Η παρθένα με τον σατανά

Με την εκλογή προεδρείου του περιφερειακού συμβουλίου και τον ορισμό από τον Περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη, αντιπεριφερειαρχών, χωρικών και θεματικών, μπορούμε με ασφάλεια να πούμε, όπως εξάλλου λέει κι ο απλός λαός πως μπήκε «κάθε κατεργάρης στον πάγκο του»!  

Έτσι, από τους περιφερειακούς συμβούλους της Άρτας χωρικός Περιφερειάρχης (το αντίστοιχο του παλιού νομάρχη) ορίστηκε ο Βασίλης Ψαθάς και θεματικός ο Κώστας Πατήλας, με διάρκεια της θητείας τους τον ένα χρόνο.

Οι υπόλοιποι περιφερειακοί σύμβουλοι της Άρτας της πλειοψηφούσας παράταξης, προς το παρόν θα …προπονούνται με τα τσικό, μέχρι να τους πάρει η σειρά να μπουν στην πρώτη ομάδα.

Κι αυτό, γιατί, οι θέσεις με αντιμισθία που έχει στην διάθεσή του ο Αλέκος Καχριμάνης, είναι τουλάχιστον δέκα κάθε χρόνο – τέσσερεις χωρικοί και έξι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες- για τέσσερα χρόνια 40 θέσεις,  οπότε ως φιλόστοργος πατερούλης δεν προτίθεται να αφήσει κανένα από τα παιδιά του παραπονεμένο, αρκεί να είναι υπάκουα και υπομονετικά!

Αν λοιπόν, υπολογίσουμε ότι η πλειοψηφούσα παράταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου αριθμεί 29 συμβούλους σε σύνολο 51, τότε με ασφάλεια μπορούμε να πούμε «μην σπρώχνεστε, όλοι θα πάρετε», καθώς κάποιοι εξ αυτών θα κληθούν να ξαναδιοικήσουν!

 Άλλωστε η αυτοδύναμη πλειοψηφία του Αλέκου Καχριμάνη, με τον νόμο Θεοδωρικάκου και τις αυξημένες αρμοδιότητες που εκχώρησε, κατέστη παντοδύναμη.

Εξ αυτού του γεγονότος και μόνον, είμαστε υποχρεωμένοι να ασχοληθούμε αποκλειστικά και μόνον με τους περιφερειακούς συμβούλους της πλειοψηφίας, αφού η σκληρή πραγματικότητα του νόμου καθορίζει πως θα «κάνουν μόνοι τους παιχνίδι»!

Τι …ξημερώνει, όμως αυτό το καθεστώς, για την Άρτα και τα προβλήματά της;

Αρχής γενομένης από τον Βασίλη Ψαθά, θα δούμε ότι του εκχωρήθηκε και η αρμοδιότητα για την ανάπτυξη και προώθηση της Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και Ανταγωνιστικότητας.

Που σημαίνει αν μη τι άλλο, πως αποτελεί πρόκληση για τον ίδιο, τουλάχιστον, η δημιουργία Βιομηχανικού Πάρκου στην Άρτα. Ένα αίτημα που χρονίζει και ταλανίζει την τοπική  επιχειρηματικότητα.

Θα καταφέρει να ανταπεξέλθει; Ο χρόνος θα το δείξει!

Ο Κώστας Πατήλας, έχει την αρμοδιότητα των θεμάτων Μεταφορών και Επικοινωνιών. Κι αν και δεν αποτελεί κάποιο από τα γνωστικά του αντικείμενα, για να εξάγουμε με ασφάλεια συμπεράσματα, η εργατικότητα, η φιλοτιμία και η διαρκής προσπάθεια του Κώστα μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε πως θα τα καταφέρει.

Και για να πάμε στους περιφερειακούς συμβούλους, κάποιοι εκ των οποίων είναι «παλιοσειρές» του Περιφερειακού Συμβουλίου, που σημαίνει πως δεν παραπέμπουν στην «παρθένα που χόρεψε με τον σατανά»!

Το ερώτημα που βασανιστικά προκύπτει είναι ποιος είναι ο ρόλος του περιφερειακού  συμβούλου και ειδικότερα του συμβούλου της πλειοψηφίας με τις σημερινές ειδικές συνθήκες που υπάρχουν στην περιφέρεια Ηπείρου;

Η απλούστερη απάντηση θα ήταν πως ο αιρετός σύμβουλος  κατά την άσκηση των καθηκόντων του μεριμνά για την τήρηση των αρχών της νομιμότητας, της διαφάνειας, της αποδοτικότητας και της χρηστής διοίκησης. Παράλληλα οι σύμβουλοι  αποτελούν τους βασικούς φορείς διαμόρφωσης και υλοποίησης αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και συμβάλουν στην διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού προγραμματισμού!

Ποιο, όμως, τμήμα από το …ένδοξο παρελθόν των «παλιοσειρών», μας εγγυάται οποιοδήποτε σημείο από τα παραπάνω;

Ποιος από τους γνωστούς μας συνταξιούχους έχει την ικανότητα να διαμορφώσει και να υλοποιήσει αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, που θα δώσουν προοπτική στην Άρτα και θα την οδηγήσουν στην λεωφόρο της προόδου;

Η απάντηση είναι προφανής και δυστυχώς δυσάρεστη.

Σίγουρα κανείς από εκείνους, που απλά περιμένουν την σειρά τους για να αποκτήσουν το «γαλόνι» που συνοδεύεται από την αντιμισθία, ως επιβράβευση του εγωϊσμού και της ματαιοδοξίας τους!

Και προκειμένου να τα …γευτούν όλα αυτά, σίγουρα δεν είναι διατεθειμένοι ούτε να εναντιωθούν στον Περιφερειάρχη, τα σχέδιά του και τις προθέσεις, ακόμη κι αν αυτά έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με τα συμφέροντα της Άρτας και των συμπολιτών.

Τι κι αν υποτίθεται πως στο Περιφερειακό Συμβούλιο εκπροσωπούν την Άρτα και υπηρετούν τα συμφέροντα των Αρτινών;

Έτσι και προς δόξαν της παραίνεσης για μη αντιπαράθεση μεταξύ Ιωαννίνων και Άρτας, θα πορευτούμε για άλλη μια τετραετία στον …αυτόματο πιλότο, εξαρτώμενοι πλήρως από τα …αποφάγια που θα τινάξουν από το τραπέζι των Ιωαννίνων, μοιρολογώντας τον κακό μας τον καιρό κι αναπολώντας ιστορίες του ένδοξου παρελθόντος μας…

Αλλά, για να είμαστε ειλικρινείς, για όλα αυτά δεν φταίνε μόνον οι ίδιοι, αλλά κι εμείς με τις επιλογές που κάνουμε την ώρα της κρίσης (βλέπε κάλπης)!

Χ.Α.Α.