Τι να κάνουμε; Είναι και τα fake news!

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΕΤΣΗΣ

Άκουσε ότι τον συνέφερε ν’ ακούσει, απ’ την ομιλία της κας Βαρβάρας Παπαδοπούλου και μετέδωσε μέσω του fb, το νέο που αυτός ή αυτοί ήθελαν να είναι έτσι, για ν’ αρχίσει το πανηγύρι! Καστρολάτρες εν δράσει! Να όμως που ότι είπε η προϊσταμένη της Αρχαιολογίας, δεν είναι αυτό που μεταδόθηκε, αλλά ακριβώς το αντίθετο! Και από μόνο του προκύπτει το παράδειγμα, πως στην εποχή της κυριαρχίας του διαδικτύου, έχουν μπει στην ζωή μας τα fake news, για τις αρνητικές συνέπειες των οποίων, όλοι συζητούμε, αλλά άκρη δεν βρίσκουμε.

Έμοιαζε και περίεργο το fake, που κυκλοφόρησε και έγινε αντικείμενο σχολιασμού από εκατοντάδες συμπολίτες μας. Έμοιαζε σα να τρελάθηκε η διευθύντρια της Αρχαιολογίας… Σα να ξύπνησε εκείνο το πρωί και να είπε, αφού τι άλλο δεν είχε να κάνει να κλείσει το θεατράκι του Κάστρου!

Όμως τα όσα είπε εκείνο το βράδυ, η κα Παπαδοπούλου, ήταν το αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς των εργαζομένων στην υπηρεσία της, για κάποιους μήνες. Η οποία δουλειά, έβαζε σε πρώτο πλάνο, το πως το Κάστρο της Άρτας, θα γίνει καλύτερο υπέρ των κατοίκων της Άρτας και των επισκεπτών του μνημείου. Οι μελέτες που έγιναν, μπορεί να ήταν και η απάντηση, στην αδιαφορία των πάντων. Που έβλεπαν αυτόν τον χώρο (σ.σ. το θεατράκι) να είναι σε άθλια κατάσταση, να είναι πηγή κινδύνων και δεν αντιδρούσαν, ακόμη και για το αυτονόητο. Αυτοί που χρησιμοποιούσαν τον χώρο, να τον παραδίδουν, όπως έπρεπε να είναι… Καθαρό και αξιοπρεπή…

Δεν μπήκε κανένας στον κόπο να ζητήσει την επί πλέον ενημέρωση και ν’ απαντήσει στο βασικό γιατί. Το περιγράφει το ρεπορτάζ (σελίδα 12) της «Γ». Αν και στο Υπουργείο Πολιτισμού, στην εποχή της κας Μενδώνη, μιλάει μόνο η κα Παναγιωταρέα, μάθαμε κάποια βασικά πράγματα, τα οποία και παρουσιάζουμε. Αυτά που μάθαμε και μεταφέρουμε, οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα, ότι και ανοιχτό θέατρο θα υπάρχει μέσα στο κάστρο, πολύ καλύτερο απ’ το υπάρχον και θα γίνουν και τόσα πράγματα, τα οποία θα το φέρουν πολύ πιό κοντά και  στους κατοίκους της Άρτας και στους επισκέπτες.

-Γιατί να πειράζει τον κάθε καστρολάτρη, το ότι στον προθάλαμο του υπάρχοντος κάστρου θα υπάρχει διαρκής έκθεση φωτογραφιών με την ιστορία της Άρτας, αλλά και διαδραστικοί πίνακες που θα την φέρνουν πιό κοντά σε όλους;

Τα όσα ακολούθησαν, την μετάδοση του παραποιημένου μαντάτου, για το κλείσιμο του θεάτρου, οδηγούν στο πρώτο συμπέρασμα, ότι οι αγανακτισμένοι(!) θέλουν το θέατρο του Κάστρου, στην τραγική κατάσταση που περιήλθε, τριάντα δύο χρόνια μετά την κατασκευή και λειτουργία του.

Για ν’ ακολουθήσει η… υπευθυνότητα του δημάρχου Αρταίων Χρήστου Τσιρογιάννη! Αντί να είναι πλήρως ενημερωμένος και παράλληλα ικανοποιημένος, γιατί η Αρχαιολογία προσπάθησε και εξασφάλισε χρηματοδότηση ενός εκατομμυρίου ευρώ, για έργα μέσα στο Κάστρο, βγήκε να πεί την παρόλα του. Ότι το ανοιχτό θέατρο, θα το μεταφέρει σε κάποιοι χώρο στο παραλίμνιο πάρκο. Φέξε μου και γλίστρησα…

Στην ανευθυνότητα, τον ακολούθησαν οι πάντες… Δεκάδες οι ανακοινώσεις φορέων του πολιτισμού και κομμάτων, τιμούν(!) την ανευθυνότητα του δημάρχου. Λεονταρισμοί για γέλια και για κλάματα! Δεν θα επιτρέψουν να κλείσει το θέατρο το κάστρου, είναι η κοινή επωδός, όλων των ανακοινώσεων. Λες και είπε κανένας ότι δεν θα υπάρχει ανοιχτό θέατρο μέσα στο Κάστρο.

Το αντίθετο έπρεπε να συμβεί… Οι ανακοινώσεις να θεωρούν σημαντικό το γεγονός, ότι μέσα στο κάστρο, στο ίδιο σημείο ή στο άλλο που προτείνεται, θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει ένα σύγχρονο ανοιχτό θέατρο. Όμως έχει εξηγηθεί πλήρως… Στην εποχή των fake news, όλα μπορούν να συμβούν.

Αλλά όταν διαπιστώνεται το λάθος, θα πρέπει να διορθώνεται. Που σημαίνει ότι με την ακριβή ενημέρωση που προσφέρει σήμερα η «Γ», θα πρέπει οι αγανακτισμένοι καστρολάτρες, ν’ αναθεωρήσουν τις απόψεις τους. Και αν πραγματικά τους ενδιαφέρει το καλύτερο για τον πολιτισμό, θα πρέπει ν’ αναγνωρίσουν ότι με τα έργα προϋπολογισμού ενός εκατομμυρίου ευρώ περίπου, θα προκύψει σίγουρα το καλύτερο.

Εκτός κι αν όλα γίνονται, γιατί είναι… σκληρός ο ανταγωνισμός του fb! Πρέπει αν κάποιος δημοσιεύσει την πιό άθλια και fake πληροφορία, ο άλλος ν’ ακολουθήσει με το ακόμη πιό άθλιο… Για να πουλήσει και ολίγο πνεύμα.

Για του λόγου το αληθές: «Εφόσον το θεατράκι στο Κάστρο έχει προβλήματα στατικότητας, προτείνω να θυσιάσουμε την αρχαιολόγο Βαρβάρα, προκειμένου να στεριώσει. Α, και να το ονομάσουμε προς τιμήν της, Βαρβάρειο Θέατρο», έγραψε στο fb εις εκ των αγανακτισμένων, για να επιβεβαιώσει την ελαφρότητα της ανάλυσης του γεγονότος και της εκτίμησης, γι’ αυτό που πρέπει να γίνει, σ’ αυτή την δύσμοιρη πόλη… Και το χειρότερο… Ο σχολιογράφος του fb, θεώρησε ότι έκανε επίδειξη ευφυΐας!