Μια πονεμένη ιστορία!

Τι έπρεπε να γίνει με τα καταστήματα του Αγίου Δημητρίου και γιατί δεν έγινε

Πονεμένη η ιστορία των καταστημάτων μπροστά στον Άγιο Δημήτριο και οι επιλογές της δημοτικής αρχής, επιμένουν να πληγώνουν έτι περισσότερο το κέντρο της πόλης, την κεντρική πλατεία, η οποία μπορούσε να έχει καλύτερη εικόνα… Άλλωστε το ζητούμενο για κάθε πόλη, είναι να έχει το κέντρο της, την καλύτερη δυνατή εικόνα, αν υπάρχουν δυνατότητες, οι οποίες δεν έχουν αξιοποιηθεί.

Απ’ την δεκαετία του ’80 σε κάθε συζήτηση, προέβαλλε ως κορυφαίο αίτημα, το γκρέμισμα των καταστημάτων μπροστά στον Άγιο Δημήτριο, για να αναδειχτεί ο Μητροπολιτικός Ναός και φυσικά να μην υπάρχει μπροστά σ’ αυτόν, αυτή η αισθητική κατάντια, η οποία όσο διατηρούνταν ως τέτοια, προσέβαλλε κυρίως όσους είχαν την ευθύνη για την πόλη και την αισθητική της. Τα καταστήματα αυτά ήταν ιδιοκτησία της Ιεράς Μητρόπολης Άρτας, για να θυμηθούμε..

Στην δεκαετία του ΄80 είχαν γίνει, πολλές παρεμβάσεις στον μακαριστό Μητροπολίτη Ιγνάτιο, ο οποίος ούτε που συζητούσε το θέμα. Όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο πρώην Άρτης κ. Ιγνάτιος, εμφανίστηκε διαλλακτικός, μιας και έβλεπε ότι η εικόνα ήταν άθλια. Προκαλούσε και το ενδιαφέρον των λίγων τουριστών που επισκεπτόταν την πόλη, οι οποίοι και τα φωτογράφιζαν.

Όταν το 1991 ανέλαβε το καθήκοντά του, ο αείμνηστος δήμαρχος Κώστας Βάγιας, έδειξε απ’ τις πρώτες του κινήσεις, ότι ήταν οπαδός του «εδώ και τώρα» και όπως είχε υποσχεθεί, αποφάσισε να είναι ένα απ’ τα προβλήματα, που θα έπρεπε να λύσει πρώτο. Στις συναντήσεις που είχε με τον Μητροπολίτη, δεν βρισκόταν λύση και αποφάσισε να κάνει μια δελεαστική πρόταση, προς τον Μητροπολίτη. Να αγοράσει ο Δήμος Αρταίων αυτά τα καταστήματα, για να τα διαχειριστεί ακολούθως, όπως αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο. Η αγορά έγινε και κόστισε στον Δήμο Αρταίων 30.000.000 δραχμές, ποσό σημαντικό για την εποχή εκείνη. Ακολούθησε η ομόφωνη απόφαση, να γκρεμιστούν και ο δήμαρχος Κώστας Βάγιας, έβαλε μπροστά την κατεδάφιση. Πρόλαβε και κατεδάφισε το πρώτο, που σήμερα είναι το ευρυχώριο, όπου είναι τοποθετημένος, ο πίνακας ανακοινώσεων των κηδειών.

Μόλις γκρεμίστηκε το πρώτο και οι πολίτες, έδειχναν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, ανέλαβαν δράση(!) οι γνωστοί «σωτήρες» ή καλύτερα οι υπερασπιστές των… δικαίων των καταστηματαρχών που αντιδρούσαν στο γκρέμισμα. Τόσο «αέρα» είχαν δώσει στους αγανακτισμένους καταστηματάρχες, που ένας εξ αυτών, αποπειράθηκε να δείρει τον αείμνηστο δήμαρχο Κώστα Βάγια.

Είναι γνωστό ότι ο Βάγιας δεν «μάσαγε» από απειλές και συνέχισε την διαδικασία κατεδάφισης των ερειπίων, μέχρι να βρεθεί η… έξυπνη λύση, η οποία ακόμη ταλαιπωρεί την Άρτα. Οι γνωστοί «σωτήρες» απευθύνθηκαν στο Υπουργείο Πολιτισμού και ζήτησαν να κηρυχτούν αυτά τα ερείπια, διατηρητέα! Και με την μόνη… επιστημονική εισήγηση, ότι ο Βάγιας είναι δεξιός, σε χρόνο ρεκόρ ελήφθη η απόφαση, ότι τα ερείπια είναι διατηρητέα, για να διαφημίζουν την κατάντια, όσων ετάχθησαν να εκπροσωπήσουν την πόλη και να την οδηγήσουν σε καλύτερες μέρες…

Η επικαιροποίηση

Η παραπάνω ιστορία, δεν καταγράφεται τυχαία. Το αντίθετο… Είκοσι χρόνια μετά τις σημαντικές εξελίξεις, που καταγράφονται, έπρεπε η δημοτική αρχή, να μην λειτουργήσει γραφειοκρατικά, αλλά να δει το παναρτινό αίτημα να γκρεμιστούν τα ερείπια και να δει πως μπορεί να αυτό να γίνει πράξη.

Με τις παρούσες συνθήκες και την τραγική κατάσταση που διαμορφώθηκε στον χώρο, έπρεπε να δει πως μπορεί με προσφυγή στο Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων, να ακυρωθεί η παλιότερη απόφαση και να προχωρήσει το γκρέμισμα για τους λόγους που προαναφέρουμε.

Όμως το εύκολο ήταν να πέσουν κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, για να γίνουν δυό καταστήματα, τα οποία στην τελική ανάλυση δεν έχει ανάγκη ο Δήμος. Έχει τόσα κτίρια και σε περισσότερο επίκαιρες θέσεις, για να στεγάσει το γραφείο τουρισμού και το γραφείο υγείας, που σε καμία περίπτωση να υπάρχει ανάγκη να λειτουργήσουν μπροστά στον Άγιο Δημήτριο.

-Γιατί να μην είναι καλύτερη επιλογή, να στεγαστούν αυτά τα γραφεία στους χώρους του παλιού Δημαρχείου στην οδό Σκουφά;

[Με την ευκαιρία. Με τα χρήματα που θα δοθούν για την ανακατασκευή των ερειπίων, μπορούσε να γίνει ένα  σημαντικό μέρος των εργασιών ανάδειξης του παλιού Δημαρχείου, στην οδό Σκουφά].

Δεν υπάρχει καλύτερος χώρος απ’ αυτόν, για την λειτουργία ειδικά του γραφείου τουρισμού. Όμως η προχειρότητα, είναι αυτή που καθοδηγεί τις επιλογές της δημοτικής αρχής, που σημαίνει ότι τέτοια αποτελέσματα θα έχουμε. Και με φόντο την προχειρότητα, δεν υπάρχει περίπτωση να προκύψει και ο απαιτούμενος τσαμπουκάς, για την υλοποίηση, σημαντικών και ρηξικέλευθων επιλογών…

Ο Δήμος έχει συνέχεια…

Ο κάθε Δήμος έχει συνέχεια και η αυτοδιοίκηση είναι χρήσιμη και αποτελεσματική, όταν σέβεται αυτή την συνέχεια και λειτουργεί με βάση αυτό που κρίνεται σωστό και αναγκαίο και όχι με βάση αυτό που είναι το εύκολο.

Λογικά σεβόμενος την αποστολή του, ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, έπρεπε, έπρεπε το θέμα που αφορά το κέντρο της πόλης, την κατάντια των διατηρητέων(!) κτισμάτων, να το επαναφέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο, να ενημερωθούν και οι νέοι δημοιτκοί σύμβουλοι, για το αίτημα της πόλης και μετά να βγάλει τις αποφάσεις για την χρηματοδότηση έργου, που για την πλειοψηφία των πολιτών, όχι μόνο δεν είναι αναγκαίο, αλλά είναι τραγικό για το κέντρο της πόλης.