Το ξεκατίνιασμα της τοπικής αυτοδιοίκησης…

Δεν συμβαίνει μόνο στον Δήμο Αρταίων… Συμβαίνει και στα καλύτερα σπίτια… Η εκλογική ένδεια, είναι η αιτία που… χαλαρώνουν επικίνδυνα, οι συνειδήσεις των επικεφαλής των συνδυασμών και προχωρούν σε υποσχέσεις, σαν κι αυτές που αναφέρει η ιστορία με τον Παττακό!
Είχε επισκεφτεί ένα χωριό, ο δικτάτορας και είχε συζήτηση με τους κατοίκους για να καταγράψει τα αιτήματά τους. Πήγε ο πρώτος ζήτησε σπίτι, είπε ο Παττακός στην γραμματέα του, να τον γράψει για σπίτι. Και πολλοί άλλοι έθεσαν αιτήματα, που μπορούν να γραφούν στο μπλοκάκι… Πήγε κι ένας δυστυχής και του είπε «κύριε πρόεδρε, εγώ δεν έχω μέζεα (σ.σ. οι όρχεις κατά Ζουράρι) και θέλω να μου βρείτε». «Βεβαίως» απάντησε ο Παττακός και γύρισε προς την γραμματέα για να της πει «γράψτον για μέζεα»! Απορημένη η γραμματέας, λέει: «Μα κύριε πρόεδρε μέζεα», για να λάβει την εκπληκτική απάντηση: «Γιατί οι άλλοι τι θα πάρουν»;
Σαν τον Παττακό, συμπεριφέρθηκαν πολλοί δήμαρχοι, όταν αγωνιούσαν για να καταρτίσουν τους συνδυασμούς τους και έπρεπε να έχουν κι έναν απ’ τον έναν συνοικισμό κι έναν απ’ το άλλο σόι… Αυτοί που εκλήθησαν να πλαισιώσουν τους συνδυασμούς, μπορεί να είχαν και αιτήματα σαν τα μέζεα της ιστορίας μας και φυσικά οι υποψήφιοι τότε δήμαρχοι, δεν τα είχαν αρνηθεί.. Τώρα όμως που η εκλογική ένδεια δεν υφίσταται για τα επόμενα τρία χρόνια, παίρνουν και οι υπόλοιποι που είχαν θέσει αιτήματα, μέζεα!
Για ν’ αρχίσει το ξεκατίνιασμα και αυτό οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια, στις πρώτες διαφοροποιήσεις… Που μπορεί να μην γίνουν εμφανείς στον πολύ κόσμο, αλλά θα υπάρχουν και θα λειτουργούν εν είδει απειλής προς τον δήμαρχο… Ήδη με τον λαϊκισμό που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης και όλοι οι άλλοι δήμαρχοι, που δεν έχουν την πλειοψηφία, λαμβάνουν σχετικά μηνύματα, που προοιωνίζουν, ενδιαφέρον Φθινόπωρο. Με τις πρώτες ψιχάλες, θα έχουμε τα πρώτα… τζαρτζαρίσματα, για ν’ ακολουθήσουν ενδιαφέρουσες φάσεις.
Γιατί όλα αυτά, να συμβαίνουν μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση, είναι το ερώτημα που θέτουν πολλοί αναγνώστες και η απάντηση, είναι πολύ απλή και έχει αναλυθεί απ’ την «Γ» πολλές φορές. Οι συνδυασμοί συγκροτούνται όχι επί τη βάσει της αναζήτησης των αξίων, αλλά εκείνων που έχουν συγγενολόι και καταγωγή από κάποιο χωριό που ο συνδυασμός δεν έχει άλλον.
Για ν’ ακολουθήσει το παζάρι της θέσης. Όλοι θεωρούν ότι πρέπει να γίνουν αντιδήμαρχοι, όχι γιατί είναι βέβαιοι ότι θα προσφέρουν, αλλά γιατί πίσω απ’ την θέση, κρύβεται ένας καλός μισθός. Έχουμε και παραδείγματα, που άνεργοι έγιναν αντιδήμαρχοι, ακριβώς επειδή ήταν άνεργοι!
Και πρέπει με φόντο αυτές τις εξελίξεις να μιλήσουμε, για το έργο που θα παραχθεί, σε σχέση με τις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί στους πολίτες. Καλύτερα να μην το αναζητήσουμε… Με τις υποσχέσεις που δόθηκαν και τα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα, εκείνο που είναι σίγουρο ότι θα βλέπουν καθημερινά οι δημότες, σε όλους τους Δήμους, είναι η διαχείριση της μιζέριας και των άγονων αντιπαραθέσεων, οι οποίες θα φέρνουν, κάθε φορά, σε πρώτο πλάνο, τον μισθό και τα έσοδα, όσων εμφανίστηκαν ως… σωτήρες του τόπου.
Δυστυχώς!