Δημοτικοί σύμβουλοι δύο ταχυτήτων…

Σε ανύποπτο χρόνο, η «Γνώμη», με επιχειρηματολογία στην αρθρογραφία της είχε επισημάνει πως ο νόμος Θεοδωρικάκου, για την κυβερνησιμότητα(!) των δήμων, θα οδηγήσει, πέραν των άλλων προβλημάτων που θα δημιουργήσει, σε τερατογενέσεις.

Φευ, πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις, η αρθρογραφία της «Γνώμης» δικαιώνεται κατά τον πιο περίτρανο τρόπο.

Στις δημαιρεσίες του Δήμου Αρταίων, λόγω του νόμου Θεοδωρικάκου, η συμμετοχή των δημοτικών συμβούλων της παράταξης Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή στις επιτροπές …απαγορεύτηκε ρητώς και δια ροπάλου!

Κι αυτό συνέβη, διότι δεν περίσσευαν θέσεις, λόγω των πολλών δημοτικών παρατάξεων που συμμετείχαν στο δημοτικό συμβούλιο!!!

Παρατάξεις που βρίσκονταν εκεί γιατί τις εξέλεξε και τις «έστειλε» ο αρτινός λαός και δημότης!

Κι αν αυτό δεν ήταν για κλάματα, ασφαλώς και θα ήταν για γέλια.

Όμως, το πρώτο που αποδεικνύει αυτή η εξέλιξη είναι πως ο περιβόητος νόμος περί κυβερνησιμότητας  (μπλα, μπλα, μπλα…), παρά τα όσα επιχείρησαν να μας πείσουν , γράφτηκε …στο πόδι!

Γιατί, ασφαλώς και δεν είμαστε αφελείς για να πιστέψουμε ότι ο πρώην Κνίτης Τάκης Θεοδωρικάκος, συνέγραψε ένα νόμο για να θέσει εκτός δημοτικών οργάνων του δήμου Αρταίων, την αριστερή μεν, αλλά ουδέποτε συντρόφισσά του Λίτσα Κιτσαντά.

Απλά στην περίπτωσή μας ήταν εκείνη που «πλήρωσε τη νύφη», για τις αλχημείες του Τάκη!

Ωστόσο, το σενάριο αυτό θα το δούμε να εξελίσσεται σε πάρα πολλούς δήμους, όπου υπήρξε λόγω και της απλής αναλογικής αυξημένη συμμετοχή συνδυασμών και δημοτικών παρατάξεων, όπου και θα τίθενται αυτόματα εκτός δημοτικών οργάνων για να διασφαλίζεται η πολυπόθητη πλειοψηφία του εκάστοτε Δημάρχου που θα διασφαλίζει και την …κυβερνησιμότητα κατά Τάκη Θεοδωρικάκο!

Έτσι από την μια μεριά θα έχουμε να λέμε, με περίσσεια υποκρισία είναι η αλήθεια, πως ευνοούνται οι συμπράξεις, συναινέσεις και συνεργασίες μεταξύ δημοτικών παρατάξεων για να παράγουν αποτέλεσμα στα δημοτικά πράγματα κι από την άλλη θα βλέπουμε όλη αυτή την φιλολογία να ακυρώνεται στην πράξη, καθώς θα επιβάλλεται διά της νομίμου οδού ο αποκλεισμός δημοτικών παρατάξεων και δημοτικών συμβούλων.

Δυστυχώς, όμως δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Γιατί αν απλά επρόκειτο για αποκλεισμό ενός ή δύο ατόμων, που κι αυτό είναι άκρως φασιστικό, θα λέγαμε χάριν του κοινού καλού πως το ανεχόμαστε.

Όμως ο ένας ή δύο αυτοί άνθρωποι στο δημοτικό συμβούλιο και τα δημοτικά όργανα δεν εκπροσωπούν τον εαυτό τους.

Όχι!

Εκπροσωπούν κάποιες εκατοντάδες ανθρώπων, που τους επέλεξαν,  τους πίστεψαν και τους έστειλαν να φροντίσουν για τα συμφέροντά τους στο δημοτικό συμβούλιο.

Και στην περίπτωσή μας μιλάμε για 1274 άτομα, που διάλεξαν την Λίτσα Κιτσαντά και την Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή.

Έτσι στην πραγματικότητα, όταν αποκλείεις τους δημοτικούς συμβούλους της από τα όργανα του δήμου, ακόμη και με την επίφαση του νόμου, στην ουσία φιμώνεις 1274 αρτινούς δημότες, απαγορεύοντάς τους να έχουν πρόσβαση, άρα και λόγο στα κέντρα αποφάσεων που αφορούν τους ίδιους και τη ζωή τους.

Μοιραία, λοιπόν, δημιουργούνται έτσι δημοτικοί σύμβουλοι, δύο ταχυτήτων. Εκείνοι που έχουν δικαιώματα συμμετοχής στα όργανα κι εκείνοι που δεν έχουν αυτά τα δικαιώματα κι αποκλείονται.

Αυτό όμως σημαίνει ότι δημιουργούνται και με τον νόμο πλέον, δημότες δύο ταχυτήτων, αφού οι δημοτικοί σύμβουλοι είναι εκπρόσωποι των πολιτών – δημοτών!

Αν αυτά όλα δεν είναι φασιστικής εμπνεύσεως σκιαγραφήματα, τότε πως στο καλό να τα αποκαλέσεις;

Ωστόσο, το θλιβερό είναι, ότι όλη αυτήν την αντιδημοκρατική παρωδία, φάνηκε να αποδέχονται ουσιαστικά και τυπικά με την συμμετοχή τους, ακόμη και όσοι διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για την δημοκρατική τους ταυτότητα.

Γιατί, αλήθεια τι θα έχαναν, αν αποφάσιζαν όλοι οι μετέχοντες των δημαιρεσιών, που διαφωνούν με τον νόμο Θεοδωρικάκου και δεν συμμετείχαν στην παρωδία που απλώς διαμόρφωσε με ονοματεπώνυμα την δημοτική πλειοψηφία των επιτροπών και έλεγαν στην πλειοψηφούσα δημοτική παράταξη και τον δήμαρχο «παίξε μόνος σου», ή αλλιώς «ο λόγος σου μας χόρτασε και το ψωμί σου φάτο»;

Απολύτως τίποτε. Αντίθετα θα έδειχναν, ότι και ξέρουν και μπορούν να αντιστέκονται σε αντιδημοκρατικές συμπεριφορές που πάνω και πέρα από όλα τραυματίζουν το κύρος της τοπικής αυτοδιοίκησης και βιάζουν βάναυσα την βούληση των πολιτών, όπως αυτή εκφράστηκε στις εκλογές.

Αντ’ αυτού προτίμησαν για άλλη μια φορά με ευχολόγια να ξορκίσουν το κακό και γιατί όχι κάποιοι, αν όχι οι περισσότεροι εξ αυτών να γελάσουν χαιρέκακα για τον αποκλεισμό της Ριζοσπαστικής Δημοτικής Αλλαγής.

Αν λοιπόν, συνδυαστικά δούμε τα αποτελέσματα συγκρότησης των δημοτικών επιτροπών, με τον ακρωτηριασμό των αρμοδιοτήτων του δημοτικού συμβουλίου, τότε μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε γιατί ο Δήμαρχος δεν μπήκε καν στον κόπο να αναζητήσει συνεργασίες, συμπράξεις και συναινέσεις ώστε να διοικήσει αποτελεσματικά τον Δήμο Αρταίων. Αφού μπορεί και έτσι!

Γιατί να το …κουράσει;

Χ.Α.Α.