Πολλή φασαρία, για το τίποτα!

Η φασαρία δημιουργήθηκε, απ’ όσα είπε μετά την ομιλία της κας Παπαδοπούλου, ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, ο οποίος επιθυμώντας να πουλήσει πνεύμα, είπε ότι το θέατρο μπορεί να μεταφερθεί στο παραποτάμιο πάρκο.

Απόφαση του Δήμου Αρταίων, θα είναι το αν  λειτουργήσει στον χώρο που σήμερα βρίσκεται το θεατράκι του Κάστρου ή όχι. Όπως επίσης απόφαση του Δήμου, θα είναι αν θα πρέπει να λειτουργήσει, εντός του Κάστρου, στον χώρο που βρισκόταν τα γήπεδα τένις, όπου μάλιστα, το υπαίθριο θέατρο που θα κατασκευαστεί, θα πληροί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές, που το υφιστάμενο θέατρο, δεν πληροί.

[Πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα. Όσοι προβάλλουν ως αίτημα το ανοιχτό Κάστρο, μάλλον δεν είναι σωστά ενημερωμένοι! Το Κάστρο είναι ανοιχτό καθημερινά από τι 8 το πρωί ως τις 8 το απόγευμα, ενώ Σάββατα και Κυριακές απ’ τις 8 ως τις 5].

Αυτή είναι η πρόταση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Άρτας, σε σχέση με τις εργασίες που πρέπει να γίνουν στο Κάστρο της Άρτας, για ν’ αναδειχτεί έτι περισσότερο και ν’ αποδειχτεί χρήσιμο, για όλους…

Οι εργασίες που προτείνεται να γίνουν, εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος INTERREG για την «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία» και ήδη έχουν υπογραφεί οι σχετικές αποφάσεις. Ο προϋπολογισμός των έργων αυτών, ανέρχεται στο ποσό των 945.000 ευρώ, που σημαίνει ότι κάτι σημαντικό πρόκειται να γίνει, στο οποίο οι πολλοί φωνασκούντες, μάλλον δεν έδωσαν την πρέπουσα σημασία.

Αρχικός στόχος του έργου, είναι να μην λειτουργήσει για κάποιο χρονικό διάστημα το ανοιχτό θέατρο, ώστε να καθαριστεί και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται και είναι αιτίες κινδύνου, για όσους βρεθούν στον χώρο αυτό. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να πέσουν πέτρες και φυσικά προτεραιότητα αποτελεί ο συνολικός καθαρισμός και ευπρεπισμός του χώρου. «Δεν μπορείς να τον πεις και καθαρό το χώρο», μας έλεγε συμπολίτης μας, ο οποίος από καιρό έχει κάνει λόγο για το θέμα αυτό.

Στην πρόταση που κατέθεσε η Αρχαιολογία Άρτας, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρεται πως αυτός ο χώρος, μπορεί να γίνει ένας χώρος προβολής της ιστορίας της Άρτας, μέσα από εκθέσεις φωτογραφιών και διαδραστικούς πίνακες, όπου θα μπορούν οι επισκέπτες να έχουν πλήρη εικόνα της ιστορίας της περιοχής. Ακόμη στο πάνω μέρος, που σήμερα είναι παραμελημένο, προτείνεται να τοποθετηθούν τηλεσκόπια, απ’ τα οποία θα μπορούν οι επισκέπτες να παρατηρούν όλα τα μνημεία της περιοχής, αλλά και της φύσης, όπως ο Αμβρακικός και τα Τζουμέρκα…

Βεβαίως αν αυτή η πρόταση, δεν αξιολογηθεί ως σωστή, με την προϋπόθεση ότι η ενημέρωση θα είναι πλήρης και ουσιαστική και όχι επί τη βάσει της άρνησης για την άρνηση, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Γ», η Αρχαιολογική Υπηρεσία, δεν θα είναι αντίθετη σε όποια άλλη πρόταση.

Αν για παράδειγμα, μετά την πλήρη αποκατάσταση του συνολικού χώρου, ο Δήμος Αρταίων επιλέξει να λειτουργεί αυτός ο χώρος ως θέατρο, δεν θα του απαγορευτεί να το λειτουργήσει, δημιουργώντας ένα νέο χώρο, ο οποίος δεν θα παρουσιάζει τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα και είναι πολλά…

Στην ομιλία που έκανε η προϊσταμένη της Αρχαιολογίας Άρτας κα Βαρβάρα Παπαδοπούλου, όταν αναφέρθηκε στις εργασίες είπε πως το θέατρο, σύμφωνα με την δική της πρόταση, θα πρέπει να μεταφερθεί στο βόρειο τμήμα του Κάστρου, δίπλα στην βόρεια πύλη, όπου βρισκόταν τα γήπεδα τένις. Στην θέση που βρίσκεται σήμερα, επεσήμανε στην ομιλία της η κα Παπαδοπούλου, δεν υπάρχει έξοδος κινδύνου, με όσα αυτό μπορεί να σημαίνει αυτό, ενώ στην θέση που προτείνεται, θα υπάρχει και η έξοδος κινδύνου, αλλά και όλες οι άλλες απαιτούμενες προϋποθέσεις…

Μπορεί ο χώρος που προτείνεται να δημιουργηθεί το νέο θέατρο, εντός του Κάστρου, να είναι και καλύτερος και με δεδομένο, ότι το έργο θα κατασκευαστεί εντός χρονικού ορίου ενός έτους, όπως προβλέπει η σύμβαση χρηματοδότησης, είναι λογικό να μην  υπάρξει πρόβλημα, σε σχέση με την λειτουργία του ανοιχτού θεάτρου εντός του Κάστρου.

Όμως η φασαρία δημιουργήθηκε, απ’ όσα είπε μετά την ομιλία της κας Παπαδοπούλου, ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, ο οποίος επιθυμώντας να πουλήσει πνεύμα, είπε ότι το θέατρο μπορεί να μεταφερθεί στο παραποτάμιο πάρκο.

Άλλο που δεν ήθελαν οι καστρολάτρες! Πήραν φόρα κι έρχονται… «Δεν σέβεται τίποτα η Αρχαιολογία», «χούντα η Παπαδοπούλου» και πολλά άλλα… Που όμως καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα.

Που σημαίνει ότι είναι χρήσιμο, απ’ την πλευρά του δημάρχου Αρταίων, να ενημερωθεί ο ίδιος,  και ακολούθως να γίνει πλήρης και ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών, σε σχέση με την πρόταση της Αρχαιολογίας. Είναι σίγουρο πως με την ουσιαστική ενημέρωση και την καλών προθέσεων συζήτηση, θα αρθούν οι παρεξηγήσεις και μπορεί το ανοιχτό θέατρο στην βόρεια πλευρά του Κάστρου, να είναι πολύ καλύτερο, με δεδομένη την ασφάλεια όσων θα βρεθούν εκεί, για να παρακολουθήσουν πολιτιστικές εκδηλώσεις, απ’ το ερχόμενο καλοκαίρι…