Κορυφαίο γεγονός!

– 8 – 10 Νοεμβρίου το Συνέδριο για τον Θρησκευτικό Τουρισμό

– Την διοργάνωση του ανέλαβε η Ιερά Μητρόπολη Άρτας

Όλα δείχνουν ότι η Άρτα βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση, η οποία μπορεί ν’ αλλάξει την μοίρα της και ν’ αποκτήσει αυτό που επί δεκαετίες, συζητείται και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει, ούτε ένα βήμα μπροστά.

Ο λόγος για την ανάπτυξη, στην ευρύτερη περιοχή του θρησκευτικού τουρισμού, μιας και η υποδομή που υπάρχει περί αυτόν, είναι μοναδική. Η καθοριστική κίνηση, που μπορεί ν’ απογειώσει τον θρησκευτικό τουρισμό, είναι η διοργάνωση του συνεδρίου της Ιεράς Συνόδου, στις 8 – 10 Νοεμβρίου στην Άρτα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί.

Ως ευκαιρία, για να φύγει το μήνυμα της μοναδικότητας των θρησκευτικών μνημείων της Άρτας, χαρακτηρίζει το συνέδριο αυτό, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Άρτας κ.κ. Καλλίνικος, για τον οποίο πρέπει να τονίσουμε ότι απ’ την ημέρα που ανακοινώθηκε η απόφαση της Ιεράς Συνόδου, για την συγκεκριμένη διοργάνωση, κινείται αποτελεσματικά, με σκοπό να διασφαλίσει τις καλύτερες συνθήκες διοργάνωσης. Ο Σεβασμιότατος αναγνωρίζει και την συμπαράσταση που καθημερινά βρίσκει, απ’ όλους τους τοπικούς παράγοντες, οι  οποίοι δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, για την σημαντική προσπάθεια.

Ήδη για την διοργάνωση του εν λόγω συνεδρίου, η Ιερά Σύνοδος έχει αποστείλει εγκύκλιο προς όλες τις Μητροπόλεις, με σκοπό να ορίσουν από τώρα τους εκπροσώπους των, για να διευκολυνθεί η όλη προσπάθεια.

Όπως αναφέρεται στην διοργάνωση του συνεδρίου μετέχουν, εκπρόσωποι του οικουμενικού Πατριαρχείου, του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, της Εκκλησίας της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Κύπρου και των Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου.Στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού του Αγίου Μαξίμου του Γραικού, θα γίνει η εναρκτήρια τελετή, για τον συνέδριο του Θρησκευτικού Τουρισμού, την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου.

Η επίσημη τελετή έναρξης του συνεδρίου, θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο του Ναού του Αγίου Μαξίμου του Γραικού και την επίσημη έναρξη θα κηρύξει απ’ την πλευρά της Ιεράς Συνόδου ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ενώ από πλευράς πολιτείας, θα παραβρεθεί και θ’ απευθύνει χαιρετισμό, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης. Επίσης χαιρετισμό θα απευθύνουν ο εκπρόσωπος του Πατριάρχη και εκπρόσωποι των εκκλησιών που προαναφέρουμε, ενώ απ’ την πλευρά της τοπικής ηγεσίας χαιρετισμό θ’ απευθύνουν ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης και οι βουλευτές της περιοχής.

Συνάντηση προετοιμασίας

Για τον απολογισμό των μέχρι τώρα κινήσεων των αρμόδιων για την διοργάνωση, θα πραγματοποιηθεί στις 9 Σεπτεμβρίου, η τελική συνάντηση, ανάμεσα στον πρόεδρο της Επιτροπής Θρησκευτικού Τουρισμού επίσκοπο Δωδώνης κ.κ. Χρυσόστομο και τους Μητροπολίτες Άρτας κ.κ. Καλλίνικο, Πρέβεζας κ.κ. Χρυσόστομο και Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμο.

Θα συζητηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες που αφορούν στην διοργάνωση και ακολούθως η προετοιμασία, θα μπει στην τελική της ευθεία. Όπως μαθαίνουμε, είναι πολλά τα θέματα που πρέπει να τακτοποιηθούν και για το επί πλέον γεγονός ότι θα έρθουν στην Άρτα, εκατοντάδες σύνεδροι, οι οποίοι θα φιλοξενηθούν για τρεις ημέρες.

Θα μείνει στην ιστορία…

Έτυχε στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ.κ. Καλλίνικο, να είναι αυτός που θα φέρει στην Άρτα, την τόσο μεγάλη διοργάνωση, που αφορά στον θρησκευτικό τουρισμό, το οποίο θα έχει για την περιοχή μας, πολλές θετικές επιδράσεις.

Το έχουμε τονίσει πολλές φορές μέχρι τώρα και πρέπει να το επαναλάβουμε. Γίνεται στην Άρτα και με την πρωτοβουλία του κ.κ. Καλλινίκου, αυτό που έπρεπε να είχε γίνει πριν δυό δεκαετίες περίπου, όταν άρχισε ο Θρησκευτικός Τουρισμός, να δείχνει την δυναμική του.

Ο ίδιος μας έλεγε, μας ενδιαφέρει να φύγουν απ’ την Άρτα, όλοι οι σύνεδροι – επισκέπτες, ικανοποιημένοι και να μεταφέρουν στους τόπους τους, τις καλές εντυπώσεις τους, ώστε ν’ ακολουθήσει εμφανές αποτέλεσμα για την Άρτα. Να προγραμματιστούν δηλαδή προσκυνηματικές εκδρομές στην Άρτα, που αυτό είναι το ζητούμενο.

Και δεν είναι μόνο το συνέδριο. Η συνέχεια είναι περισσότερο ενδιαφέρουσα και αφού έχουμε την τύχη, να χειρίζεται το όλο θέμα, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ. Καλλίνικος, είναι σίγουρο πως τα πρώτα αποτελέσματα, δεν θ’ αργήσουν να φανούν…