Η αντιπαράθεση αίρει ανισότητες

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΕΤΣΗΣ

Δεν αντέχει σε ουσιαστική κριτική, η απάντηση που έδωσε στην «Γ», η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, σε σχέση με τα έργα που έγιναν και τα έργα που δεν έγιναν στον δρόμο Άρτα – Γέφυρα Πλάκας, γιατί είναι εμφανής η προσπάθεια ν’ αποδοθούν στους προηγούμενους οι ευθύνες και ν’ αναδειχτεί το μεγαλείο(!) του Καχριμάνη, που ως νομάρχης Ιωαννίνων, είχε ωριμάσει (σ.σ. άντε να τα βγάλεις πέρα και μ’ αυτόν το νεολογισμό) τα έργα για το νομό του και ο ομόλογός του, στο νομό Άρτας, δεν τα είχε ωριμάσει…
Έλεγαν οι παλιότεροι, ότι όπου δεν γίνεται τίποτα, επιχειρείται να μεταβιβαστούν οι ευθύνες, σ’ όσους δεν παίζουν ρόλο σήμερα στα πράγματα κι επειδή επί του προκειμένου, ο τότε ομόλογος του Καχριμάνη, Γιώργος Παπαβασιλείου δεν είναι ενεργός στα πολιτικά μας πράγματα, δεν υπάρχει κίνδυνος, να μπει στην αντιπαράθεση, άρα οι ενεργοί στα κοινά, έχουν… καθαρίσει!
Το παρατηρήσαμε κι αυτό, στην απάντηση της Περιφερειακής Ενότητας, αλλά εκεί που προκύπτει ο κίνδυνος εφησυχασμού, άρα και παραίτησης, βρίσκεται στην αποστροφή του λόγου, που η «Γ» επέλεξε και ως τίτλο της απάντησης. «Είναι άτοπο να επιχειρείται η καλλιέργεια κλίματος αντιπαράθεσης», μεταξύ των Ιωαννίνων και της Άρτας, όπως επίσης μεταξύ των Ιωαννίνων και των άλλων νομών της Ηπείρου.
Η λαϊκίστικη εξήγηση της προτροπής, θα ανέφερε: Μείνετε ήσυχοι και αφήστε τους γιαννιώτες να κάνουν βήματα μπροστά κι εμείς εδώ στην Άρτα, όπως και στην Πρέβεζα, να είμαστε θεατές της οπισθοδρόμησης!
Ας μην μπούμε στους δρόμους του λαϊκισμού και θα προσπαθήσουμε με λογικά και πολιτική επιχειρήματα, να δούμε που οδηγεί αυτή η προτροπή, απαντώντας σε απλά ερωτήματα, τα οποία ο κάθε πολίτης απαντάει από μόνος του και έτσι μπορεί να βγει στον δημόσιο διάλογο.
Το δεδομένο είναι ότι υπάρχει τεράστια και προκλητική ανισότητα, ανάμεσα στα Γιάννενα και την Άρτα. Δυό πόλεις στην ίδια Περιφέρεια, η μια… τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα και η άλλη δεν είναι σταματημένη, αλλά κάθε ημέρα που περνάει κάνει πολλά βήματα πίσω. Την εκτίμηση αυτή, όσοι αριθμοί κι αν επιστρατευτούν, δεν μπορούν να την αμφισβητήσουν, γιατί αποτελεί αυτό που βιώνουν οι πολίτες καθημερινά.
Πως αίρονται οι ανισότητες, είναι το επόμενο ερώτημα και πρέπει ν’ απαντηθεί μία και καλή, γιατί σε διαφορετική περίπτωση ο εφησυχασμός, θα φέρει τα πολλά αρνητικά αποτελέσματα. Οι ανισότητες, πρέπει ν’ αποτελούν την αφετηρία της αντιπαράθεσης, η οποία θα φέρει την κινητοποίηση φορέων που εκπροσωπούν τους πολίτες, άρα και των πολιτών, με επόμενο βήμα την διεκδίκηση συγκεκριμένων αιτημάτων.
Η διεκδίκηση στην συγκεκριμένη περίπτωση, θα προβάλλει το παρεξηγημένο αίτημα της περιφερειακότητας. Που σημαίνει θα προβάλλει το τραγικό που παρατηρείται σήμερα στην Ήπειρο. Οι τρεις νομοί, να υπηρετούν την ανάπτυξη του ενός νομού. Κι εκεί να γίνονται πράγματα, που καθιστούν την διαφορά τέτοια που λες όταν φεύγεις απ’ την Άρτα και βρίσκεσαι στα Γιάννενα, ότι βρίσκεσαι σε άλλη χώρα. Ας μην το αμφισβητούν αυτό οι παράγοντες της Περιφέρειας Ηπείρου, γιατί υπάρχει κίνδυνος να καταστούν γραφικοί!
Η αντιπαράθεση των τριών νομών της Ηπείρου, με το νομό Ιωαννίνων, θα πρέπει να έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο, το οποίο θα εξηγεί και γιατί οι γιαννιώτες δεν είναι περισσότερο έξυπνοι απ’ τους υπόλοιπους κατοίκους της Περιφέρειας Ηπείρου. Και επί πλέον ότι την τεράστια διαφορά, την δημιούργησαν εξωγενείς παράγοντες και όχι η εξυπνάδα των πολιτών.
Ακόμη η αντιπαράθεση, θα πρέπει να προβάλλει την αναγκαιότητα να κινητοποιηθούν με αποτελεσματικότητα, όσοι εκπροσωπούν την Άρτα, την Πρέβεζα και την Θεσπρωτία. Γιατί οι παράγοντες αυτοί, επιχειρούν με νουθεσίες σαν κι αυτή της Περιφερειακής Ενότητας, να εξασφαλίσουν την επικίνδυνη ηρεμία, στην στάση των πολιτών, ώστε με την ίδια ηρεμία τα Γιάννενα να βιώνουν την πρόοδο και οι άλλοι νομοί, την οπισθοδρόμηση!
Έρχονται τα γεγονότα και επιβεβαιώνουν την χρησιμότητα των σκέψεων, που καταγράφονται στην «Γ», που όμως δεν αξιοποιούνται και έτσι δεν αποφεύγεται η τόσο χαρακτηριστική οπισθοδρόμηση…
Είναι δεδομένο και αδιαμφισβήτητο, πως είναι εν εξελίξει η… επιχείρηση των Ιωαννίνων, να φύγουν απ’ την Άρτα και την Πρέβεζα, οι πανεπιστημιακές σχολές, που θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά φέτος. Η «Γ» κατέγραψε και την απόφαση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με την οποία συγκρότησε επιτροπή μελέτης, του θέματος που αφορά την μεταφορά των σχολών αυτών στα Γιάννενα.
-Μήπως, με φόντο την άποψη της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, που θεωρεί επικίνδυνη την αντιπαράθεση, ανάμεσα στους νομούς της Περιφέρειας Ηπείρου, δεν γίνεται κάποια κίνηση, για να σταματήσει αυτή η ασυδοσία των Ιωαννίνων;
Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, όλοι μαζί είμαστε άξιοι της μοίρας μας!
Όμως οι πολίτες, πέραν των λάθος επιλογών που έχουν κάνει σε επίπεδο εκπροσώπησης, είναι σίγουρο πως όταν εμπεδώσουν τα σχέδια υποτίμησης των τριών νομών της Ηπείρου, υπέρ των Ιωαννίνων, είναι σίγουρο πως θα κινητοποιηθούν και θ’ απαντήσουν με το τίτλο του παρόντος άρθρου, που θέλει την αντιπαράθεση να αίρει τις ανισότητες…