Η δημοτική αρχή μπορεί να αφήσει το στίγμα της…

Το τελευταίο διάστημα, γινόμαστε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς έξαρσης της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών στο νομό μας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, καθώς οι διωκτικές αρχές σε καθημερινή βάση σχεδόν, καταγράφουν την μία σύλληψη μετά την άλλη, κατάσχοντας παράλληλα σημαντικές ποσότητες ναρκωτικών, που βρίσκονται είτε στο τελικό στάδιο της καλλιέργειας, είτε της εισαγωγής και διακίνησης.

Τελευταίο άλλα όχι έσχατο παράδειγμα το μπλόκο της Αστυνομίας στα Γιάννενα, όπου κατέσχεσε σχεδόν ένα τόνο χασίς!

Και χωρίς σε καμία περίπτωση να θέλουμε να υποτιμήσουμε την πραγματικά καλή δουλειά που κάνουν οι διωκτικές αρχές στην αντιμετώπιση του προβλήματος, δεν μπορούμε παρά να σκεφτούμε, πως όταν τέτοιες και τόσες ποσότητες ναρκωτικών κατάσχονται και μπλοκάρονται, πόσες άλλες «περνούν» και καταλήγουν στα χέρια και στα «κεφάλια» ανήμπορων χρηστών και εξαρτημένων ατόμων.

Με αυτά τα μεγέθη, λοιπόν, δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια σε αυτό που συμβαίνει γύρω μας, επαναπαυόμενοι στις δράσεις της Αστυνομίας για την αντιμετώπισή του, αφού με ασφάλεια πλέον μπορούμε να μιλάμε για ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα.

Ένα κοινωνικό πρόβλημα, που βρίσκεται ακριβώς στην αυλή μας αν όχι στην πόρτα μας, αφού αποτελούμε και μία από τις πύλες εισόδου, αυτών των καταραμένων σκευασμάτων!

Η παραδοχή πως η κοινωνική και οικονομική κρίση τρέφει και γιγαντώνει την χρήση ναρκωτικών ουσιών, δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για την απραξία και την ακινησία που παρατηρείται στην πόλη μας, για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Κι αυτό γιατί, αφενός μεν το πρόβλημα αφορά και αγγίζει πρωτίστως την νεολαία, αφετέρου δε γιατί μια υγιής τοπική κοινωνία που σέβεται τον εαυτό της, δεν στέκεται υποκριτικά αδιάφορη στην απαξίωση του ανθρώπου, αλλά παίρνει όλα τα αναγκαία μέτρα στήριξής του και γιατί όχι και θεραπείας του.

Ως τοπική κοινωνία, λοιπόν, οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε, πως η ανεργία, η κρίση αξιών και αρχών, ο αποπροσανατολισμός, η απόρριψη της διαφορετικότητας, η έλλειψη σωστών προτύπων αποτελούν τις σοβαρότερες αιτίες, μέσα από τις οποίες οδηγείται η νεολαία μας στο φόβο, την απελπισία, την απομόνωση, τη μοναξιά και τελικά στα ναρκωτικά.

Επίσης να συνειδητοποιήσουμε, πως η πραγματική κρίση είναι το έλλειμμα ήθους, παιδείας, πολιτισμού που χαρακτηρίζει την εποχή μας.

Συνεπώς ο αγώνας κατά των ναρκωτικών δεν μπορεί παρά να είναι καθημερινός και διαρκής με την ενεργοποίηση του συνόλου της τοπικής κοινωνίας.

Χρειάζεται, λοιπόν, προσπάθεια! Σε αυτή την προσπάθεια απαιτείται η συστράτευση όλων μας, διότι τα ναρκωτικά δεν βρίσκονται στο περιθώριο, αλλά στο κέντρο της κοινωνικής μας πραγματικότητας. Επιβάλλεται να ενεργοποιηθούμε όλοι μας κυρίως στον τομέα της πρόληψης, προστατεύοντας τα παιδιά μας, τους νέους ανθρώπους από τον εφιάλτη των ναρκωτικών.

Για να επιτύχει όμως ο αγώνας κατά των ναρκωτικών απαιτούνται ξεκάθαρα μηνύματα ώστε να αποφεύγεται η σύγχυση και τα διπλά μηνύματα προς τους νέους. Πώς λοιπόν θα πείσουμε ένα νέο άνθρωπο όταν από παντού (και από τους ίδιους τους ειδικούς) διαφαίνεται μια γενικότερη,  εσκεμμένη πολλές φορές  σύγχυση; Χαρακτηριστικό παράδειγμα εδώ είναι ο διαχωρισμός των ναρκωτικών σε σκληρά και «μαλακά» και όλη αυτή τη φιλολογία γύρω από την «αθώα» και «αβλαβή» κάνναβη, της «θεραπευτικές» της ιδιότητες, την «ελευθερία» του ατόμου  στη  χρήση  κλπ. Χωρίς βέβαια να αναφέρονται τα ψυχολογικά, νευρολογικά, σωματικά, κοινωνικά… προβλήματα που η χρήση κάνναβης δημιουργεί. Πώς ανάλογα, να πείσεις για την χρήση αλκοόλ, το lifestyle, την ναρκωκουλτούρα…;

Συνεπώς, η πρόληψη,  θα πρέπει να μπει στην καθημερινότητα της ζωής της τοπικής μας κοινωνίας με δημιουργία στεκιών για νέους, που όμως να είναι προσιτά και ελκυστικά για αυτούς, ομάδες για τους γονείς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και θεσμούς, ομάδες ενεργητικής ακρόασης στα σχολεία για τους μαθητές, τους γονείς, τους καθηγητές, χώρους που να μπορούν οι δημότες να εκφράζονται και να δρουν συλλογικά. 

Άλλωστε, ας μην λησμονούμε ότι λίαν προσφάτως, συλλήψεις για χρήση ναρκωτικών έγιναν στις εισόδους διαφόρων σχολείων της Άρτας, γεγονός που προειδοποιεί ότι τα ναρκωτικά είναι ήδη στην …πόρτα μας!

Η οποιαδήποτε, όμως προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος δεν μπορεί να στεφθεί με επιτυχία αν από αυτή απουσιάζει ο συντονισμός της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ιδού λοιπόν, πεδίον δόξης λαμπρό για τη νέα δημοτική αρχή της Άρτας, όπου με συνέπεια και σοβαρότητα, μπορεί να παράξει αποτέλεσμα, αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα και το αποτύπωμά της, αφού τα οφέλη του εγχειρήματος, θα τα εισπράξουν πάνω και πρώτα από όλα οι νέοι της Άρτας, για τους οποίους δεν φείδεται λόγων, αποκαλώντας τους – και πολύ σωστά – το παρόν και το μέλλον του τόπου μας.

Ας μην λησμονούμε άλλωστε και την ρήση του μεγάλου Τσάρλι Τσάπλιν: «Τα ναρκωτικά είναι καλά για να φύγεις από τη πραγματικότητα, ενώ η πραγματικότητα είναι τόσο πλούσια, ώστε δεν αξίζει να την αποφεύγεις»!

Χ.Α.Α.