλόξενης ”Γνώμης”. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον εκδότη της εφημερίδας κ. Κώστα Γκέτση για την τιμή που μου κάνει να μπορώ να λέω την γνώμη μου ελεύθερα μέσα από τις σελίδες της ”Γνώμης”. Καλό φθινόπωρο σε όλους και εδώ θα είμαστε για να τα λέμε κάθε τελευταία Πέμπτη.
  • Προσπαθώ να βρω μια ευχάριστη είδηση από την Άρτα και πέφτω πάνω σε συλλήψεις ναρκέμπορων, τροχαία δυστυχήματα και απροσδόκητους θανάτους. Το τελευταίο κακό ναό είναι ότι η Αρχαιολογική υπηρεσία Άρτας θέλει να γκρεμίσει το αριστουργηματικό θέατρο κάστρου για να το μετατρέψει λέει σε μουσειακό χώρο. Μετά την καταστροφή του Ξενία την οποία η Αρχαιολογική υπηρεσία υποστήριξε με νύχια και με δόντια στο προηγούμενο ΚΑΣ (έχουμε εσωτερική πληροφόρηση και ξέρουμε ακριβώς τι παίχτηκε) τώρα βάζουν ταφόπλακα και στο μοναδικό θερινό θέατρο που έχει η Άρτα. Αν κλείσει το θερινό θέατρο κάστρου, αντίο εκδηλώσεις για τουλάχιστον μια πενταετία.
  • Για να καταλάβετε πόσο μαγικό είναι το θεατράκι του κάστρου θα σας πω μόνο ότι όταν έπαιξε ο τεράστιος Μάνος Χατζηδάκις είπε ότι είναι το ωραιότερο θερινό θέατρο κάστρου που έχει δει και το θαύμασε επίσης για την ακουστική του. Για τόσο τέλειο θέατρο μιλάμε.
  • Όταν ανακοίνωσε η Προϊσταμένη της Αρχαιολογίας ότι θα κλείσει το κάστρο, ένας αμήχανος και άβουλος Δήμαρχος που λέγεται Χρήστος Τσιρογιάννης, χασκογέλασε, πήρε τον λόγο και είπε ότι θα φτιάξει άλλο θέατρο στο παραλίμνιο. Δεν μας είπε όμως πότε; Σε δύο, σε πέντε, σε δέκα χρόνια; Γιατί οι ρυθμοί του είναι παραπάνω από το χτίσιμο του γεφυριού της Άρτας.
  • Πέντε χρόνια προαναγγέλλει την αναπαλαίωση του ιστορικού Δημαρχείου, του επιστράφηκε ως κάκιστη η μελέτη και όπως διαβάζω αντί να αναπαλαιωθεί το ιστορικό σπίτι, ξεκινούν νέες μελέτες. Στο Ξενία έχοντας την ισχυρή πλειοψηφία των 25 Δημοτικών Συμβούλων έκανε την μεγαλειώδη κωλοτούμπα για να πάρει τα 2,5 εκάτ. ευρώ ΕΣΠΑ και να μετατρέψει το ωραιότερο ξενοδοχείο της Ηπείρου στον πιο μαγευτικό χώρο σε ένα θορυβώδες ωδείο και μια άδεια βιβλιοθήκη για να διαβάζουν τα ποντίκια. Αλήθεια δεν σκέφτηκε ότι την ώρα που θα απολαμβάνουν οι επισκέπτες τον καφέ τους θα ακούν τις πρόβες των μουσικών και θα ενοχλούνται; Πόσο ξεφτίλα πια αυτή η πόλη;
  • Το καλοκαίρι η πόλη πέρασε την δραματικότερη εποχή της. Έκλεινε από την Παρασκευή το βράδυ και άνοιγε την Δευτέρα το πρωί. Σαββατοκύριακα κυκλοφορούσαν μόνο κάτι σκιές, ανήμποροι γέροι και γριές και όσοι δεν μπορούσαν να πάνε στην θάλασσα. Τα μαγαζιά ήταν κλειστά, καμία πολιτιστική εκδήλωση δεν γινόταν και όλοι οι Αρτινοί όπου φύγει φύγει. Είναι ξεκάθαρο πια ότι η πόλη χρησιμοποιείται ως υπνωτήριο ενώ τα Γιάννενα και η Πρέβεζα έγιναν προορισμοί εξόδων και διασκέδασης. Οι Αρτινοί ξοδεύουν αλόγιστα σε Πρέβεζα και Γιάννενα και στην Άρτα θέλουν φτηνό μεζέ από φούρνους μικροκυμάτων.
  • Όταν δεν έχει θάλασσα τα Σαββατοκύριακα κάνεις δυνατές πολιτιστικές εκδηλώσεις για να μπορέσεις να κρατήσεις τον κόσμο και να φέρεις επισκέπτες. Τώρα που θα κλείσει και το θέατρο του κάστρου δεν θα υπάρχει ούτε ένας τόπος εκδηλώσεων αφού και το θερινό σινεμά ”Ορφέας” είναι θεόκλειστο. Έμαθα επίσης ότι έκλεισε και το Τουριστικό Περίπτερο και το Artas Restobar στο γεφύρι. Κλείστε τα όλα, κλειδώστε την πόλη μήπως τυχόν έρθει κανένας ξέμπαρκος επισκέπτης και πετάξτε το κλειδί στο ποτάμι. Αυτοί είμαστε…
  • Κάποτε ερχόταν στην Άρτα ένας Μίκης Θεοδωράκης και ένας Μάνος Χατζηδάκης για να δώσουν συναυλίες. Σήμερα ο Δήμος Αρταίων βολεύτηκε για τα ”Ελευθέρια” της πόλης με το παγκοσμίως φήμης άγνωστο συγκρότημα Onirama. Άντε και του χρόνου με ένα τοπικό γκρουπάκι για να βγάλουμε την υποχρέωση και να μας βγει πιο φτηνά. Δεν ξέρω αν το έχετε καταλάβει αλλά η συγκεκριμένη Δημοτική Αρχή καταστρέφει την Άρτα για αυτό και εμείς συστήσαμε τον σύλλογο ”Φίλοι του κάστρου και του Ξενία Άρτας” μπας και σώσουμε τίποτα. Η μεγαλύτεροι εχθροί της πόλης είναι δυστυχώς οι εκλεγμένοι αιρετοί και οι γραφειοκρατικές υπηρεσίες που διαφεντεύουν τα μνημεία μας.
  • Θα ήθελα να δώσω τα συγχαρητήρια μου σε όσους έδωσαν τον αγώνα τον καλό για να έχει τέτοια εκπροσώπηση η Άρτα. Τέσσερα χρόνια πόλεμος άρχισε από σήμερα για να δούμε ποιος θα νικήσει στο τέλος. Σίγουρα όμως υπάρχει ένας χαμένος, η πόλη, που χωριατοποιείται με γεωμετρική πρόοδο.

Καλημέρα σας με χωριάτικα φιλιά.